[Eski] Klavye öğrenmeye nereden başlamalı?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Osman

Yeni üye
Selamlar,

İki ay önce filan M-Audio Keystation 49e midi keyboard aldım.

4 Oktav alet.

Çalmayı bilmediğimden en ufağını seçtim.

Davul filan yazarken ya da çok ilkel klavye partisyonlarını çalabiliyorum,çok işime yarıyor.

Fakat yavaş yavaş bu aleti çalmayı öğrenme isteği doğdu içime.

Ana enstrumanım elektrik gitar normalde.Kesinlikle gitara ayırdığım zaman kadar klavyeye ayıramayacağımı biliyorum.Fakat bir yerinden başlamak istiyorum.İkincil enstruman olarak çok uygun klavye.Hem çok avantajlı.

Çok temel seviyede müzik teorisi biliyorum,fazlası değil!Ve klavyeyi kendi kendime öğrenebileceğim kaynaklar/metotlar/yollar arıyorum.

Bu konuda yardımcı olabilecek,yol gösterebilecek birileri var mı?

Teşekkürler.

Selam Osman,

Herseyden önce klavyeci olacağım yerine, bunu öğrenmek ve işlerimi rahat görebilecek seviyeye gelmek istiyorum diye düşündüğünü varsayarak yazıyorum.

Ben piyanist kökenli bir klavyeci olduğum için o bağlamda bir kaç önerim olacak.

İlk yapabileceğin madem teori iyi kötü biliyosun, bir Beyer metodu edinebilirsin. İlk başlangıç seviyesi için çok yaygın kullanılan ve kolay bir metoddur. Çok kişinin fikri olması da, danışacağın birini araken çok zorlanmayacak olman açısından önemli bence.

Beyer metodunu, ilk önce parmaklarını kullanma ve klavye de rahat hareket gelişimini sağlama amaçlı düşünebilirsin ilk başlarken. Sağ ve sol el unison çalışmalarından sonra bu iki elin komplike olarak kullanımına geçiyor kitap (Ortaokuldaydım çok atmıyorum inşallah :D )

Tuş hakimiyetini oturttuktan sonra (süreç sana bağlı) daha üst levellara (armoni bilgin varsa, klavye de oturma, çünkü farklı bir sistemi var. gitarda bastığın Gm7add11 klavyede başka tınlayabilir) geçebilirsin.

İlk aşamadan sonra son yazdıklarımı konuşmak daha sağlıklı olacaktır.

Başarılar, sevgiler

Berkay Kural

Berkay abi,
Cevabın için çok teşekkürler.

Evet,dediğin gibi işlerimi görecek seviyede öğrenmek amacım.Hayatımı adamayı düşünmüyorum,çünkü zaten gitara bıraktım kendimi:)Ama neden öğrenmeyeyim diye düşünüyorum.

En azından klavyede birşey çalmam gerekiyorsa (virtüözlük gerektirmeyecek şeyler) çalabilmeyilim diyorum.Çünkü midi klavyeyle kaydettiğim şeyler üzerinde sonradan hep edit yapmam gerekiyor partisyon çocuk şarkısı gibi bile olsa.Yanlış notalara basabiliyorum arada,hem zaman kaybı,hem de şevkim kırılıyor çalışıyorken :oops:

Beyer metodunu müzik eğitimi ile ilgili kitap satan bir müzik aletleri dükkanından bulma ihtimalim var mı?Araştırmaya başlıycam yakın bir zamanda.Bir tane kitapçı biliyorum,sadece müzikle alakalı kitap satıyor.(yerini unuttum gerçi :? )

Tekrar teşekkürler abi,çok sağol.

Görüşmek üzere.

Metod, nota gibi kitaplar satan hemen hemen her mağazada bulabilirsin bu metod, dediğim gibi çok yaygın çünkü.

Biraz hassasiyet gösterirsen aşağı yukarı istediğin düzeye gelebilirsin.

Ben teşekkür ederim. Takıldığın bir durum olursa tekrar buradan irtibata geçeriz.

Tekrar başarılar.

Osman bende karşıyakadayım.Önümüzdeki hafta yoğunluğum var ama ondan sonraki hafta buluşuruz seni misafir ederim stüdyomda. Ev metod dolu gelip bakarsın.Elimden gelen yardımı yaparım.Haberleşiriz.İyi çalışmalar.

selamlar,
Daha metodu satın alma şansım olmadı:(

Önümüzdeki günlerde umarım bulucam ve alıcam:)

Bu arada boş durmadım kendime alıştırma uydurdum:p

İki elimdeki 5'er parmakla beyaz tuşları dolanıyorum.Paso Do majördeyiz:)

Kendimi gözlemlediğimde birşeyler farkettim.Sormak istedim.

Sol elimin parmaklarını kontrol ederken daha özgür hissediyorum.Daha bilerek basıyorum.Belki gitardan dolayıdır,daha güçlü,daha refleksli parmaklara sahip olduğundandır.

Fakat sağ elim tam bir fiyasko.:)Böyle çocuklar gibi basıyorum tuşlara:)

Yine böyle uğraşırken farkettiğim şey,sol el parmaklarım tuşlara basma sıraları geldiğinde tuşlardan fazla uzaklaşmadan hareketlerini yapabiliyorlar.Dediğim gibi bu elde daha rahat hissediyorum.

Sağ elimde ise işaret parmağım inatla havaya kalkıyor.Diğer parmaklarımda kafalarına estiğince havalanıyorlar.

Gelmek istediğim yer,mesela gitarda parmakları tellere yakın tutun filan derler.Klavye/piyanoda da aynı mı bu muhabbet?Yani ne kadar yakın o kadar iyi mi?Gerçi konserlerde gördüğüm kadarıyla piyanistler bazen yağmur yağdırma efekti gibi yüksekten alçağa hareket ettiriyorlar ellerini.:)

Amacım forum aracılığıyla klavye/piyano öğrenmek değil,aman yanlış anlaşılmasın:)

Sadece bir iki tıngırdattığımda (şu an için) ellerim yanlış durmasın,doğrusunu baştan öğrensin istiyorum.

Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Gelmek istediğim yer,mesela gitarda parmakları tellere yakın tutun filan derler.Klavye/piyanoda da aynı mı bu muhabbet?Yani ne kadar yakın o kadar iyi mi?Gerçi konserlerde gördüğüm kadarıyla piyanistler bazen yağmur yağdırma efekti gibi yüksekten alçağa hareket ettiriyorlar ellerini.

hayır aslında synth de olsun piano da olsun ellerin duruş şekli avucun içerisinde bir "ping pong" topu varmışcasına, hafif yumru ve serbesttir, saçma gelebilir belki, ama bu bir kural...parmak egzersizlerini de bilirsiniz zaten, ayrıca forum aracılığıyla klavyede piano da öğrenebilirsin, başarılabiliyorsa.

birde synth i ana enstrüman yerine değil de, kendi alt yapı ve ufak melodilerini dizmek içinse, zaten reason şu, bu, loop lar ile işi götürüyor, demek istediğim, midi ile müzikte çok fazla bilmeden de "bir şeyler çıkıyor" ya da öyle sanılıyor, hazır loop lar, hazır sesler, herşey hazır... bu nereye gitmek istediğinize bağlı.

eğer ben rock star gibi çalmak istiyorum derseniz, demezseniz de olur

http://stores.musictoday.com/store/dept ... 633&sfid=2

- Improvising leads
- Pitch-bending and vibrato techniques
- Rhythm Training
- Harmony and voice-leading
- Technical exercises
- Synth-programming
- Bass-line construction

temelleri içerisinde fazlası mevcuttur.

kolaylıklar ve başarılar...

Forum vasitasıyla klavye veya piyano öğrenmek bence çok olabilecek birşey değil. Gelmek istediğin nokta ne olursa olsun, belli bir düzen ve disiplin gerektirir bir enstrüman üzerinde hakimiyet kurmak.

Ben şahsen, senin ellerinin duruşunu görmeden,neyi nasıl yaptığın hakkında bir fikir veremem. Emin olduğun güvendiğin bir hoca tarafından gözetimde olman en sağlıklısı olacaktır.

leadnord'un önerdiği, hafif yumru tekniği bana göre çok yanlış. Ellerin yumru vaziyete olması, parmakların hakimiyet alanını kısıtlar çok net olarak. Eller mümkün olduğu kadar tuşlara paralel ve açık bir şekilde olmalıdır. Parmak ve el ne kadar bükülürse o kadar zorlaşır hakimiyet.

İlk beş tuş (do-re-mi-fa-sol) çalışmasına bu tekniği kullanabilirsin ama ilerki aşamalarda bu sana alışkanlık getirirse zorlanırsın. Ellerini kasmaman (özellikle bilekten ve dirsekten vermelisin bu serbestliği) da çok önemli.
elbette. Ayrıca dirseklerinde 15-20 santim açık olmalı vücudundan.

Teknik oturtmak zor iş. Gördüğün gibi farklı yaklaşımlar olabiliyor. Bu yüzden güvendiğin bir hocayla daha düzenli ve ciddi bir çalışma içinde olmanı öneriyorum.

Başarılar, sevgiler

Berkay kural

forumla bunlar öğrenilebiliyorsa problem yok, (benim fikrim, sadece yazılı yaldan bunu öğrenmek, kedinin kasap olması olasılığı kadardır) üzerinde durmuyorum.

önerdiği, hafif yumru tekniği bana göre çok yanlış. Ellerin yumru vaziyete olması, parmakların hakimiyet alanını kısıtlar çok net olarak. Eller mümkün olduğu kadar tuşlara paralel ve açık bir şekilde olmalıdır. Parmak ve el ne kadar bükülürse o kadar zorlaşır hakimiyet.

berkayk bu bir kural, dolayısıyla "bana göre demek" yanlış olabilir,
bu durumda da, ömer in kafası tabii ki de karışabilir, o yüzden de bir eğitmen ile başlaması en uygunudur, sonuçta yazılanları neye dayandırdığımızı, dip notlar olarak aktaramıyoruz. ömer sen dene her yolu, "eğer çokca uğraşmışsanız ki yatırımı yapmak da buna delalettir" kendin de doğrunu bulursun zaten.

Hafif yumru tekniğini, bir "kural" olarak görüyorsan birşey diyemem. Her eğitmenin ve piyanistin bir tekniği vardır. Kişi bunlardan kendi fiziksel yapısına ve tarzına göre bir çıkarıma varır.

Ortaokuldaki hocam yumru tekniğiyle bana eğitim verdi. liseden sonra Metin Ülkü ile değindiğim sisteme geçtim. Bence çok daha doğru.

Bu işin bencesi olamayacağına katılmıyorum.

Ömer değil abi naptın :lol: :lol:

Gerçi o da bir halifemiz :twisted: :twisted:

Yanlış anlaşılmasın,sadece bir iki soru için kullanıyorum bu başlığı.Yoksa enstruman olayını çok ciddiye alıp,takıntı haline getirebilen biriyim.Hani "Ulen geliyo foruma soruyo sıpaya bak" demeyin diye diyorum.

Her enstruman ciddiyetle,disiplinle öğrenilir bence de (dede gibi konuştum :twisted: )

Ama bu kadar temel bir soruyu,şu an etrafımda adam gibi bir klavyeci olmadığından,burda sormakta bir sorun görmedim.

Asıl merak ettiğim parmakların çalarken ki durumu.Duruşu da denebilir denmeyebilir de:)

Yani bir tuşa bastığımda,notayı istediğim süre uzatmak için parmağımı basılı tutuyorum ve bu işlem bittikten sonra parmağımı kaldırıyorum.Merak ettiğim burda parmak işi bittiğinde ne kadar havada kalacak?

Gitardan bildiğim birşey var bununla ilgili mesela.Troy Stetina adlı bir amcamızın gitaristler tarafından kutsal kitap ilan edilen bir kitabında,teknikle alakalı bölümde parmaklarla ilgili dediği;

Parmağınızın tuşeye yakın olması ve hızlı da çalarken yavaşta çalarken keskin ve kesin bir hareketle işini yapması gerekir gibi birşey yazıyor.Yani hızlanma amaçlı değil de genel bir alışkanlık olarak.

Bunu yine sormamın sebebi sağ el işaret parmağımın diğer 9 parmağa göre istemsiz bir şekilde yukarı kalkmasından kaynaklanıyor.:)

Bu istemsiz hareketin üstüne gidip bu hareketi istemli bir şekilde tersine mi çevirmeliyim?Olay budur:)

Tekrar belirteyim,sadece sorum budur:)Bana piyano çalmasını öğretin demiyorum:)

Saygılar.

Yani bir tuşa bastığımda,notayı istediğim süre uzatmak için parmağımı basılı tutuyorum ve bu işlem bittikten sonra parmağımı kaldırıyorum.Merak ettiğim burda parmak işi bittiğinde ne kadar havada kalacak

Parmakların hep tuş üstünde kalmalı Osman. Havada parmağın olmamalı. Başlangıç sürecinde zor bir dönemdir bu. Ellerini serbest bırakma ve dik ve rahat bir oturuş alışkanlığı edinerek bunun üstesinden gelebilirsin. Bütün parmakların hafifçe tuşlara deymeli.

Bu istemsiz hareketin üstüne gidip bu hareketi istemli bir şekilde tersine mi çevirmeliyim

Kısacası: evet

ya osman yazmışsın oraya "Epilogue For Lisa" yı çaldım diye, bir o bir bu derken, ömer demişim! (ömer andı dedikleri hesap),
neyse ayrıca yanlış anlama durumu olmaz tabii ki, bir iki soruyla da sınırlı kalma, bak burada inceden inceye nasıl koydum ama diye, eğleniyoruz.

:)
O zaman klavye öğrenmeyi abartıp iki güne beste yapayım Epilogue For Ömer diye :twisted:

Ehehehe :eek: :eek: :D

yahu halifeyi nereden kattın oraya, derviş ile zikri hesabı olmuş osman, ben şu saatten sonra ayak parmaklarımı devreye sokuyorum ve başarılar diliyorum, acaba ayak parmaklarıyla çalarken "yumru tekniği ne işe yarıyor" onu deniyorum...

şaka bir yana kolaylıklar, sevgiler

Tuşlara yakınlıkla ilgili bir yorum yapayım : gitarda nüansları sağ elle verirsin, sol elin her durumda tellere yakın olması iyidir o yüzden. Klavyede ise aynı parmakla hem notayı, hem nüansı vermek zorundasın. Bu da pp'den ff'ye sırasıyla parmak eklemlerinden, bilekten, dirsekten hareketle notaya basmayı getirir. Temel fark bu gitarla.

Tabii özellikle ilk zamanlarında boşver sen "yağmur yağdırma" tekniklerini. bileğini olabildiğince sabit tutarak sadece parmaklarını kullanmaya çalış. böylece daha dengeli bir tekniğe, daha güçlü parmaklara kavuşursun.

Bence kesinlikle bir kursa git.Ama çok iyi profosyoneller tarafından ders verilen bir kursa.SAKIN VE SAKIN evimde klave dersi veriyorum diyen konservatuar öğrencileri vs. den ders alma.Çünkü bu işin bir tekniği var.Ve de herşeyi belli zamanlarda çalışa çalışa atlamalısın.Sana ders verecek kii de bunu bilmeli.Örneğin müjdat gezen eğiitm merkezi tarzı iyi eğitim verebileceğini düşündüğüm yerlere git.

Ayrıca bence klavye kolay bir enstruman diğer yaylı ,telli enstrumanlarla kıyaslarsak.Zor olan şey akorları ezberlemek klavyede.Zaten her enstrumanında zorluğu burda ya : )

Geri