[Eski] Kültür Merkezi Salonunda tonlama Önerileri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

birdenbire

Yeni üye
Uzman arkadaşlardan yardım bekliyorum.Konu çalışmış olduğum salonda sık olmasada bazen amatör yada profosyonel gruplar konser veriyor.Konsere 1 saat kala salon boşken sazların ve solistlerin tonlamalarını yapıyoruz ve okeyi verip bekliyoruz.Sonra seyirciyi içeri alıyoruz ve konser başlıyor hemen akabinde sırasıyla sazlar gözümün içine bakarak monitörlere ses ver (sahne içinde telsizden yardımcı arkadaş uyarısı ile) bass ı al tizi ver midi al ver gibi işi zora sokan istekler geliyor.Şimdi bunun sebebi salon boşken yapılan tonlama ile salon doluyken yapılan tonlama farklı mı oluyor.Buna bir çözüm önerisi.

Salonun akustiğine bağlı herşey bazı salon sahneleri varki sistem kurmaya bile gerek kalmaz diyorum ben.
Ancak bazıları özellikle seyirci yokken sesin geri dönmesi (doğal delay :) ) seyirciler geldikten sonra ise sahne sesini bastırabiliyor. Bunun için tek söyleyebileceğim nacizane fikrim sahnen büyükse monitörleri çoğalt müzisyenleri içerde rahatlat. Dışarıda ise dengeli bir sesle işi çözebilirsin.

birdenbire' Alıntı:
bass ı al tizi ver midi al ver gibi işi zora sokan istekler geliyor.

:D Hoşgeldin :D

İnan bunlar zor değil sahnede olabilen şeyler...

Bir süre profesyonel birinden bilgi alın. Gerekiyorsa bu işi profesyonel yapan firmalara takılmaya çalışın. Bol bol canlı konser ve soundcheck videolar başlangıç için sanırım yeterli olur :D

İşin gerçeği öyle etrafta bu işi bilen; yani tam anlamıyla bilen birisi yok onların bildiğini bende biliyorum bass ver tiz ver hooopp biraz derinlik ver tamammmm iş bittii :) çevremde sadece bir kişi var oda bu okulun mezunu ve iş kovalıyo her zaman çağaramıyoz.Heralde ne öğrenirsem burdan yavaş yavaş öğrenmiye başlıcam...Güzel bir paylaşım sitesiymiş burası...şimdiden teşekkürler.

Bu iş için yapılacak pek bişey yok seyirci tamamen koltuğa oturduktan sonra soundcheck alacak halinizde yok.Artık çalarken tonları düzeltmeye çalışacaksınız.Bence...

salon bos ve salon dolu arasinda ton farki olmasi gayet dogal . Bu sikintiyi atlatmak icin iyi bir tecrubeye ihtiyac var pratik olarak, isin teknik tarafi bir yan birde kulak olmasi lazim (muzik kulagi ) .
Pratik tecrubeyide ustune koydunmu cozume ulasirsin .
Yapman gereken soundchak ten sonra salon dolunca ve preformans baslayinca tonlarila biraz oynayip balance saglamak ve pa vermek sanatcilar icin sikinti olacagini sanmam eger monutorleri varsa ve safet yaparsan. segirciye giden ses ile sanaciya giden sesi izole etmen gerekir .
ve boylece sorun kalmaz.

Yorum ve öneri için teşekkür ederim ustam.Müzik kulağı tamam (Gelen solistin yanında profosyonel ve kulağı hassas bir arkadaş oluyo genelde.Mesala Oğuz Boran'ın yanında gitarist Eray abim var,ondan önce ben tonlama yapıyorum oda geliyo olmayan yerleri düzeltiyo ,biraz biraz bende birşeyler öğrenmeye başladım,ama ilginç olan başka bir şey daha tesbit ettim Grafik EQ ların hepsi Flat :D şimdi burda ciddi bir teknik bilgi istiyor bana göre oda bende yok :D yani ben bunu şimdi TAXİ düzeneği yapmak istemiyorum ki öyle bir şey yapmam yaptıramazlarr :D Nette biraz baktım frekans aralıkların ne olduğu gibi.Ama uygulama yapmadım daha ,bakalım bir deneyim ,takıldığım yerde gene ilginç bir soru gelebilir :D)
Diğeride çalıştığım salon tam bir arıza ses yalıtımını kadife perdeler ile yaptılar ama ses çarpıyo duvara gidiyo geri geliyo ki bu "es"lerde yada solist sözlerini bitirdiğinde , ölçüm yapmadım ama sanki böyle 1 - 2 sn daha devam ediyo gibi doğal reverb :D zannediyorum bu böyle devam eder.

birdenbire' Alıntı:
Yorum ve öneri için teşekkür ederim ustam.Müzik kulağı tamam
diye bir şey yok. O sadece müzisyenlerden aldığınız tavsiye. Ama müzisyenler çoğunlukla grup halinde çalarken o enstrümanın nasıl bir sesi olması gerektiğini bilmezler. Hep solo değerlendirirler.
Bu yüzden senin öğrenmen lazım. Bu kadar basit değil çünkü bu iş. Yıllar, seneler lazım, kabiliyet lazım, his lazım. Tabi bir o kadar teknik bilgi.
Keşke burada sana anlatacak kadar kolay olsaydı bu iş ama malesef değil. Tecrüben olmadan, usta birilerinden görmeden olmaz malesef.

Tamamı ile katılıyorum Özgür ustam.Şimdi bakanlık burayı bize emanet etmiş cihazlar bana ben cihazlara bakim olmuyor.En azında şunu istiyorum Çok yanlış değilde az yanlışla biraz daha amatörlüğe ordanda nasip olursa ustalığa doğru ilerlemek.Daha önümde 18 yıl var bayağ vaktim olacak gibi :D Söyledğin kitapları sipariş verdim (şimdi okumaklada olurmu olmaz mı ) en azından bir başlangıç yapayım .hevesliyimde müziğide seviyorum.Memleketimin %80 müzisyen :D çoğu alaylı,aralarında okul mezunuda var.Böyle işteTeşekkürler

muzik kulagi,teknik bilgi , pratik tecrube ; bu 3 uni bir araya getirip ayni anda kullanabiliyorsan sana tavsiye vermek degil senden tavsiye almak gerekir . muzik kulagi tamam demekle olmuyor yani.... :D
eger kisa bir surede bu sorunlari asmak istiyorsan ilk once bu konuda tecrubeli birisi ile calis derim.geriye kalan surede bu konu ile ilgili yazilmis kitaplar oku .En onemlisi de bol bol pratik yapmak yani bol bol konserlerde kablo toplamakla baslayan calismalarda bulunmak.

Geri