[Eski] MAC mı PC mi? hangisi artıları ve eksileri ile müzik için ?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

stable24

Yeni üye
Merhaba sevgili müzisyen dostlar,ben cubase 5 AMD quadcore 4 çekirdekli işlemci 2gb ram ve ses kartı olarak yamaha i88X kullanıyorum.Sinyal üzerinde çalışıyorum genelikle VSTI ile işim olmuyor çok fazla,pro tools 9 almaya karar verdim ve sadece windows 7 ve mac ile çalıştığını öğrendim bende windows xp var ve daha kötüsü i88X in windows 7 desteği yok ya ses kartımı satıp mac pc alıp yeni ses kartıda alıcam yada win 7 çıkıp sadece ses kartımı değiştirip müzikal yaşama devam edicem.
EVET MACMI PC mi
artıları eksileri nelerdir işlemci farkları nelerdir nedir bu MAC ve müzik yazılımları olan sICAK ilişkisi?

Çok değil, on yıl öncesine kadar PC'ler ofis makinası, Mac'ler prodüksiyon (ses, grafik vs) makinası olarak anılırdı. Pro Tools'un, ve Adobe ürünlerinin PC versiyonları, Mac versiyonlarından çoook sonra çıktı.
İşte bu yüzden tarihi bir mevzu.
Ama artık işini bilen biri PC'de de Mac'de de istediği şekil işler yapar.

Mac'e gecemden once, uzunca sure Windows kullanmis, altini ustune getirmis, girilmedik yerini birakmamis olmama ragmen, arada bir Windows kullanmak zorunda kaldigimda ne yapacagimi sasirir hale geliyorum. Mac aptallastiriyor baya :)

PC de benim başıma hep şu sorun geliyor, makineye ne kadar iyi bakarsam bakayım
içini temiz tutup her hafta defragment, virus taraması, ramlerin boşaltılması gibi uğraşsam da bir kaç hafta içerisinde bilgisayar ilk gün ki hızını kaybediyor.

iMac kullanırken sanki ne kadar zorlasam daha hızlı çalışıyormuş gibi geliyor. Ayrıca görüntü güzelliği de insanı çalışmaya teşvik ediyor :)

Mac'i öyle bir anlatıyorsunuz ki; benimki mi çakma acaba diye düşünüyorum. :)

Kötü bakılan her bilgisayar yavaşlar, çöker.

Kötü driverlara sahip her donanım, her bilgisayarı çökertebilir.

En önemlisi, oradan buradan bulunma, fi tarihinde çıkmış, güncel olmayan uygulamalar, pluginler vb. yüklenen her bilgisayar çökebilir.

Lisanslı bir windowsa, lisanslı programlarınızı kurup, o bilgisayarı sadece muzik işi için kullanırsanız, windows da gayet stabil çalışabilir.

Mac bir tık daha iyi ama diktatörlüğü sinir bozucu.

Windows 7'yi bilmiyorum ama Mac'in işletim sistemleri her daim windows'u pataklamıştır. Mac kullanmanın neden züppelik olarak algılandığını da anlayabilmiş değilim. Herhalde Türkiye'de yıllarca sürdürülen fiyat politikası yüzünden.

Biraz daha pahalı olabilir ama gerçekten iş gibi bir şeyler yapmak istiyorsan mac kullanırsın, miş gibi bir şeyler yapmak istiyorsan pc de yeter. Bence o derece kesin bir ayrım var.

İş yaparken pc'de bir sorun yaşarsan ömrünü yersin. Muhtemelen doğru dürüst bir destek bile alamazsın. Mac servislerine sık sık saydırırız ama bakma, en azından karşımızda gerçek bir muhatap vardır.

Mac'de haklıysan eninde sonunda hakkını alırsın. PC'de kim öle kim kala.

murattunali' Alıntı:
Windows 7'yi bilmiyorum ama Mac'in işletim sistemleri her daim windows'u pataklamıştır. Mac kullanmanın neden züppelik olarak algılandığını da anlayabilmiş değilim. Herhalde Türkiye'de yıllarca sürdürülen fiyat politikası yüzünden.

Biraz daha pahalı olabilir ama gerçekten iş gibi bir şeyler yapmak istiyorsan mac kullanırsın, miş gibi bir şeyler yapmak istiyorsan pc de yeter. Bence o derece kesin bir ayrım var.

İş yaparken pc'de bir sorun yaşarsan ömrünü yersin. Muhtemelen doğru dürüst bir destek bile alamazsın. Mac servislerine sık sık saydırırız ama bakma, en azından karşımızda gerçek bir muhatap vardır.

O zaman Samplitude/Sequoia kullanan mastering mühendisleri baya baya bildiğin miş gibi şeyler yapıyolar?
facepalmyd.gif

Tamam Mac özellikle müzik/grafik sektöründe bi standartta kantarın topuzunu kaçırmayın.

atilla999' Alıntı:
murattunali' Alıntı:

O zaman Samplitude/Sequoia kullanan mastering mühendisleri baya baya bildiğin miş gibi şeyler yapıyolar?
facepalmyd.gif

Tamam Mac özellikle müzik/grafik sektöründe bi standartta kantarın topuzunu kaçırmayın.

Bu çok amaçlı bir kullanıcı tarafından yapılmış, genel bir çıkarımdır. Steril ortamlarda her iki sistemin de artılarından faydalanmak mümkün herhalde.

Çok kısaca bir örnek.

Gazetede 3 yıl öncesine kadar 2 Mac 7 tane Pc vardı. Ayda bir bakım yapılması gerekiyordu.
Sonra hepsi satıldı 6 tane Mac 3 tane Macbook alındı. Şimdi herkes halinden memnun ve artı olarak resmen ortamın estetik açısı arttı.

atilla999' Alıntı:

Haftada 2-3 gun Sequoia 10 kullaniyorum. Bas agrisi yapiyor bende. Hadi programin kullanimi aliskanlik sonucu olusan birsey ona bir sozum yok, ama 2-3 saatte bir Windows bir sorun buluyor cikartacak. Bazen bir gun calisiyor sorun yok, ama bazen saat basi sorun cikariyor. Butun guncellemeler yapilmis, butun programlar lisansli, zaten Sequioa disinda DDP Import/Export programi var bir tane, baska birsey yok Windows tarafinda. Kurulu oldugu makine Mac Pro. (Windows XP Bootcamp). Ayni makinenin Mac tarafinda Pro Tools 9 var, gunlerce kapanmadan calisitigi oldu Pro Tools'un hatasini gormedim daha. (Bir ara video ile ilgili bir takilma problemi vardi, o da fix ile duzeltildi.)

grego' Alıntı:
Haftada 2-3 gun Sequoia 10 kullaniyorum. Bas agrisi yapiyor bende.

Psikolojiktir.

grego' Alıntı:
ama 2-3 saatte bir Windows bir sorun buluyor cikartacak.

Iyi sen daha insaflı çıktın. En azından 2-3 saat kullanabiliyorsun sorunsuz.
facepalmyd.gif

Arkadaşlar, tamam, bende seviyorum mac' i. Her açıdan daha iyi. Müzik endüstrisinde bir bilgisayar standart olacaksa bu Mac olacak, ve olmalı. Bende istiyorum. Sequoia' nında Mac sürümü çıksın.

Ama abartmayın. :wink:

Mac, lüks ve pahalı bir spor araba gibi. PC de garajında yaptığın el emeği göz nuru bir araba gibi. Buradan yola çıkarak doğru sonuçlara varılabilir sanırım. Mesela hiç kimse Ferrari'nin kaputunu açıp kurcalamaz. Ama kendi yaptığım arabayı komple söker takarım. Parçasını da bulurum ucuza.

Mac
Avantaj:
- İşletim sistemini kullanmak daha kolay
- İşletim sistemi donanımla -doğal olarak- tam uyumlu
- İşletim sisteminin altında çalışan sesle ilgili mekanizma daha kullanıcı dostu tasarlanmış
Dezavantaj:
- Piyasadaki en hızlı donanım değil, teknolojiyi biraz geriden takip ediyor
- Ucuz değil

Windows PC
Avantaj:
- Ücretli/ücretsiz 3. parti yazılım bolluğu var
- Sisteme takılabilecek 3. parti farklı donanım bolluğu var
- İşletim sistemini 3. parti bir yazılıma gerek kalmadan kişiselleştirmek daha kolay
- Büyük ya da küçük herhangi bir bütçeye uygun bilgisayar bulmak ya da bir araya getirmek mümkün, sınırlama yok
Dezavantaj:
- Teknik servis/destek tek elden değil, ve sorun oluştuğunda sorunun nedenini anlamak her zaman kolay değil
- İşletim sisteminin mimarisi gereği, abur cubur bilgisayar kullanıcısının elinde çöplüğe dönüşmesi çok kolay

Not. Kişisel olarak Mac OS X'teki dosya hiyerarşisini sevmiyorum. Klasörler dosyalardan önemlidir ve her zaman dosyaların üstünde, ayrı olarak görüntülenmeli. Alfabetik olarak sıralıyor eşek. Sanki dosyaları ve klasörleri harflere göre yaratıyor ve arıyoruz... Mac'e sırf bu aptallığı düzeltebilmek için ek yazılım almak gerekiyor.

Son düzenleme:
ilterocktive' Alıntı:
Klasörler dosyalardan önemlidir ve her zaman dosyaların üstünde, ayrı olarak görüntülenmeli. Alfabetik olarak sıralıyor eşek. Sanki dosyaları ve klasörleri harflere göre yaratıyor ve arıyoruz... Mac'e sırf bu aptallığı düzeltebilmek için ek yazılım almak gerekiyor.

İlter, tam olarak ne demek istiyorsun?
Yani, atıyorum Documents bölümündeki dosya/klasör listesini istediğin şekilde sıralayabilirsin.
Name, Date Modified, Date Created, Kind vesaire.
Bu seçenekleri de Finder'da View --> Show View options yerinden azaltıp, çoğaltabilirsin.

Ayrıca Finder preference'a da göz atmadıysan arada sırada göz at derim, her yeni versiyonda buraya bir iki birşey sıkıştırıyorlar. Mesela aylardır "niye değişti lan bu?" diye küfür ettiğim Desktop'ta Network disklerinin disk olarak görünmeme olayının SL'de preference olduğunu daha yeni keşfettim. :mrgreen:

Diyelim kalabalık bir klasörde "s" ile başlayan dosyaları gezmek istiyorum, "s"ye bastıkça dosyaları gezmesi gerekirken, bir tanesine gidiyor başka da hareket etmiyor. Tüm dosyaları isme göre dizip alt üst tuşlarını kullanmam gerekiyor, fakat ben isime göre sıralamayı çok kullanmıyorum. Bunun var mı bir ayarı?

Berkay' Alıntı:
Diyelim kalabalık bir klasörde "s" ile başlayan dosyaları gezmek istiyorum, "s"ye bastıkça dosyaları gezmesi gerekirken..

Ben böyle bir şey bilmiyorum. Windows'tan kalma bir alışkanlık mı bu?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri