[Eski] live'da paralele compression

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

merhabalar,

bu sorum özgür abi ve canlı müzik sektöründe çalışan diğer arkadaşlara. acaba live'da özellikle davulda paralel compression yapmak yaygın uygulanan birşey midir? özellikle son zamanlarda her yeri yamaha ml7c ve pm5d sardığından beri, stüdyodan alışkanlıkla, aklımın ucunda duruyordu. geçenlerde büyük festivallerden birinde kullandım, tanıdık sesi duyunca bundan sonra da zaman ve imkan olduğu ölçüde paralel comp yoluna giderim gibi geliyor :)

meraktan soruyorum stüdyoda miks yapar gibi canlı mişkslerde tercih edilen bir seç,m midir bu?

aziz.

Paralel compun burdaki anlamı sinyali hem kuru hem compress miksleyip kullanmak.. Auxa compressor baglamak bi nevi .. Yanılıyormuyum ?

Paralel kompresyon; aslında bir yada bir den çok kanala, aynı tip kompressor ayarlarını kullanmak.

Daha çok dijital mixelere kullanılan bir sistem.

Mesela stereo kanal için iki kanalı linkliyorsun; bir kanala işlem yapınca diğer kanal da aynı şekilde ayarlanıyor.

Ama sanırım burada farklı bir şey soruyor?

Burada kastedilen sanırım EminEsref'in de bahsettiği 'New York Compression' denen şey.

Ben de merak ettim, canlı da kullanılır mı acep?

özgür onun bir esprisi yokki . Tek ortak nokta ayarların aynı olmasımı acaba .
Ben elektronikten bildiğim kadarıyla bir efekti alete seri baglarsan o aletin ses cıkışı ikinci aletin cıkışına yönlenir. Paralel baglarsan aletin cıkışı ikiye ayrılır biri efektlenir (wet ) digeri yoluna devam eder.

Paralel - Seri FX loop farkı gibi

Yada insert - Send farkı ??

Yanılıyorsam tekrar düzeltirsin özgür..:p

bende tam anlamadim

eger bahsettigin;
10 chn drum iki adet stereo pair buss ediliyor. ilk stereo cift compresorle slam edilip -cok ciddi sekilde- diger compressorsuz ciftle mix ediliyor...

canli ve kayitta cok yapilan birsey

belki bunu kasettin

berk

abi su sekilde yapiliyor:

davul'lari bus'liyoruz ve bu bus'dan bir post fader split aliyoruz. elimizde 2 adet davul bus'i olmus oluyor. bunlarin birine genelde abartilmis sekilde ayarlanmis bir kompresor koyuluyor, digerine ise mantik cercevesi icinde bir bus compressor koyuluyor ya da kuru birakiliyor. daha sonra bu iki davul sinyali mixleniyor, kuru bus detay icin kullanilirken abartili compress edilmis bus "punch" icin kullaniliyor.

bahsedildigi gibi "new york compression trick" diye de gecer.

aziz.

Bu tip atraksiyonlar canlı müzikte olmaz, dinamik çok yüksek olduğu için çok riskli ve kontrol etmesi güçtür. Ayrıca yanlış kullanımda alçak dinamikleri yükselteceği için, düşük kalan frekansları yükselteceği için feedback ve hum gibi istenmeyen şeyler ortaya çıkacaktır.

İkisi; yani kayıt ve canlı müzik mühendisliği birbirinden çok farklı şeyler. Ben, özellikle festival ve büyük konserlerde studyolarda duayen olan kişilerin kıvrandığını çok görmüşümdür :))

Bu arada bir efekt yada işlemci cihaz mixere iki türlü bağlanır; Paralel bağlamak diye terminolojide bir terim yoktur.

1) Insert baglantı ile (send ve return kullanılarak işlenecek kanala yada gruba, mastera vs.)
2) In-Out şeklinde (aux send den cihaza giriş yapılır, return çıkışından mixere geri döner)

Saygılar, sevgiler..

PS: Bu şekilde bildiğim kadarıyla bizim Alp Turaç Sertab'ın şu meşhur Eurovision şarkısı Everyway That I Can'i mixlemişti. Volüm yarışmada diğer şarkılarla aynı seviyede çalınmasına rağmen özellikle davul çok daha yakın ve lezzetli geliyormuş.

ozgurcakici' Alıntı:
Bu tip atraksiyonlar canlı müzikte olmaz, dinamik çok yüksek olduğu için çok riskli ve kontrol etmesi güçtür. Ayrıca yanlış kullanımda alçak dinamikleri yükselteceği için, düşük kalan frekansları yükselteceği için feedback ve hum gibi istenmeyen şeyler ortaya çıkacaktır.

İkisi; yani kayıt ve canlı müzik mühendisliği birbirinden çok farklı şeyler. Ben, özellikle festival ve büyük konserlerde studyolarda duayen olan kişilerin kıvrandığını çok görmüşümdür :))

Bu arada bir efekt yada işlemci cihaz mixere iki türlü bağlanır; Paralel bağlamak diye terminolojide bir terim yoktur.

1) Insert baglantı ile (send ve return kullanılarak işlenecek kanala yada gruba, mastera vs.)
2) In-Out şeklinde (aux send den cihaza giriş yapılır, return çıkışından mixere geri döner)

Saygılar, sevgiler..

Özgür bilgi birikimine sonsuz saygım var o ayrı konu ama bende görüş belirtmek isterim nacizane :p

Özgür işte onlardan İn Out şeklinde olan Paralel baglantı insert te elektronik olarak seri bağlantıdır. Canlı seslendirme mühendislerinin terminolojisi elektronik terminolojisi diye bişeyi ben pek kabul edemiyorum. Sonuçta Sesin katettiği yol tekse seri cift veya daha fazlaysa parallel hareket vardır.

Sakın Sataşma olarak alma aman ha :p

ozgurcakici' Alıntı:

..

Özgür,

Belki, Türkçe teknik terminolojisine resmi olarak girmemiş olabilir ama paralel compresyon diye bir terminoloji var. Insert point'da zaten paralel bağlantıdır. Ayrıca bir efekt cihazının devre bazında iç bağlantısında da efekt sinyale yine paralel uygulanır. Yani sinyal giriş katında ikiye ayrılır, birisi direk çıkışa giderken diğeri de efekt devresinden geçer. Bunlar da çıkışta toplanır.

Sinyali sadece bir kompresyon devresine uygulamakla threshold'un üzerindeki istenmeyen transiyentleri kesiyorsun. Ancak ses sinyaline dinamik zenginliği de veren transiyentlerdir, dolayısı ile bazen bu zenginliği korumak için dengeyi korumak gerekiyor. Burada da paralel kompresyon bu kolaylığı sağlıyor. Yani kompresyona uğramamış sinyalle transiyentlerin belirli seviyede geçmesini sağlarken, sinyali yine aynı zamanda kompresyona sokup, büyütme imkânını elde ediyorsun.

Gerçi yazılanların hepsi aynı çerçevede ama konuya bir açıklık da ben getirmek istedim.

Geri