[Eski] Logic Pro 9 "disk too slow" uyarısı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

artistan

Yeni üye
Arkadaşlar Logic pro 9 da aynı anda 10 kanal 192kHz akustik davul kaydı yapıyorum fakat bazen kayıt anında "disk too slow" uyarısı alıyorum ..

%100 eminim 5400rpm hdd olduğundan kaynaklanıyor..
fakat sanki 7200rpm hdd ile alsam "disk too slow" uyarısı almayacakmışım gibi geliyor .. çünkü bu uyarıyı çok nadir alıyorum ama içim rahat etmiyor...

sizce 7200 rmp hdd ile notebook içerisindeki 5400 rpm hdd yi mi değiştirmeliyim yoksa şu RAID denen olayı mı yapmalıym? sadece 10 kanal kaydedeceğim..

veya harici disklerle sorunumu çözebilir miyim?

inanın kafam çok karışık ... aylardır sorunlar peşimi bırakmamaya başladı.. bir şeyi düzeltirken başka bir şey sorun çıkıyor.. : (

192kHz kayýt yaparak oldukça gereksiz yük bindiriyorsun diskine. Ýçin rahat deðilse en azýndan 96khz ile çalýþ diskve iþlemci yükün yarý yarýya azalýr, bir fark da duymazsýn (hatta kullandýðýn ses kartýna göre daha iyi sonuç bile alabilirsin, 192kHz clocklar marketting için baya kullanýlýyor fakat çok az cihaz o sampling rate de düzgün çalýþabiliyor, yani destekliyor mu - destekliyor fakat clock o hýzda jitter ettikten sonra ne iþe yarar). Ýlle 192kHz çalýþacaðým dersen daha hýzlý bri disk iþe yarar ama sorununu garanti çözer mi bilinmez, biraz daha iyi olur. SSD diskleri deneyebilirsin.

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
192kHz kayıt yaparak oldukça gereksiz yük bindiriyorsun diskine. İçin rahat değilse en azından 96khz ile çalış diskve işlemci yükün yarı yarıya azalır, bir fark da duymazsın (hatta kullandığın ses kartına göre daha iyi sonuç bile alabilirsin, 192kHz clocklar marketting için baya kullanılıyor fakat çok az cihaz o sampling rate de düzgün çalışabiliyor, yani destekliyor mu - destekliyor fakat clock o hızda jitter ettikten sonra ne işe yarar). İlle 192kHz çalışacağım dersen daha hızlı bri disk işe yarar ama sorununu garanti çözer mi bilinmez, biraz daha iyi olur. SSD diskleri deneyebilirsin.

dediğin gibi 96kHz ye çevirip denedim 192kHz de olduğu gibi "disk too slow" olayı tekrarlandı .. artık daha fazla da kaliteyi düşürmek pek içime sinmiyor ama bu durumu çok anlamadığımdan bana birileri yardımcı olursa çok iyi olur..

7200 HD ile bu sorunun üstesinden gelebileceğini düşünüyorum. Ancak Batuhan'ın yazdıklarını dikkate almanda çok fayda var. 192khz olması her zaman daha kaliteli olur anlamına gelmiyor, 96khz olması da psikolojik olarak aynı huzuru sağlayabilir bünyede :) Benim tavsiyem de 44.100khz olması veya 88.200khz biraz fark ve huzur sağlayabilir. Tabi bu da kullandığın konvertörün kalitesi dahilinde söz konusudur ;)

Internal HDD degisimi yapmadan once; varsa çevrenizden harici bir HDD edinip FW kapısı üzerinden bağlantı yaptıktan sonra; aynı projeyi bu HDD' ye kopyalayıp bir denemenizi öneririm. Projenizin amaç ve içeriğini bilmiyorum ama, 192 kHz bana da biraz gereksiz gibi geldi...

Saygılar,

N.

192kHz yi geçtim zaten.. harici hdd var ayrıca FW olarak kullanabilmek için kayıt cihazını FW den çıkartmak gerekir bu durumda kayıt yapmak mümkün olmaz ... pc de 2 tane fw girişi olsa bile bunun 2 cihazı aynı anda çalışması anlamına gelmeyeceğini okumuştum ..

Profire' ın arkasındaki 2. FW kapısından bağlantı yapmayı denediniz mi?

Diğer konuda da sanıyorum eksik bilgi almışsınız. Aynı anda hem FW 800 hem de FW 400 kapılarından bağlantı yapılıp 2 aygıt aynı anda kullanımda olduğunda FW 800' ün 400 kbps hızında çalışıyor olması lazım. Yani çalışmayacak diye bir şey söz konusu değil; ben 6 yıldır bu şeklide kullanıyorum sistemi, Mac' ler değişti kullandığım protokol aynı kaldı.

Amacım, yardımcı olmak.

Kolay gelsin.

N.

NoyanC' Alıntı:
Profire' 1n arkas1ndaki 2. FW kap1s1ndan balant1 yapmay1 denediniz mi?

Dier konuda da san1yorum eksik bilgi alm1_s1n1z. Ayn1 anda hem FW 800 hem de FW 400 kap1lar1ndan balant1 yap1l1p 2 ayg1t ayn1 anda kullan1mda olduunda FW 800' ün 400 Mbps h1z1nda çal1_1yor olmas1 laz1m. Yani çal1_mayacak diye bir _ey söz konusu deil; ben 6 y1ld1r bu _eklide kullan1yorum sistemi, Mac' ler dei_ti kulland11m protokol ayn1 kald1.

Amac1m, yard1mc1 olmak.

Kolay gelsin.

N.

Baglant1 h1z1 birimini yanl1sl1kla kbps yazm1s1m, Mbps olarak duzeltildi.

NoyanC' Alıntı:
NoyanC' Alıntı:
Profire' 1n arkas1ndaki 2. FW kap1s1ndan balant1 yapmay1 denediniz mi?

Dier konuda da san1yorum eksik bilgi alm1_s1n1z. Ayn1 anda hem FW 800 hem de FW 400 kap1lar1ndan balant1 yap1l1p 2 ayg1t ayn1 anda kullan1mda olduunda FW 800' ün 400 Mbps h1z1nda çal1_1yor olmas1 laz1m. Yani çal1_mayacak diye bir _ey söz konusu deil; ben 6 y1ld1r bu _eklide kullan1yorum sistemi, Mac' ler dei_ti kulland11m protokol ayn1 kald1.

Amac1m, yard1mc1 olmak.

Kolay gelsin.

N.

Baglant1 h1z1 birimini yanl1sl1kla kbps yazm1s1m, Mbps olarak duzeltildi.

Merhaba
bahsettiğin gibi harici diskin firewire bağlantılarını gerçekleştirdim.. desktop ta şu an harici disk görünüyor .. çalışır vaziyette... ancak logic 9 u bu hdd den nasıl çalıştırabilirim.. daha önce kaydettiğim projeyi diskin içine atıp oradan mı başlatmalıyım.. yani bu şekilde yapsam çalışır mı?

inş. sorun bu disk ile çözülür .. yoksa rpm ile uğraşmıyacağım internal alıp gene sorun çıkarsa elimde patlayabilir o yuzden direk ssd disk falan almayı düşünüyorum..

Şimdi tek yapman gereken; proje klasörünü harici HDD' ye kopyaladıktan sonra, klasör içerisindeki Logic dosyasına tıklamak. Sistemindeki Logic bu hamleni okuyacak ve projeyi açacak.

Bu arada Dazejar' ın da dediği gibi harici HDD 7200 RPM hızında olmalı. Yoksa pek bir anlamı olmaz.

Bakalım yine aynı hata mesajını verecek mi?

N.

tabikide orasını biliyorum : ) 7200 rpm zaten

hayırlısı inşallah olur bu gece veya sabah uyandığımda deneyeceğim sonucu yazarım

NoyanC' Alıntı:
Şimdi tek yapman gereken; proje klasörünü harici HDD' ye kopyaladıktan sonra, klasör içerisindeki Logic dosyasına tıklamak. Sistemindeki Logic bu hamleni okuyacak ve projeyi açacak.

Bu arada Dazejar' ın da dediği gibi harici HDD 7200 RPM hızında olmalı. Yoksa pek bir anlamı olmaz.

Bakalım yine aynı hata mesajını verecek mi?

N.

şöyle bir sorun oldu ... harici hdd ye projeyi atamadığım gibi hdd nin içerisindeki diğer dosyaların yerlerini , isimlerini değiştiremiyorum ... sadece bu diskin içindeki parçaları dinleyebiliyorum , videoları izleyebiliyorum.. bu durumda hdd yi windows kurulu sisteme taktım ve windows üzerinden donanımı güvenle kaldır dedim..kaldırıldı ..
sonra tekrar mac os i açtım durum gene aynıydı ... bu sefer projeyi mac uzerinden flaş belleğe kaydedip windowsu açtım ... windows üzerinden projeyi flash bellekten hdd ye aktardım... arkasından mac os den projemi çalıştırdım proje açıldı fakat tekrar diske yazamama hatası verdi..kayıt vs. yapamadım .. bir deneyeyim demiştim ama olmadı..

bunu ne şekilde çözebilirim?

Demek ki harici HDD NTFS formatlı. Bu formattaki diskler Mac OS X tarafından okunabilir; fakat yazılamaz.

Dolayısı ile yapman gerekenler:

1) Yeniden formatlanabilecek bir HDD bulmak.
2) Bu diski Mac OS X Disk Utility ile formatlamak (Mac OS Extended Journaled olacak).
3) Bir önceki mesajımda belirttiğim adımları tekrarlamak.

Ya da 1 ve 2. adımları es geçerek; çevrende Mac OS X platformunda harici HDD kullanan arkadaşın varsa kendisinden rica edebilirsin.

NoyanC cevabın için teşekkür ederim
bahsettiğim sorun "paragon ntfs for mac" isimli yardımcı programı mac sistemime kurarak düzeldi şu an harici 7200 hdd firewire olarak çalışıyor..
hemen bunun sevinciyle kayıt yapmak için record tuşuna bastım ilk olarak 192 kHz ile kaydetmeyi denedim ... 2. saniyede disk too slow uyarısı verdi.... sonra 96kHz ile kaydetmeyi denedim 3. dakikada disk too slow uyarısı geldi... 86kHz ile denedim 7. dakikada disk too slow uyarısı geldi... bu sefer 48kHz ile kayıt yapmaya başladım 17. dakikada disk too slow ... sinir bir durum.. sonuç olarak şu anda anlamış bulunmaktayım ki Logic 9 u bu şekilde çoklu kayıtta kullanıcaksak RAID (raidin bile çok işe yarayacağını sanmıyorum ... zaten kurması ve kullanması kolay olmadığı gibi çok teferruatlı ) veya SSD harddisklerle kullanmalıyız..

şimdi malesef kendime SSD hdd almak zorundayım .. çok gıcık ve sinir edici bir durum.

Olayin tamamen bir ayar sorunu oldugunu dusunuyorum. 7200 firewire 800 HDD'ye Pro Tools ile ayni anda 16 kanal davul kayidi aliyorum. Daha fazla aldigimda olmustur. Sorun harddisk ile alakasi olsa Pro Tools ile de alamazdik. Logic konusunda cok teferuatli bilgim yok, ama sample rate i dusurdugunde her seferinde bir nokta da hata vermesi, demek ki buffer gibi birsey dolana kadar sorun cikarmayip, sonrasinda sorun cikariyor. Bunu bir arastir derim

Bahsettiğin konuda geniş bilgiye sahip değilim ancak bu şekilde 10 kanal kaydın aynı anda yapılırken 7200 external fw hdd de bile sorun çıkarması çok normal gelmiyor.. ancak bir keresinde logic pro yu kullanabilmek için muhakkak raid vb. bir şeyin yapılması gerektiğini okumuştum.. ama bu tarz sorun çeken çok az insan var..
diğer bir konu ise her şeye ramen disk too slow uyarısını ne derecede dikkate almak gerekir.. bence apple ve logic gibi kapsamlı sistemlerde bunun doğruluğu dikkate alınmalı .. yani demek istediğim disk too slow diyorsa belki gerçektende sorun o dur yani disk çok yavaştır..

bahsettiğin buffer konusunu biraz açıklayabilir misin? mesela eğer dediğinle alakalı ise izlemem gereken yol nedir? önümüzdeki iki gün içerisinde sorun düzelmezse SSD'yi almayı düşünüyorum..

Logic'de sol üstten ''Preferences'' e gidip, oradan da ''Audio'' seçeneğini seçiyorsun. Sonra da ''Devices'' altından ''Core Audio'' yu görüyorsun... işte oradaki ayarlara göz atman gerekiyor... şöyle ;

I/O Buffer Size : 256 olarak dene, yine aynı problem varsa 512 olarak ayarlayıp dene.

Daha aşağıya bakarsan oradan da;

Process Buffer Range : Medium olarak ayarla. Bunlar dışında diğer ayarlarla oynama, dene bakalım sorun çözülecekmi...

Kolay gelsin ;)

Geri