[Eski] Kurzweil PC1SE

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Dream_Gypsy

Yeni üye
Uzun süredir almak istediğim Kurzweil PC1SE klavyeyi nihayet alabildim. Birkaç gündür üzerinde uğraşıyorum, seslerine bakıyorum, burdan da fikirlerimi paylaşayım istedim.

Bir kere malzeme kalitesinden çok memnunum. Kasası, knobları, switchleri insana kaliteli bir alet kullandığını hissettiriyor. Tuşesi de her ne kadar tam istediğim ağırlıkta olmasa da, özellikle piyano çalarken dinamikleri istediğim gibi ayarlayabiliyorum. Yani altı dolu piyano tuşu gibi görünüp de synth tuşesinden pek farkı olmayan, gene de adı "semi-weighted" olarak geçen tuşelerle alakası yok. Hafifliği sebebiyle diğer sesleri de çalmak problem değil, çok güzel tasarlanmış bence.

Piyano tonlarını çok beğendim. Bu vakte kadar çaldığım bütün klavyelerdeki piyano tonundan farklı. Ama hepsinden daha doğal geldiğini söyleyebilirim. Özellikle Roland piyanolarda benim kulağımı çok rahatsız eden sample loop noktalarının belirgin olması gibi bir durum asla yok. Karakter olarak biraz agresifler, ancak bu vakte kadar Yamaha piyanolarını kullandığım için beni hiç rahatsız etmedi. EQ ile biraz oynayarak istenilen sonuçları almak mümkün.

Rhodes/Wurlitzer/Clavinet/Pianet/CP80 tonları ise apayrı bir başlık konusu. En büyük endişem, kullandığım Motif ES6'daki elektrik piyanoların PC1SE'dekinden daha iyi çıkmasıydı, ancak aleti eve getirdikten 10 dakika sonra içim tamamen rahatladı. Hatta sahnede çalmak için ton seçerken zorlanacağım gibi görünüyor. İçindeki Classic Keys expansion board'ı sayesinde bu kategorideki sesler oldukça geniş. Bu tarz sesleri ağırlık kullananlar için gözüm kapalı tavsiye edebileceğim bir alet diyebilirim.

Yaylı/Orkestra tonları, içindeki Orchestral expansion board'u sayesinde inanılmaz güzeller. Sadece düz akorlar çalarken bile arkada senfoni varmış hissi uyandırıyor, ki yaylı partisyonları çalarken nası tınlayacağını düşünemüyorum bile.

Diğer tonlara detaylı bakacak zamanım olmadı açıkçası, bu kategorilere çakıldım kaldım denebilir :) Daha detaylı inceledikçe birşeyler yazarım gene. Ancak genel kanı olarak, hemen hemen bütün tonların çok "müzikal" olduklarını söyleyebilirim, son dönemde çıkan ve içleri hip-hop prodüksiyonu için gerekli olan seslerle dolu olan klavyelere göre, daha canlı performansa dayalı bir alet. Tonların gezerken her baktığım tonda biraz kalıp birşeyler çaldım, hızlı hızlı geçemedim.

Özet olarak çok memnunum, yakın zamanda klavye alacak arkadaşlara da mutlaka Kurzweil klavyelere göz atmalarını tavsiye ederim. Yakın zamanda Motif ES6'yı satıp Kurzweil PC361 alırsam da kimse şaşırmasın :)

Not: Kurzweil'da herhangi bir pozisyonda çalışmıyorum, ama böyle bir teklif gelirse konuşur anlaşırız :)

Hmm çok güzel şeyler yazmışsın dostum güle güle kullan.

Herkesin iç duyuşu farklı olabileceğinden ötürü birebir denemek en mantıklısıydı ve öyle yapmışsın. Denemiş ve memnun kalmışsın bundan güzeli yok, hayırlı uğurlu olsun. Demo isterim kayıt isterim DVD cam'le çekilmiş video isterim 24 bit wave ses destekli video göndermeni isterim, foto isterim kıl isterim yün isterim :p

Kurzweil PC361'i dinlemeden birşey söylemek istemem, ama MO6 ile PC361 arasında çok fiyat farkı var. ES6'yı çok beğenerek kullanıyorum ben, ama PC361 denedikten sonra aklımı çelebilir kesin birşey söyleyemiyorum :)

PC361'in USA fiyatı 2000 dolar, Türkiye fiyatıyla arada uçurum yok yani. Ayrıca üzerinde Hammond org klonu ve VA-1 virtual analog synth var. Yani o paraya bayağı birşeyler alıyorsun aslına bakarsan.

Orçun ilk fırsat bulduğumda yaparım birşeyler, bu aralar tez yazıyorum kafam dumanlı :)

Valla perküsyonlar fena gelmiyor, çelik üçgen, tumba, marimba vs.. Ama tabi yazımla da alakalı. Basları, piyanoları ve benzeri sesleri beğenmedim.. Yani belki de kulak XS'e alıştığı için garip geldi.. Sonuçta her zaman dediğimiz gibi, kişisine göre değişiyor duyuşlar istekler.. Şu yandaki SP2 baya şık duruyor..

Evet evet, bayağı farklı sesleri, ama benim hoşuma gitti. XS'le de aynı seviye aletler olmayabilirler bu arada, arada sene ve fiyat farkı var :)

E yani abi tabi.. Ama işte beğendiysen bitmiştir olay.. Bende çok daha ucuz bi alet var adı Triton Le, içerisindeki bazı waveformlar hiçbir alette yok. Yani benim karşıma çımadı.

Aynı şekilde XP-30'da da bir ses vardı adı Deliclate EP, hiçbir yerde bulamadım o sesi de. Kendilerine özgü sesleri var aletlerin. Ama işte bir iki ses için alet tutmak ne kadar sağlıklı bilmiyorum.

İşi kökten halledeyim dedim XS7 ve Virus TI aldım ama yemedi.. Daha pasif sesler de arıyor kulak.. Hadi tamam temel sesleri depoladım, kendi duyuşuma göre en kaliteli Piyano, Rhodes, Strings, Brass, Lead, Drums, Bass, Synth Pads vs, FX ailesini bu iki aletle sağladım. Fakat yine de böyle Onno, Uzay, Garo işi synth stringsler veya eskilerde kullanılan basit ama tatlı sesler arıyor insan. Yeni aletlerde o kadar net ve kaliteli geliyor ki üzerinde oynayıp bozmaya çalışıyorsun yine de tertemiz geliyor. Onlar tabi gençliklerinde Korg O1'lerle felan çalıştıkları için direk o zamanın sesleri normal hatta iyi geliyordu. Sonuçta kulak sürekli gelişen birşey. Daha ilk çok sesli müziğe geçildiğinde oktavdan sonra 5'lilerle imal ediyorlarmış sadece düşünebiliyor musun. Yani daha ötesini kaldırmıyormuş kulak.. Yavaş yavaş.. Şu anda ise alterasyonların alterasyonlarını da altere etmeye çalışıyoruz.. Kim bilir ileride neler olacak..

Bazı düzenlemelerde insan kullanmak istiyor o eski, 80'lere özgü arpejatörlü synth piano seslerini :D. O bahsettiğim XP-30'daki Deliclate EP sesi benim olmazsa olmazımdı ama sadece o sesi beğeniyordum alette. Virus TI'de de benzeri bir EP sesi var, oynayarak biraz yaklaştım ama yine de Deliclate EP gibi olmadı. Şöyle ucuzundan XP-30 rack gibi bi cihaz olsa direk alırım o ses için :))

Tugan, boyle guzel bir enstrumana sahip oldugun icin senin adina sevindim.
Enstrumani gercekten cok guzel anlatmissin, kurzweil ler uc buyuklerden farkli bir kategoride, diger enstrumanlarda sesler asiri islenmis olabiliyor, ama kurzweil sound u hem kayit yaparken, hem de sahnede keyifle kullanilabilecek bir karaktere sahip.
Ben de hep bir kurzweil sahibi olmak istedim, ama maalesef bana nasib olmadi. Eger yakin zamanda yeni enstruman almamis olsaydim, muhtemelen bu enstrumani senden once ben alirdim zaten :p

Kaancım çok teşekkür ederim, seneye yüksek lisansa gelebilirsem İstanbul'a, istediğin kadar alıp çalabilirsin :)

Bu arada ES6'nin yerine PC361 alma fikrim git gide güçleniyor :)

Dream_Gypsy' Alıntı:
Kaancım çok teşekkür ederim, seneye yüksek lisansa gelebilirsem İstanbul'a, istediğin kadar alıp çalabilirsin :)

Peki soyle yapsak daha mantikli olmaz mi, bu elindeki PC1 i ben alayim senden, onun yerine sen de PC3-76 alirsin :wink:

Geyik bir kenara, kurzweil ep leri ne kadar iyiyse motif te ayni oranda kaliteli sound a sahip. ES i elinden cikarttigin andan itirabaren cok arayacagina emin olabilirsin (Tecrubeyle sabittir)

kaanengin' Alıntı:
Dream_Gypsy' Alıntı:

Peki soyle yapsak daha mantikli olmaz mi, bu elindeki PC1 i ben alayim senden, onun yerine sen de PC3-76 alirsin :wink:

Geyik bir kenara, kurzweil ep leri ne kadar iyiyse motif te ayni oranda kaliteli sound a sahip. ES i elinden cikarttigin andan itirabaren cok arayacagina emin olabilirsin (Tecrubeyle sabittir)

+1

ES'in yerini sadece XS doldurabilir kanımca :)
(Tecrübeyle sabittir :))

Cihan, olay budur ;)
Cok tartisildi zamaninda motif iyi mi kotu mu diye, tabiki mukemmel bir enstruman degil ama gercekten ozel, karakteri olan bir enstruman oldugu kesin. Ben de satmayi hic istemezdim ama amator bir muzisyen oldugum icin maalesef enstrumanin hakkini verecek vaktim olmadigi icin satmistim.
Simdilik Roland imla fazlasiyla mutluyum, tabiki vintage 74, swetness gibi patchlerini ariyorum hala ama niyetim piyasaya ciktiginda bir PC3LE almak. Artik piano tusesine alistiktan sonra synth tuse hic calamaz oldum, PC3LE de 61 tuslu modeli bile yari agirlikli olacakmis, ucuz fiyata bir Kurzweil sahibi olmak nasib olacak artik sonunda bize de...

Motif ES6 benim de çok beğendiğim bir alet. Satmak istemem tabiki beğenmediğim anlamına gelmiyor. Ama genelde üzerinde hazır yazılı olan sesleri kullandığımdan, ya da çok az modifikasyon yaptığımdan, basit bir pad ya da lead bulmak istediğimde zorlanıyorum. Ayrıca son dönemdeki bütün aletlerde olan hiphop/rnb prodüksiyonlarında kullanılan tonları neredeyse hiç kullanmıyorum. PC361'in elektronik tonları benim daha çok kullanabileceğim tonlar gibi geliyor yani. Motif'te devamlı kullandığım orkestra tonlarını da bana çok aratmayacak gibi geliyor. Hala PC361'e takılmış durumdayım yani :)

Ancak PC361 alsam da almasam da mutlaka bir Motif Rack XS almak istiyorum, o seslerin bende olması lazım bir şekilde :)

Tugan Hocam iyi günlerde kullan. Kurzweil kullanıcılarının artması, buna bağlı olarak ikinci elinin güçlenmesi bence iyi bir gelişme. Ben birkaç ay önce Kurzweil'in en ucuzu olan PCE-61 modelini incelemiştim, o bile bence pek çok emsaline göre daha kaliteli bir cihazdı. Bir gün Ant Muzik'te denemek istiyorum, ama sonra kanıma girer diye endişeleniyorum :?

Abi KME61 olabilir mi denediğin cihaz ? Pek tutulmadı diye biliyorum o alet için de, onun yerine forumda biri PC161 satıyodu, onu denemeni şiddetle tavsiye ederim :)

Dream_Gypsy' Alıntı:
Abi KME61 olabilir mi denediğin cihaz ? Pek tutulmadı diye biliyorum o alet için de, onun yerine forumda biri PC161 satıyodu, onu denemeni şiddetle tavsiye ederim :)
Sözü edilen kurzweil pc1 61'i ben satıyorum. Gayet kullanışlı sesleri var. Açıkçası ben klavyedeki hazır seslerin neredeyse tamamını kullanılır buluyorum. Kurzweil kullandıktan sonra, emin olun ki, bir başka markanın aynı emsaldeki bir çok klavyesi, oyuncak gibi gelecektir size. Gerek tuşe ağırlığı ve kullanışı, gerekse malzeme ve işçilik kalitesi olarak çok iyi aletler üretiyor kurzweil. Tuşe farkını saymazsak, PC1 61 ile PC1 se aynı özelliklerde. Zaten kasa dizaynı olarakta biribirinin kopyası ve p161 se'den çok sonra, sanırım 2006'da üretilen bir model. Tamamen ekonomik nedenlerden dolayı satıyorum. Felaket bir indirim yaptım ayrıca. En kısa zamanda tekrardan bir kurzweil sahibi olacağım mutlaka. Ürünü linkten inceleyebilirsiniz:http://www.muziktek.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=21502

Archimed' Alıntı:
Tugan Hocam iyi günlerde kullan. Kurzweil kullanıcılarının artması, buna bağlı olarak ikinci elinin güçlenmesi bence iyi bir gelişme. Ben birkaç ay önce Kurzweil'in en ucuzu olan PCE-61 modelini incelemiştim, o bile bence pek çok emsaline göre daha kaliteli bir cihazdı. Bir gün Ant Muzik'te denemek istiyorum, ama sonra kanıma girer diye endişeleniyorum :?

Evet, bahsettigin model KME61, benim de ilk denedigim Kurzweil bu modeldi ve enstrumani calmaya basladigim anda sok olmustum. Eger en dusuk modeli bu ise, gerisi acaba nasildir diye dusunmustum.
Aslinda Kurzweil lerde soyle bir olay var, en dusuk modeli bile triple strike piano sample larina sahip, ve tuse, malzeme kalitesi olarak en ustten en alta kadar butun modeller hemen hemen ayni kalitede enstrumanlar. Ben birtek SP2 yi (yarim agirlikli tusesi olan model) pek begenmedim, onun haricinde zaten PC serisi butun modelleri on numara enstrumanlar.

Geri