[Eski] Michael Jackson Fenomeni

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Artibeus

Yeni üye
mjmsg04.jpg

İşte herkesin ilgi ile yaklaşacağını düşündüğüm bir başlık...

Gelin dostlar hep beraber Michael Jackson fenomenini analiz edelim. Dünüyle bugünüyle, arkasında onu bugün olduğu noktaya getiren ekibiyle uyguladığı management politikasıyla Michael Jackson kimdir, hatta Michael Jackson nedir? Jackson 5 ile çocuk yaşta şaşkınlık verecek bir şekilde dünya müzik piyasasında mucize çocuk olarak tanınan ve popüler müziğin kralı olan adam müziğe neler kazandırmış, kendinden neler kaybetmiştir? Hem kişiliği hem prodüksiyonlarıyla, her açıdan incelenmesi gereken bir konu olduğuna inanıyorum.

Bu arada en çılgın ankete de katılmayı unutmayın. Buyrun... 8)

Kesinlikle bir fenomen. Þu an zerre dans etmeyen biri olarak, çocukluðumda çýlgýnca hareketlerini çalýþtýðýmý zýplaya zýplaya müziklerini dinlediðimi bilirim. Lise hayatýma kadar dinlediðim tek müzik "new age" tabir edilen müzik idi ve onun dýþýnda popüler kültürden dinlemekten hoþlandýðým tek isim idi sanýyorum. Hala bir yerde görsem kaçýrmam, bir beat it çalmaya baþlasa bir yerde de duysam nabzýmýn hýzlanmasýna engel olamam.

Çok büyük oyunlar oynandý bu kiþinin üzerinde bildiðim kadarýyla. Ýftiralarla dolu bir hayatý var. Çoðu kiþinin sandýðý ve emin olduðu kanýnýn aksine rengini açtýrýp beyaz olmaya çalýþmýþ bir kiþi deðildir. Vitiligo hastasýdýr ama derdini anlatamamaktadýr. Üzerine bu çocuklar ile ilgili falan açýlan davalardan beraat etti diye biliyorum. O konuda da baþka bir söz düþmüyor bence diðer insanlara. Bir starý böyle yerin dibine sokmak kimin iþiydi ve sebebi neydi bilemiyorum.

Hastalýðýna gelince, vitiligo da bildiðim kadarýyla otoimmün bir hastalýk. Vücut kendi deri pigmentini yabancý madde belleyip saldýrýyor. Bende de iki tane otoimmün hastalýk var, biri vücudumdaki kýllarýn(saç sakal kaþ kirpik dahil) köklerine biri de tiroid bezime karþý, bu yüzden biraz biliyorum. Vücut bunlarý yabancý bilip saldýrýyor ve yok ediyor. Bir vitiligo hastasýnýn vücudunda kimi yerler beyazlar kimi yerler eski renginde kalýr(kimisi tamamen beyazlar). Ve açýkcasý çirkin bir görüntüdür. KAriyerinin tepesine týrmanan bir star için bu lekeler kabul edilebilir bir þey deðildir, ve kendisi de madem rengim açýlýyor ve bu hastalýðýn bir çaresi yok, o zaman kalan yerleri de beyaz yapayým bir þeye benzesin demiþtir sanýyorum. Bulunan ilaçlar ise bu kiþi üzerine oyun oynayan kiþiler için bulunmaz bir kaynak olmuþtur.

Sonuçta bugün insanlarýn büyük bir bölümü kendisini "zenciliðinden utanýp rengini açtýran star" olarak biliyor. Acý...

Keþke kariyerinin zirvesinde kaybolsaydý ortalýktan diyorum. Ama bilemezdi bu cins þeylerle karþýlaþacaðýný herhalde.

Yav CDleri olacaktý içeride açýp dinleyeyim özledim vallahi. :lol:

Michael Jackson denildiğinde aklıma Budapeşte konseri geliyor anında. İnanılmaz bir görsel ve müzikal şölendir.

Onunla büyüyen bir nesil olarak onu tanımlamak, onu ne kadar iyi bilsek te, bunu kelimelere sığdırmak çok zor.

Yaşamı, şarkıları, dansı herşeyiyle bir fenomen o. Onun üstüne biri daha gelebileceğini hiç sanmıyorum. "King of Pop" sıfatını sonuna kadar hakeden ve bu ünvanı benim gözümde hiç bir zaman kaybetmeyecek biri Michael Jackson.

Onu canlı olarak izleme şansım olması da benim için ayrı bir mutluluk. Batuhan Bozkurt'un dediği gibi, çok şeyler yaşadı, yaşatıldı, ama onu hafızalarımızda hep o zirvedeki haliyle hatırlamak istiyorum ben. Ardıllarının bile ilah olarak nitelendirildiğini düşünürsek bu çokta imkansız olmayacaktır sanırım.

Bence ankete "kimi" þýkkýný koymasaydýn.Çünkü bu adamý tanýmayan yoktur dünyada.Gerçi forumdan biri "kimi" þýkkýný iþaretlemiþ, o da kesin kýllýðýna iþaretlemiþtir. :D

Söyleyecek okadar çok þey varki; onunla birlikte büyüdük ,onun parçalarýný çaldýk, sesini taklit ettik (AUuuuvv) ,danslarýný yapmaya çalýþtýk.Konser videolarýný kapýþtýk ,albümlerini kasetlere çekip paylaþtýk.neler neler :D

Dünyadaki ilklerden birisidir, hem görsel þov hemde müzik adýna.Birdaha onun gibi biri gelsede artýk hep O'na benzetilecek.Hala dinlemekten zevk alýrým.

michael jackson denince benim aklıma hemen quincy jones gelir.. onun müzikal dehası da michael jackson'un müzik yaşamına müthiş ivme kazandırdı..

Adamin dunyadaki fonksiyonu, "Michael Jackson" olmak. Dunyaya Michael Jackson olmak icin gelmis. Oyle olmus. Ne mutlu ona ama keske o da mutlu olabilse. Bu kadar takintili olmasa...
Ne yapalim, bu da onun mizaci. Michael Jackson olmak boyle birsey demek ki.

Super bir muzik adami, super bir dansci. Yasayan en buyuk efsane.

Paul McCartney'e killik yapmasina ben de uzuldum, ama MJJ'yi cok severim. Benim idolumdur.

BrN' Alıntı:
Gerçi forumdan biri "kimi" şıkkını işaretlemiş, o da kesin kıllığına işaretlemiştir. :D

Belki tanımıyorum gerçekten, size ne kardeşim. :) (İki kişi olmuşuz en son)

İlk dinlediğim kaset, ablamın Michael Jackson albümü olan "bad"di. Sevilmez mi şimdi? Michael Jackson, "başak burcundan sanatçı çıkmaz, ancak kalas çıkar" diyen adi falcı/astrolog alemine karşı da büyük başarılar kazanmıştır, yüzümüzü güldürmüştür.

O falci/astrolog alemini toptan tatmin etmek lazim. Bir basak burcu olarak cok icten istiyorum.

:D

Michael Jackson?

Ne denir ki? Müthis bir müzisyen, inanilmaz yetenkli bir dansci, kendi ekolünü bir efsane seklinde oturtmus bir dünya adami.

Sokaklarda cok bilirim onun gibi dans etmeye calisip " the way you make me feel" sarkisini söyledigimi.

Kesinlikle sevmeyen ve sevemeyenlere history belgeselini izlemeliler .Belki o zaman "oha adam neler yapmış" diyeceklerdir eminim.(Kime izlettirdiysem kesin sonuç aldım kimse darılmasın)

Pop fenomeni. Baþarýlý olduðu dönemde herþey baþarýlý olmasý için hazýrdý. 80'lerin Amerika'sý yaralarýný sarýp toparlanýrken herhengi bir 'ihtilaf' mesajý vermeyen müzisyenlere ihtiyaç duyuyordu. Michale Jackson cinsiyetsiz, politikasýz, sabun köpüðü bir ürün olarak 'cuk' oturdu.

Büyük yapýmcýlarla çalýþmasaydý muhtemelen Prince gibi kendi kafasýna göre iþler yapýp sonra gözden düþer, ama hayatýný daha 'normal' sürdürürdü. Kendisini bir ürün olarak en kârlý hâle getirmeye çalýþan yapýmcýlar 'onu yap, bunu yapma, daha acaip olö yok bu çok acaip oldu þöyle ol' gibi her gün deðiþen talimatlarla adamý (!) gittikçe daha içine kapalý, daha dengesiz hâle getirdiler. Michael Jakson pazarlama kurbaný tek pop yýldýzý deðil ama bu anlamda Elvis Presley'den sonra en ünlü pop yýldýzý denebilir. Tabi Elvis, müzik ve vokal tekniði açýsýndan kendisinden sonraki kuþaklar üzerinde çok etkili olduðundan Michael Jackson ile 'ayný kefeye' koymuyoruz.

Ben MTV tabiri ile 'pop ikonu' olarak Madonna'yý her zaman tercih ederim.

Yalniz suna dikkat etmek lazim. Kökeni Amerika olup dünyada pop star olan kisiler ile, Amerika' nin trendleri hep baska olmustur.

Amerika' nin en cok is yapan pop adamlarindan, diger bir deyisle o 70 li yillarda ki disko furyasinin en popüler isimlerinden birinin Edgar Winter oldugunu biliyor musunuz?

Johhny amcanin kardesi.

Yine M. J. nin Avrupa' da en cok is yaptigi senelerde ( mesela Bad albümü), Amerika' da sadece 10- 14 yas grubunun gözdesi olmasi gibi.

Bildigim tek gercek, popüler müzigini kalitesinin gecmis yillarda daha fazla olmasi.

Kalite denince artik sounddan bahsedilir oldu. Icerik berbat. 5 dakika boyunca devam eden tekdüze bir altyapi, üzerine söylenmis sacma sapan sözler, is stresini, birkac hapla anti-sosyal kiyafetini cikarip, karsi cinse kasiklarini ya da kalcalarini dayamak, club sonrasi baska dayatmalarla, ertesi sabah da unutma egilimleri icerisinde sandozlarla atmaya calisan, kafasi is ve ciftlesmeden baska bir seye calismayan, duyarsiz insanlara yönelik bir müzik tarzi gelisti.

Gecmisini, Doruk' un deyisiyle pop ikonlarini, bugün hala zevkle dinlemek mümkünken ( Abba, Tom Jones vs), günümüzün popüler müzigini sadece kendinden sonra hit olacak sarkinin cikisina kadar olan kisa ömrüyle, bence dinlemek, en azindan benim tahmmül sinirlarimin cok ötesinde.

Hep bahsettigimiz, Tr de ki yozlasma ( müzik adina, insan adina kalite), dünya da daha fazla bana göre.

Konunun cok disina cikmis olmama ragmen eklemek istedigim bir sey daha var;

Her zaman sorunlarimizin egitimle cözülecegini sanmak büyük hata.
Egitim seviyesinin ( zoraki egitimin lise bitirmek oldugu bir ülkede yasiyorum) üst seviyede oldugu bir ülkedeyim.
Bu egitim anlayisiyla insandan cok güzel birey!, bana göre robot yaratiliyor.

jon0-009.jpg

Michael Jackson'ı bugün varolduğu noktaya taşıyan en büyük itici güç, bence Quincy Jones olmuştur. 1970'lerden itibaren düzenlemeleriyle ve müzikal yaklaşımıyla bir ekol haline geldi zaten kendisi. Michael Jackson bugün bile hala kendisine pek çok platformda teşekkür etmektedir. Bu başlık altında sadece bu sebeple Quincy Jones bile irdelenebilir. Zaten Michael Jackson'ın prodüksiyonlarından tüyolar ortaya koymak çok önemli bazı noktaları ve ipuçlarını ortaya koymaya yardımcı olabilir. MJ'in bu kadar çok başarılı prodüksiyon ortaya koyabilmesindeki sırrı nedir?

Haydi konuyu daha derinleştirelim... 8)

valla yukarıda quincy jones başlığına girmiştim ama, o adam hakkında pek birşey bilmiyoruz sanırım.. ben de dahil.. sadece bir benzetme yapabilirim kendimce.. sezen aksu için onno tunç neyse, bence mj için de quincy jones odur..

Doruk Denkel' Alıntı:
...Tabi Elvis, müzik ve vokal tekniği açısından kendisinden sonraki kuşaklar üzerinde çok etkili olduğundan Michael Jackson ile 'aynı kefeye' koymuyoruz...
Doruk, saniyorum Billboard'u (ya da commercial radyolari) son yillarda pek yakindan takip etmiyorsun.

Vokal teknigi olarak da, produksiyon yaklasimi olarak da MJJ; kendisinden sonra -Elvis'e nazaran- cok daha buyuk bir ekol yaratti. Su anda dinledigimiz (ya da dinlemedigimiz mi demeliydim?) pekcok genc yapimci ve sarkici, Michael Jackson'dan gordukleri ve duyduklariyla besleniyor neredeyse.

Justin Timberlake, MJJ'in re-enkarnasyonu gibi ornegin. Pekcok yeni produktore de soracak olursaniz, ilham kaynagi arasinda MJJ ya ilk ya da ilk 3 siradadir. Ornegin Black-Eyed Peas.

Quincy Jones konusu, benden biraz daha zaman talep eder, bir ara o konuya da deginmeye calisacagim, kendimce.

O zamanlar Mj moda olan rock müzisyenleri takýlýrkan JT de þuan moda olan rap/hiphop sanatçýlarýyla takýlýyor.

Ses konusundada dans konusundada Mj ye en yakýn Jt.

Doðrumu yapýyor yalnýþmý bilinmez ama ilham kaynaðý kesinlikle MJ.

Edit: Baya þifreli yazmýþým. :lol:

MJ: Michael Jackson
Jt: Justin Timber bilmemne

Michael Jackson'ın geçirdiği ameliyatları, bir çok kişi gibi ben de sırf görsellik uğruna yapıldığını sanıyordum. Bu yüzden de hep neden, biz seni böyle de seviyorduk diyordum bir çok kişi gibi. Şimdi Batuhan Bozkurt'un yazdıklarını okuyunca şaşırdım. Bu hastalık ve sonucunda getirdikleri neden kamuoyuna bu kadar net duyurulmadı? Ya da duyuruldu ise neden ben dahil bir çok insan bunu bilmiyordu? Çok sıkı takip edemedim. Ama yaşantısını az çok biliyorum. Çok büyük başarıları var. Dünya genelinde albümü en çok satan birine ne denebilir ki? Madonna'ya hiç bir zaman hayran olamadım. Tam tersi de değildim. Ama Michael Jackson'ın için bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Dansıyla, şarkılarıyla, ne bileyim her haliyle hafızama kazınmış biri. Üzüldüğümüz durumları da oldu. Savunmasız tek başına kaldığı da. Bu gün aklanmış olduğu için mutluyum.

estarabim, deri rengine bir kılıf var da, estetik operasyonlara pek yok.
Bu adam takintili, bu bir gercek.

Geri