[Eski] Kick için Compressor

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

BugraKezan

Aktif üye
Merhaba,

Grup olarak kaliteli sahne soundu için ekipman yeniliyoruz. Her gittiğimiz konserde olan başka bir sorun da, davulun kick'inin tonunu çok fazla boğuk dağınık olması ve bass gitarla beraber çamurlaşması.

Fakat eğer sadece kick kanalını bir compressorden ya da gate'den geçirirsek, kicki daha iyi bir tonla seyirciye(ve kendimize de) daha iyi duyurabiliriz diye düşündüm.

Bunun bize ne kadar faydası olur, faydası olursa tam olarak ne almalıyız, hangi modelleri önerirsiniz?

Teşekkürler.

Davulu birbirinden bağımsız variller olarak değil, bir bütün olarak düşünün. Sadece kick'e değil, diğer vurmalılarına da aynı muameleyi yaparsanız daha iyi ve bütün bir netice alırsınız.

4 kanallı bütçe kompresörlere bir göz atın. Sizin şu anki seviyenize uygun cihazlar piyasada mevcut.

M.

Teşekkürler, compressorlere baktım piyasadan ama 4 kanallısını bulamadım, açıkçası çok fazla model de bulamadım. Bir kaç isim öğrenebilsem daha iyi araştırabilirim sanırım. Hardware compressorlerle hiç ilgilenmedim çünkü..

Samson S-Com 4'den kullandık, bir ara bizde vardı, canlı çalımlar için kullanıyorduk. Fiyatına göre oldukça güzel neticesi olan bir cihaz. Gayet güzel iş görüyor. Daha sonra onu arkadaşımız Mike'a sattık, ki onun da işi zaten konser seslendirmesi kurmak, orada kullanıyor. Ben hala iki kanallı S-Com Plus modelini elimizde tutarım.

Onun dışında Drawmer'ın alt serilerine bakabilirsin. Her ne kadar üst serileri ile pek alakası olmasa da, alt serileri de gayet güzel iş görüyor. Sizin amacınıza uygundurlar.

Biz kendi işimize son zamanlarda Aphex 9000 rack üzerinde Aphex 9651 kompresörlerden kullanmaktaydık (6 tane) ama onu şimdilik unut, zira 1) artık üretilmiyor, 2) ikinci elini bulsan da ucuz değildir.

M.

Anladım, toplu ekipman alımına girdiğimiz için, şimdili ucuz olmasına bakıyoruz. Sonuçta çıktığımız en büyük sahneler RockA, BarışaRock gibi açık hava sahneleri oluyor.

Samson'u inceliyoruz şu an, teşekkürler öneriler için...

Compressorden önce tonlamaya bakmak da lazım.
Ne tarz müzik yapıyorsunuz? Eğer Rock ve türevleri ise parlak tonlar işinize çok yarayacaktır. Ayrıca kullandığınız mikrofon da çok önemli, nasıl bir ton istiyorsanız ona uygun bir mikrofon kullanmanız lazım.
Tonlama yaparken 160-250hz civarını orta-dar açılarda azaltın; 8-10Khz ve 5-6Khz aralıklarını -dinleyerek- yükseltin, çok işinize yarayacaktır.
Bu şekilde tek dinlediğinizde belki size kötü gelebilir ama Mahçem'in dediği gibi bütün olarak özellikle bass ile beraber tamamlayıcı olacaktır.

Kick de compressor kullanımı, özellikle tek mixerden, yani hem dışarıyı hem içeriyi kullanıyorsan aynı mixerden, monitörde problem yaratabilir; dikkatli ve bilinçli kullanmak lazım compressor'ü.

Saygılar, sevgiler.

Öneri için teşekkürler. Farklı yerlerde sahne aldığımızdan mic'leri biz belirleyemiyoruz sadee tonlamada sözümüz geçiyor o da tahmin edeceğiniz gibi etkili değil yeterince...

O yüzden compressore muhtaç kaldık.

Yaptığımız tarz Death Metal. Kicklerin parlak ve (bu tarz tavulcularının tabiriyle) "gük gük" diye gelmesi makul ddeniliyor.

Konserlerde tek mixer oluyor sürekli. Monitörlerde ne gibi sorun yaratabilir?

Buğra, davulcunuzun istediği kick tonunu tahmin edebiliyorum. Özgür'ün söylediği gibi, compressorden ziyade, parlak tonlamanız gerekiyor. Lo-midleri düşürüp, yukarılarda bir frekans taraması ile "çıp,çıp" yapan yeri yükseltirseniz, istediğiniz tonu yakalayacağınızı düşünüyorum.

Biz onu hep denedik ama gelen davullar maalesef sonor kalitesinde olmuyor, kick derileri çok serbest çok salınıyor eq ile oynamak pek işe yaramıyor o yüzden.. Her şekilde engellenemeyen bir bass ve lo mid var. Onları da çok kıstığımızda kickin kendi soundu kayboluyor..

BugraKezan' Alıntı:
Biz onu hep denedik ama gelen davullar maalesef sonor kalitesinde olmuyor, kick derileri çok serbest çok salınıyor eq ile oynamak pek işe yaramıyor o yüzden.. Her şekilde engellenemeyen bir bass ve lo mid var. Onları da çok kıstığımızda kickin kendi soundu kayboluyor..
zaten davulun akustik hali tatmin edici değilse elektronik olarak hiç bir şey yapamazsınız?
Önce akustik hali ile, yani mikrofon vs kapalı iken düzgün bir ses çıkmalı. Aksi halde tonmaysteriniz ağzıyla kuş tutsa, son teknoloji tüp pre ampli bilmem ne olsa bile çıkan ses "yalan" olur...

BugraKezan' Alıntı:
Kalın puntolara çevirdiğim yer, tamamen davul akortlamayla ilgiliymiş gibi geldi bana.
Özgür'ün de dediği gibi, doğru ton vermeyen kick'ten, EQ/Comp yardımıyla doğru ses almaya çalışmak abesle iştigal.

Dip Not:
Aynı şey ses sistemi içinde geçerlidir. Doğru kurulmayan, hoparlör asımı yada yerleştirilmesi, açı verilmesi doğru olmayan ses sistemi de düzgün çalışmaz. Her şeyden önce doğru sistem, olması gerektiği gibi kurulmalı, akustik enstrümanlar doğru yere konup, akordu vs. si yapılmalı ki iyi netice alınabilsin.

Davulun akorduyla ilgili ama bir yerden sonra önemi kalmıyor. Kaliteli davul tabi ki olmuyor yeterince ama, compressorle eq'ın yapamadığının yapıldığını gördüm bir barda :?

Benim anlamadigim, neden RockA veya Barisarock gibi yerlere siz davul ve kompresor goturuyorsunuz? Oyle yerlerde genelde davul kurulu olur, isterseniz de kompresor getirilir veya masada varsa kullanilir(bkz. Digital :) )

Davul oluyor ama yeterli olmuyor. Yeterli olana ihtiyaç da olmuyor zaten. Death Metal olarka o tarz organizasyonlarda extreme kalıyoruz ve genele göre bir setup düşünülmesi gerekiyor.

Kick'in derisini biraz bol bırakmanız gerekir ki üst harmonikler duyulsun. Ön deriyi de çıkartıp mikrofonu direk pedalın vurduğu yere göstereceksin. Ayrıca pedal başının da plastik ya da ağaç olması lazım sizin sound için.
Pedalın vurduğu yere kredi kartı bantlayan, kick kanalına Metal Zone bağlayan da görmedim değil. :shock:
Compressörün de atak ve release zamanını çok yavaş tutmanız lazım. Ama double kick giden yerlerde bu sorun çıkarabilir.
Sonuçta mikserin başındaki adama kalmış herşey sen hangi davulu çalsan, hangi kompresörü taksan nafile.

Geri