[Eski] gitar sound'u setup'ı fikri (?)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

öncelikle herkese merhaba,

hemen konuya giriyorum; arkadaşarımın bar programi yapan bir grupları var. lineup gayet sade, 1 gitar, bas, davul ve vokal. en son dinlemeye gittiğimde tek gitar sound'unun yaptıkları (alternative rock) müziği yeterince dolduramadığını gördüm ve "haftaya gitar soundunu ben yapayım!" diye atladım. amacım tek gitarı iki gitar çalıyormuş gibi duyurmak. aklimdaki setup söyle:

gitar ---> ehx dlx mman ----> anfi
l
l
l----->ehx gfxfuzz--->sansamp gt2---->masa

burdaki amacım şu: ehx mman'e (electroharmonix deluxe memory man echo/delay) gelen gitar sinyali dry olarak mikrofonlanan anfiye devam edecek. ehx mman'in wet çıkışından ise %100 wet çok kısa delay'li bir sinyal daha çıkacak. bu sinyal ehx gfxfuzz'a (electroharmonix graphic fuzz) gelecek. bu pedalın iki özelliği var, 1.si üzerinde 6 band eq var, ki bununla ses asıl sinyale göre daha az keskin (midler traşlanmış) tonlanacak. 2. önemli özellik ise aletin üzerindeki dynamics slider'ı. bu özellik pedal'in output seviyesini input seviyesine göre ayarliyor, yani gitarist düşük tuşeli çaldığı zaman pedal'ın çıkışı da düşük oluyor. bu şekilde düşük bölümlerde çüft gitar efekti daha az belirgin olacakken, chorus gibi gaz bölümlerde ortaya çıkacak. bundan sonra ise sinyal sansamp gt2'de kabin simülasyonundan geçip (tonu soundcheck'te ayarlayacağım) masaya gidiyor. pan ayarlarını nasıl yapacağımı ise tam bilmiyorum ama sansamptan gelen sahte ikici gitarı daha uzağa panlamayı düşünüyorum.

evet arkadaşlar plan bu, sizce bu yazdıklarımda bir tutarsızlık, bir loophole var mıdır? fikirlerinizi bekliyorum.
sevgiler, saygılar...

PS. böyle bir setup fikri aklıma led zeppelin - how the west was won canlı kayıtlarını dinlerken geldi, jimmy page de sanırım benzer bir yöntem kullanıyor.

İyi fikir bence.

İmkan varsa bir a-b switch ile sesi iki farklı amfiye yollamak da alternatif olarak düşünülebilir. Sahnedeki gitarcının meseleyi daha rahat kontrol edebilmesi ve kendi soundunun "içinde" bulunabilmesi açısından. Zira monitör, amfi gibi olamıyor bence.

Uygulanıyor böyle şeyler. Ben hiç denemedim ama neticenin ilginç olacağından eminim.

Re: gitar sound'u setup'ý fikri (?)

jumping_cat_music' Alıntı:
l
l
l----->ehx gfxfuzz--->sansamp gt2---->masa

l
l
l----->ehx gfxfuzz--->sansamp gt2---->amp---->mic--->masa

benim gorusum, daha cok flexibility, cesitlilik ve mixleme ozgurlugu verir. cok klasik bir uygulamadir, konserlerde bir cok guitarist kullanmakta. ozel soundlarini splitter la 3 amfiye gonderende gordum.

kolay gelsin

berk

nurkan ve berk, ilgilendiğiniz için teşekkürler öncelikle.

geçen hafta olaylar şöyle gelişti:
arkadaşlarımın çalacağı mekana gidip diğer grubun soundcheck yapmasını bekledik önce. sıra bize gelince ben kafamdaki setup'ı kurdum ve sesçi arkadaşa ne istediğimizi anlattım. mekandaki hoparlörlerin pozisyonunu dikkate alarak "sanki iki gitar varmış" gibi pan yapmasını rica ettim. bu noktada bazı hoparlörlerin diğerlerine göre "daha boğuk" ses verdiği gerçeğini öğrendik. bir şekilde pan yaptıktan sonra 2. gitar olarak davrandığımız kanala bir hi-pass filter koydurmak için o anda gitar kanallarına eq yapılıp yapılmadığını sordum. aldığım cevap "eq (iyküü)ne?" oldu. ben "ekolayzır" cevabını verdikten sonra arkadaş bunu yapamayacağını (!) söyledi. daha sonra hasbel kader grup çalmaya başladı. tam kafamdaki gibi olamasa da, gitar sound'u daha dolgun geliyordu gerçekten. ufak bir kaç tweaking ile daha da iyi olabileceğini düşündüm ve yapmam gerekenleri kafamda canlandırmaya çalıştım. daha sonra bir türkiye gerçeği yüzümüze çarpıldı ve bir anda kadıköy'de 1 saat süreyle elektrikler kesildi.

Yarıldım, çok fantastik bitmiş olay. :lol: Geçmiş olsun, daha büyük işler için iyi bir deneyim olmuş yine de.

Ülkem barlarında çalmak da ayrı ömür törpüsü.
O mixer'in başına kapı korumasından, garsonuna, bulaşıkçısından, barmenine hepsi geçer, bir sana el sürdürmezler.

Geri