[Eski] Neden Xp serisi?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

XP80 çıktığı döneme göre (1996'da çıktığını hatırlıyorum, 7-8 yıl önce çıksaydı şansı çok olmayabilirdi) hem ses kalitesi hem de barındırdığı seslerin sayısı bakımından çok öne çıkan bir modeldi. O bakımdan XP80'e sahip olanların, kartlar takıldığında 1500'ü geçen sesleri inceleme imkanı bulması, diğer cihazlarda 500 civarı ses bulundurması dolayısıyla daha kolay oldu düşüncesindeyim. El alışkanlığı demek oluyor bu da. Seslere sahnede kolay ulaşabilmek önemli, aramızda Rudess gibi sahne öncesi enine boyuna setup hazırlayan pek yok sanırım :)

Gene sound anlayışı olarak, her tür müziğe uyabilmesi de çok tutulmasının ve kolay bırakılamamasının sebeplerinden olmalı. Kartlarla ne tür müzik yapıyorsanız o sesleri yükleyebiliyor, gereksiz sesler bulundurmaktan kurtulmuş oluyorsunuz.

XP80 çıktığı döneme göre (1996'da çıktığını hatırlıyorum, 7-8 yıl önce çıksaydı şansı çok olmayabilirdi) hem ses kalitesi hem de barındırdığı seslerin sayısı bakımından çok öne çıkan bir modeldi. O bakımdan XP80'e sahip olanların, kartlar takıldığında 1500'ü geçen sesleri inceleme imkanı bulması, diğer cihazlarda 500 civarı ses bulundurması dolayısıyla daha kolay oldu düşüncesindeyim. El alışkanlığı demek oluyor bu da. Seslere sahnede kolay ulaşabilmek önemli, aramızda Rudess gibi sahne öncesi enine boyuna setup hazırlayan pek yok sanırım :)

Genel sound anlayışı olarak, her tür müziğe uyabilmesi de çok tutulmasının ve kolay bırakılamamasının sebeplerinden olmalı. Kartlarla ne tür müzik yapıyorsanız o sesleri yükleyebiliyor, gereksiz sesler bulundurmaktan kurtulmuş oluyorsunuz.

Tuşesi her ne kadar eski olmuşsa artık, benim en rahat çaldığım tuşelerdendi. Sahnede yormadan saatlerce çalabildiğim ana klavyem oldu XP80.

Not: Bir üstteki mesaj kazara çıkmış, silinirse sevinirim çünkü değiştirme butonu çalışmıyor.

bence rahmetli Ali Barkat ında bu işte biraz başarısı vardır....
o dönem synth aletlerden bihaber bir şekilde hayat sürüyor olsamda, özellikle 90'lı yılların arranger keyboard piyasası Türkiye de tamamıyla roland ın elindeydi....

hatırlarsanız E-70 lerden g1000 lere kadar bu modeller, Ali Barkat ında piyasadaki hakimiyetiyle türkiye piyasasını kasıp kavurdu..
arranger modelleri satan bir markanın synth modelleride satıyor.

bugün nasıl arranger piyasası korg un elindeyse ,, buda doğal olarak korgun synth satışlarıda yansıyor...
çünkü her synth alıcısı bilinçli değil.(bende dahil).
insanlar çok bilinçli olmadığı konularda toplum geneliyle hareket ediyor(koyun-sürü ilişkişi)..

ya çok sosyolojik konuştum be... :oops: :oops: :oops:
yoksa bu forumda yeni bir Aristotales mi doğuyor(resultales) :idea:

motif es 7 almak için yıllardır kullandığım xp-60ımdan vazgeçmek zorunda kaldım. ve xp-60ımı satarak, üstüne para ekleyerek motif es7 aldım. çok sağlam bir karar aldığımı ve bu kararımdan pişman olmadığımı söyleyebilirim. motif gerçekten her klavyecinin elinin altında olması gereken bir alet. fakat xp-60ında yokluğunu çekmiyorum değil. onu çok arıyorum. rhodesları dolu dolu gelen bir alet, stringsleri yumuşak ve soundun içine çok güzel yayılıyor. korg gibi sert değil. ve rahatsız etmiyor. etnik soundları güzel. birazcıkta xp-60ı xp-60 yapmak sizin elinizde. kombinasyona çok açık bir klavye. internetten yeni setler indirip yükleyebilirsiniz. master klavye olarak düşünmesenizde bugün bile işinizi çok iyi görür. tabiki triton motif vb gibi aletlerle kıyaslanamaz ama vazgeçilemezde. xp-60 arıyorum arkadaşlar bilgilerinize. ama 650tlden fazlada vermem... :))

inanckanarya' Alıntı:
tabiki triton motif vb gibi aletlerle kıyaslanamaz ama vazgeçilemezde.

Bence Xp serisi Triton serisi ile kıyas götürür. Hatta bu kendi adıma bu kıyaslamayı yaptım. XP80'im hep vardı, önce Triton Classic sonra Triton Extreme aldım ve artık ikisi de yoklar, yine de sağ elimin altında XP80 duruyor. Zevk meselesi bu biraz. Düzenleme işlerim için XP80'den vazgeçemem. Sahneye götüremiyorum orası ayrı.

triton classic sesleri xp-60a nazaran daha sert daha dinamik daha hacimli. xp-60 ise takılan harici boardlar ile tritonun sounduna yaklaşıyor.kullandığım sürece gözlemlediğim durumlardan birisi bu. daha öncede dediğim gibi xp soundunu çok arıyorum. yarın benim için büyük gün. istanbula klavye almaya gidiyorum. umarım uygun ve temiz bir xp-60 bulur ve alırım. onun soundunu çook özlüyorum. ama aynı zamanda korg sounduna da ihtiyacım var... umarım bütçeme göre hem xp-60 hemde uygun bir korg alabilirim :(

Geri