[Eski] Kendi video klibini yapmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

marqueemoon

Yeni üye
Diyelim elinde ufak kasetlere kayıt yapan bir video kamera var.
Adobe Premiere Pro gibi bir program ile EDİT gibi şeyler yapılabildiğine göre televizyonda yayımlanma kalitesine ulaşılabilecek (en azından underground bir havası olsa da-milyar dolarlık MTV klibinden söz etmiyorum) bir klip yapılıp CD'ye basılsa işe yarar bir sonuç çıkar mı ?
Bu konuda bilgili arkadaşlar var mı ?
Ya da güzel web siteleri varsa bakalım :)

eðer kullandýðýn donanýmýn ve yazýlýmýn sýnýrlarýný ve neler yapabildiðini biliyorsan bence kesinlikle yapýlabilir.

ben bu konuda sadece azcýk bilgi sahibiyim kesinlikle bilir kiþi falan deðilim, ancak bir görüntüyü en çok amatör gösteren þey bana göre "ýþýklandýrma" dýr. belki de baþka bir ismi vardýr bunun teknikte. ama sokakta adamý önüne koyup kamerayla çekince, ne yaparsan yap, ne kadar iþlemden geçirirsen geçir, o görüntü amatör duruyor. bunun kamerayla veya kullandýðýn yazýlýmla alakasý yok. sonuçta millet senelerce bu iþin okuunu okuyor yani kamera kullanýp bilgisayara aktarýp çok güzel bir þekilde birleþtirince yine de o çok amatör görüntüden kurtulmak mümkün olmuyor.

bir kamera, bu kameradaki görüntüyü bilgisayara aktarma ikaný ve bir montaj programý ile bir kiþinin sýradan ihtiyaçlarýný karþýlayacak her türlü montajý-editingi yapmak tamamiyle mümkün. bu yöntemle bir klip yapýlabilir.

ama çekimi yapan kiþinin görsel sanatlardaki bilgisi ve perspektifi ve nasýl yapýldýðý ortaya çýkan iþin ne kadar amatör veya tatmin edici olacaðýný belirler. teknik açýdan kýsýtlama yok yani. böyle düþünüyorum.

Çok güzel bir noktaya değinmişsin Batuhan arkadaşım.
Işıklandırma gerçekten çok önemli bir etken katılıyorum sana.
Kliplerde en çok para ışıklandırma ve makyaja gider.
Çoğu insan bu iki etkenin öneminin farkında bile olmaz.

bu isler nasil yürüyor?

1- plak sirketinden birileri sanatçinin hangi sarkisina klip çekilecegine karar veriyorlar.

2- bir yapim sirketi (veya türkiye'deysek ekibi olan bir yönetmen) ile anlasiliyor.

3- fikir alisverisi basliyor. bu sürece plak sirketi yetkilileri, yönetmen, yapimevinin kreatif grubu, sanatçi(lar), menajer(ler), image maker(lar) vb katiliyor... veya türkiye'deysek yönetmen plak sirketinin sahibine veya genel müdürüne gidip "hamdi abi, aklimda acaip seyler var. simdi bak: bizim oglan sokakta yürüyor ama sokak bos. karsidan kiz geli... aaargh anlatamiyorum ama accaip olcak abi bommba olcak" gibilerden zirvaliyor.

4- is bütçelendiriliyor ve toplam gideri belli oluyor. plak sirketi parayi bayiliyor, veya türkiye'deysek sanatçiya "ohha lan $20000'a klip mi olur? yok mu tanidik bi sponsor falan?" deniyor. sanatçi dolasiyor kapi kapi, ve (insallah) 5-10000 dolarlik bir destek buluyor. tabii bu destek (mesela) bir traktör firmasindan gelmistir; bu yüzden senaryo yeniden yaziliyor: traktör yarislari, sarkicinin traktörle uzaklara kaçmasi, traktörünü seven kovboy vb vb vb...

5- dekor ve kostüm provalari, çizimler, shooting board, isik tasarimi, mekan arastirmasi, oyuncu seçimi basliyor. türkiye'mizde bu süreç yönetmen ve asistan(lar)inin mahalledeki yüzüne bakilir insanlari toplamalari, "lan bosver, yine tekfur sarayi'nda, yerebatan'da, sütlüce elektrik fabrikasi'nda ya da bi isyeri otoparkinda çekeriz" demeleri ve çekim ekibine telefonla haber vermeleri bazinda gelisiyor ve cok sürmüyor.

6- çekime geçiliyor... bunu karsilastirmak bile istemedim simdi. :roll:

iyi klipler yok mudur? vardir. bazilarinda ben bile çalistim. ama ne yazik ki geneli kötüdür, klip çekmek kolay para kazanma yolu olarak görülür çünkü. allahtan deniz akel, mithat güçlü karatas, mustafa mayadag, ayse ersayin gibi "klip profesyonelleri"nin yaninda simdi reklam çeken murad küçük, eski böcek yapim ekibi, aslinda reklam yönetmeni olan hazim basaran, olgun arun gibi güzel klipler çekenler de var.

çok yazmisim. önemli olan fikirdir klipte. canon xl1 ile çeker, pc'de kurgularsiniz. isterseniz eski betamaxla çekersiniz, yine kurgularsiniz... sakil bir estetik istemis ve yakalamis olabilirsiniz. belki kameranizin objektifi çiziktir, belki de üstüste 6. kez kullanilan kasetlere kaydettiniz çektiklerinizi.

ama ne olursa olsun klibinizin son halini cd'ye basamazsiniz. yayin kopyalarini günah ve sevabinizin içine (daha fazla) etmeyen betacam kaset olarak yollamalisiniz kanallara... yoksa büyük olasilikla yayinlamazlar da zaten! :)

Levent anladigim kadari ile bu isin (piyasanin) icindesin.
Benim oradan buradan duydugum kadari ile bu kanallara para vermezsen(payola) kliplerini oynatmiyorlarmis :cry:
Bu isin bayagi bir rayici varmis, rotasyona girmek icin dolar uzerinden para veriyorlarmis diye anlattilar, dogru mudur?

Adobe Premiere Pro gibi bir program ile EDÝT gibi þeyler yapýlabildiðine göre televizyonda yayýmlanma kalitesine ulaþýlabilecek (en azýndan underground bir havasý olsa da-milyar dolarlýk MTV klibinden söz etmiyorum) bir klip yapýlýp CD'ye basýlsa iþe yarar bir sonuç çýkar mý ?

Kisinlikle ulaþabilir baksana etrafta hala
Kumsalda karþýlýklý koþuþan insanlarýn klipleri dönüyor.
Önemli olan yaratýcýlýk ve kurgu.. 8)

Arkadaþlar genelde ýþýktan felan bahsetmiþ haklarý da var.ama bu iþi amatörce
yapýcaðýna göre ve adobe gibi bir program kullanýcaðýný varsayarsak.

Ýlk önce saðlam (yüksek) ramlerinin ve iþlemcinin
birde gene yüksek bir görüntü kartýnýn olmasý þart.
Yoksa en ufak bir komut için dklarca ekran karþýsýnda heba olursun :shock:
Birde saðlam Plug-in ler edinmeye bak.
Gerisi senin programa olan hakimiyetine ve yaratýcýlýðýna bakar.
Bu iþi günümüz teknolojisinde AMATÖR olarak evden rahatlýkla yapabilirsin. :wink:

Video klibin ucuzu adamı vezir de edebilir, rezil de. Tabi ki hangi beklentilerle yapıldıgını düşünerek bu işe girmek lazım. Bence önemli nokta, ucuz klibin, "ucuzu yapılabiliyorsa bizim de olsun bir tane" mantıgından yola cıkılıp "amatörce" bir sonuca gidilmemesi gerektiği. Eğer bu işle hic ugrasılmadıysa daha önce, sonuc hos olmayabilir: bir dolu zaman kaybı ve komik bir klip. Bu da pek iyi bir tanıtım olmasa gerek.

Genelde en ucuz maliyetli video kliplerde, grubun stüdyoda calma klişesini görürüz, yerine göre iyi gider, yerine göre adamı güldürür. Bu da olayın tamamen profesyonel ve işle ugrasmıs, vizyon sahibi biriyle farkedecek bir durum, diğer türlü yesilcam da aşkı işliyor, titanic de. Biri dünya capında satıyor, diğerinin konumu belli. Bu acıdan sadece fikir değil, fikirin işlenmesi önemli bir hal alıyor. İster underground olsun(Fincher veya Tool' un klipleri gibi), ister mainstream tarzda olsun... Önemli olan kalite.

Batuhan' ın dediği gibi ısıklandırma önemli. Profesyonel bir seti amatör cekimden ayıran şeyler, ısıklandırma, cekim ekipmanı ve dekora ayrılan masraf, kuskusuz bir de bilgili-vizyonlu ekip calısmasını bilen insanlar. :) Bilgili-vizyonlu adamın yararı sudur, her alandaki gibi, elindeki malzemeyi ve sınırını bilir, önceden yapılmısı-klişeyi de bilir, projeyi maymun olmadan bitirilme yoluna sokar. Diğer türlü, müzikteki gibi, elinizde milyon dolarlık ekipman olsa da, yine de işiniz pek bir şeye benzemez. O acıdan, klip cekmek güzel bir hevestir, ama müziğinize harcadıgınız zaman kadarını bu konulara harcamadıysanız, veya cekecek arkadas o zamanı ayırmadıysa, müziğinizi kötü sunmamak adına bir daha düşünün derim. Adobe Premiere diye bir programın olması, onu yönlendirecek olanın bir insan oldugu gerceğini değiştirmiyor. Tabi "ben klibimi cekerim, kötü de olsa biz arkadaslarla eglenmek icin yaptık" derseniz sorun yok. Ama işini bilen biri, cok ucuz maliyetle cok yaratıcı şeyler yapabilir.

Ucuz kliplerde daha güzel ve orjinal oldugunu düşündüğüm yol animasyon yapmak. Tabi yapması daha zor bir acıdan, zaman alan bir sürec ve deneyim gerekiyor(esasında bu diğerinde de gerekiyor ama record tusunun cazibesi bunu farkettirmiyor). Güzelliği, düşük maliyetler söz konusu oldugunda, cekim yaparken istenen görüntüleri yakalamaya nazaran daha kolay "kontrol edilebilir" görüntüler elde edebilmeniz. Sonucta ısıktan dekora istediğinizi animasyon tekniğine göre hazırlıyorsunuz. Bu acıdan bu konuyla ilgili istekli ve ugrasmıs biri varsa, ona klip yaptırılabilir. Özellikle stop-motion, biraz ugrastırsa da kolay uygulanabilen bir teknik oldugundan cok sevilir, tabi hic ugrasmamıs biri ne kadar yapar onu da bilmiyorum. Tabi ki tek cesit bu değil, bir cok ilginc animasyon yöntemi var.

Tabi soruyu anlamadıysam ve sadece teknik şeyleri merak ettiğinizi söylüyorsanız, kısaca anlatmak gerekirse, hazırlanacak video' nun PAL veya NTSC formatında mı olacagı, kac fps olacagına karar vermek, cozunurlugunun TV' ye uygun olması, renk paletinin uygun ayarlanması gibi konular var, bunlar animasyon yaparken unutulmaması gerekenlerden...

Baran' Alıntı:
Bu işi günümüz teknolojisinde AMATÖR olarak evden rahatlıkla yapabilirsin. :wink:

Ne yazık ki video işleme işi evde müzik yapmak kadar kolay değil (ki evde müzik yapmak da aslında kolay değil).

Bir kere kullandığın kamera önemli. Bu işi digital kayıt yapan bir handycamle yapamazsın. Tamam yaparsın ama pek işe yaramaz. İstediğin kadar ışıklandırma yap, istediğin kadar premierede filtre koy. Konunun teknik ayrıntılarına tam hakim değilim ama işin aslında o kadar ucuz olmadığını biliyorum. Bir kere geforce fx bilmemkaç tarzı kartlarda video edit yapmak onboard bir ses kartıyla albüm çıkarmaya benziyor. En azından bunu düşünmek lazım. Bir matrox edinmek lazım.

Artýk windows ile gelen movie maker ile bile montaj yapmak mümkün hale geldi.
Hatta bu montaji dv kamerasýna aktarma veya klibin baþýna sonuna
yazý resim bile ekleme ve cd ye basma imkanýn var.

Birde microsoft dan veya herhangi bir web sitesinden
movie maker yeni sürümünü indirirsen gayette elindeki geforce larla bile montaj yapabilirsin
tabi hAyal gücünü sýnýrlayacak bazý iþlemler dahilinde.

Fakay yinelemek istiyorumki 256 mb asus v957-td gibi bir kart
adobe için yeterli bir karttýr.512 mb ddr ile güzel olur.
Þayet bilgisayar parçalarýndan veya overlock olayýndan anlýyorsan,elindeki fx5200,mx440 de senin kurtarýcýn olabilir.

Bu iþe ilk önce elindeki görüntü cdlerinin üzerinde oynamaya baþlayabilirsin.
Daha sonra eðer bir kameran varsa (tekrar söylüyorum) amatör klipler yapabilirsin.

Eðer tv kartýn varsa birkaç görüntü kaydet.
Sonra programýn neler yapabildiðini görünce :shock:
hayretler içinde bakakalýyorsun.

Matrox karta gelince fazla bulunan bir kart deðil
yani elini kolunu sallayýp bir bilgisayar maðzasýna girdiðin zaman orada olma ihtimali %10 felan(Þahsen kadýköyü alt üst etmiþtim)
Birde fiyat olarak ciddi paralara satýlýyor.Ýyi bir bütçe ayýrman lazým.
Tabi iþlevi önemsenemez bir kart. 8)
Bu iþ ile Ciddi anlamda uðraþýcaksan
alýnmasý gereken kartlar arasýnda matrox mutlaka bulunmalý.
Emin ol evindende montaj yapabilir ve az ekipmanla
piyasadaki gereksiz klipleden çok daha baþarýlý klipler çýkarabilirsin.

Not:Dublaj olayýna bile girersin valla
çok eðlenceli oluyor tavsiye edeirm :wink:

burak'cigim, bir ara kral tv klip basina haftada $5000 istiyordu. bu tutar karsiligi klip günde 5-6 kez güzel saatlerde gösteriliyor, üstüne $1000-$2000 daha atarsan "kral'in en çok satanlar listesi"nde yer aliyordu.

(stüdyolarinin yeniden yapimi için 3 yil üstüste benimle görüstüler - dandik dekorlar yerine modüler dekorlar, yeni isiklandirma, yeni zemin vb istiyorlardi. ben de (o zamanlar için) ucuz bir bütçe çikarmistim onlara: $48000 yanlis hatirlamiyorsam.
bunun karsiliginda bana barter önerdiler! bana 30 kliplik süre ayiracaklarmis, ben o süreleri IMÇ'de satacakmisim.
$48000/30=$1600
normal raiç $5000
yani klip basina $3400 kar edecekmisim, 15 klipte bu $51000 yaparmis! "olllldu canim" dedim, sonra seneye ayni teklif ve seneye ayni teklif...)

simdi müzik kanallarinin cogalmasi nedeniyle eminim para isteyemiyor, en azindan öyle fahis fiyatlar çekemiyorlardir.

klip sonuçta sunulan müzige hizmet eden bir görsel destek.
bugüne kadar sanirim 70e yakin klipte yer aldim, ve çogunun senaryolandirmasinda rol oynadim.
iki yol vardir:
1- para var: sarkinin gerektirdigi görsellik, subtext ve bunlari çekebilmek için gereken teknoloji belirlenir.
2- para yok: bütçe gerçegine uygun olarak ne yapilacagi belirlenir.

ercan saatçi için mahalle kurduk, grup gündogarken için balikçi köyü yapip ev yüzdürdük, sebnem ferah için gothic mekanlar yarattik.
feridun düzagaç için siyah beyaz, tek planlik bir Hi8 klip çekmistik. kamerayi ellerinde tutup kendine çevirmis olarak yürüyordu klip boyunca. harcamamiz (mekan gideri ve eslesme hariç) sifira yakindi.

belen ünal'la birlikte kesmeseker'e bir klip çekmistik: ödünç bir betacam kamera, sifir isik, bogaziçi üniversitesi.

isterseniz bütün klibi bir "güvenlik kamerasi" ile çekebilirsiniz. yüksek bir yere yerlestirilmis sabit kameranin (Hi8 bile olabilir) gözünden çesitli mizansenler kurgulanabilir. isterseniz tatil anilari tadinda yine isiksiz, sifir maliyetli, yari belgesel bir klip çekebilirsiniz; görüntü kalitesi aranmaz o zaman.
hersey ne yapmak istediginize baglidir. teknolojinin gelismesi, artik amatör kameralarin bile yayin kalitesinde sonuç vermelerini sagladi. iyi bir FIKIR varsa o zaman mutlaka çekmenin bir yolu bulunur... marilyn manson klipleri çekemezsiniz, ama mesela whale'in "hobo humping slobo babe"ini çekmemek için hiçbir neden yoktur... bu arada eger bilgisayar sanatlarina hakimseniz flash animation, 3d compositing, çesitli avid numaralari ev üretiminizde büyük yer tutabilir. (gorillaz!)

ama siz siz olun, bitmis ürünü betacam kaset olarak teslim edin.

Levent, Gorillaz dedin de, hocam o animasyonu yapmak her babayiğidin harcı depil ne yazık ki. Tamam limited animation ama kasar yine de. :)

Yani bedavaya uğraşmaz kimse kolay kolay. Hoş arkadaşlar Kurban'a stop motion bir klip yapmışlardı. Stop-motion da kastırıcı ama o zaman öğrencilerdi şimdi kimsenin başını kaşıyacak vakti yok.

tabii ki o Gorillaz animasyonu ciddi bir örnek, ama yapilmasi imkansiz degil. "kimse kolay kolay bedavaya ugrasmaz" demissin. biz de burada elimizdeki $75000'i en iyi klip hazirlayana vermekten söz etmiyoruz. zamana karsi yarismayan bir müzisyenin kendi sarkisina klip hazirlama olanagi degil mi konumuz?
kurban'a stop motion klip hazirlayan ekipten 1-2 kisiyle tanistim. evet, kastirici is ama altindan kalkmislar. demek ki olabiliyor.
basini kasiyacak vakti olmayanlara bir örnek de benim sanirim; yine de elimden geldigince tanidiklarimin klip islerine kostururum. bu konu basligi altinda da sanirim isin bu kismi tartisilacak.
konu eger bir sekilde bir müzisyenin sarkisini destekleyecek bir klip hazirlamaksa, o zaman konusalim. ama eger "kimsenin bedavaya ugrasmamasi" ise konumuz, o zaman isterseniz size piyasadaki dogru dürüst yönetmenlerin, yapim sirketlerinin, postprodüksiyon merkezlerinin numaralarini yazayim, bu konu da kapansin. ;)

evet sanırım olay ışıklandırmada bitiyor.tabiki slowmotion(slovmoşın) falan kullanmak isterim kliplerde ama bu imkan sanırım çok masraflı olur.çok basit tekniklerde sadece slowmotion özellikli bir kamera ile çok güzel şeyler ortaya çıkabilir kanısındayım.mesela klip yavaş akarken ağızın şarkıyla aynı gitmesi olayı sadece şarkıyı belirli bir oranda hızlandırıp grubun o hızla çalmasından ibaret.kamerada slowmotion çekim yapıyor ve çok güzel kareler ortaya çıkıyor.sanırım klibi çekmek yönetmek fazla problem olmasa gerek.sadece ekipman olayı zorlaştıran.
mesela biz klip çekmek istiyoruz ama araştırdığımızda bizim çok yüksek meblalar ortaya çıkıyor.öyle gidipte sahneden görüntülerle falanda bir klip yapmaya hiç sıcak bakmıyoruz.kendi kendimize elimizden geldiğince bişeyler yapmaya çalışacağız.senaryoyu ben yazdım çekeceğimiz klibin. bütün masraflarıda grup olarak karşılayacağız.yine bir külfet ama biyerlerden başlamak lazım sanırım.klibi çekipte kralda yayınlayamazsanız sponsorlar ilgilenmiyor bile.onlarda haklı ama bizde haklıyız sanırım.aslında yardımada ihtiyacımız var.montajı yapacak arkadaşımız var bu bizim için büyük bir şans.ancak çekimle ilgili diğer bütün konularda biraz aciz kaldık açıkcası.kime başvursak bize kim yardım etse mesela :D

Işıklandırma ve görüntü kayıt işlemlerini ben de Iron Maiden ve Megadeth ve hatırlamadığım birçok ünlü için kamera ve ışık sistemi kurucusu Yon Thomas ile Sing Your Song yarışması sırasında canlı canlı seyretme şansı buldum. Adam günde 1500 dolar artı tüm günlük harcamalar için gelmişmiş. Helal olsun, çok kafa, dolu dolu ve profesyonel biri. Kendisiyle teke tek çokça muhabetler edip yaptığı işleri laptopunda seyrettim ve işbaşında yarışma sırasında takip ettim. Bütün gün diğer gruplar uyurken ben oradaydım ve neredeyse yemek zamanı hariç onunla ışıklandırma, renkler ve kamera açıları hakkında konuştuk. Burada da denildiği gibi amaca göre iyi bir el kamerasıyla da işin içinden çıkılabiliniyor ama editing çok önemli. Yani, o kayıtları alıp "merkez"e gittiğimizde oradaki PCler ve diğer ekipman daha önce görmediğim cihazlardı. Murat Tümer hariç (iş peşinde koşuıyordu muhakkak) diğer o günlerde orada olan Mavi Sakal elemanları ve ekibi de orada reklamları bile pek yapılmayan "uçuk" sistemle kare kare çalışıyorlardı.

Adobe'un ve markette satılan diğer profesyonel editing softwareler hariç, önce, görüntüleri almak için kullanılan sistemin ne kadar önemli olduğunu da müzik kayıtlarında olduğu gibi anladım. Detaylar üzerinde çalışabileceğiniz ekipmanınızın olması son ürünün kalitesini de belirler. Ufak artılar ve ufak detaylar için büyük harcamalar yapmak gerekir ki bunu normalde odanızda yapamazsınız, maliyeti karşılamak için banka soymak gerekir :) (banka soymak tavsiye edilmez!)

Bu yüzden, evde bu işe yeni başlayanlar ve iyi softwareleri olduğunu düşünen arkadaşlar evimizde yaptıklarımızın ne kadar iyi olabileceği hakkında fikir sahibi olup "ben bu işi yeterince iyi yapamıyorum" demesinler. Olay sadece software değil, hardware ekipman ve tecrübe.

atalay haklı.gerçekten çok masraflı.montaj zaten masrafların temelini oluşturuyor.kabak bir klibi alıp mükemmel hale getiriyor.klip çektirmek istiyoruz ama paramız yok :(

Atalay' Alıntı:
Işıklandırma ve görüntü kayıt işlemlerini ben de Iron Maiden ve Megadeth ve hatırlamadığım birçok ünlü için kamera ve ışık sistemi kurucusu Yon Thomas ile Sing Your Song yarışması sırasında canlı canlı seyretme şansı buldum. Bütün gün diğer gruplar uyurken ben oradaydım ve neredeyse yemek zamanı hariç onunla ışıklandırma, renkler ve kamera açıları hakkında konuştuk.

ben de uyumayanlardanım sevgili Atalay. Yon Thomas aslında bir görüntü yönetmenidir. Norah Jones'un "come away with me" ve Pearl Jam'in "I am Mine" isimli şarkıların kliplerinin de görüntü yönetmenidir. Tabii ki yaptığı onca işten sadece iki tanesidir bu.
www.yonthomas.com
Charles Richards'ın tavsiyesi üzerine SINGyourSONG'un genel yönetmenliğini yapması üzerine çağırılmıştır.

Bildiğim kadarıyla prodüksiyon aşamaları şöyle:

Pre-prodüksiyon:

- Eğer videonuzda sadece ensturman çalan adamlar olmayacksa, bir konu, bir hikaye bulun. İlginç hikayeler -örneğin "Prodigy / Smack my bitch up" videosu- klibin amacına ulaşmasını kolaylaştırır. Eğer 100.000 tane fanı olan bir müzisyen/grup değilseniz, klibinizde gitar vs. çalan adamlar kimsenin ilgisini çekmeyecektir. Bu yüzden önce bir tema belirleyin.

- Hikayenizi senaryolaştırın ve kafanızdaki tüm ayrıntıları, şarkıda vurgu yapmak istediğiniz, senkop vs. yapmak iztediğiniz yerleri tasarlayın.

- Çizebiliyorsanız storyboard çizin, yada çizecek birini bulun. Kafanızdaki kareleri kağıda aktarın. Şarkının neresi nereye denk gelecek tasarlayın.

- Mekan keşfine çıkın, aklınıza gelen her yerde ışığı kamerayı kurup çekim yapamazsınız, kaymakamlıktan izin gerekir. (Eğer çekim çok kısa ve tenha bir yerde ise şansınızı deneyebilirsiniz tabii) Eğer stüdyo çekimi yapacaksanız, dekor, ya da chromakey (bluebox) için gerekli ön hazırlığı yapın. Otel/stüdyo/catering vs. rezervasyonlarını önceden halledin. Mekanda fotograf ve kamera çekimleri yapın. Materyali değerlendirerek, -gerekiyorsa- storyboarda yansıtın. Çekim sırasında sürpriz yaşamamak için herşeyi adım adım planlayın.

Çekim

- Arkadaşların dediği gibi ışık çok önemli, günlüğü 500-750 milyona ışık tertibatı ve bir ışıkcı kiralayın. Uzmanlık işidir ışık, kesinlikle bilen biri ile çalışın. Işık şefinize storyboardı gösterin ve kısaca anlatın, gerekli malzeme konusunda karar vermesine yardımcı olacaktır.

- Kamera işi biraz daha karışık, öncelikle, düşük bütçeli video ancak digital çekilebilir. DV formatı işinizi fazlasıyla görür. Canon XL1 zikredilmiş, gayet uygundur fakat bu modele özgü focus problemini hatırlatmak isterim. Kameramanınızı delirtebilir. Kamera + kameraman kiralayan bir sürü yer var, buralardan günlük kirası 500 YTL civarında kamera kiralayabilirsiniz. Kamera için gerekiyorsa şaryo, jimmy jib vs. de kiralayın ve kullanmayı bilen adamları da tutun tabii... Unutmadan, kamera ve kasetler ayrı ayrı ücretlendirilir. Genelde kamerayı aldığınız yer size kasette sağlar, iş bitiminde kullanılmayan kasetleri iade etme konusunda garanti alın. Elinizde işinize asla yaramayacak boş kasetler kalabilir (bir dahaki videoya kadar :) ).

- Tecrübeli bir kameraman genelde renk ve kadraj bilgisine sahiptir. Fakat bir görüntü yönetmeniniz varsa -ki olsa iyi olur- kameramana gerekli direktifleri verir.
Resmin kalitesi önemlildir ama kamera hareketlerinin akıcılığı ve kadrajda tutarlılık daha önemlidir. Gerekli yerlerde aktüel kameraya geçilebilir, ama şaryo, jimmp jib ve tripod üzerindeki kamera hareketleri daha "smooth" olur. Sallanan, yatık veya sarkık bir kamera, tüm uğraşları boşa çıkarır. Referans monitorü başında görüntü yönetmeni ile istediğiniz görüntüyü yakalayıncaya kadar kamera(ları) ayarlayın. İstediğniz olmadan motor demeyin. Bazı şeyler montajda düzelmez. Mümkün olduğu kadar doğal renkte çekin, polarize filtre dışında renk filtrelerini -ne yaptığınızı çok iyi bilmiyorsanız- kullanmayın.

- Planları, ışıkçı, kameraman ve görüntü yönetmeni ile yaptığınız bir toplantıda tartışın. Gerekli notları alın.

- Çekim streslidir. Sakin olun. :)

- Klaket kullanın, montajda kafanız karışmasın. Storyboard ve senaryodaki numaralandırmayı klakete yazın.

- Çekimler bittiğinde oturup ham görüntüyü seyredin, eğer gerekiyorsa ilave çekim yapın.

Post-prodüksiyon

- Bir günde çektiğiniz video bir ayda ancak birleşir. Sabırlı olun. Bu işi bir montaj stüdyosuna yaptırabilirsiniz. Ama evde yapma şansınız da var...
- Öncelikle evde yapmak dışarıya yaptırmaktan ucuza gelir. Ama montaj uzmanlık ister. Sadece görüntüleri birleştirmek değildir.
- Kendiniz yapmayı seçtiyseniz iyi bir montaj sistemine ihtiyacınız olacak, en ucuz ve etkili sistem bence şudur.
* Canopus DV Storm II (yaklaşık $1700 KDV DAHİL)
* Pentium IV 2.8 Prescott
* 1024 MB DDR RAM
* SATA yada SCSI ile striped disk array (80 + 80 olabilir)
* ATI Radeon 9600 (aslından daha düşük modeller de olur.)
* 500 VA UPS
* diğer malzemeler (kasa, klavye, wheel mouse)
* kocaman bir mönitor :) 19" felan... 1600x1200 32 bit kullanılabilecek bir şey.

- Aslında almanız gereken bir şey daha var: video referans monitörü. Ama $3000 felandır bu aletler. Kamerayı kiraladığınız yerden montajın son aşamasında bir kaç günlüğüne kiralayın. Renkleri ayarlamak için mutlaka gerekli... Video referans monitörü gelinceye kadar herhangi bir televizyon ile idare edin.

- Video için standart PAL çözünürlüğü 720x576'dır ve frame rate 25 fps'dir. Kamerayı telsim etmeden önce DV görüntüleri dijital bağlantı kullanarak bilgisayara alın.

- Montaja gereksiz (hatalı çekim vs.) görüntüleri ayıklarak başlayın. Ama silmeyin diskten. Sonra hayat kurtalablir bunlar. Genelde video edit programları diskteki dosyayı sequence barlarına alırken sadece pozisyon bilgisini kayderler. Yani yeni bir proje açtınız diyelim, tüm dosyaları "pool"a attınız. Sonra gereksiz olanları pooldan çıkardınız, istediğiniz dosyaları zaman sırasına göre sequence bara attınız. başında sonunda (klaket vurma anı vs.) gereksiz yerleri trimlediniz. şarkınızı audio sequence bara koydunuz ve kaba montaj bitti, program (Canopus DV Strorm Eduis 1.5 LE'yi verir) diskteki dosyalardan hiç birini silmemiş ve değiştirmemiştir. Timeline'da (sequence bar) yada pool'da sildiğini değiştirdiğiniz dosyalar, gerçekten diskten silinmez sadece program dosyaların istediğiniz yerlerini gösteriyordur.

- Bu aşamadan sonra videomuzu "dokumaya" başlayabiliriz. Storyboard bu aşamadaki en önemli rehberimizdir. Daha iyi olacağını düşündüğünüz yerlerde değişik yapabilirsiniz tabii.

- Sahneler arasında geçişlerde gereksiz, aşırı gösterişli geçiş efektleri (transition) kullanmayın; bazen cut montaj (fadesiz felan tak diye geçiş:) ) daha iyi sonuçlar verir.

- Montaj bittiğinde komple bir render alın ve referans monitörü ile renk ayaru yapın... Bu konuda önerim referans monitorü ile rengini beğendiğiniz filmlerin ve videoların DVD'lerini izlemenizdir. Sonra kendi videonuza color correction yapın.

- Tüm iş bittikten sonra, tüm videoyu DVD formatında, yada DV bağlantısı ile billgisayar bağlayabileecğiniz bir digital VTR ile MiniDV, DVCAM, DVCPRO yada Digital BETACAM kaydedin. En ucuz ve kalite olarak diğerlerininden geri kalmayan format DVCAM yada MiniDV'dir. DVD eşe dosta vermek için işe yarayabilir ama TV'de yayınlanacaksa istedikleri formatı sorun ve mutlaka siz o formata aktarın. Bazen sizin uğraşıp bir noktada bile analoğa düşürmediğiniz videoyu, rengi ve ses mahvederek kopyalarlar, fena halde üzerler sizi....

Aklıma gelenler bunlar... Eğer CG video yapımı ile ilgilenen varsa, bu konuda da bildiklerimi yazarım.

Adobe Premiere Pro ile mümkündür

Diyelim elinde ufak kasetlere kayıt yapan bir video kamera var.
Adobe Premiere Pro gibi bir program ile EDİT gibi şeyler yapılabildiğine göre televizyonda yayımlanma kalitesine ulaşılabilecek (en azından underground bir havası olsa da-milyar dolarlık MTV klibinden söz etmiyorum) bir klip yapılıp CD'ye basılsa işe yarar bir sonuç çıkar mı ?
Bu konuda bilgili arkadaşlar var mı ?

EVET Adobe Premiere Pro ile mpg 2 formatina çevirerek mtv de bile yayinlatabilirsiniz.. zaten yayin formati mpg2 zamanla mpg 4 olacak son nokta hd tv dir kullanacaginiz hardware önemli forumda bazı donanımlardan bahsedilmis onlar pahalıdır daha ucuza da donanımlar var...

Geri