Selam
Selcugun bahsettigi kurbanin (sorma) stopmotion klibini yapan 3 ksiiden biri benim.
Bu projeyi bitirmek aktif olarak 6 ay surdu. Simdi is stopmotion di.
Benim gorevim bilgisayar kismiydi. Arkaplan yapmaktan tutun kurbanlik koyunumuzun hayal baloncuklarina donusmesine bir cok sey bilgisayarda halledildi. Arti kurgusu, senkronizasyonu islenmeside benim sorumlulugumdaydi.
Simdi 3D daha zor degil.Bunu soyleyebilirim. Stopmotion`da kukla lari tipki 3d de modelleri yapar gibi sculpt etmeniz gerekiyor.Bu konuda cok benzer iki teknik.Fakat stopmotion yaparken hatalar daha onemli oluyor.Yani kuklanin kolu koparsa sicarsiniz.Ama 3d de bilgisayar bir cok hatanizi engellemekle kalmiyor ayni zamanda size sorunlari cozcek bir cok tool veriyor.Bunlardan en onemlisi : Undo yetenegi

.Muhtemelen her animator yasamistir.Cizerken hata yaparsaniz bos bos bakip undo tusunu aradiginiz olur.
Hatta animasyon konusunda 3d, stop motiondan daha kolay cunku bir karakteri anime ederken kuklanin her karedeki pozundan degil daha cok ana karelerden ve gecislerdeki detay hareketlerinden sorumlu oluyorsunuz.Bilgisayar da aradaki gecis karelerini tween ediyor.
Yani bilgisayar buyuk bir hayat kurtarici.
Ha projeden projeye yada istediginiz tada gore hersey degisiyor.Bu sizin istediginiz stile ve damak tadina bagli. Hepsinin kolayliklari zorluklari , guzellikleri ve limitleri var.
Simdi Manganin klibi konusuna gelince benim detayli fikrim biz animatorlerin arasinda kalsin. Ama kisacasi ben sevmiyorum. Bunun sebebini ise az cok biliyorum:
1-Animator Turk mantigi : her isi yaparim abi Flashi kurdum demin crack.Cozdum ben bu olayi egitimde neymis.3 kurusa yaparim ben(junior cehaleti)
2-Parayi verenin Turk mantigi : 500 milyona yarim saatte kosedeki bakkal klip cekerken neden animasyon yapalimki?300 milyona yapsinlar yarina hazir olsun.
3-Yonetmenin Turk mantigi :hem karşıdan gözüksün
hemde derinlemesine perspektif olsun.Ben de biliyorum alimasyonu kandiramassiniz beni.
Daha bir cok etken var. Bunlar en cok yasananlar. Ama kimsenin bir isi (bir klip su anda) secilen stil yuzunden elestirebilecegini sanmiyorum. Alakasi yok cunku.
Baris
Lead Art/Yuppies In Flames
Stratgame.com