[Eski] midi klavye-vst

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

cosmic

Yeni üye
Yeni bir midi klavye aldım( evolutionmk 461-c )fakat henüz doğrusu tam olarak özelliklerini çözebilmiş değilim.Şunu öğrenmek istiyorum arkadaşlar.Örneğin ben fl studioda bir vst açtım ve midi klavyem ile çaldığım sesleri mause yardımı ile vst üzerindeki next preview tusları ile ileri geri alabiliyorum benim bunu midi klavyem üzerinde yapmamın imkanı yokmu arkadaşlar?

bir bilen yokmu arkadaşlar baya bir kişi okumuş ama cevap gelmedi hala.Midi klavye kullana arkadaşlar siz nasıl yapıyorsunuz bu işi biri aydınlatsa sevinicem.

Sanırım kullandığınız VST enstrümanının patch'lerini değiştirmek istiyorsunuz. Yani mesela saksofon patch'inden trompet patch'ine geçmek istiyorsunuz. Burada anlaştıysak, midi kontrolcünüzün herhangi bir kontrolünü VST enstrümanınızın "program change" girişine ayarlarsanız bunu yapabilirsiniz. Ancak nasıl yaparsınız bilmiyorum çünkü ne Evolution kullandım ne de Fruity Loops.

vst'lerle daha rahat çalışmak adına fruity loops yerine steinberg v-stack önerebilirim. zaten çoğu vst enstrüman klavye üzerinden program değiştirilmesiyle tetiklenerek bankadan uygun sesi seçer.
eğer master keyboard özelliklerine sahip bir cihaz sahibi isen seçtiğin vst ler üzerinden layer ve splitler yaratıp kaydetmen ve geri çağırman bile gayet kolay..

chimerax' Alıntı:
vst'lerle daha rahat çalışmak adına fruity loops yerine steinberg v-stack önerebilirim. zaten çoğu vst enstrüman klavye üzerinden program değiştirilmesiyle tetiklenerek bankadan uygun sesi seçer.
eğer master keyboard özelliklerine sahip bir cihaz sahibi isen seçtiğin vst ler üzerinden layer ve splitler yaratıp kaydetmen ve geri çağırman bile gayet kolay..

pek anlıyamadım v-stack ismini yeni duydum ne işe yaradığını açıklarsan sevinirim.Olayı çözemedim bir arkas şu işi güzelce açıklasada anlasam.Elimde evolution mk 461-c var.Fl kullanıpta bu işi yapan arkadaşlar yardım ederseniz sevinirim.

VST'ler çalışmak için bir "host" programa ihtiyaç duyarlar. Bu FL de olur Cubase de olur, V-Stack de bunlardan biri. Ancak Cubase ya da FL'e nazaran sistemi daha az zorluyor. Çünkü tek olayı VST host etmek. Sizin de tek amacınız VST kullanmak ise, FL'in diğer özelliklerini kullanmayacaksanız V-Stack kullanmanız daha mantıklı bir iş olur.

peki ben şimdi fl programında kullnadığım vst nin ses bankalarını en azından o an acık durumda olan vst nin ses bankında olan sesleri klavyem üzerimden değiştiremeyecekmiyim.Mesela diğer tusları browse parameters dedigimde sol tarafta menude cıkıyor coğu ayarı istediğim şeyleri klavyeme atayabiliyorum ancak bu sesleri değiştirme görevini saglayan işlevi çözemedim program change diye bir kısım yok göremedim.Dediğin stack programı yada benim bu klavyede kullanabileceğim o tarz programlar varmı,yani illede kulanmam gereklimi o programı anlıyamadım.FL studio kullanan bir arkadaş varsa en azından kullandıgım albino,hypersonic,z3,vanguard vstlerinden biri üzerinde örnek verebilir mi? nasıl yapacağım hakkında.

v-stack aslında sadece senin klavyeden tetiklediğin sesleri vst lere yönlendiren, istediğin vst efektleri ekleyen, mixerı yardımıyla sesler arasında balansı kurmanı sağlayan bir program. kullandığın midi controllerı daha önce hiç kullanmadım .. ama en azından şöyle bir çözüm önerebilirim;
v-stack üzerinden farklı kanallara istediğin aletleri atayabilirsin. örneğin midi channel 1 de piano, 2'de keman olsun.. kanal 1 üzerinden sinyal gönderdiğinde piano, 2 den gönderdiğinde keman sesini alırsın. böylece bir setup üzerinde 16 ses sahibi olursun.. kullanacağın setupları bu şekilde hazırlayabilir ve doğrudan klavyen üzerinden tek başına ya diğer seslerle beraber çağırabilirsin.
ama canlı performansta vst kullanımı her zaman için sancılı bir seçenek.. muse receptor gibi seçenekleri de bir araştır. ya da en güzeli uygun fiyata bir rack module ara kendine.. ;)

olaya açýklýk getireyim. cosmic'in aslýnda canlý performansla alakasý yok. yanlýþ yere baþlýk açýnca yanlýþ anlaþýlmýþ tamamen..

gibi geldi bana :)

Olcay canlı performansla ilgim yok su an için ama ilerde olabilir. benim sadece yapmak istedigim vstlerdeki enstrüman seslerini mause ile degil klavyem aracılığıyla değiştirmek.Herhalde anlatabilmişimdir.

V-Stack'in ekran görüntüsüne baktım. Sadece mixer görüntüsü var.

vstack.jpg

Klavye ile yazdığımız notaları Cubase vs gibi herhangi bir programda channel olarak görüyoruz. Peki burda nasıl göreceğiz? Kullananlar varsa programın kullanımını biraz açıklayabilir mi?

experience, v-stack ayný iþi yapmýyor ki zaten. burda bir yanlýþ anlaþýlma olmuþ sadece. v-stack bir virtual instrument rack, steinberg'in zaten :)

alperz' Alıntı:
VST'ler çalışmak için bir "host" programa ihtiyaç duyarlar. Bu FL de olur Cubase de olur, V-Stack de bunlardan biri. Ancak Cubase ya da FL'e nazaran sistemi daha az zorluyor. Çünkü tek olayı VST host etmek. Sizin de tek amacınız VST kullanmak ise, FL'in diğer özelliklerini kullanmayacaksanız V-Stack kullanmanız daha mantıklı bir iş olur.
Bu açıklamadan ben öyle anladım :wink: Peki tek başına bir host programı işini görmüyorsa, ne için kullanılıyor anlayamadım :roll: Sonuçta VSTi'leri Cubase vs herhangi bir host programda kullanabiliyoruz.

Acaba diyorum (sallıyorum yani, ya tutarsa diye :D ), Cubase'i açıp V-Stack'i onun içinde açtıktan sonra herhangi bir VSTi'yi V-Stack'in içinden çağırınca daha mı az işlemci gücü harcıyor :shock:

experience' Alıntı:
alperz' Alıntı:
VST'ler çalýþmak için bir "host" programa ihtiyaç duyarlar. Bu FL de olur Cubase de olur, V-Stack de bunlardan biri. Ancak Cubase ya da FL'e nazaran sistemi daha az zorluyor. Çünkü tek olayý VST host etmek. Sizin de tek amacýnýz VST kullanmak ise, FL'in diðer özelliklerini kullanmayacaksanýz V-Stack kullanmanýz daha mantýklý bir iþ olur.
Bu açýklamadan ben öyle anladým :wink:

sýrf o smiley'i kulandýn diye cevap veriyorum buna :D þu baþlýkta konuþulmuþtu ya üzerine :D. bu ifadeyle bir de o cümleyi ben yazmýþým da "kendin söylemiþsin iþte" dermiþ gibi týnlýyor :? neyse þaka.. altýný çizdim alýntýda. bu bir süre tartýþýldýktan sonra ben de demiþim ki;

olcay anar' Alıntı:
olaya açýklýk getireyim. cosmic'in aslýnda canlý performansla alakasý yok. yanlýþ yere baþlýk açýnca yanlýþ anlaþýlmýþ tamamen..

bunu geçiyoruz :)

experience' Alıntı:
Peki tek baþýna bir host programý iþini görmüyorsa, ne için kullanýlýyor anlayamadým :roll: Sonuçta VSTi'leri Cubase vs herhangi bir host programda kullanabiliyoruz.

Acaba diyorum (sallýyorum yani, ya tutarsa diye :D ), Cubase'i açýp V-Stack'i onun içinde açtýktan sonra herhangi bir VSTi'yi V-Stack'in içinden çaðýrýnca daha mý az iþlemci gücü harcýyor :shock:

öyle birþey yok, desteksiz sallamýþsýn :D mesela bazý klavyeci arkadaþlar laptopla program yapýyorlar. "burasý tuþlu enstrumanlar vs" forumu ya hani, burda da enstrumanist arkadaþlar fikir alýþveriþi yapýyorlar. "kayýt teknikleri vs" veya "cubase vs vs" forumu olmadýðý için böyle bir yanýlgý olmuþ. sahnedeyken sadece vst host'a ihtiyacýn olacaðý için ihtiyacýn olmayan birçok özelliðe sahip bir programý kullanmamak hem daha yüksek performans getiriyor(muþ ben kullanmadým gitarcýyým zaten :)), hem de daha ekonomik. ama cubase'de açarsan da zaten bu olaylara ihtiyacýn olacaðý için, araya boþ yere zaten cubase'in yapabildiði bir iþi baþka bir programa yaptýrmýþ oluyorsun. steinberg iþlemci tasarrufu saðlýycak programý da cubase'e koyup feci prim yapabilir zaten :)

mesela; protools (veya vst çalýþtýrmayan bir program) çalýþýyorsun ana bilgisayarýnda, bir tane de laptop'ýn var, ordan da v-stack çalýþtýrsan vst host etmek için, o zaman dadýndan yenmez :D

Sırtımı da duvara dayamıştım ama (destekli sallamak için), demek ki duvar sağlam değilmiş :D Çok güzel açıklamışsın, anladım şimdi olayı :wink:

sanırım ben bekledigim cevabı hala alamadım.Benim yapmak istedigim olay evolution mk 461 c midi klavye fl studio programı ile calısıyorum ancak bir vst actıgımda sürekli o vst üzerindeki tusları mause aracılıyla değiştiriyorum buda insanda baygınlık yaratıyor belli bir süre sonra.Bu işi siz nasıl yapıyorsunuz şunu acıkca anlatsa bir arkadas cok memnun kalacagım.Mesela vstde sol kösedeki browse parameters secenegini sectigimizde birsürü automation tusları cıkıyor.Mesela reverb,delay gibi tusları sagada cıkan menude üzerine sag tıklayıp link dedigimde herhangi bir knobu hareket ettirdigimde oraya atayabiliyorum.Ancak işte sesleri değiştirmek için ne gibi bir işlem yapmam gerekiyor yani o kıskımdanmı olacak bu iş kafam karıştı.Bir arkadas güzelce acıklasa sevinirim.

sorun da burada başlıyor zaten. o yüzden net bir cevap alamıyorsun..
vst host olarak kullandığın program üzerinden yapacağın otomasyonlar sadece programa bağlı parametreleri kontrol etmeni sağlar. gözden kaçırdığın nokta ise vst plug in lerin aslında o programın dışında kaldığı.
hostlar sadece kullandığın vst plug inlerin almayı kabul ettiği sinyalleri yollar. program change ise ancak kullandığın vst plug in destekliyorsa gönderebileceğin bir mesaj. bunu şimdiye kadar otomasyon yoluyla yapmanın bir yolunu görmedim şahsen. bunu ancak kullandığın vsti, klavye üzerindeki program change komutunu destekliyorsa gerçekleştirebilirsin . kullandığın klavye üzerinde program change komutu veren bir tuş yoksa ya da kullandığın vst i bunu desteklemiyorsa bunu yapman bilgim dahilinde mümkün değil. yapabilen varsa ben de öğrenmekten mutluluk duyarım.

Geri