[Eski] mbox2 mini ve sorunlar

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

halaluya

Yeni üye
selamlar, yaklaşık 6 ay kadar önce pro tools sistemine geçme mecburiyetimden dolayı, en uygun fiyatlı sistem olan 'mbox2 mini'yi tercih ettim.

ancak aldığımdan beri bir dizi problemlerle karşılaşmadım değil. hatta bu sorunları digidesign'in kendi kullanıcı forumunda da dile getirmeme rağmen hiç bir geri dönüş alamadım. telefonda görüştüğüm compel yetkililerinden de sağlıklı bir çözüm önerisi alamadığım için 'mbox2, pro tools ve stabil bir sistem' adlı hayalimi başka sistemler kurma fikriyle erteleyip durdum.

bir süredir takip ettiğim bu forumda mevcut sorunlarımı açmanın, aynı sorunlardan muzdarip diğer kullanıcıların ve yeni almayı düşününen kişilerin katılımıyla aydınlatıcı bir başlık olabileceğini düşündüm.

işte sorunlar:

1- 3'NCÜ NESİL!
3ncü nesil olan eq3, comp3 vb digidesign plug-in leri sistemde inanlılmaz bir yük yaratıyor. öyle ki;sadece tek bir kanala '1 band eq3' açtığım takdirde buffer size error alıyorum -bütün buffer size setlerini denememe rağmen.

toplamda yaklaşık 20-25 adet açtığım halde hiç bir sorun çıkarmayan 2nci nesil plug-inler, 3ncü nesillerini açtığımda 1 tanesine bile müsade etmiyor .

2nci nesillerin çalışıyor olmasına şükürler olsun; fakat gelin görün ki son sürüm olan PTLE 7.3'te sadece 3ncü nesil plug-inler var. bu da demek oluyor ki 7.3ü kullanmak gibi bir şansım yok.

2- ASIO ve CUBASE SX!

yaratıcılık ve esneklik yönlerinden dolayı 'cubase sx'e tutkun olan ben, 'mbox2 mini'yi almadan önce compel yetkililerine birçok kez asio sürücülerinin cubase ile sorunsuz çalışıp çalışmadığını sormuştum elbette. ancak zamanında almış olduğum 'olumlu' yanıtlara rağmen eski ses kartım olan 'sb auidgy 2zs'de yapmış olduğum projelerin bile hiçbirini doğru düzgün çalıştıramamış bulunmaktayım. projede mevcut tek kanal bile olsa playback yaparken zoom vs gibi araçlar kullandığımda malumunuz olan 'çıt pıt' seslerini duymaktayım.

asio sürücülerinin bu kadar kötü olmasının beni hayretler içinde bırakmasının yanı sıra, yaratıcılık yönünden bir hayli hantal olan pro tools'a prodüksiyonun aranjman aşamasında muhtaç kalmak insanın sabrını zorlayan bir durum.

3- UYUMLULUK GİZEMİ!

pro tools aleminde 'compatibility' denen hadisenin adeta bir 'bilim'mişcesine çetrefilli bir mesele olduğunu bu sorunları yaşadıktan sonra anladım. digidesign in kendi kullanıcı forumunda binlerce insan konfigürasyonlarını ve sorunlarını ilan etmişler. adminlerin verdiği yanıtların çoğu 'compatiblity' ile alakalı. ve ne yazık ki ben bu 'mbox2 mini'yi alırken compel tarafından bu yönde en ufak bir uyarı dahi almadım. digidesign ın kendi sitesine ilan ettiği uyumlu donanımlar bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. "bu kadar net olarak bilinen bir meseleyi son kullanıcıdan saklamanın manası nedir?" diye soruyorum. 'mbox2 mini'nin ambalajının üstünde yaklaşık 7-8 punto [mbox2 yazısına oranla devede kulak kalır] ile yazılmış olan "check compatiblity at.." yazısı ne kadar AYDINLATICI olabilir ki?

4- PLUG-IN DÜŞMANI PRO-TOOLS!

digidesign'ın kendi plug-in'i olan 'xpand' bile 4-5 kanal olarak açıldığında başka işlem yapmaya izin vermeyecek kadar yetersiz kalıyor. waves, native instruments gibi firmaların plug-in lerinin nasıl çalıştığını saymayayım bile.

bir müzisyen sadece reverb, delay gibi pro tools'la gelen plug-in'lerle ne kadar yaratıcı olabilir ki?

bu yazdığım sorunlar benim kendi sistemimde yaşadığım sorunlardır ve 5-6 aydır bunlarla cebelleşmekte olmamdan dolayı çok da objektif izlenimlerim olduğunu söyleyemem. ama halka ilişkilerle alakalı kişiler bilirler ki; 'algı gerçektir'.

en kısa zamanda bu sorunlarıma çözüm bulabilirsem ben de 'audio editing ve mixing' in kralı pro tools'un nimetlerinden yararlanmış; mutlu, mesut bir müzisyen olacağım. çok mu şey istiyorum acaba?

yazdıkça yazasım geldiği için, gevezelik kıvamında upuzun olan yazının sonuna kadar okuyabilen ve katkıda bulunabilenler için şimdiden teşekkür ederim.

sevgiler,
can

[çok geç saatte yazmış olduğum için imla ve anlam hataları olabilir, kusura bakmayınız]

Sisteminin (biligisayar) özelliklerini de yazarsan belki yön verebilecek çıkabilir.
PC üzerinde PT kullanmadan önce "uyumluluk" araştırması yapmak artık çok bilinen bir mevzu. Ama sen yine de umudunu yitirme, bir çözüm bulunabilir.

evet konfigürasyon eklemeyi unutmuşum.

Processor
Model : Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.80GHz
Speed : 2.80GHz
Cores per Processor : 2 Unit(s)
Threads per Core : 1 Unit(s)
Type : Dual-Core
Internal Data Cache : 2x 16kB Synchronous, Write-Thru, 8-way set, 64 byte line size
L2 On-board Cache : 2x 1MB ECC Synchronous, ATC, 8-way set, 64 byte line size, 2 lines per sector

Mainboard
Bus(es) : ISA AGP PCI PCIe USB FireWire/1394
MP Support : 1 Processor(s)
MP APIC : No
System BIOS : Phoenix Technologies, LTD ASUS P5VD2-MX ACPI BIOS Revision 0601
System : System manufacturer System Product Name
Mainboard : ASUSTeK Computer INC. P5VD2-MX
Total Memory : 2GB DDR2-SDRAM

Chipset 1
Model : ASUSTeK Computer Inc Standard Host Bridge
Total Memory : 2GB DDR2-SDRAM

Video System
Monitor/Panel : Tak ve Kullan Monitör
Adapter : NVIDIA GeForce 7600 GS

Physical Storage Devices
Removable Drive : Disket sürücüsü
Hard Disk : SAMSUNG SP0802N (75GB)
Hard Disk : WD External HDD Device IEEE 1394 SBP2 Device
CD-ROM/DVD : HL-DT-ST CD-RW GCE-8525B (CD 52X Rd, 52X Wr)
CD-ROM/DVD : HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B (CD 40X Rd, 40X Wr) (DVD 5X Rd, 5X Wr)
CD-ROM/DVD : Generic DVD-ROM SCSI CdRom Device (CD 32X Rd) (DVD 4X Rd)

Logical Storage Devices
Hard Disk (C:) : 9.8GB (2.7GB, 28% Free Space) (NTFS)
Hard Disk (D:) : 34GB (11GB, 31% Free Space) (NTFS)
Hard Disk (E:) : 31GB (21GB, 68% Free Space) (NTFS)
MY BOOK (I:) : 233GB (186GB, 80% Free Space) (FAT32)
CD-ROM/DVD (F:) : N/A
CD-ROM/DVD (G:) : N/A
CD-ROM/DVD (H:) : N/A
3.5" 1.44MB (A:) : N/A

Peripherals
Serial/Parallel Port(s) : 8 COM / 1 LPT
USB Controller/Hub : VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller
USB Controller/Hub : VIA USB Genel Host Denetleyicisi
USB Controller/Hub : USB Kök Hub
USB Controller/Hub : ZyXEL ADSL USB Modem Interface
USB Controller/Hub : USB Composite Device
USB Controller/Hub : Digidesign Mbox 2 Firmware Updater
FireWire/1394 Controller/Hub : OHCI Uyumlu IEEE 1394 Ana Denetleyici
Keyboard : Standard 101/102 Tuşlu ya da Microsoft Natural PS/2 Klavye
Mouse : PS/2 Uyumlu Fare
Human Interface : HID uyumlu oyun denetleyicisi
Human Interface : Bluetooth HID Enum Device
Human Interface : USB İnsan Arayüz Aygıtları

MultiMedia Device(s)
Device : Creative SB Audigy 2 ZS (WDM)
Device : Creative Game Port

Communication Device(s)
Device : Bluetooth Fax Modem
Device : Bluetooth DUN Modem
Device : Bluetooth LAP Modem
Device : Bluetooth LAP Modem #2

Printers and Faxes
Model : Microsoft Office Document Image Writer

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line

Operating System(s)
Windows System : Microsoft Windows XP/2002 Professional 5.01.2600 (Service Pack 2)
Platform Compliance : Win32 x86

Network Services
Network Drivers Enabled : No

PC üzerinde PT kullanmadan önce "uyumluluk" araştırması yapmak artık çok bilinen bir mevzu. Ama sen yine de umudunu yitirme, bir çözüm bulunabilir.

haklısın fakat bu kadar bilinen ve hayati bir mevzuun ürünü satın aldığım taraftan vurgulanmamasını yanlış buluyorum. almadan önce ben de bilmiyordum compatibility olayının bu kadar başıma çorap öreceğini. kimse kullanamayacağını bildiği bir şeyi satın almaz diye düşünüyorum.

teşekkürler

Selamlar Can

-Ilk olarak Update'leri yaptinmi?

-PC icin sistem'i uyumlu hale getirmek lazim protools icin (Mac kullandigim icin PC hakkinda bilgim yok)

-Bahsettigin 3"cu nesil pluginler sorunsuz calisiyor.
Mbox mini ile protools'u yargilamak dogru degil.Tanigidim bir cok insan PC ile PT uyumlu olarak ve sorunsuz kullaniyor.

-Mahcem sanirim PC ile calisiyor onun daha cok yardimi dokunur senin sorununa.

Yalniz belki yapmiyorsun ama yapiyorsan yapma :D ne zaman PT'u yada Cubase'i calismak icin actiginda internet'i kapat.En buyuk sorunlardan biri bu.

Updateleri yaptiktan sonra bakalim.

Cozulmeyecek hic bir sorun yoktur :)

Bugüne kadar yakın çevremde gördüğüm performans sorunlarının hemen hemen hepsi konfgrasyondan değil tamamen kullanıcı hatasından.

Çok küçük bir örnek arkadaş kayıt yapıyor aynı anda msnde online durumları.

http://www.muziktek.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=107

Burayı okumanı şiddetle tavsiye ederim müzik ve günlük kullanım için iki windows kurmak ve müzik için kurduğun windowsu optimize etmek çok büyük performans artışı gösterecektir.

http://www.muziktek.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10262&highlight=latency

İşine yarıyacak başka bir linkte bu zaten topiclerde yeterli açıklamalar var.

detone' Alıntı:
Selamlar Can

-Ilk olarak Update'leri yaptinmi?

-PC icin sistem'i uyumlu hale getirmek lazim protools icin (Mac kullandigim icin PC hakkinda bilgim yok)

-Bahsettigin 3"cu nesil pluginler sorunsuz calisiyor.
Mbox mini ile protools'u yargilamak dogru degil.Tanigidim bir cok insan PC ile PT uyumlu olarak ve sorunsuz kullaniyor.

-Mahcem sanirim PC ile calisiyor onun daha cok yardimi dokunur senin sorununa.

Yalniz belki yapmiyorsun ama yapiyorsan yapma :D ne zaman PT'u yada Cubase'i calismak icin actiginda internet'i kapat.En buyuk sorunlardan biri bu.

Updateleri yaptiktan sonra bakalim.

Cozulmeyecek hic bir sorun yoktur :)

-cs4 e kadar tüm updateleri yaptım ancak soruna çözüm olmadığı gibi 7.3ten itibaren 2nci nesil plug-inler olmadığı için 7.1e geri dönmek zorunda kaldım. 'mbox ın firmware ina gelince onu bir şekilde update edemiyorum, update yazılımı kartı grömüyor gibi davranıyor.

-performans konusunda hayli hassas olduğum için halihazırda müzik ve internet olmak üzere 2 ayrı işletim sistemi kullanıyorum. müzik sisteminde de fuzuli denecek hiçbir yazılım vs yok.

çok teşekkürler detone, mahcem'le iletişim kurmaya çalışacağım.

nicolo arkadaşım cevabın için teşekkürler. o kadar çaylak değilim galiba halihazırda 2 sistem var=). müzik sistemine geçtiğimde linkini verdiğin yazılımı çalıştırıp bakacağım. mahcem'in yazdığı xp optimizasyonunun da %90 kadarını yapmıştım geri kalanları da yapıp bakacağım.

Geri