[Eski] Gitar kaydetme ile ilgili teknik bilgi ve öneriler

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

tigertank

Yeni üye
sistem
intel quad core q9550
4 gb ram
win 7 64 bit ultimate
cubase 5 version 5.1.0
M Audio Fast Track USB II
digitech gnx1

öncelikle nasıl kaydettiğimi anlatıyım gnx'in left mono çıkışından fast track gitar girişine direk bağlıyorum arada pre amp mixer vs hiç birşey yok gitarı cubase de mono kanal açarak yada stereo kanal açarak kaydediyorum bazen çift mono kanal açıp sağ sola diye ayırıyorum bi tarafa başka bi efekt bi tarafa başka bi efekt eklemek için burdada problem yok google da ve forumlarda çok arama yaptım ama kafamdaki soru işaretlerini cevaplıcak bir konu bulamadım gitar kaydı yaptıkdan sonra reverb delay gibi basit bir kullanıcının yapabiliceği kurcalamalarla değişik sonuçlar elde etsemde genede bi eksik var gnx tarafında amp modellerindeki bassları kısarak gain 90 civarındayken, ses kartına sesi çatlatmadan, ve ses kartındaki gainide, yeterli düzeye getirdikten sonra kaydı yapıyorum ve ses gnx in verdiği kalitede aynen cubase de yerini alıyor burda bir sorun yok sorun audio mixdown yaptıkdan sonra wav yada mp3 formatında vs render edildikten sonra çok düşük ve sanki arka planda çalıyomuş gibi geliyor ses cubase de geldiği gibi gelmiyor pro kullanıcılar şimdi iş kaydet demekle olmaz mix mastering bileceksin der heralde : ) gitarı direk ses kartına girme yöntemiyle en tatmin edici şekilde nasıl kayıt edebilirim basit bi teknik varmı şu şu basit aşamaları gerçekleştir ve ses db oranlarıyla şu şekilde oyna gibisinden bi öneri olabilirmi onuda sorayım sizlere birde gitarı clean tone kaydettim guitar rig 4 plugini ile güçlendirdim güzel sonuçlar aldım hatta kayıp yoktu seste gayet güzel geliyodu ama yeterli distortion elde edemedim yada ben beceremedim ayarları geniş kapsamlı baya, demek istediğim gitarı basit bi kaç aşamada nasıl dinlenebiilir bir seviyede kaydedebilirim pre amp almalımıyım sinyal oranını yükseltmek için son olarakta bunu sorayım elimden geldiğince açıklayıcı olmaya çalıştım düzgün yazmaya çalıştım yardımlarınız için şimdiden teşekkürler : )

tigertank' Alıntı:
ama yeterli distortion elde edemedim yada ben beceremedim

Burayı biraz açar mısın?

Forumda gitar kayıdı ile ilgili bir dolu fikir mevcut. Aslında bunları gitar forumunda bir başlık altında mevcut teknikler ve fikirler şeklinde düzenlesek fena olmaz. Hepsi ayrı yerde çünkü.

Yaptığın tarza göre veya düzenlemeye göre gitarının kaplayacağı yer, gürleyeceği alan veya sadece eşlik eden silik bir gitar kaydetme şekli değişkenlik gösterecektir. Sonra miks içerisinde buna göre davranılacaktır. Gerçi bunların nokta atışı formülleri yok ama ipucu niteliğinde birşeyler yazılabilir.

Mesela metal gibi sert müziklerde genelde hi gain gitar kaydedilir. Ancak bu hi gain sound oradaki gitar işlemcisinin drive parametresini sonuna köklemekle çözülemiyor. Hatta bu tavır işleri daha kötüye götürebiliyor.

firestorm' Alıntı:
tigertank' Alıntı:
ama yeterli distortion elde edemedim yada ben beceremedim

Burayı biraz açar mısın?

guitar rig 4 de amp modelleri kabin vs birleşimi sonucunda gnx deki gibi gerçekci bir ton elde edemedim yani gainleri vs artırınca bile istediğim tonu yakalayamadım fazla digital bir ses oluştu program clean tonlarda çok güzel ama hardcore - punk tonlarında pek iyi bişey yakalayamadım pek üzerine düşmedim pekde bişey anlamadım açıkcası uğraşmak gerek clean tone da kaydedip güçlendirmekmi yoksa gnx den tonu oluşturup kaydetmekmi mantıklı olur en temiz nasıl olur ben bu konularda sıfırım yani çat pat ordan burdan duyduklarım okuduklarımla birşeyler yapmaya çalışıyorum kendimi geliştirmem için doğru bilgiye ulaşmam gerek. ordan burdan ancak kafa karışıklığı oluyor kavramları bile karıştırıyorum bazen ne neydi değildi vs o yüzden bu foruma yazma ihtiyacı duydum benim gibi kafası karışık olanlarda faydalanır bir çatı altında bu konu işlenir en azından diye düşündüm

http://rapidshare.com/files/438511018/deneme.mp3

deneme olarak kaydetmiş olduğum kaydı dinlersen bi yorum yapabilirsin sanırım fast track II için yeterli düzeydemi yada kötümü mesa rectifier kullanıyorum amp modellemesi olarak

http://www.muziktek.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=30177

Hazırda öneriler diye bir başlık açılmış. Ordan devam edelim, cubase forumu ile ilgisi yok konunun.

Kaydını indirip dinledim.

Sanırım gitarı iyice duyalım diye açmışsın. İyi de yapmışsın. Benim ilk yorumum aslında bu tarz müziklerdeki bu gitar tonu, miks içerinde bize tabiri doğru ise "abi gitarlar öküz gibi be! Drive'a bak!" dedirten tonlardır. Düşülen yanılgı dediğim gibi aslında kabinler, odalar, mikrofon preamp'leri ve kayıt-miks teknikleri ile öküzleşen tonlar. Öncelikle temiz daha temiz çalmak gerek. Çok drive da temiz çalmaya biraz engel oluyor.

İkincisi de her işlemci aynı değil ama neticede dijital kayıttan ve modellemelerden bahsediyoruz. Hangi alet veya software başarılı tartışılır ama amfi gibi henüz hiçbiri olamıyor. İlla daha doğal olsun diyorsak sistemi değiştirmeyi düşünmeliyiz.

Fazla efekt kullanmadan, fazla kurcalamadan temiz bir kayıt almak avantajlı. İyileştirmeye çalışırken kötüleştirmek çok yaygın bir hadise.

Senin kaydında küçük hoparlörlerden dinledim fakat rahatsız eden bir frekans var. Öyle şak diye 5000-7000 arası diyecek bir kulağım yok ama ben olsam o bölgeyi deneyerek bulur aşağı çekerdim. Çıtır çıtır birşeyler geliyor. Ama yardımcı olamayacağım buradan.

tiger,

Nokta, virgül, paragraf filan kullan ki okunabilsin mesajların.

Ben hayatımı gitar kaydederek idame ettiren bir kişiyim ama yazdığın yazıyı okuyamıyorum. Vaktim yok şifreni çözmeye. Düzgün yaz lütfen.

Guitar rig 4' te Gods love tonu üzerinden oynama yapabilirsin. Beni bir takım oynamalarla kendimce tatmin edici sonuçlar aldım. Bence guitar rigin en iyi distortion tonu. Midleri bir hayli yüksek; bir ton sanırım istediğin sound için gods love midlerini belli bir oranla kısabilirsin. Guitar rig 4' te gelen control room özelliğide nimet bence.

Çok basit bir önerim var,bilgisayarda gitar çalmaya çalışmak ve analog 80lerdeki tarzda distortion beklemek abartı olmasın ama konuya realist bakarsak bu İMKANSIZ...Gerçek anfi gerçek mikrofon olmadan alamazsın o sıcak analog tadını ama benim çok iptidai çözüm önerim var hangi yazılımı hangi simulasyonu kullanırsan kullan bir tane analog dist pedalı kullan dışardan mutlaka,en azından bir nebze analog tonlara yaklaşmış olursun
Örnek bir ses asıyorum senin bahsettiğin sisteme sadece boss ds 2 analog pedal bağlayarak aldığım bir kayıt.

Kuruldan geçsin gitar kaydı üzerine yazdığım tezi asarım ama hazine adası bulmayı beklemeyin çok gıcık bir süreç gerçekten.

stable24,

Çok net söylemişsin de o dediğin imkansız değil ki. Hatta gayet mümkün. Senin verdiğin örnekten defalarca daha gerçekçi bir ton elde etmek çok kolay.

Bunun için kullandığın simülasyondaki elementlerin gerçek hayatta nasıl çalıştığına dair biraz bilgi sahibi olmak yeter diye düşünüyorum.

Astığın kayıtta ds2'den sonra ne var bilgisayarda?

Ds 2 den sonra direk i88 ses kartına giriyor sonra cubase içinde vandala giriyor ayrıca senddende çok az chorus ekliyorum sonra o trackı 1-2 kez duplicate ediyorum,şimdilik alabildiğim ses bu kadar.Daha iyi ses alırım diyen varsa vst ile lütfen burada paylaşsın neler yaptığını.Teşekkürler.

Bak şunu yapmıştım zamanında. Amplitube 2 ve '79 Strat kullanmıştım. Kayıt için ENGL, Ampeg ve hatırlamadığım bir iki amp daha vardı. Ben bundan çıkan sesi tercih ettim.

Evde Aardvark ses kartına girip çalmıştım. Çalıştığımız stüdyo İmajdı. Ona rağmen amp mikrofonlamayı tercih etmedim.

Sondaki pasajda ataklara ve nüanslara ne derece cevap verdiğine dikkat et programın. Bazı amp ile hayal bile edemezsin o cevabı.

Bu arada kullandığın gitar ve çalışın da çok önemli faktörler arasında. Hangi ekipmanı kullandığın son sıralarda geliyor.

Ogün'ün Büyüdük Aniden parçasındaki gitarların alayını POD'un ilk çıkan modeliyle kaydetmiştim mesela. Kimse de "aa, ne kötü gitar sesi bu" demedi şu ana kadar. Duruma göre karar vermekle alakalı benim tercihlerim. Biri diğerinden iyidir diyemiyoruz. Ne lazımsa onu yapıyoruz.

Seni bilmem ama ben hiç "imkansız" demem. Gerek yok yahut gerek var derim en fazla.

Bundan 5 sene önceye kadar, amp simulatorler ile analog drive pedalı kullanmak yaygın bir durumdu. Bence de pek iyi değildi drive simulasyonları.

Şimdi o durum epey değişti. Wah haricindeki pedallarım atıl duruyorlar.

Berkay' Alıntı:
Bundan 5 sene önceye kadar, amp simulatorler ile analog drive pedalı kullanmak yaygın bir durumdu. Bence de pek iyi değildi drive simulasyonları.

Şimdi o durum epey değişti. Wah haricindeki pedallarım atıl duruyorlar.

Aynen öyle. Şu başlıkta 2 yıldır konuşuluyor software hadisesi:

http://www.muziktek.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=18057

Hatta orada en son yazdığım pedal simulasyonları ile ilgili bir link var, mutlaka göz atın. Hatta dayanamıyorum, linki bulup vereyim.

Buyrun:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DbCgZ02KK6w[/youtube]

Bu mokafix pedal simulasyonları gerçeği kadar iyi tınlıyor,aslında konuya birazda şöle yaklaşmak gerekiyor sanırım, gitar soundu son 30 yılda baya ton değiştirdi gerek türkçe kayıtlarda gerekse avrupada dünyada olan müziklerde gitar soundu 1980 1990 2000 2010 yılları arasında,artık hangi tarz gitar sesi sevmeyle ilgisi olduğunu düşünmeye başladım,yazılım vst iyi kötü başarılı başarısız artık kişisel bir olgu oldu bunlar,analog seven adamlarada analog dandik vst çıktı mertlik bozuldu diyemeyiz,Örneğin sevgili nurkanın solosunu dinledim çalımda zaten herhangi bir sorun yok,ayrıca podla kaydettiği ogünün şarkısındada duyum olarak şarkının genel taze soundluğu içerisinde gayet başarılı,bu konunun bence gitarın miks tekniği yada projenin bitene kadar son ana kadar gitarın ne kadar çalındığı kaç kez double alındığı özelikle en büyük sıkıntılardan biri HACİM alana kadar olan süreç olduğunu düşünüyorum artık,yoksa 1985 senesi şarkısındaki analog drive sesi ile 2010da çıkmış bi vstden çıkan ses arasında değilim artık,o konu artık tamamen kişisel zevke beğeniye giriyor.

Güzel özetlemişsin. Biraz ekleyeyim konuya, muhabbet olsun.

Eğer ev müzisyeniysen "ki herkes öyle başlar", en önemli faktör cebinin müsaade ettiği ölçüde ekipmanındır. Kısıtlı ekipman ile en iyisini almaya çalışmışızdır genelde.

Sonra işler ciddiye bindi diyelim,

Kayıt yapacaksan bulup buluşturursun 10 tane amp ve çeşitli mikrofon, dener allah denersin. Buradaki değişken de o işin bütçesi ve zamandır. Zaman darlığı evdeki adam için pek mühim değildir ekseri. İşte burada tercihler devreye girer. Beğenilerine göre değil koşullara göre karar vermek zorunda da kalabilir insan.

Sahnede işler benim için biraz farklı. O konuda hayli inatçıyım. Amfim olmadan bir yere gitmem. İn-ear kullanmam. Bana processor kullan, lap-top kullan filan diyen olursa da kavga çıkartırım. :)

Realizm konusu da ayrı hikaye. O konudaki tespitin de çok yerinde. Gitarın tek başına nasıl duyulduğu değil, kontekst içerisinde nasıl duyulduğu önemli. Bu da miks sırasında başarılabilen bir olay.

Şarkının 1 bütün olduğunu bilerek,konteks içerisinde gitarın tek başına duyulmasından ziyade bütün enstrumanlar ile kulağa nasıl geldiği konusunda hemfikiriz,fakat özelikle ev müzisyenleri ve hatta profesyonel müzisyen olupta gitar kayıt tekniklerini bilmeyen miks tekniklerini bilmeyen arkadaşlar olabilir,işin doğrusu profesyonel gitar miks tekniklerini bilmeyen kullanıcılardan biriyim bende.

Özelikle bu konuda türkçe detaylı kaynak bulmak oldukça güç,yabancı kaynaklı tutorial,ders video vsvs aramayla ve araştırmayla uğraşıyorum şu sıra.
Bu forumdaki amaçlarımdan biride o zaten,farklı bilgilere sahip insanların bilgilerini paylaşmasını teşvik etmek.

Özellikle gitar miks teknikleri ve bir projenin yada 1 şarkının albüm kalitesinde kaydedilene kadar A sından Zsine geçen aşamaların bu foruma sığamıyacak kadar geniş spectrumda olduğunu düşünüyorum.En azından başlangıç,orta seviye,ilerleme seviyesi ve son prof bitiş detayları gibi küçük nüanslar ile miks teknikleri ve konteks içerisinde gitarı doğru düzgün oturtma sanatıda diyebiliriz buna,bunları paylaşmalıyız diye düşünüyorum.

Ev müzisyenlerinin bir bölümü eminimki gerçek analog ekipmanların nasıl çalıştığı ile ilgili parametreleri bile kullanmayı bilmeden aaa bu vst kötü ses çıkarıyor bu pedal simulasyonu dandik gibi önyargılara girebilir hatta bu sebeple analog ve vstplugin tartışmaları uzayabilir.

Yabancı yada türkçe kaynaklı detay içeren her türlü paylaşımları yapmalıyız.Ekipman olsada miks bilgisi sinyal bilgisi olmadan profesyonel sonuç alınmaz kanımca.

Nurkan'ın da dediği gibi, forum zaten o işi halen yapıyor. Soracaksın, yanıt bekleyeceksin.

Hap şekline getirilmiş bilgi işi zor.

herşey iyi güzelde bizim ülkede neden elin amerikalısı almanının yaptığı gibi kayıt yapılamıyor.
bizdeki ses mühendisleri ne işle meşgul hiç gitar kaydeden bi vatan evladı yokmu bu ülkede, hep belli bi ton üzerinden kaydediliyor gitar kayıtları ve genelde hepside cılız, yani bu gerçekden can sıkıcı bir durum.

hadi ben yada benim gibi acemi çaylaklar bu işden anlamıyor,anlayana gidelim desek onlarda kendi bildiği gibi kaydediyor, bir sürü mikrofonlama yok şu teknik, yok bu teknik diyorlar ama ortada istenilen gibi bir kayıt yok. benim bilmediğim gruplar varda türkiye de benimmi haberim yok! burda kimseye yüklenmiyorum, sadece acemi ve bu işten anlamayan birisi olarak bu yorumu yapıyorum. sadece duyduğum müziğe göre bir yorum yapıyorum.

bu arada tarzım endüstriyel - hardcore ve bu müzik tarzında herkesin bildiği gibi gitarlar hayvan gibi bağırıyor benim eleştirim yapılan tarza göre bir eleştiri belki ülkemizde hardcore tutmucak bir müzik olduğundan dolayı kimse ilgilenmiyor, buna orantılıda bu tarz bir kayıtla kimsenin alakası yok heralde.

Geri