[Eski] Guzel bir Tartisma-Gabriel in SSL ve Neve i almasina paralel

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Net'te hiçbirşeyin fantazi olmadığını gördüm. İçeriğin yasadışı aktarımının önüne geçildiğini varsayalım, istediğiniz kadar muhteşem şifrelemeler, donanım tabanlı filtreler kullanın, yine bu aşılacaktır. En ekstrem çözüm olarak uzantısı .mp3 olan(mp3 derken tüm dijital video ve audio formatlarının kastetmiş sayın beni) ve header'ı böyle olan dosyaların aktarımını engellediniz diyelim, bunun da önüne geçilir. İçerik farklı şekilde kodlanır kullanıcıların bilgisayarında dinlenebilecek duruma getirilir en basitinden. Yani ne kadar uğraşırsanız uğraşın bunun önüne geçmek imkansız.

beyler istanbul dışındaydım kusuruma bakmayın..

ben yokken konu harika biryere gelmiş çok heyecanlı...
önümüzdeki pazartesi bu konuyla ilgili uzun bir brief alacağım size detaylı aktarırım.ancak bildiğim , bahsettiğim şirketin avrupa ayağı şimdiden 4 milyon şarkının DNA sını çıkartmış türkiyede ise henüz 40 000.... hergünde artıyor..Bu esnada da DNA yı şarkının başını sonunu editleyerek temposunu değiştirerek falan değiştiremiyormuşsunuz.sıkıştırma yada farklı arayüzlerle bunu aşmaya gelincede...bunu geliştiren teknoloji bunu kiraya vererek gelir elde edeceğine göre tüm bunlara karşı reflex gösterip acil çözümler bulacaktır elbette diye düşünüyorum..

Bill Gates e gelince..... burada mesele felsefe boyutunu aşmakta ...tüm dünyada müzik sektörü cızlamı çekmiş vaziyette bunu kabul edelim artık..eğer filozoflar ISP lerin durmaları gerektiği noktayı felsefeleriyle tespit edebileceklerse , dünya üzerindeki hayatını müzik sektörü üzerinde kazanan milyonlarca insanında gelir/statü depresyonuna çözüm bulmak durumunda kalacaklardır .....bence...?

sevgiler
aykut gürel

aykut gurel' Alıntı:
Dünyanın önde gelen Tech.Label larından birinin geliştirdiği bir hardware eğer ISP omurgasına çok basitçe install edilirse o ISP üzerinden Fingerprint i bu hardware ce malum olan hiçbir MP3,film,software herneyse akamıyor...ISP bu trafiği blokluyor.Türkiyede trafiğin %99 unun 4 ISP üzerinde olduğu düşünülürse oldukçada ucuz bir çözüm...Bu proje tüm dünyayla eş zamanlı yürüyor burda sanırım olayı ilk biz ateşliyeceğiz.eğer bir yaygınlaşırsa birçok denge sağlanmış olacak...

bi hayal edin bakalım illegal trafiğin durduğunu...

sevgiler

aykut gürel

doğru anladım mı tam emin olamıyorum ama bu bahsettiğiniz olayı aşan servisler halihazırda var aylığı 5-10 dolarla üye oluyorsunuz ve bu servisler üzerinden nete bağlanıyorsunuz ISP'niz de sadece bu servislere doğru olan bilgi akışını görebiliyor...size 128 bit encrypted halinde herşey geliyor bunun ne olduğu meçhul ISP'niz açısından yani :eek: ...

bir kişi bile alsa sıkıştırıp yine nete verebilir bu şekilde..sonuç olarak benim fikrime göre donanım ya da yazılımla korsanı önlemenin caydırıcılığı, her zaman yasaları uygulamaktan yetersiz kalacaktır..bu iş ciddi anlamda sadece kanunla azaltılabilir önlenebilir demiyorum çünkü önlenemez..

tüm bu verdiğiniz bilgiler bu insanlarla yapılacak toplantılarda bana çok yardıncı olacak arkadaşlar....dolayısı ile şu an en azından Türki yede bu konuyla ilgili en yapıcı forumuz galiba..,

aykut gürel

Şirketler futboldaki golcüler gibi. 7 metrelik kaleye topu sokmaya çalışıyor, hacker'lar ise defans oyuncuları gibi. Nereye vursalar oluyor; taç, korner, tribün, stad dışına, gelişigüzel bir şekilde ileriye...

Internet'ten izlediğim en güzel gelişme Cubase, Nuendo ve HAlion'un neredeyse hacker tarihine geçecek kadar uzun bir süre kırılamamasıydı. Ama şimdi yine internetten izliyorum ki H2O adlı hacker grubu bu üç programı kırıp internete vermiş, hatta bunun için de kırdıkları Cubase'i kullanıp Steinberg firması ile alay eden şarkılar içeren bir CD hazırlamışlar.

Konuyla ilgili yabancı forumları takip ederseniz nasıl kırdıklarını da söylüyorlar. Dongle korumasını Windows'a bir sanal sürücü kurdurup halletmişler. Windows yeni bir donanım buluyor, kuruyor, Cubase de açılırken dongle tamam sanıyor ve devam ediyor.

Uzun sözün kısası bu örneğin de bize gösterdiği gibi güvenliği belli bir süre sağlatan çözümler üretilebilmesine karşın en sonunda mutlaka bu güvenliğin aşıldığı bir zaman geliyor.

"Maalesef" bugunun internet protokoluyle yapilamayacak seyler var. "Encrypted" dijital bir dosyayi kimse takip edemez. Ya da takip etmesi inanilmaz buyuklukte butce gerektirir.
Su anda "peer to peer" baglanti saglayan ara yuzleri yazanlar, bu programlari "freeware" olarak lisanslamis durumda. KaZaa ya da eDonkey'den bahsetmiyorum. Bu programlar, bagimsiz programcilar tarafindan Linux'un basini cektigi "cok insan tarfindan gelistirilen ucretsiz yazilim" fikriyle dagitiliyor. Bunun onune de gecen bir kanun yok. Ve saniyorum olmayacak da. Bu yazilimlarin bazi yeni versiyonlari, port kapatan ve ustune ustluk "servis uzerinden gecen veri paketlerini filtreleyen" ISP'lere (Internet servis sunuculari) karsilik, yapilan dosya transferini desifre edilmemek uzere sifreliyorlar. Ve bunu cozen ucuz ve ISP'lerin butcesine uyan bir cozum yok. Insallah bulunur.
Fakat bence en buyuk hatalardan biri, mp3 calan kucuk makinalarin satisa cikmasidir. Bilgisayarlar mp3 caliyordu zaten ama yine de hengame bir bilgisayara ya da laptop'a bagliydi kullanici. Simdi "free as a bird"...
Insallah yeni internet protokolune (IPv6) uyan yeni birsey gelistirirler de, korsan azalir. Ve insallah internet uzerinden calisan benim gibi bir muzik produktorune dokunmaz bu yeni gelismeler. Zira ben o zaman "benim calisma ozgurlugum kisitlaniyor" diye bagiririm.

bi hayal edin bakalım illegal trafiğin durduğunu...

Güzel olur. Korsana ne kadar karşı olduğumu uzun uzadıya anlatmak istemiyorum, gerek yok. İnsanların emekleri üzerinden para kazanan ve diğer insanların fakirliği kisvesi altına sığınarak korsanı zaruri bir haklılık durumu gibi göstermeye çalışan ve ticari rant sağlayan adamların varlığı kabul edilemez. Yerli yabancı kitap ve yerli bir albümü kaçak almadım hiç ama yabancı CD alımında zorlanıyorum. Neyse.

Öte yandan bir de gerçekten buna yönelmeyi kolaylaştıran bir alım gücü problemi var, aşikâr. Şimdi burada şu konu devreye giriyor. Böyle bir sistem sağlansa, öte taraftan tüketici haklarını korumak adına piyasanın oluşan rahatlamadan kâr marjını abartmamasını da sağlamak lazım. Bu konuda da adım atılmalı. Sanayi Bakanlığı, Rekabet Kurumu, yasalar, TÜKODER gibi sivil toplum örgütleri de bu işin tarafları olmalı...

Denge ancak o zaman...

Saygılar, sevgiler.

ilterocktive' Alıntı:
Fakat bence en buyuk hatalardan biri, mp3 calan kucuk makinalarin satisa cikmasidir. Bilgisayarlar mp3 caliyordu zaten ama yine de hengame bir bilgisayara ya da laptop'a bagliydi kullanici. Simdi "free as a bird"...

Bir de işin bu boyutu var. Sony'nin plak firması da var, mp3 çalan zımbırtısı da. Ya da Sony'nin film prodüksiyon şirketi de var, DVD yazıcısı da. Firmalar temiz değil. Acımıyorum firmalara da çok. Sonuçta kapitalist zihniyet, her türlü kötü durumu lehe çevirmeyi ve etik gütmeden kâr sağlamayı bilirler her zaman. Hata değil o aletlerin piyasaya çıkması bence.

Olan arada sanatla uğraşana oluyor. Bilmiyorum belki de olaya şu açıdan bakmak lazım. Hiçbirimiz para kazanmayalım, para için bir şeyler yapmak zorunda olmayalım, her şey ücretsiz olsun, insanlar çalışmasın, gerçek yaratıcılık ortaya çıksın.

Bu işin bambaşka bir boyutu. Benim kafamda olup biten ve gerçekle katiyetle uyuşmayan mevzular. Neyse...

Bildiğim kadarıyla IPv6 protokolünün korsanı önleyebilecek bir gücü bulunmuyor.Mobil çalıcılar konusu da çok doğru,Ipod gibi 20-30GB diski olan bir çalıcıyı tamamen legal parçalarla kaç kişi doldurabilir.CD/DVD yazıcıların,MP3/DivX çalıcıların kullanım amaçlarını herkes biliyor,üreticileri de dahil lakin bunlara kimse birşey diyemiyor.Boş medya geliştiren şirketlere sorulacak olursa tüm yapılanlar filmleri daha kaliteli izletmek adına (!).

Madem korsandan bahsediyoruz kırılamayan sistemlerin de olduğunu unutmamak gerekir,örneğin DVB uydu yayınlarında bazı sistemler kırılamıyor,en basitinden Cryptoworks şifre sistemini kırmanın tek yolu orijinal karta sahip olarak mümkün,bu orijinal kartın içindeki bilgilerin bir bölümü tamamen benzersiz (unique) ve bu bilgiye ne ulaşmak ne de kopyalamak mümkün.DVB ile bahsettiklerimizin alakasız olduğunu sanmayın,DVB yayın da aslında veri akışından ibaret yani uydudan download etmekle aynı.

Geri