[Eski] Monitör

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ayk08

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar monitör alıcağım bilginize ihiyacım var!
1) LCD ve Wide Screen arasında nasıl bir fark var hangisi daha iyidir?
2) Çözünürlük olarak 1280X1024 mü yoksa 1440X900 mü daha iyi olur? ( 1680X1050 de olabilir ama çok aşırı büyük olmasıda benim için sorun yaratır.)
3) Ne amaçla kullanıcaksın diye kesin sorucanız için söyliyim, okadar çok amaçlıki :D yani grafik , studio , oyun , uzun yazılar , photo shop... aklıma gelmiyen birsürü şey yani kısacası hem göz sağlığı hemde kullanım ve çok yer işgal etmeyen bir monitör olarak hangi özellikleri önerirsiniz (markası önemli değil)

Şimdiden herkese teşekkür ederim.

LCD bir üretim biçimi, Widescreen ekranın en boy oranı.

Normalde televizyonlar gibi olan ekranlar 4:3 orana sahip iken, widescreenler 16:9 ya da 16:10 olurlar.

Çözünürlük konusunda, emin olamasam da, bende 22" widescreen 1680x1050 çözünürlüklü bir monitör var. Tarla gibi, gayet güzel. MacBook'la ve masaüstü PC'mle gayet güzel çalışırken, yeni Toshiba laptopumda çözünürük sorunu yaşıyorum, sanırım desteklemiyor. Var mıdır bir çözümü bilemiyorum.

Mümkünse 2ms ve kontrast oranı yüksek bir panel al, dinamik kontrast'ı normal kontrastla karıştırma, bazı üreticiler dinamik kontrast değerini verirler.

Berkay gerekli bilgileri vermiş. Ben de birşeyler ekleyeyim. Widescreenler sinema çözünürlüğünde olduğu için film izlemek için daha uygun. Eğer monitöre çok yakın oturuorsan çok büyük bir ekran almak gözlerine zarar verebilir.

Grafikçiler genellikle mac kullanır, sen de mac kullanıyorsan macle çalışıp çalışmadığına bakmalısın. Ayrıca video montajı vs. yapıyorsan analog (vga) girişten ziyade dijital girişinin olması daha çok işine yarar.

Berkay'ın da dediği gibi 2ms tepki süresi ideal ya da 5 ms nin altına düşme en azından çünkü göz sağlığına da etkisi var.

Bir de lcd monitör alırken kontrol ederek almanda fayda var, çünkü pixel patlağı çok sık rastlanan bir durum bir daha geri götürüp değiştirmek zahmetine katlanmamış olursun.

arkadaşlar teşekkür ederim söylediklerinizi dikkate alıcağım.

Mac kullanmıyorum normal masaüstü bilgisayar kullanıyorum ama monitöre yakın oturmak zorundayım malum oda biraz küçük.Birde ekliyim monitörün yanlarına Monitör(hoparlör) koyucam yani 22'' olması benim için sıkıntı yaratabilir. 20'' olupda mükemmel olması benim için önemli yani 20'' olucak ama 22'' den çok daha iyi görüntü kalitesi olması lazım tabi özelliklerine görede değişir bu.
1) Hoparlörler yanındayken bi zarar görürmü?
2) 20'' olup 1650X1050 li çözünürlükde cihaz varmıdır?
3) Marka olarak ne önerirsiniz?

Hoparlörleri ekrana yakın koyarsan hoparlörün mıknatısı yüzünden manyetik alan oluşur ve monitörünü etkiler, görüntüde bozulmalar oluşur.

Bildiğim kadarıyla o sorun eski CRT'lerde oluyordu.

Şimdiki LCD'lerde böyle bir problem yok, üstelik, manyetik korumalı ses monitörleri de kullanacaksan, hiçbir problem olmaz diye düşünüyorum.

Monitör olarak NEC tavsiyemdir baya eski ve köklü bir firma, gerçi CRT zamanlarında çok iyidi, şu anda LCD savaşlarında durumu nedir bilmiyorum, ama göz önünde bulundurmaya değer..

Hoperlör konusunda arkadaşında dediği gibi yeni nesil LCD monitörlerde o şekilde bir etkilenme durumu söz konusu değil çünkü tüp mantığıyla çalışmıyorlar, ama tabi genelde yüksek manyetik alan içeren şeyleri, görüntüleme aygıtlarından çok yakın tutmamakta fayda var..

Markası önemli bence.

Bende monitör almayı düşündüğüm için fazlaca araştırdım bu konuyu. Kendimce edindim bilgilerle şu anda piyasada dişe dokunur monitör üreten ve uygun fiyatlı marka samsung.

Bence imkanın varsa büyük bir mağazaya gidip (bütün monitörlerin yanyana dizilip herhangi bir görünütnün oynatıldığı bir mağaza) monitörler arasındaki farkı sende gözlemleyebilirsin. Yani aynı özelliklere, aynı çözünürlük ve aynı tepki süresine ait iki farklı marka arasında dağlar kadar fark olabiliyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri