[Eski] Harddisk Taktım Bilgisayar Yavaşladı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

aristo

Yeni üye
Arkadaşlar,

3-5 ay önce Seagate 500 GB 7200 RPM 16MB NCQ PC marka hardisk taktım bilgisayarıma. Daha önce 200 GB lık kullanıyordum ancak 500 ü taktığımdan beri makinem yavaşladı. Bilgisayarı açıyorum harddisk lambası çok uzun süre yanıyor ve ben işlem yapmaya çalışınca da makine kasıyor ekran donuyor, yada bekletiyor bir şekilde.

Şimdi acaba 500 GB lık harddisk işlemcimi falan mı yoruyor ondan mı kasıyor makinem.

P4 3.00 Ghz işlemci
2 GB 400 Mhz ram
500 GB lık harddisk(2ye bölünmüş)+200 GB lık bir harddisk daha.

engin bilgilerinize danışıyorum, sorun ne olabilir?

saygılar

Eger 2 sabit disk te takili ise ve eski disk dolu ise normaldir daha dogrusu master olan diskin %50 den daha fazlasi dolu ise okuma sirasinda yavaslamaya baslar.

Bir diger olasilik ise isletim sistemi ikincil baglantidaki diskte ise ilk once birincil diskte isletim sistemi aradigi icin yavaslayabilir.

Su an aklima gelen son olasilik ise eger diski aldiktan sonra BIOS ekranindan islem yapti isen usb legacy ozelligini acmis olabilirsin bu da hdd isigiyla ilgili bahsettigin seye yol acar.

Sabit disklerim şöyle :

C : (DEPO) - (160 GB lık diskimin 110 GB lık kısmı müzik mp3 deposu falan)
H : (MÜZİK DİSK) - Depo hdd in 50 GB lık kısmı cubase kayıtlarım için
G : (YEREL DİSK) - Sistemim burada yüklü. 500 GB lık hardiskim (tek parça olarak) %45 i dolu.

İşlemcinden tahmin ettiğim kadarıyla anakartının pek güncel bir kart olmayabilir. Eğer öyle ise SATA II desteği de olmayacaktır. Fakat yeni taktığın HD sata ise kesinlikle sata II'dir. Anakart SATA (I), HD ise SATA II olduğunda böyle problemlerle karşılaşılabiliyor. Bunun çözümü HD'ye bir jumper takarak (üstünde yazar nereye takılacağı) 1.5G modunu aktif etmek. Yani SATA II HD'yi SATA'ya dönüştürmek.

Eğer aldığın HD IDE ya da anakartın SATA II destekli ise dediklerimi unut... :)

Edit: İşletim sistemin neden G: üstüne kurulu?

aristo' Alıntı:
Sabit disklerim şöyle :

C : (DEPO) - (160 GB lık diskimin 110 GB lık kısmı müzik mp3 deposu falan)
H : (MÜZİK DİSK) - Depo hdd in 50 GB lık kısmı cubase kayıtlarım için
G : (YEREL DİSK) - Sistemim burada yüklü. 500 GB lık hardiskim (tek parça olarak) %45 i dolu.

shewcat in dedigi bir noktaya daha bakmani oneririm isletim sisteminin yuklenme yeri. Eger ki bu bolum diskin son silindirlerinde yer aliyorsa o da acilista bir yavaslamaya neden olur.

Nasil bakarim diyorsan windows altinda denetim masasi/yonetimsel araclar/bilgisayar yonetimi /depolama/Disk yonetimi yolunu izleyerek oradaki grafiklere bakabilirsin diskteki hangi partisyonun disk uzerindeki yerini.

USB Legacy'ye bakayım bir BIOStan hiç dikkat etmemiştim. 500 GB lik HDD SATA2 ancak dediğiniz gibi Anakartım SATA1 i destekliyor. Ama bu kadar kasması normal mi? 500'lüğü takmadan önce 200 GB ve 160 GB lık vardı 2 tane gayet hızlı idi.

Diğer soruya gelince. Sistemim neden G: de onu bilmiyorum. Bir sürü HDD değiştirip çıkarttım. En son halini alınca (hdd yerleşimi) sistemi kurmaya başladım ve windows kendisi otomatik olarak Sistemi G: yaptı.

Ama buna gıcık oluyorum sistemim C: de depo da D: olsun istiyorum. Ama pek mümkün olmuyor sanırım

aristo' Alıntı:
500 GB lik HDD SATA2 ancak dediğiniz gibi Anakartım SATA1 i destekliyor. Ama bu kadar kasması normal mi? 500'lüğü takmadan önce 200 GB ve 160 GB lık vardı 2 tane gayet hızlı idi.
Eğer kart sata1 hdd sata2 ise evet bu kadar kasması normal. Önceki 200 ve 160'lık HD'lerin sata 1 olmadığına yada jumper kullanılmadığına emin misin?

aristo' Alıntı:
Ama buna gıcık oluyorum sistemim C: de depo da D: olsun istiyorum. Ama pek mümkün olmuyor sanırım

Mümkün. En sağlıklı yöntem diğer harddiski sök, sadece sistem kuracağın HD takılı iken sistemi kur. Kurulum bittikten sonra diğer HD'yi bağlarsın. Ama bağladıktan sonra bios'ta HD boot sıralamasında sistem harddiskin en üstte olsun. Sistemin C: harici bir yerde olması program kurarken falan da sıkıntı yaratır bazen.

Mahcem, USB ayarlarını şöyle yaptım BIOS USB menüden :

Eskisi :

USB Legacy Support : Auto
USB2.0 Controller : Enable
USB2.0 Control Mode : HiSpeed

Düzeltilmiş Hali :

USB Legacy Support : Disable

sanırım bunu kastetmiştin (?)

aristo' Alıntı:
Mahcem, USB ayarlarını şöyle yaptım BIOS USB menüden :

Eskisi :

USB Legacy Support : Auto
USB2.0 Control Mode : HiSpeed

Düzeltilmiş Hali :

USB Legacy Support : Disable

sanırım bunu kastetmiştin (?)

Aynen bu legacy taramasini iptal etmen di.

Ayriyetten disk birleştirme yapmanı öneririm. Epey faydası dokunur.

Ayrıca, ben XP kullanıyorum ve "Windows Klasik" temasını seçtim; görsel efektleri kapattım. Ot gibi bir masaüstüm var, lakin hızlı da. :D

Dediğiniz işlemlerin hepsini yaptım ancak bilgisayarımdaki yavaşlık hala giderilmiş değil. Bios ayarlarındaki primary ide master, primary ide slave... gibi ayarlardan kaynaklandığını düşünüyorum. Sistemin kurulu olduğu sürücü ST3500320AS Third ide master da yer alıyor. Fourth ide master da ise 2. harddiskim var. Bios ayarlarımın fotosunu ekledim, bir anormallik var mıdır?

Primary Master'da DVD cihazını görüyorum ben. Primary Master'a C harddiskini koy. DVD'yi her zaman slave yap.

M.

Primary ve secondary kanalları IDE, third ve fourth kanalları SATA oluyor içinde IDE kontrolcü olan boardlarda. Yani o ekrandaki kombinasyonu değiştirmenin bir imkanı yok. Arkadaşın diskleri SATA, optik sürücüleri IDE ekrandan anladığım kadarıyla.

Benim sana önerim anakartının chipset sürücülerini yüklemen. Intel ve VIA için chipset sürücülerinin güncel sürümlerini kendi sitelerinden edinebilirsin.

Evet 2 harddiskim var ve 2 side SATA (1) bağlantısı ile bağlı. Peki sahip olduğum sürücü listesine uygun bir kombinasyon yapamaz mıyım?

Sürücülerim :

+ 2 harddisk Samsung (200 GB) ve Seagate (500 GB)
+ DVD Writer
+ CD Writer
+ CD Rom
+ Floppy 3.5

Mesela Sistemin kurulu olduğu HDD'yi Primary master, diğer HDD'yi de primary slave e alsam. CD Rom u secondary master, cd writer ı secondary slave ve DVD yi de third master a alsam. İyi bir kombinasyon olmaz mı? Ancak üserine geliyorum ve değişsin diye +/- ye basıyorum kombinasyon değişmiyor, böyle de bir sorunum var :?

Bir de Primasry ide slave : not detected yazıyor. Niye onu doldurmadan second, third ve fourth a atlamış ki?

Şimdi bu sistemi baştan bir kurmaya kalksam (düzeleceği yok en iyisi format atayım) öneriniz ne olur?

Tüm sürücüleri söküp önce Sistemin kurulu olacağı HDD'yi takarım böylece sistem diski primary master ve C: olur. (şu an G:) sonra 2. HDD i takarım o da D: olur (şu an C:) Sonra da Cd writer ve DVD writer ı takarım. Tabi başta bir CD rom takılı bırakmam gerek windows u kurmak için.

aristo,

Kanallar boşlukları dolduralim abi mantığıyla çalışmıyor. Şimdi BIOS ekranından gördüğüm kadarıyla senin 2 IDE 2 SATA konnektörün var anakartında. Bunlardan IDE olanlar:

Primary kanal üzerinde master ve slave
Secondary kanal üzerinde master ve slave

şeklinde. Sen bunlara ister bir şeyler bağla ister bağlama, SATA disklerin için şu durum geçerli olur:

Third master
Fourth master

Hard disklerin IDE olmadığı sürece, şu anki sisteminde onları Primary ve Secondary yapamazsın çünkü onlar IDE aygıtlar için geçerli bir durum. Aslında bakarsan şu durumda hard disklerinin hangi kanalda olduğunun pek bir önemi de yok. Sistemin C sürücüsünde veya G sürücüsünde olmuş, bunun da bir zararı yok. Bir takım programlar istisna olarak kendilerini illaki C sürücüsüne kurmanı isteyebilirler. Bunun haricinde sırf aklına takıldı diye formatla falan uğraşmanın pek bir gereği yok. Yazık, tonla vakit.

bak hdd lerin yeride sorun yok ancak segate hdd lerin 500gb olanlarında sorun tesbit edildi sana tavsıye olarak hdd değiştirmek olacaktır samsung yada baracuda al derin sorun çözülür eger illaki segate kullanıcan diyorsanda bilgilerinin yedeğini diğer hddlerde tutmanı öneririm . ileride başın agrımasın diye

arkadaşların yazmış olduklarıda dogrudur ancak hdd lerin sata olamsı durumu değiştiriyor master yada slave olasında bir sorun teşkil etmiyor sata1 sata 2 ise raid yapacaksan kulanıcak bir özellik yani senin için önemli değil işletim sisteminden kaynaklanan bir sorun olmadıgından kesin eminsen sadece 500gb hdd tek olarak bir dene eger yavasşsa yapılacaktek bir şey var kasayı soguk tumamdır . ekstradan fan takmanda ses artacaktır ama cözülebilir. tabi esas olarak hdd değiştir derim daha kesin çözümdür.

HDD i golddan aldım arızası olduğunu sanmıyorum o yüzden götürsem değiştirmezler.

Ancak şöyle de birşey farkettim dün akşam, ondan yavaşlamış olabilir gibi geliyor. Donanımsam bir hata yok da programsal birşeyler var gibi geldi. Şöyle ki ;

Windows XP nin bir sürü güncellemesi var hadi onu da geçtim Service Pack 3.0 çıktı ya (önceden 2 yüklü idi) sanki SP3 kasıyor gibi geliyor bana. SP2 de gayet hızlıydı sistem.

Sistem tam olarak şöyle oldu tarif edeyim; mesela bir mp3 e yada klasöre çift tıklıyorum açılma süresi uzadı. Peşpeşe işlemler yapınca hızıma yetişemiyor makine ve donuya 2-3 saniye sora patır kütür işlemleri yapmaya çalışıyor.

Ne dersiniz? Bu arada 200 GB a geri döndüm bir süre test edeceğim sistemi eğer buda yavaş çalışırsa demekki "SP3 ve güncelleştirmeler kasıyor sistemi" düşüncesine varacağım...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri