[Eski] midi klavye kontrolü

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ozanaytac

Yeni üye
Öncelikle merhaba.Bu forumu bayadır takip etmeme rağmen henüz ilk mesajımı atıyor olmanın verdiği bir utangaçlık var üzerimde :)

Neyse konumuza gelelim.Merak ettiğim konu şu elimde 3 tane klavye olduğunu varsayalım ve bunların ortak bir midi controllera bağlı olduğunu düşünelim.Çalacağımız parçada klavyelerden birinde synth birinde pad diğerinde de keman var.Klavyelerden teker teker bu tonları ayarladık.

Şimdi gelelim asıl soruya ben bunları bir midi controllerla kaydedip klavyeleri kontorl edebilirmiyim.Yani bu parçayı çalacağımız zaman controllerdan bu preseti açıp klavylere istediğim tonu çağırabiirmiyim.aradığım şey eminimki herkesin ihtiyacı duyabileceği birşey ve mevcut herhangi bir contollerın sahip olduğu bi özellik olmayabilir.Fakat mantık midi sinyali gönderme olunca klavyeler ortak bi beyinden yönetilebilir diye düşünüyorum.

Biraz hayal gücünün sınırlarını zorlamış olabilirim fakat bununla ilgili fikirler bekliyorum sizden.Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.Saygılar

Midi olarak da uğraşılsa mümkündür herhalde ama işin artık çok kolayı var.

Bunu bir bilgisayar programı ile yapabilirsin. Sahnede laptop desteği ile kullanırsın.
Hem hardware synth/modül hem de vst enstrümanları kontrol edebilirsin.
Bizim forumda ve internette PC için Brainspawn Forte, Mac için Rax diye arattır ltf.

Sadece preset değil,şarkı içi volume,pan/efekt, split/layer vs. tüm komplike işleri birkaç dakika içinde programlayabilirsin.

ableton kullanıyorum ve sanırım hallettim teşekkürler.

Ama yinede normal ses modüllü klavylere için midi bir beyin yapmak mantıklı.En azından hepsinin transpozesini ortak yapabilmek , tonları buradan kontrol etmek vs gibi şeyler...

ozanaytac' Alıntı:

Ama yinede normal ses modüllü klavylere için midi bir beyin yapmak mantıklı.En azından hepsinin transpozesini ortak yapabilmek , tonları buradan kontrol etmek vs gibi şeyler...

mıdı klavye ile sahne performansı konusunda birçok üye birşeyler sormuş geçmiş mesajlarada baktım ve bende o üyelerden biriyim sorununu hallettiğine sevindim fakat sahnede mıdı kullanan kimse bilgi vermemiş nasıl tonlama yapıp şarkılar arasındakı gecısler vesaıre kullanılan yazılım konusunda sen bu aşamalardan bahsedersen hepimiz için faydalı olur

Berk22' Alıntı:
ozanaytac' Alıntı:

mıdı klavye ile sahne performansı konusunda birçok üye birşeyler sormuş geçmiş mesajlarada baktım ve bende o üyelerden biriyim sorununu hallettiğine sevindim fakat sahnede mıdı kullanan kimse bilgi vermemiş nasıl tonlama yapıp şarkılar arasındakı gecısler vesaıre kullanılan yazılım konusunda sen bu aşamalardan bahsedersen hepimiz için faydalı olur

O tonlamaları vs Program aracılığıyla yapıyorsun , fakat ses değişimini kolaylaştırmak için , arayüzü geniş bir midi klavye tercih etmek mantıklı , laptobun faresiyle yada programın düğmeleriyle uğraşman gerekmez , midi klavyenin üzerindeki controller'e atarsın bütün düğmeleri synth gibi kullanabilirsin .

Arkadaşlar,

Bu tip ciddi preset / her şarkıya ayrı setup için bilgisayar kullanmanız en mantıklısıdır.
Israrla yazıyorum ama hala değişik başlıklarda benzer sorular dönüyor forumda.

Mouse'a fareye gerek yok. Rax veya Brainspawn forte programlarını araştırın.
Arkadaş belirtmiş aşağıda, bu tip programlar fiziki kontroller için midi ataması yapar, bir scene sonraya (diğer şarkı veya şarkı için verse/chorus gibi) foot pedal, herhangi bir klavye üzerinden atanabilir düğme ile geçersiniz. Mouse'la laptopla işiniz yok.

Ableton Live ile falan olmaz bu işler.
Altyapı çaldırıyorsanız Ableton o.k. ama ciddi klavye performansı yapılacaksa midi/vst host denilen programlar tercih edilir. Çünkü bu programlarda detay minimum fonksiyonellik maksimum tutulur. Minimum CPu kullanır bu host programlar. Herşey el altındadır. Tek tuş tek düğmede işlem yapılır malum sahnede vakit çok dar ve hataya yer yok. Menüler vs. uğraşmazsınız. İnceleyin göreceksiniz.

Ben performans esnasında laptop'ın ekranına bakmam bile, şarkı arasında vs. yeni şarkıyı bir click veya pedal/klavye düğmesi ile çağırırım, performansıma devam ederim. Ben sanal enstrüman kullanıyorum (hem de oldukça ağır yazılımlar Native Inst. B4II, Akustik Piano, Omnisphere, Sampletank gibi) Sanal enstrüman kullandığım üzere bilgisayar mecburiyet.

Ancak 3 adet hardware synth kullanıyor olsam dahi bir laptop ile tüm preset işlerini yine Forte veya Rax üzerinden şarkı bazlı kontrol etmek en mantıklısı olurdu. Her seferinde tek tek klavyelerin düğmeleri ile preset çağırmak çok daha zordur.

itülü' Alıntı:
Berk22' Alıntı:
ozanaytac' Alıntı:

O tonlamaları vs Program aracılığıyla yapıyorsun , fakat ses değişimini kolaylaştırmak için , arayüzü geniş bir midi klavye tercih etmek mantıklı , laptobun faresiyle yada programın düğmeleriyle uğraşman gerekmez , midi klavyenin üzerindeki controller'e atarsın bütün düğmeleri synth gibi kullanabilirsin .

Geri