[Eski] PA ve Kabin arasında güç ve empedans uyumu hakkında soru

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Yeri gelmişken bilen biliyordur ama belki bilmeyende vardır diye yazayım dedim,
Toplam empedans veya omik direnç hesaplaması;
1/Rtoplam=1/R1+1/R2+1/R3+........+1/Rn)
R leri hoparlör olarak düşünün.
örnek;3 adet 8 ohm hoparlörü paralel bağlarsak sonuç 2,6 ohm olacaktır.2 adetse 4 ohm,4 adetse 2 ohm ,düğün sazcıları gibi 6 taneyi bir çıkışa bağlarsak :D 1,333 gibi birşey...

Hoparlörün omajı ile kalitesi arasında bir ilişki yoktur ama yaygın olarak satılan profesyonel seslendirme amaçlı hoparlörlerin 4 ohm luğuna henüz rastlamadım (woofer dan bahsediyorum)

Bu arada hoparlörün üzerinde yazan gücün bobinin dayanma gücü olduğu doğrudur ,bu güç aşıldığı zaman ampllifikatörün gönderdiği fazla gelen voltaj üstten kırpılmaya başlar(clip),açıkçası hoparlör bobininin kendi içinde voltajın fazla kısmı kısa devre olmaya başlar ve bobine zarar verir.Sesçiler ve elektronikçiler bu konuda zıt görüşe sahiptirler ,ben kendimi daha çok elektronikçi gördüğüm için bende fazla güç ile sürmeyi doğru bulmuyorum ,ama müzik sinyali hesaplamak olanaksızdır,o yüzden tedbiri elden bırakmamak gerek ne anfiyi fazla sürmek nede hoparlörü fazla sürmek doğrudur...

Hoparlörün empedansı sabit değildir ,uyguladığımız her frekansa göre farklılık gösterir.O yüzden üzerinde yazan değer belli bir frekans referans alınarak yazılmış değerdir.Aslında bu konular çok derin ve çok uçlu konulardır temel elektrik bilgisi ile açıklanabilir,o yüzden kafa karıştırmaya gerek yok deyip burda kesiyorum.
Diğer arkadaşlarında dediği gibi anfinin minimum omajından küçük olmasın ,birde hoparlörün maksimum gücünü aşmasın birazda pay bırakılsın yeter.
Profesyonel arkadaşlar bu kurallara uymadanda kullanabililmektedirler ama onlar zaten sisteme ve ayrıntılarada tam hakim oldukları için sistemin sınırlarınıda bilmektedirler,belkide elektronikçilerle aralarındaki görüş ayrılığıda burdan kaynaklanmaktadır...

Teşekkür ediyorum djmalan.

Sonuç olarak elimdeki 8 ohm da 2x260 watt verebilen power için 2 adet 8ohm 400 watt kabin almaya karar verdim bu hafta. Param olunca aynı şekilde 2 kabin daha alıp her kanala 2 kabini paralel bağlama yaparak toplamda 4 kabin ile verimi arttırmayı düşünüyorum.

Bu arada kabin diyoruz speaker diyoruz kolon diyoruz box diyoruz. Nedir bunun doğrusu? :) Loudspeaker ingilizcesi sanırım :roll:

Birbirleri ile aynı çıkışa paralel bağladığınız kabinler mümkünse aynı marka aynı model olsunki güç dengeside düzgün olsun.Alırken bunu düşünmekte de yarar var.

Aynı kabinden 2 tane daha bulmam pek kolay olmayacak bu durumda sonradan alacağım 2 kabini (x diyelim) bir kanala, ilk aldıklarımı (y diyelim) diğer kanala bağlarım. Kabloları uzun tutup sahnenin sağına ve soluna birer adet x ve y koyarım homojen bir ses için :D

Loudspeaker ın Türkçesi Hoparlör.Bazıları driver veya component de der.En güzeli Türkçesi ,öbür türlü kavram kargaşası oluyor kimse birbirini, anlamıyor.Bu arada halk arasında Aporlör,apollo ,aperlör,hoporlö diyende çoktur. :D

Benim favorim aparlör :D Sanayide de amortisöre amartizür diyen ustalar yok mu onlara da hastayım... Neyse konuyu dağıtmayalım mutlu olunca geyiğe vurdum işi :p

Box kablolarinin cok uzun olmamasina dikkat edin.

Amfi ile box arasindaki kablo ne kadir kalin ve kisa olursa o kadar saglikli olur.

Özgür detaylarini aciklar.

Aslında güç olarak çok düşük bir anfi speclerine bakılırsa 4 ohm da 2x400watt diyor.Bu kabin başına 200watt güç verebilir demektir.Fakat 200watt lık kabin bağlamak değildir.Kabinin biraz rahat çalışması için bu değerden düşük olması gerekir.Kısacası bana göre rms değeri en fazla 180-190 watt olan bir kabin bakabilirsin.Ayrıca canlı müzik olacak ise alacağın kabini canlı müziğe sokma derim.Çünkü sık sık tweteer ları yersin.Çok zorlarsan bass hoparlörü de yersin.Müzik türü ne bilmiyorum ama dikkatli olmak lazım.Sonuçta herşey duygusal bu tür işler insanı batırır.Baş edemezsin...

sitede 350 watt hoparlör için 700 watt amfi kullan diyor.Bu fikirler üreticinin değil satış için yapılmış bir sitenin fikirleri. Ayrıca bu fikir ciddi amfi üreticileri için hakaret sayılır. Bence %80 fazla olması yeter artar bile tabi ciddi amfilerden bahsediyorum. Mutlaka fazla watt göz çıkarmaz ama gereksiz ise para harcamaya gerek yok. Bir de 500 watt gücünde hoparlörü 1000 watt amfi ile süren deneyimsiz biri ise seyret eğlenceyi. :)

Amplifikatörün yüksek olması bilinenin aksine problem çıkartmaz, işi kolaylaştırır. Rahat çalıştığı için daha kalitesi ses çıkar.

ozgurcakici' Alıntı:
Amplifikatörün yüksek olması bilinenin aksine problem çıkartmaz, işi kolaylaştırır. Rahat çalıştığı için daha kalitesi ses çıkar.

Söylediğiniz doğru ama 2 katı güçlü olmasına gerek yok demek istedim. Amfiler genelde %80 performans ile değerlerini kaybetmeden saatlerce çalışırlar.Amfi üreticilerinin verdiği güç değerleri devamlı kullanım için geçerli değildir. Ayrıca yaz günü güneş altında çalıştırırsan daha da az verim alırsın. Amfinin kalitesi de performansı direk etkiler. Konunun çok dışına çıktık galiba. Aslında amfilerle ilgili bir konu açsak orada bilgimizi paylaşsak çok daha iyi olur. Geçenlerde sizin yazınızın olduğu dergiyi okurken amfilerle ilgili yazı dikkatimi çekti. Amfi denen şey bu kadar mı karmaşık ve kötü anlatılır, şaşırdım doğrusu.Kolay gelsin.

ROMEO' Alıntı:
ozgurcakici' Alıntı:

Söylediğiniz doğru ama 2 katı güçlü olmasına gerek yok demek istedim. Amfiler genelde %80 performans ile değerlerini kaybetmeden saatlerce çalışırlar.Amfi üreticilerinin verdiği güç değerleri devamlı kullanım için geçerli değildir. Ayrıca yaz günü güneş altında çalıştırırsan daha da az verim alırsın. Amfinin kalitesi de performansı direk etkiler. Konunun çok dışına çıktık galiba. Aslında amfilerle ilgili bir konu açsak orada bilgimizi paylaşsak çok daha iyi olur. Geçenlerde sizin yazınızın olduğu dergiyi okurken amfilerle ilgili yazı dikkatimi çekti. Amfi denen şey bu kadar mı karmaşık ve kötü anlatılır, şaşırdım doğrusu.Kolay gelsin.

Aynı dergiyi bende okudum.Hatta özel olarak kendilerine o değerli yorumlarından dolayı teşekkür mesajı gönderdim.Gayet başarılı bir anlatım yapmış.Ve belirli bir sınıfa değil tüm sınıfların anlayabileceği bir anlatım dili kullanmış.Ben burada karmaşık yada kötü bir anlatım görmedim."Nasıl bakmak istersek öyle görürüz." "Nasıl anlamak istersek öyle okuruz."

Amplifikatör denen aygıt çok karmaşık bir aygıt değildir. Fakat ölçülebilen verileri çok karmaşıktır. Çalışma prensiplerini anlatmak, kaliteli-kalitesiz farkını anlatmak, gücünün nerelerden geldiğini anlatmak,ölçülebilen verilerini nelerin etkilediğini anlatmak, koruma devrelerinin ne olduğunu-nasıl çalıştığını anlatmak çok basittir. Maalesef ben bu ayrıntıları bulamadım ve gereksiz bilgiler verildiğini düşündüm. Fakat bu benim kendi fikrim, birinin katılmasını beklemiyorum.

ROMEO' Alıntı:
Amplifikatör denen aygıt çok karmaşık bir aygıt değildir. Fakat ölçülebilen verileri çok karmaşıktır. Çalışma prensiplerini anlatmak, kaliteli-kalitesiz farkını anlatmak, gücünün nerelerden geldiğini anlatmak,ölçülebilen verilerini nelerin etkilediğini anlatmak, koruma devrelerinin ne olduğunu-nasıl çalıştığını anlatmak çok basittir. Maalesef ben bu ayrıntıları bulamadım ve gereksiz bilgiler verildiğini düşündüm. Fakat bu benim kendi fikrim, birinin katılmasını beklemiyorum.

Eğer anlatması çok basit ise siz anlatın bizde okuyalım.

Geri