[Eski] Gate, expander, compressor, limiter

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Compressor ile ilgili forumda bir arastirma yaparsan onlarca kaynak bulabilirsin, hatta Sabit Basliklar ve Makaleler bolumunde Cemal'in yazmis oldugu cok ayrintili bir makalede mevcut.
Gate'i de ben elimden geldigince aciklayayim. Gate basit olarak bir esik seviyesi(thresold) altinda gelen sesler kesmeye yarar. Bu kesim isleminin hangi hizda yapilacagi, sertligi gibi ayarlari mevcuttur. Daha bilgili arkadaslar bu ayarlari daha ayrintili aciklayacaktir. Canli performanslarda, aslinda bir cok yerde kullanilmali ama Turkiye'de genellikle en cok davul kanallarinda kullaniliyor. Bunun sebebi bu mikrofonlarin sarki aralarinda etraftaki sesi almaya cok musait olmasi ve ayni zamanda ne kadar cok acik mikrofon o kadar cok feedback durumu var. En azindan ben bu sekilde biliyorum. Yanlisim varsa duzeltin lutfen.

Compressor hakkındaki yazıyı buldum .Açıklamaların için teşekkürller.Fakat bu cihazların kullanımını tuşların görevlerini nasıl öğrenebilrim.

osm1689' Alıntı:
Compressor hakkındaki yazıyı buldum....Fakat bu cihazların kullanımını tuşların görevlerini nasıl öğrenebilrim.

O yazıyı okuyarak ve elindeki cihaza uyarlayarak öğrenebilirsin.
Başka nasıl olabilir bilemiyorum.

Yardımlarınız için teşekkürler.Peki bu expander,de esser,enhancer gibi cihazların görevleri nedir?

Bunların hepsi yazıldı. Ararsan bulabilirsin.
Kısaca: Expander Gate'in yumuşak hali. Yani eşik altındaki sesi kesmez ama daha da azaltır.
De-esser: Ayarlanabilen frekansa sabitlenmiş kompresör.
Bununla ilgili uzun tartışma olmuştu onu bulursan iyi olur.
Enhancer: Bazı durumlarda bildiğin ekolayzira süslü verilmiş bir isim.
Bazen ise araya chorus filan karıştırırlar, yani modele göre fonksiyonu değişen bir alet.

Bu sorduğun cihazların hepsi ses dinamiğini işlemede kullanılır. Genel fonksiyonları iyice öğrendiğin anda aralarındaki farkı anlayacaksın.
Aşağıdaki iki yazıyı dikkatlice oku. Mahcemiın yazdığı daha çok kullanıcı seviyesinde benimki ise tasarımcı. Satır atlama iyice oku.

http://www.muziktek.net/modules.php?nam ... topic&t=46

http://www.muziktek.net/modules.php?nam ... pic&t=4561

Vedat'ın yazdıklarına ek olarak, De-Esser özellikle vokalde sssss şşşşşş gibi sesleri terbiye etmeye yarar.

Mahcem forum data base'ini diğer servise aktarıyor dolayısı ile benim gönderdiğim imajları daha yüklememiş şu an çıkmıyor. Bu akşam problem çözülmüş olacak.

expander gate in yumuşak hali değildir yanılma. compresor nasıl yüksek gelen bir sinyali düşürüyosa belli bi seviyede(senin ayarladığın şekilde) expander da düşük gelen bi sinyali aynı şekilde yükseltmeye yarar. limitter ise genelde compresorlerin bi özzeliğidir mesela +25 db de sesi keser yani belli bi seviyeden sonra sesi keser tabi maximizer olarakta görebilirsin .

Davul için Kick'e gate uyguluyorum.Fakat buna Comp.Limiterde uygulamak istiyorum.Bağlantı sırası acaba "Comp.Limiter-Gate" olarakmı, yoksa "Gate-Comp.Limiter" olarakmı olması gerekiyor?

Gate-Comp-Lim daha mantıklı.

Gate sinyalin düşük noktalarını algılayarak çalışan bir işlemci, compresslenmiş bir sinyali işlerken istenilen verim alınamayabilir.

Compressor sesi yumuşak ve müzikal bir şekilde kontrol altına almanı sağlayacak, limiter ise, çoğu zaman devreye girmeyecek, sadece compressor ile kontrol altına alınamayan transientleri hızlı bir şekilde çalışarak kontrol etmekte kullanılacak.

Benim kullanım biçimim yukarıda olduğu gibi.

screamindream' Alıntı:
expander gate in yumuşak hali değildir yanılma. compresor nasıl yüksek gelen bir sinyali düşürüyosa belli bi seviyede(senin ayarladığın şekilde) expander da düşük gelen bi sinyali aynı şekilde yükseltmeye yarar. limitter ise genelde compresorlerin bi özzeliğidir mesela +25 db de sesi keser yani belli bi seviyeden sonra sesi keser tabi maximizer olarakta görebilirsin .

Nasıl bir expander'mış o acaba? Elindeki expander ile örnek bir kayıt asabilir misin?

Almanca Wikipedia'dan tercüme ediyorum;

Iki türlü expander var.

Downward expander:Kücük volümleri kisiyor,büyük volümlere dokunmuyor.

Upward expander:Kücük volümlere dokunmuyor,büyük volümleri yükseltiyor.Örn:Urei LA22

Genelde Gate ile beraber kullaniliyor.

Bu başlığı unutmuşum, yine de düşük genlikli sinyalleri yükseltmeye yarayan bir alet, bir zeka yok. Yapılması da anlamsız olur zaten.

Neyi ne kadar yükseltecek ki? :D

Geri