[Eski] Nedeni çözülemeyen bir arıza

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Affedilmeyen

Yeni üye
İlk önce uzun süredir okuyucusu olarak takipçisi olduğum sitemizin artık üyesi olarak ilk mesajımı yazarken herkese selamlar ve teşekkürler.

Gördüğüm ve takip ettiğim kadarı ile geneli tecrübeli arkadaşlarımızdan oluşan bu sitede umarım benim sorunuma da bir çözüm bulunacaktır.

Markasını vermek istemediğim yerli üretim aktif kolonlarım var. Bu kolonların ise servisinin anlayamadığı ve herkesin birbirinin yüzüne bakıp abi bi de şu parçayı değişrtirelim sen git kolonu bir dene olmazsa getir gene bakalım denile denile aylardır canımı sıkan bir durum ile karşı karşıyayım.

sorun şu ki ; Bu kolonlar iş sırasında aniden sesi kesiyorlar ve elektrik düğmesini kapattığınız anda ses geri geliyor ve açınca kolon çalışmaya devam ediyor.
Ancak bu ikinci çalışma bazen 15 saniye sürüyor bazen bir saat yani belli bir zaman dilimi yok
Hava ve çalışma şartlarına göre değişkenlik gösteren bir durumda değil.
Normalde benim iş yaptığım mekanda işimiz ortalama 5 saat sürüyor ve bazen bu beş saatlik zaman diliminde hiç sorun çıkartmazken bazen de ilk 30 dakika da bu arızayı veriyor.
Yani peridyotik bir zaman da söz konusu değil ki hani bir süreden sonra bunun devrelerini kesen bazı korumalar devreye giriyor diyebilelim.

Sezon bittiği için ( yazlık mekanda ) ben kolonlarımı işyerine getirdim ve takip ettim. Kimisi 48 saat hiç kapanmadan çaldı ve ara sıra bu arızayı gerçekleştirdi ve arkasından bir hafta sonra ilk 15 dakikada aynı arızayı verdi kimisi de bir hafta boyunca düzenli çalıştı ama sonradan su koyverdi.

Anlayacağınız servisin yetersiz kaldığı sorunun bilinmediği ve anlattığım zaman '' Abi işte taktık kolonu çalışıyor bir sorun yok '' denilip kucağıma verildiği bir durumla karşı karşıyayım.
Bu kolonlar mayıs ayı ortası alındı ve toplasanız 3 ayda sadece hafta sonları 5 er saat çalıştırıldı.
Yani miyadının dolması gibi bir durumla da karşı karşıya olduğumu zannetmiyorum.

Aranızda daha önce böyle bir sorun ile karşılaşıp çözüm üreten ya da bu sorunun nereden kaynaklanabileceğini tahmin edebilecek arkadaşlarımız varsa bende şu servise gidp ağalar beyler bakın bunun derdi budur lütfen artık şu soruna bir çözüm bulun diyebileyim.
Servisin bir iddiası üretilen modellerde bir kondanstörün değiştirildiği idi ve güya bana eski modellerden mamül 6 kondanstör taktılar i yani 6 kolonun kondanstörü değişti ve abi sen bi git bi dene sorun çıkartmazsa diğer 6 kolonunda bu parçalarını değişiriz daha önce böyle bir sorun yoktu bu kondanstörler değişti sadece eğer arıza devam ederse bi daha getir gene bakarız dediler.

Siz bana bir paraşüt veriyorsunuz ve abi sen bi atla açılmazsa geri getir değişiriz diyorsunuz dedim. Yani ben bir işe gideceğim yüzlerce insanın önünde rezil olacağım ticari adım kötüye çıkacak neymiş efendim ? Vatandaşların kolon arızasını deneyerek bulacağız.

Neyse aslında daha çok sitemim var ama burası ağlama duvarı değil :)
Zaman ayırıp okuyanlara ve zaman ayırıp görüşlerini bilgi ve birikimlerini söyleyebilecek arkadaslara çok teşekkür ederim.

Geçmiş olsun.

Sorunuza cevap değil ama, böyle bir hizmetle karşılaşınca ben genelde tüketici dernekleriyle muhatab oluyor ve aldığım ürünü iade ediyorum. Sonra da arkama bakmadan o firmadan uzaklaşıyorum.

En azından şimdiye kadar yenileriyle değiştirmeleri gerekirdi.

Kolay gelsin. :)

Dost işi alış veriş olduğu için servisi ile evraklar dahilinde bir girdi çıktı yapmadık
Tüketici haklarında servis fişi ve arıza sebebi gibi şartlar var hemde bir yandan alış veriş yaptığımız insanın hatırı var çıkmaz bir durum sorma :)

Yanlış anlamayın ama alış - veriş ve ticaret hatırla yapılan bir mevzu değil. Genelde para ile yapılıyor. :D Ve deee.... Verdiğiniz paranın karşılığını almanız gerek.

Söylediğiniz tarzda bir arızanın sürekli olmaması bana elektrik giriş voltajı ile arızaları aklıma getiriyor. ( voltajın düşmesi yada olmasından yüksek gelmedi vb... ) Sistemi kendi panonuz ile besliyorsanız. Sistem çalışırken elektrik hep aynı voltajdamı geliyor, kontrol ettiniz mi ? Özellikle şehir dışı işlerde bu problemleri daha çok yaşadıysanız, elektrikle ilgili olabilir diyeceğim. Ama bu sefer açılıp kapanınca nasıl çalışıyor diyeceksiniz ? Bende cevap veremeyeceğim. :D :)

Hoparlörlerin anfi devresinde klip - limitör vb... ışıklar var mı ? Yada şöyle sorayım. Sisteme olması gerekenden fazla yüklendiğinizde hoparlöre zarar vermenizi önleyen bir koruma devresi var mı ?

Şöyle ki , bu işlerde çalışan tüm kolonlarım ve setup için bir faz ışık sistemlerim için ayrı bir fazdan oluşan iki hat kullanıyorum ve bunlar direk dağıtım panosundan geliyorlar.
Yani bir kolonun başka bir diğerinin bir başka hattan beslenmesi söz konusu olsa şüphelenebilirim zira bende elektrik ile ilgili MEB kurslarından sertifikalıyım ve çıraklıktan yetişme ustalık yaptım. Elektronikden hiç anlamıyorum maalesef .)
Üstelik bu aynı hattan beslenen kolonların hepsi bu arızayı yapsa da hepsi ne aynı anda ne de aynı işde bunu yapmıyorlar.

Kolonlara fazla yüklenmeye gelince. Açıkcası iş yaptığım yerde yüksek ses istenmiyor. 5 saatlik çalışma diliminde yalnızca son 2 saat volüm açık oluyor ve hatta iki kolonu monitör atayıp sadece onların sesini açıyorum ki zaten onlarında arkalarındaki ses ayarları orta seviyede oluyor ve asla mikserimde clip hizasında gain açmam.
Gain en kabadayı yüzde elli açıktır master volüm 6 seviyesini geçmez kanal volümü ise 7 civarındadır.

Dost ile alışverişe gelirsek. Bizim ürünü aldığımız yer dostumuz ama üretici değil. Üretici ile alışveriş ettiğimiz arkadaşın ticari ilişkilerini zedelememek adına çok fazla yüklenmiyorum ama sabır da bir yere kadar ;)

Vallahi cok uc noktada bir ornegin yasadim bu hadisenin. Ama pasif bir sistemdeki(Nexo Geo-D) aktif crossover, daha dogrusu Loudspeaker Processor(NX242 with NX242-ES) ile yasadim. Butun sistem kurulu ve calisir durumda.Bahsettigimiz sistem de ufak bir sistem degil.Yaklasik 20-30 bin kisiye seslendirme yapan bir sistem.Deneme yapiyoruz hicbirsey yok hersey guzel calisiyor, sistemi aciyoruz komple yine yok. Birden Left ya da Right ses gidiyor. Kontrol ediyoruz herseyi ve sorun crossover'da, ekranda bir hata mesajı. Kapatip aciyoruz duzeliyor filan. NEXO'ya konu ile ilgili mail attik ve sorunun kendilerinden kaynaklandigini ve icinde bulunan bir devrenin temassizlik yaptigini, tasima ve yogun bass titresimleri sonucu bu temassizligin olusabildigini ve olustugunda boyle bir hatanin meydana geldigini belirttiler. Hemen degistirmeyi teklif ettiler fakat o anda oyle bir imkanimiz yoktu. Bizde kendi yontemlerimiz ile o temassizliginin olmasini engelledik. Boyle bir hata sizin sisteminizde de yapilmis olabilir, icini acip bakin diyecegim fakat elektronik bilgim yok demissiniz ama en azindan bir birine takili devre kartlarini veya bunlarin konnektorlerini biraz oynatarak bir temassizlik var ise olmasini saglayip sorunu tespit edersiniz. Sonra da gidip teknik servise "Bakin kardesim, burasi oynuyor, oynayinca da ses gidiyor, bunu cozun!" dersiniz. Benim aklima boyle bir ihtimal geliyor. Belki bir yardimi olur

Öncelikle geçmiş olsun. Kulağınıza küpe olsun, ticarette dost işi olmaz.
Hele ki elektronikte.

Ben teknik servis bilgisine sahip değilim ama hoparlörünüz aktif olduğu için, iki ihtimal geliyor aklıma, birincisi arızanın yazılım sal olma ihtimali var. Crossover programında yada epron da hata olabilir. İkinci ihtimal besleme de problem olabilir, gerçi teknik servis de bu konuya değinmiş ve kondansatörleri değişmiş. Ama es geçtikleri bir konu olabilir.

En iyi çözüm, profesyonel bir servise git, senin hoparlörü aldığın yerin dışında.

Bu arada Grego: NX-242 lerde bu hastalık var, yazılım ile alakalı sanırım, çünkü eski versiyonların da da arada bir tüm çıkışları mute yapıyordu...
Yeni versiyon çıkınca yazılımını yükselttim ve daha aza indi!

O yüzden Nexo şimdi Yamaha ile ortak amplifikatör üzerinden çözmeye çalışıyor işi. Yeni amplifikatörlerinde crossover da üzerinde bulunuyor.

Ozgur,
Mail adresini verirsen, NEXO'nu sorun ile ilgili atmis oldugu maili forward edeyim sana. Bir bak belki sana da cozum olabilir.Ama boyle sorun yaratan urunleri degistiriyorlar. Haberin olsun.

Affedilmeyen,

Foruma hoş geldin.

Sen de gerçek adını kullandığın sürece, ürününden şikayetçi olduğun firmanın adını vermende bir mahsur yok. Hatta bunu teşvik de ediyoruz ki üreticiler de kamuoyunun tepkisinden korkup bu tip kalite kontrol süreçlerine gereken önemi versinler. Aksi halde acemi nalbant kendini komşunun eşeğinde dener misali testleri denemeleri doğru yapılmadan piyasaya sürülmüş yetersiz cihaz musibetinden kurtulamayacağız.

Ancak o noktada senin de gerçek isminle yazışman gerektiğini bilgine sunarım.

Kolay gelsin.

M.

Teşekkür ederim hoşbuldum .)
Gerçek adımı saklamak değil idi niyetim kullanıcı adı denilince internette uzun yıllardır kullandığım aynı ismim ile üyelik aldım.
Gerçi öyle bir soyadı var ki değil buraya askerde nöbet defterine sığmazdı .)
Eğer denk gelirse burada beni hatırlayacak bir kaç kişi var mesela birisi değerli Bora USLUSOY'dur. Eğer aklına kalmışsa geçen dönem kayıt teknolojileri derslerine katılmıştım.
Selam hocam ben şu çok soru soran uzun saçlı eleman .)
Ufuk :)

Ürünün adını vermek istemeyişimin nedeni burada üye olan insanlar ve bu forumu benim gibi dışarıdan takip eden insanlar genelde bu piyasanın içerisindeki insanlar ve ben sorunumun '' ya yok kardeşim işimiz gücümüz var senin kolonların ile uğraşamayız '' türünde bir cevap almadan firmanın adını vermek istemeyişimdendir.
Sonuçta burada yazılanlar elbet bir şekilde bu insanların kulağına gider ve '' biz sorunu bi şekilde hallettik neden sen bizim adımızı bu şekilde lanse ettin '' gibi cümleler de duymak istemem insanlardan.

Evet ben üründen memnun değilim aynı arıza ile bir kaç aydır uüraşıyoruz ve ben artık bu kolonları götür getir servise taşımaktan bezdim ama benim hala ümidim var .)
İyi niyetimi bozmadan insanları kırmadan rencide etmeden bişeyler hallolsun istiyorum , inşallah olur .)

3 -4 yıldır nexo kullanıyorum sadece nx prosesorlerde cok ısınma sonucu ekranda ufak tefek yazılarda silinme dışında bi problem yaşamadım...

Hangi model Nexo hoparlorler ile hangi model Nexo loudspeaker processor (hoparlor yonetim sistemi, piyasa adiyla crossover, ama crossover olmadigi icin boyle yazma ihtiyaci hissettim) kullandiginizi yazarsaniz, daha dogru bir yonlendirme yapmis olursunuz.

grego' Alıntı:
Vallahi cok uc noktada bir ornegin yasadim bu hadisenin. Ama pasif bir sistemdeki(Nexo Geo-D) aktif crossover, daha dogrusu Loudspeaker Processor(NX242 with NX242-ES) ile yasadim. Butun sistem kurulu ve calisir durumda.Bahsettigimiz sistem de ufak bir sistem degil.Yaklasik 20-30 bin kisiye seslendirme yapan bir sistem.Deneme yapiyoruz hicbirsey yok hersey guzel calisiyor, sistemi aciyoruz komple yine yok. Birden Left ya da Right ses gidiyor. Kontrol ediyoruz herseyi ve sorun crossover'da, ekranda bir hata mesajı. Kapatip aciyoruz duzeliyor filan. NEXO'ya konu ile ilgili mail attik ve sorunun kendilerinden kaynaklandigini ve icinde bulunan bir devrenin temassizlik yaptigini, tasima ve yogun bass titresimleri sonucu bu temassizligin olusabildigini ve olustugunda boyle bir hatanin meydana geldigini belirttiler. Hemen degistirmeyi teklif ettiler fakat o anda oyle bir imkanimiz yoktu. Bizde kendi yontemlerimiz ile o temassizliginin olmasini engelledik. Boyle bir hata sizin sisteminizde de yapilmis olabilir, icini acip bakin diyecegim fakat elektronik bilgim yok demissiniz ama en azindan bir birine takili devre kartlarini veya bunlarin konnektorlerini biraz oynatarak bir temassizlik var ise olmasini saglayip sorunu tespit edersiniz. Sonra da gidip teknik servise "Bakin kardesim, burasi oynuyor, oynayinca da ses gidiyor, bunu cozun!" dersiniz. Benim aklima boyle bir ihtimal geliyor. Belki bir yardimi olur

Ayni sorunu bende Geo-T ile yasadim. Soundcheck sonrasi ufak ufak muzik calarken butun CD 18 ler sustu. Reset sonrasinda sistem sorunsuz olarak calismaya devam etti.
Sonradan temizlik bakim sirasinda 242 lerin power girisinde bi temazsizlik oldugunu anladik. Ufak bi lehim operasyonu ile sorun cozuldu :)

grego' Alıntı:

Ayni sorunu bende Geo-T ile yasadim. Soundcheck sonrasi ufak ufak muzik calarken butun CD 18 ler sustu. Reset sonrasinda sistem sorunsuz olarak calismaya devam etti.
Sonradan temizlik bakim sirasinda 242 lerin power girisinde bi temazsizlik oldugunu anladik. Ufak bi lehim operasyonu ile sorun cozuldu :)

Ben nexo geoT geoS top cd18 cd 12 sub nx242 nx241 prosesör kullanıorum bugune kadar hıc bır prosesörümde kesme yapmadı belkide bana gelen mal dayanıklı çıkmış olabilirmi??

Sonucta elektronik malzeme. Fakat bu konuyu daha sonra Alex Penn (sseaudio (ingilterede en fazla Geo-T ye sahip firma)) ile konustugumda onlarda da ayni sorunun oldugunu; ilk nesil 242 lerin bi sekilde sorunlu oldugunu soylemisti.

Sorun expansion card ile ilgili. Expansion card takili olan NX242 ler de, expansion cardin bagli oldugu sokette temassizlik olunca olusuyor. (EtherSound takiliydi bizimkilerde)

Hmm :)
Serkan Payimla konustum bu konuyu. Onlarinda turne sirasinda baslarina gelmis: Anakart uzerindeki jumperlar cikmis, ziplamis, kaybolmus vs Nexo ile yapilan maillesme sonrasi basit cozumle sorun halledilmis. Sonrasinda da 242 ler degismis.
Ote yandan Park dan Gurcan Yildizlada konustum. Tam aksine yillardir sorunsuz kullaniyoruz dediler. Ama her ihtimale karsi bi kontrol edicek jumperlari.

Bildiririm durumu :)

Geri