[Eski] Formatın geri alınması

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Serginal

Yeni üye
"formatlama" "veri kaybolması" "recover" gibi aslında nasıl yapaağımı bilmediğim aramalar yaptım ama bir netice alamadım... 20 dakika kadar bir arama yaptım ama nry yazacağımı bilemdim bu konuyu...

windows'u kurma aşamasında "g:" olarak gözüken windows'u silmek istedim ok dedim onayladım daha sonra "g:" nin aslında (iki windows kurmuştum, biri müzik yapımı diğeri diğer programlar v internet girişi için)
windows'a girdiğimde belgelim ve tüm dökümanlarım olarak belirlediğim "d:" olduğunu farkettim ardından "file scavenger 2.1 " adlı bir program kurdum... Ama tık yok. Mesela geri döndürmye çalıştığı mp.3 lerden still got to blues' tıkladığımda çalıyor.. Böyle olsa yine iyi 25 gb veriden eser yok... Diski formattan önceye çevirebilmenin yolları nelerdir... Gözünüzü seveyim... şarkılar, şiirler, kayıtlar, fotoğraflar, web projelerim 100 lerce müzik dökümanım hatta yazdığım bir kitap bile ve vs. vs. napılmalı?

Hýzlý format attýysan bir ihtimal kurtarabilirsin. Ama tam format attýysan verilerin üzerine 0 lar yazýlmýþ olacaðýndan pek þansýn kalmýyor.

Harddiskin üzerine hiç bir þey yazmamaya çalýþ, yazdýðýn her þey o bölgedeki eski dosyalarýn üzerine depolanabilir.

Ben bu iþ için file scavenger kullanýyorum. Hiç formatý geri çevirmeyi denemedim ama yanlýþlýkla sildiðim þeyleri kurtarabildim.

Mesela mp3 örneði vermiþsin, onu kim buluyor? File scavenger onu buluyorsa baþka dosyalarý da bulur. Onlarý recover edebilirsin. Sorunun hakkýnda biraz daha ayrýntý verirsen yardýmcý olmaya çalýþalým.
Kolay gelsin

Ben de anlamadım neye göre eskileri mp3.leri bulup geri getiriyor... windows kurma ekranında silmek için "d" onay için "l" yazıyor ya... onay verince 25 gb'ı saniyesinde siler mi... yoksa windows kurunca mı... Ama daha sonradan diskin içine ulaşmak için diğer diski [şimdi elde gözüken 10gb sistem (c), bir de harici disk olarak gördüğü (e)] biçimlendirmek durumunda kaldım.... ama silinen leri kısım kısım görüyor (yani 25 gb değil) çoğu 0 bayt olarak gözüküyor yada çalışmıyor aynı zamanda bir çok "dll" ye rastladım...kafam karıştı... 3-5 tane "recover" programı kurdum.. hiç işe yaramadı... bir sistemciye mi götürsem ne yapsam...

Hmm anladýðým kadarýyla içinde verilerin olan diskini ikiye bölüp üzerine windows kuemuþsun? O zaman windows pek çok verinin üzerine oturmuþtur zaten. Kalan dosyalar da geri kalanlar olabilir. Yine de data recovery için istanbuldaysan birinin numarasýný verebilirim. Geçenlerde tanýþtým kartýný verdi, ne yapar ne yapmaz fikrim yok.
Geçmiþ olsun.

Tremosu diye bir program çok işi yarar bir program bayaa zaman kullandım Formatlansın Partion çökmüş olsun yinede HDD deki dosyalara ulaşıp başka bir HDD ye kopyalayabiliyordum yanlız Bu program Fat 16 ve Fat 32 lerde işe yarıyor yani NTFS kullanan işletim sistemlerinde kullanamıyorum W2K ve WINXP gibi Easy Recovery diye bir program var buna kısmen işini görebilir denemeni tavisye ederim freeware bir yazılım.

Hızlı format yada tam format farketmez. Neredeyse bütün diskler kurtarılabilir diskin içi açılmadığı takdirde.

Ben yanlışlıkla hard diskime tam format attım. Ve internette araştırmaya başladım. Sonunda R-Studio diye bir programla bütün bilgilerimi geri aldım. Fakat format attığım diskin üzerine hiçbirşey yazmadım. Çünkü format atılan bir diskte veriler aslında silinmez. Yeni veriler kopyalandıkça, eski veriler silinir ve yerini yeni veriler alır..

Kırılmış diskler bile kurtarılabiliniyormuş. Fakat bunlar için özel odalar varmış. Normal havadan 50 kat daha stabil bir ortammış o odalar. (Filmlerde gördüğümüz o astronot kıyafetleriyle girilen odalar, onlar olsa gerek. :D )

Çünkü format atýlan bir diskte veriler aslýnda silinmez. Yeni veriler kopyalandýkça, eski veriler silinir ve yerini yeni veriler alýr..

Burada doðrusun ama bu dediðinin quickformat için geçerli olduðunu sanýyorum. Çünkü tam formatta bütün diskin üzeri tekrar yazýlýr, filesystemin þablonu boþ deðerlerle diskin üzerine baþtan sona yazýlýr. Yani bütün dosyalarýn üzerine yeni veri gelir. Quickformatta ise Table of contents diyebileceðimiz yer silinir ve bütün dosyalarýn adresleri uçurulur. Bu durumda programlarla o adresleri yeniden yaratmak ve üzerine veri yazýlmamýþ dosyalarý kurtarmak mümkün oluyor.

Diye biliyordum...

Ta ki sen tam format attým kurtardým deyinceye kadar. Eðer bunu yaptýysan bildiklerim yanlýþ demektir. Quick format atmadýðýna eminsin deðil mi?

PArçalanmýþ disketlerden veri kurtarma hikayesine rastlamýþtým discovery veya türevi bir kanalda. Bir suçu çözmek için disketteki verilere ihtiyaçlarý vardý. Çözüyorlardý da.

Tam format da bilgileri ebediyete intikal ettirmez.
Aslinda bir bilgiyi bir sabit diskten "gercekten" silmek cok zor.
Bakin, isi ciddi bir sekilde registry cleaning olan bir yazilimin yardim menusunde, dosya "temizleme" fonksiyonu hakkinda ne deniliyor:
"Ilk olarak, dosyanin uzeri 0'lar ile yazilir, daha sonra 1lerle. Bu 3 kez tekrarlanir. Bundan sonra, datanin ustune tamamen rastlantisal olarak, 10 kez yeni bilgi yazilir. Rastlantisal bilgi, emniyetli rastlantisal kriptografik yaniltici rakam yaraticisi tarafindan yaratilir (PRNG). Ve tabii ki, dosya buffer'lari, her ustune yazistan sonra temizlenir.
Eger bu yontemin -herhangi bir nedenden oturu- yeterli derecede guvenilir olmadigini dusunurseniz, islem siralamasinda belirtilen tekrar sayisini ayarlar menusundeki setting.dat dosyasindan isteginize gore degistirebilirsiniz".
Ama tabii ki, giden bilgiyi geri getirmek de gercekten zor. Kullanici imkanlariyla.
Bu format islemleri konusunda da bazi standartlar var. Mesela "Amerikan Hukumet Standardi" vs gibi.
Bizim bildigimiz Windows formati (uzun versiyou da dahil), ileri seviyede guvenlik dusunulmeden yapilmis bir format, bildigim kadariyla. Ileri duzeyde kullanici arkadaslarimdan biliyorum, bazi durumlarda 120 GB'lik sabit diskten 130 GB bilgi kurtariyorlar. Salak birsey ama, oyle. :roll:
Yapilacak en iyi sey, acele etmeden, uygun yazilimi bulmak, ve bu sure icinde soz konusu partisyona hic dokunmamak (bilgi yazmamak, kilina bile dokunmamak... ) Ozellikle "restore" fonksiyonu, ayarlar menusunden degistirilmemeli. Bazi bilgiler isletim sistemi tarafindan atilmis gibi gorunse de, sabit diskin belli bir yerinde tutulur.

Batuhan Bozkurt' Alıntı:
Çünkü format atılan bir diskte veriler aslında silinmez. Yeni veriler kopyalandıkça, eski veriler silinir ve yerini yeni veriler alır..

Burada doğrusun ama bu dediğinin quickformat için geçerli olduğunu sanıyorum. Çünkü tam formatta bütün diskin üzeri tekrar yazılır, filesystemin şablonu boş değerlerle diskin üzerine baştan sona yazılır. Yani bütün dosyaların üzerine yeni veri gelir. Quickformatta ise Table of contents diyebileceğimiz yer silinir ve bütün dosyaların adresleri uçurulur. Bu durumda programlarla o adresleri yeniden yaratmak ve üzerine veri yazılmamış dosyaları kurtarmak mümkün oluyor.

Diye biliyordum...

Ta ki sen tam format attım kurtardım deyinceye kadar. Eğer bunu yaptıysan bildiklerim yanlış demektir. Quick format atmadığına eminsin değil mi?

PArçalanmış disketlerden veri kurtarma hikayesine rastlamıştım discovery veya türevi bir kanalda. Bir suçu çözmek için disketteki verilere ihtiyaçları vardı. Çözüyorlardı da.

Eminim, tam format attım. Bende tam formatta kurtarılamıyor diye biliyordum. Hatta ilk başta çok üzülmüştüm. Ama sonradan araştırınca içim rahatladı. :)

Ben FinalData adlı programla tümüyle uçmuş 120 GB bir sabit diski tümüyle geri getirmiştim. Genelde iş başa düşünce bu tarz program kuruluyor. Halbuki doğrusu veri kaybı olduğu zaman bilgisayarda hiçbir oynama yapmamak, her şeyi olduğu gibi bırakmak ve öyle düzeltmeye kalkışmak. Doğal olarak da bu tarz programları (EasyRecovery, FinalData vs.) aslında sistemi kurduğumuz zaman kurmak zorundayız. Profesyonel data kurtarıcıları da :D aslında bu tarz programları kullanıp veri kurtarmaya gayret ediyorlar. Ama o verilerin değerini sizden daha iyi kimse bilemez. Onlar %80'ini kurtarsalar bile büyük iş yaptıklarını kabul edebilirler, ama kalan dilimde bir beste taslağımız, bir arkadaşla resmimiz bile olsa içimiz acır. Bu yüzden önleminizi baştan, kendiniz alın derim ve forumun başka yerlerine giderim ben :D

Eger uzerinde gunler harcamaya hazirsan veya birkac bin dolar odeyip profesyonellere birakirsan isi "belki" geri alabilirsin data'yi. Onun disinda bir bardak soguk su tek tavsiyem... :(

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri