[Eski] Macbook Pro ısınma problemi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Merhaba, 2010 model bir macbook pro sahibiyim. Cihazda paralelles desktop ile çalışan windows Xp virtual machine var.

Son sistem güncellemesinden sonra aleti açar açmaz fanı çaıllştırmaya ve aşırı ısınmaya başlıyordu. Activity monitörden dockun cpu kullanımının 100% caivarında gezindiğini gördüm. Biraz araştırınca bunun Paralells desktop'un docka eklediği windows applicationstan kaynaklandığını gördüm ve devre dışı bıraktım. Dockun cpu kullanımı eski seviyesine geldi ve ısınma problemi kısmen de olsa azaldı. Ama hala alet anormal derecede ısınıyor. :?

Biraz araştırdım sorunun hala Parallels'ten kaynaklandığını düşünüyorum. Ama hala işin içinden çıkamadım :roll:

Bu sorunla karşılaşan var mı aramızda?

Selam Furkan. Benim başıma ısınmayla ilgili bazı problemler gelmişti. 4 sene önce aldığım MacBook Pro'm, 2 sene önceki Temmuz ayında sendelemeye başlamıştı. Ekran gidip geliyordu. Burada, muziktek'te uzun uzun yazmıştım olanları. Duruyordur belki. Neyse, cihaz ısınınca ekran gidiyordu, soğuyunca geliyordu. Sonra birgün tamamen gitti. Öğrendim ki 3. nesil Macbook Pro'larda (her tarafı gri olan model) genel bir sorunmuş. Daha bir sene olmuyor, servis bedeli dışında hiçbir ücret almadan anakartını değiştirdiler. Daha sorun çıkarmadı, bakalım sabırsızlıkla bekliyorum :)

Eğer sende de ekran gidip-gelmesi gibi birşey olursa, bu bilgiler aklında bulunsun diye yazayım dedim.

Merhaba Orçun,

Çok teşekkürler, aklımın bir köşesine yazdım.

Benim sorun daha çok yazılımsal birşey gibi görünüyor, internette gezinirken gördüm ki son updateten sonra birçok kişide bu sorun oluşmuş. Kimileri çözüm bulmuş ama birçok kişi için hala çözümsüz duruyor.

Benimkisi de bir güncellemeden sonra bir anda olmuştu. Sanırım 10.5.6 idi.. Hatta Mahcem'le burada uzun uzun konuşmuştuk. Günceller güncellemez başlamıştı problem..

fan problemini ben de yasadim.. ama benim ki, desktop. kasa olanlardan..

hicbirsey yokken (aslinda yukledigim bir programla ilgili oldugunu dusunuyordum ben de ), birden fan deli gibi calismaya basladi. bilgisayar islerinden iyi anlayan bir arkadasim (aslinda isi bu :) ), "getir bir bakayim" dedi. "ekran kartinin degismesi gerekiyor ama once birseye bakmak ve denemek istiyorum" dedi. acti ve ekran kartinin icinde bulunan iletken bir macun oldugunu ve bunun bittigini soyledi. ve oraya kendisinde acik bulunan (satiliyor da) bir macun surdu. ve problem halloldu. beni guzel bir masraftan kurtardi.

durum ayni midir bilemiyorum ama belki bir faydasi dokunur.

sevgimle..

Bende de son günlerde benzer bir ısınma oldu, Activity Monitor'ü açıp baktığımda 3 farklı instant olarak Mozilla Firefox plug-in çalıştığını ve çok yüksek miktarda CPU ve RAM kullandıklarını gördüm, daha önce Safari'de Flash plug-ini ciddi sorunlar çıkarıtyordu, sanırım aynı sorunun benzeri Firefox'ta da oluyor, sorun hissettiğimde Activity Monitor açıp bu pluginleri sonlandırıyorum (çok sık olmuyor).

Bu arada bu bahsettiğim flash sorunu SADECE türk sitelerinde oluyor. Çok seviyorum türk işi web sitelerini.

Bir çözüm bulamayınca çareyi format atmakta buldum malesef. Şimdilik eski performansına döndü gibi görünüyor, ama bir daha tekrarlarsa servise göstermek gerekebilir.

Aslında bir kaç sene de bir açıp termal macunu yenilemekte fayda var, çünkü bir zaman sonra çok sertleşip ufalanıyor, işlevini yitiriyor.

Flash player cpuya çok yükleniyor, bu da ısıyı farkedilir derecede arttırıyor. Bu nedenle -aklınızda bulunsun- youtube html5 in testlerini yapıyor, youtube.com/html5 adresinden html5i aktifleştirerek videoları bu şekilde izleyebiliyorsunuz. Flasha göre az da olsa farkediyor.

Benim de en son güncellemelrden sonra daha da artan ısınma pproblemim vardı. Aslında beş ay öncesine kadar ısınma diye bir şey bilmiyordum :roll: , bir kere bile olsun Mid 2009 MacBookPro'nun ısındığına şahit olmadığım gibi fan sesini hiç duymamıştım. Hatta öyle ki herhalde benim makineye takmayı unutmaşlar derecesi yani :hehheh: . Dediğim gibi yaklaşık beş altı ay öncesine kadar.

Bu süreden sonra yavaş yavaş artan bir ısınma sorunu :x (belki de sorun değildir, kim bilir?) kendini gösterdi. Bu ısınma hadisesi en son dün en üst seviyeler kadar geldi. Daha makinemi açalı beş dakka olmuş fan olanca gücüyle soğutmaya çalışıyor :evil: .

Fan sesini hiç tanımazken artık sürekli duyar oldum :| . Neyse lafı uzattım galiba neyse 85 derecelerden 54 derecelere düşürdüm sonunda.

Benim makinemde bunun sebebi ExHUI :shock: diye bir application. Activity Monitor'den kapattım, anında makinem eski haline döndü :D . Bu uygulam yanlış bilmiyorsan AVIDArtist Mix (Eski adıyla Euphonix MCMix) ile alakalı bir uygulama.

Neyse kapattım rahatladı makinem, tabii ben de :) .

Şimdi bu uygulam akendi kendine makinem her açıldığında çalişmasın istiyorum ve onun çaresine bakıyorum.

Huzur 8) .

Geri