[Eski] PA ve Kabin arasında güç ve empedans uyumu hakkında soru

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ilteris

Yeni üye
Herkese Merhaba.

Daha önce kesinlikle tartışılmıştır eminim ama özür dileyerek yeni konu açıyorum. Acilen cevap almam gerektiği için başka çarem kalmadı.

Sorum şu;

Elimde http://www.rs-proaudio.com/download/hs800.pdf linkinde spesifikasyonları bulunan bir PA var. Burda yazılanlara göre bu PA nın Rated Power değerleri şu şekilde

8Ohm Stereo : 2x260 Watt
4Ohm Stereo : 2x400 Watt
8Ohm Bridge : 800 Watt

Bu power ampa bağlamak için 2 adet kabin araştırıyorum. Yine aynı markanın 400 wattlık bir kabinini buldum. Spesifikasyonlarına http://www.rs-proaudio.com/download/xvp1520.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Power Handling : 400w
Peak Power : 800w
Max. SPL : 126dB
Impedance : 8ohm

Kafama takılan şey, bu kabinler 8Ohm görünüyor ve bu durumda elimdeki PA 260 watt çıkış verebiliyor. Bu kabini bu PA ya bağlamak problem yaratırmı?

Bu kombinasyonu, 150 kişilik bir mekanda mekanın banttan müzik çaldığı ses sistemine ilave olarak kullanacağım. Mekanın zaten banttan müzik çalmak için kuullandığı 10-12 adet duvar hoparlörü ve 2 tane buna benzer kabini var. Canlı müzik sırasında mevcut sistemi desteklemek amacı ile sahne kenarlarına koymayı düşünüyoruz. Ne derece uygun olur böyle bir amaç için?

Şimdiden Teşekkürler.
Saygılar.

bir sorun olmaz hatta 8 ohm olduğu daha iyi olur. Anladığım kadarıyla düşük kaliteli-uygun fiyatlı cihazlara bakıyorsun. Elindeki amfi ile baktığın hoparlör uygun olur diye düşünüyorum.

Evet düşük bütçeli idareten ses verecek kabin ihtiyacımız var. Yani alacağım hiç bi kabin şu anda kullanmakta oldugumuz ne olduğu belirsiz kabinlerden daha kötü ses veremez bundan eminim :) Zaten elimdeki PA ile baktıgım hoparlör aynı markanın. Heralde kendi PA larına uygun alet üretiyorlardır diye düşündüm ama şu empedans olayı kafama takıldı. PA 8 ohmluk bi kabine 260 watt besleme yapabiliyor kataloğa göre. Benim bildiğim eğer PA çıkışı kabinin istediği güçten daha azını sağlayabiliyorsa bu durumda PA ya aşırı yüklenme gibi bir durum olabilir gibime geldi. Mesela oto teyplerinde 4x45 watt mosfet amfi oluyor, buna 120 watt hoparlör bağlayınca teyp çok aşırı ısınıyor en azından yüksek seste kullanılırsa.

Düşünüyorum madem bu adamların PA ları 4 ohm'da daha yüksek çıkış sağlıyor neden ürettikleri tüm tek 15" LF speakerlı kabinler 8 ohm?

O speakerları iki adet baglarsan ohm degerleri yarı düşüyor(aslında elektriksel hesaplamalarla degeri artıyor demek lazım). Yani iki adet 8 Ohm speaker 4 Ohm da çalışıyor. Böylece sana 4 ohmda ne kadar watt güç alacağını söylemiş oluyorlar..

Yani bu power'ın rated power kısmında yazan rakamlar, speakerlar bağlantıktan sonra oluşan sonuç empedanslar için geçerli. Ben bu PA nın A ve B çıkışlarına birer tane bu kabinden bağladığımda paralel bağladığım için toplam empedans 4ohm a düşecek ve tam da PA nın besleyebileceği bir değer olmuş olacak.

Sonuç olarak elimde bu PA varsa buna alacağım en uygun kabin bu mudur? Bu kabinin fiyatı 500 TL civarında. Bunun dışında bu fiyatlarda ankarada kolayca temin edebileceğim bir kabin tavsiyeniz varsa onu da araştırmak isterim.

Cevap veren arkadaşlara teşekkür ediyorum...

Ben bu PA nın A ve B çıkışlarına birer tane bu kabinden bağladığımda paralel bağladığım için toplam empedans 4ohm a düşecek ve tam da PA nın besleyebileceği bir değer olmuş olacak.

Hayir.Her iki tarafa birer box bagladiginda hala 2X8Ohm'da kalacak.

Tek bir cikisa iki tane 8Ohm box bagladiginda 4Ohm'a düsüyor.

Yani iki tarafa 2ser tane 8Ohm box bagladiginda, amfinin 2X8Ohm'da belrttigi gücü alacaksin.

O zaman çok anlamsız oluyor bu iş. Bu kabinden 2 taneyi bu kabine nasıl bağlamam lazım? Ya da bağlayabilir miyim zarar vermeden? Bridege moda da 1x800watt veriyor bu şekilde mi bağlamam lazım?

Piyasada 8 inc(20cm)in üzerindeki hoparlörlerin hepsi 8 ohm olarak üretiliyor.Açıkçası araba hoparlörleri ve benzeri amatör amaçlı hoparlörler ,marina hoparlörleri ,BOTS falan gibi dandik markaların bolca 4 ohm modelleri var.
Eskiden 8 ohmluk anfilerde vardı vatandaş fazladan kabin bağlayabilsin diye anfi çıkışlarını 4 ohm a uygun yapıyorlar.Bazıları 2 ohm bile kaldırabiliyor.
Bencede asıl 8 ohm da verebileceği güç daha önemli.Uzak mesafeye kablo çekildiği zaman düşük ohm da kayıp daha fazla oluyor.
Hesaba katılmayan daha önemli birşey var, kabin için deki pasif Xover da hoparlör ile birlikte paralellendiği için kayıp iyice artıyor ,en iyisi uygun güçte köprü(bridge) kullanmak ama anfinin çok kaliteli olması gerek ,kanallar arasında dengesizlik olduğu zaman çok tehlikeli.Tabii birde hoparlör gücünü düşük seçmemek gerek yoksa bobin kavruluyor.(burada sesçi arkadaşlar karşı çıkacaklar ama) :D

Her kanala 1 hoparlör bağlayacaksın ve hoparlörler 8 Ω olduğundan kanal başı 260 watt güç alacaksız. Bu işin başka yolu yok maalesef. Bu watt konusuna da fazla takılmayın çünkü almak istediğiniz kolon zaten güçlü bir kolon değil.

Teşekkür ederim.

Romeo yani bu amfiye bu kolonlar gider diyosunuz sonuç olarak? Çok mu dandik peki bu RS denen marka?

Ben Ankara'da bilinen mağazalara baktım ama rastlamadım PAudio markasına... Nereden temin edilebilir? Bir de elimde zaten bu PA olduğu için buna uygun bişeyler arıyorum, yeni bir PA alma durumum yok.

Hoparlörlerin empedanslarıyla kaliteleri arasında bağlantı yoktur.İçinde 16 yada 4 ohm hoparlör olan kabinler gösterebilirim. Arabalarda voltaj sorunu olduğu için düşük voltaj ile yüksek amper çekerek yüksek güç alınmaya çalışılır. Yani 12v ile 8 ohm da 25 watt rms i geçmek biraz zordur. Daha yüksek güçler için daha yüksek gerilim gerekir. Bu sebeple araba amfilerinin içinde amfi devresini besleyen bir de power besleme devresi vardır. Yani araba amfileri 12 volt ile çalışmaz. Neyse konu dağılmasın. RS audio piyasada alabileceğin en ucuz ürünlerden biridir. Ama her zaman da kaliteli ürünler gerekmez. RS audio gibi ürünlerinde kullanılacağı yerler vardır. RS benzeri markalar; wharfedale,behringer, spekon vb...

ozgurcakici' Alıntı:
Empedansa takılma, 3/1 kuralına dikkat et. Hoparlörün 8Ohmda 100 watt ise amplifikatörün 8 ohmda 300 watt olmalı.
Ben bunu tam olarak anlamadım. Örneği çoğaltacak olursak; 8 ohm 500 watt hoparlör için 8 ohm da 1500 watt rms amfi mi lazım ? Neden?

Yani her çıkışa 8 ohmluk 2 kabin bağlayarak çıkış başı 4 ohm değer elde edeceğiz. Peki mantıklı, lakin bu durumda bağladığım kabinlerin o kanaldan çekmek isteyeceği güç kaç watt olur? Mesela bir çıkışa 2 tane 400 watt 8 ohm bağladım paralel olarak?

Bir de bu bir çıkışa iki kabin ya da 1 kabin + 1 subbass bağlama olayı nasıl oluyor? Bazı kabinlerin arkasında bir speakon giriş bir de çıkış var, bu iş için galiba bunlar?

Mesela

http://www.behringer.de/EN/downloads/pd ... 5_M_EN.pdf

Burada behringerin PMH power serisi mixerlerinin kullanım kılavuzu var. 12. sayfada, Figure 5.5 de örnek bir setup vermilmiş. Mixerin çıkışı 2x400 watt. (PMH 3000 modeli için) ve bu mixerin her bir çıkışına BX1800X (400 Watts at 8 Ohms) ve B1220 (200 Watts at 8 Ohms) bağlanmış. Bu örnek ne kadar doğru?

Çok konuşuyorum biliyorum kafa ütülediysem affola... Ama bilgi paylaştıkça çoğalır :wink:

Kabinlerde belirtilen Watt değerleri onun amplifierden çekeceği güç değil dayanabileceği güç değeridir..Burada dikkat edeceğimiz amplifierimizin minimum omaj değeridir minimum 4 ohm değeri verilen bir amplifierden mesela 2 ohm luk bir hoparlör kombinizasyonu ile maksimum güç alamayız,içindeki akım sınırlama devreleri ısı koruma vb.. gibi koruma devreleri cihazı korumaya alıp sesi bir müddet sonra kesecektir..Aksi belirtilmedikçe genelde amplifierlerde 4 ohm empedansa göre Watt değeri verilmektedir,siz hoparlörlerinizi paralel bağlarsanız omajını ikiye böleceksiniz bu omajda amplifierinizin verebildiği watt,a hoparlörleriniz dayanabiliyorsa sorun yoktur...Kabinlerin arkasındaki input ve output söketleri içeriden paralel bağlıdır zaten,eğer subbassınız içinde pasif filtre barındırıyorsa,bir adet 8 ohm üst bir tanede 8 ohm subbass bağlayarak 4 ohm yapabilirsiniz..

Yani x birim çıkış veren bir amfiye 3x birim veren bir speaker bağlamak, amfinin minimum empedansının altına düşmediği sürece iki sisteme de herhangi bir zarar vermez? Tek handikap hoparlörden tam verim alamamak olur o halde.

Şimdi açığa kavuştu bi çok şey :) Teşekkür ederim cevap yazan herkese

ilteris' Alıntı:
Yani x birim çıkış veren bir amfiye 3x birim veren bir speaker bağlamak, amfinin minimum empedansının altına düşmediği sürece iki sisteme de herhangi bir zarar vermez? Tek handikap hoparlörden tam verim alamamak olur o halde.

Şimdi açığa kavuştu bi çok şey :) Teşekkür ederim cevap yazan herkese
Evet doğrudur..

Geri