[Eski] Laptop ile Canlı Performans

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

aristo

Yeni üye
Arkadaşlar 2-3 tane sythesizera yüklü para vermektense bende şu laptop işene gireceğim galiba da kafama takılan bir iki şey var.

1. Ben evimde bile vsti leri çalıştırırken cubasede bir sürü işlem yapıyorum konserde nasıl hızlı işlem yapabilirim? Herseferinde F11 e basıp vsti seçip midi kanalın in' ini usb ye out' unuda vsti ye mi yönlendireceğim? Bunun kolay bir yolu olmalı! Laptop ile elektronik müzik yapanlar nasıl seri şekilde kullanabiliyor şu vsti leri?

2. Ses kartı olayını nasıl hallediyorlar? Profesyonel bir ses kartı gerekir eee nasıl olcak bu iş laptopun ses kartı baya kötü?

3. Midi kullanırken gecikme sorunu konserde başa bela olmuyor mu?

Sorularım saçma olacak biraz ama bu işe daha yeni gireceğim yardımlarınızla :)

Aslinda laptop'la canli muzik calmak isteyen arkadaslar nasil bir yazilim isterlerdi duymak isterim, cunku uzerinde calistigim SynthMaster isimli pluginin standalone bir versiyonunu da planliyorum. Sizlerden gelecek isteklere gore sekillenebilir.

Synthler standalone olarak caliniyor genelde cubase veya sonar gibi arayazilimlar olmuyor. Iyi bilgisayarlarda yuksek RAM ile ve ASIO suruculu kartlarla latency 2ms ile filan calisiyor, o zamanda sorun kalmiyor.
DJ'ler ise looplari Abbleton Live isimli software ile kullaniyorlar o tamamen ayri bir olay :D

Standalone olayını biraz açabilirmisin? Bende baya vsti var. Mesela Korg legacy collection var favorim.... Wavestation ı konserde kullanmak istiyorum nasıl ayarlayabilirim?

Standalone tek basina demektir, plugin degildir. Sonu .exe uzantili bir dosyadir, calismak icin herhangi bir host programa (Cubase, Logic, ProTools vsvs) ihtiyac duymaz.

Hımm... Ama benim kullandığım vsti lerin bu özelliğe sahip olduğunu sanmıyorum! 1-2 tanesi direkt başlat/programlardan açılabiliyor emulatör gibi... Diğerlerini nasıl çalıştırabilirim? Cubase gerçekten uzun sürüyor :D

Bilgisayarım varken evde Native Instruments ürünlerini kullanıyordum. Standalone'ları gayet hızlı. Kıytırık bir ses kartıyla bile 5-6 ms etrafında bir gecikme ile çalıyordum. Tabii dizüstü bilgisayarda bu nasıl olur bilemem, adam gibi bir ses kartı almak şart olabilir.

Dizustu bilgisayarlara Softsynth calmak icin Echo Indigo kartini oneririm.
24 bit ses kalitesinin yanisira ASIO suruculeri ile 2-3ms'nin altina iniyor :)

Brian Transeau denen adam o laptop DJ olayının öncüsü, onu bir takip et, bir ara ya Serbest Bölge'de, ya da Site iletişim bölümünde DJ'ler ile ilgili bir başlıkta tartışması vardı, orada bayağı linkler verildi.

Zannediyorum Türkiye'de de Murat Uncuoğlu ve onun gibi birkaç diğer arkadaş canlı performanslarda laptop kullanıyormuş. Bakmak lazım.

Korg Legacy zaten standalone, programla beraber keyboard konsolu beraber.

korg_legacycollection.jpg

Steinberg'in V-Stack diye bir yazılımı var. Tüm VST synth'lerini Cubase gibi bir "Host" program açmadan çalıştırmanı sağlıyor. Çok derin ve programlanabilir bir Synth ortamı yaratıyor. İncele derim.

Ya USB ya da firewire çalışan bir kart al, sorunsuz çalışır bence.

olabilecek en kolay cozum coklu giris cikisi olan bir kart almak
maudio fw410 ya da esi'in var bir tane; firewire'dan onu baglamak; bir tane deusb'den calisan midi klavye; kullandigin programlarin atiyorum birini ses kartinin 1/2 cikisina bir digerini 3/4 bir digerini 5/6'ya yollarsin
ornek olarak looplari ableton'dan caliyosun diyelim, onu 1/2'ye yollarsin; bir tane synth bir tane de sampler progami kurdugunu varsayalim biri reason olsun digeri de kontakt; reasonu 3/4 nolu cikisa yollarsin, kontakt'i da 5/6'ya
hatta klik de istersen 7/8'e atarsin :)
bu girislerin hepsini ufak bir miksere girersin, boylece gercek zamanli seviyelerini kontrol edebilirsin enstrumanlarin gayet rahat.
tabi laptopunun bol bol ram (2gb'ye kadar calisanlari var artik) ve bulabildigin en iyi islemciyle calistigini varsayiyoruz; yoksa ofis icin alinan bir laptop 512ram 1.7 centrino islemciyle bunlari kaldiramaz pek.

cubase "release asio driver on the backround" diyor ve aynı bilgisayarda baska bir programın asio driver kullanmasınıda saglıyor, fakat bunu şu kanala onu bu kanalada versen bircok standalone vsti veya vsti ların stand alone calısmasını saglıyan program buna izin vermedigi icin "live performance" yaparken ciddi aksaklıklar ve problemler yasarsınız ...yavas yavas hepsi hallolucaktır diye dusunuyorum ama su an laptop la falan kafanız da kurdugunuz gibi bir live performance zor gibi gozukuyo bana...synthsizer i alıp sahneye koymaktan baska yol yok gibi "simdilik".

korg legacy collection standalone ona sözüm yok ama mesela bass-station yada v-station gibi vsti ler için çare arıyorum :( bunları konserde cubase altında kullanmak imkansız gibi! Şu V-Stack 1.2 olayını bir araştırayım belki birşey çıkar :D
Aranızda benim gibi sorunlar yaşayan yok mu ya. Bi ben miyim sorunlu insan? Siz nasıl çözdünüz bu problemi çok merak ettim şimdi.

aslinda bir live act'de laptop ile neler yapilabilecegi buyuk olcude performansi sergileyene ve muzigin tarzina bagli. bir seyler yapiyormus taklidi yaparken aslinda sadece parcayi calan pek cok profesyonel oldugu soyleniyor. ote yandan, simon posford (hallucinogen, shpongle) konserlerinde laptop hard-disk'inden 24 farkli kanal halinde audio calip, onlara gercek zamanli fx uygularken, bir yandan da hazirladigi loop'lari MIDI ile tetikleyerek, ayrica da synthesizer destegi kullanarak, tek bir kisinin live act performansinda gidebilecegi son noktaya ulasmistir :lol:

onun disinda, 2 veya daha fazla kisiyle sahneye cikiliyorsa, canli davul, perkusyon gibi atraksiyonlara da girenler var. infected mushroom gitar filan kullaniyor konserler esnasinda. sarkinin yapisi da onemli, bazilari live act'i aklinda tutarak sarkilari hazirlamakta. kisacasi benim bildigim kadariyla cok genel bir formulden bahsetmek zor bu konuda

nurkan' Alıntı:
http://www.steinberg.de/ProductPage_sbf95b.html?Product_ID=2130

aristo, bunu incele bence...

bu iş görecek bir yazılım gibi görünüyor. sequencersız cubase :)
böylece hantal olmayan bir programa sahip olacaksın.

Nurkan önünde saygı ile eğiliyorum. Araştırdım sordum ettim ve... Bugün V-Stack sahibi oldum :D Şu an 2 saat oldu hala başından kalkamadım. Süper birşeymiş ya. Arkadaşlar herkese şiddetle tavsiye ediyorum laptop olayına girecekler için ilaç bu ilaç...
Bu arada şu latency olayını en az kaça indirebildiler? Yani teknolojik açıdan ses kartlarının performansını soruyorum. Ben 256 sample rate de 11 ms ye kadar düşürebildim de!

Eee o zaman Burak ve Emrah Alpat a sormak isterim ki --- "indigo io" ile "firewire410" karşılaştırıp hangisinin hangisinden eksiği fazlası var söyleyebilir misiniz acep?

Ben de bööle bi sistem kurcam bu iki ses kertı arasında kaldım şu an.

Geri