[Eski] Fiziksel modelleme - Piyano - Pianoteq

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Batuhan_Bozkurt

Forum Yöneticisi
http://www.pianoteq.com/

Piyano physical modelling ile modellenmiþ. 8mb bir yazýlým, sample kütüphanelerinin hayal edemeyeceði iþler yapýyor. Demolarý dinlemek yerine trial'ý indirip çalmayý deneyin. Demolar da baþarýlý gerçi, ama çalýþ hissi de çok önemli ve ben piyanist olmasam da çok çok baþarýlý buldum.

Uzun zamandýr gördüðüm en etkileyici kod yýðýný.
Gerçekten dedikleri gibi piyanoyu baþtan keþfetmiþler, 4. nesil piyanolarýn ilk örneði olduðunu iddia ediyorlar ve çok da yüksekten atmýyorlar bence.

Ýlk nesil piyanolar bildiðimiz akustik piyanolarmýþ, ikinci nesiller elektrik piyanolar(rhodes vs.), 3. nesil olanlar sampling ile elde edilen piyanolar ki bunlarýn yeni bir ses getirmediðini sadece mevcut olaný kopyaladýðýný söylüyorlar. 4. nesil ise böyle bir þeymiþ. Geliþime çok açýk.

Random ile parametreleri rastgele deðiþtiriyorum, her seferinde deðiþik sesli ama tamamen akustik olduðu hissedilen bir enstruman modeli çýkýveriyor karþýma. Ben çok etkileyici buldum, þimdiki halini de, potansiyelini de.

Ayný kulvarda diðer enstrumanlar için Synful orchestra bulunmakta ona da bakmanýzý öneririm.

Gerçekten çok etkilendim... Bence müzik teknolojisinde tarihi bir devrim. Artık kodlar ile böyle bir piyano yapılabiliyorsa diyecek birşey bulamıyorum. Bu arada aklıma şu olay geldi;

İlk bilgisayarın (bir oda büyüklüğündeki hesap makinesi) icad edildiği günlerde zannedersem icad eden elemanla yapılan bir röportajda sarfettiği bir cümle:

"Teknolojinin sonuna geldik"

:D

Yüzlerce mb'lık sampler'lar ve kütüphaneleri yerine 6 MB'lık bir demo'yu kurarak çok güzel sesler duydum. Cidden çok iyi bir ürün.

Batuhan.. Synful Orchestra'yı dinlemiştim. O da çok etkileyici bence.

old%20computer.jpg

Ýnsanlar teknoloji konusunda hep kötümser olmuþlar. Buyrun 60lardan bir resim. "2004 te böyle bilgisayarlarýmýz olabilir" diye bir kasa yapmýþlar, içi boþ. 2004 te hatýrladýðým kadarýyla bilgisayarlar biraz daha ufaktý?

Bakalým daha neler göreceðiz...

Benim de gerçekten hoşuma gitti ses olarak.Bir an önce midi portlu ses kartımı alıp klavyemi bilgisayara bağlamak istiyorum artık.

Bir Rachmaninoff Do diyez prelude dinlemeden tam olarak anlayamam sanırım ama başlangıç için gayet iyi. Ama bir tuhaflık var low midler çok dolgun ve hiç high yok gibi geldi. Sanki şuanda sampling piyanolar daha iyi. Ama 8 mb olması etkileyeci...

experience' Alıntı:
Baba sağ yap topla gel :lol:

Puoaahhaaa !!!

Yada..

"Olm bırak şununla oynamayı. Çöp kutusunu devirdin! Dağıttın masa üstünü bea!"

Bu arada teşekkürler Batuhan haberdar ettiğin için. Ben de beğendim. Philippe Guillaume adındaki deha piano akortçusu ve matematikçi abimizin ve takımının ellerine sağlık. Biraz pahalı bir fiyat etiketi koymuşlar ama onların bileceği iş. Baris'in dediği low-mid'ler bana da biraz abartılı, uğultulu geldi.. Tek diyeceğim bu. 8 MB'dan bu ses. Hadi hayırlısı.. :?

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle henüz ilk mesajımı atmış olduğum bu forumda olmaktan çok mutluluk duyduğumu söylemek istiyorum; ve hemen konuya giriyorum.

Bu fiziksel modelleme işi hiç yeni değil arkadaşlar. 1990 ların başlarına dayanıyor. Aslında 8MB bile fazla biliyor musunuz. Temelde yapılan şey self oscillating sesler yaratmak. Yani kendi kendini yöneten sesler. Bunu da matematik denklemler yardımıyla yapıyorlar. Ancak burada kullanılan diferansiyel denklemler yüksek dereceden türev denklemleri olduğu için çok fazla işlemci gücü gerektiriyor ve çok fazla polifoni içeremiyorlar.

Ayrıca bu karmaşık denklmlerde ondalık sayılar yuvarlatıldığı için hiç bir zaman aynı velocity ile basılan ses aynı tınıda olmuyor.

Bunu gitar, violin, brasslar için de yapıyorlar. Ve gerçekten çok başarılı.

Saygılar..

Piyanonun fiziksel modellemesi aslında ilk olarak Roland tarafından yapılıyor.

O yıllarda digital piyano için tek alternatif sampling iken , zamanının çok ilerisinde olan RD-1000'i yapıyorlar.

Piyano tonu sample kullanılmadan sadece modelleniyor. Virtual analog vs... cihazlardan yıllar önce.

STRUCTURED ADAPTIVE SYNTHESIS , kısaltılmış adı ile SAS 'ı roland daha sonraki yıllarda hiç geliştirmiyor. Tüm kaynaklarını S&S synth'lere ve workstation'lara yatırıyorlar.

RD-1000 profesyoneller tarafından çok tutulmuş ve halen stüdyolarda kullanılan bir piyanodur. Fakat toplam satış rakamları istenilen seviyede olmamış , piyasa sampling teknolojisine daha fazla itibar edip , SAS'ı anlayamamış bence .

Yıllar sonra yeniden birilerinin piyanoyu modelleme işine girmesi çok güzel.

yamaha fiziksel modelleme olayına çokça girdi tabi. Bütün bowed strings, bütün plucked strings ve bütün brass çalgıları için fiziksel modellemeler yaptılar. Hatta bu çalışmalarını Stanford üniversitesinde patentlettiler. Bu konunun yaratıcısı Mr. Julius O. Smith ve arkadaşlarının başkanlığında CCRMA adlı bölüm kuruldu. Bu bölüm hala faaliyette olup tüm öğrencileri ve patentleri ile öğretime devam etmektedir. Bu bölümü şu anda Başta yamaha olmak üzere tüm digital müzik üreticileri finanse ediyorlar...

Roland buraya yatırım yapmayarak kısa vadeli düşündü. Ama kaybetti. şimdi elindeki SAS geliştirmeye ayıracak bütceyi bulması da zor... Çünkü synth pazarı ondan yeni atılımlar beklilyor ...

synfox' Alıntı:
...STRUCTURED ADAPTIVE SYNTHESIS , kısaltılmış adı ile SAS 'ı roland daha sonraki yıllarda hiç geliştirmiyor...

Kendi kendimi düzeltmem gerek , az evvel bu konuyu merak edip biraz daha baktım . Roland SAS'tan sonra Advanced Adaptive Synthesis adı altında SAS'ı geliştirmiş .

Bir de , çok meşhur Roland mks20 piyano modülünde de bu sistemin kullanıldığını yazmayı unutmuşum.

pianoteq'i indirdim. Başarılı buldum diyebilirim. Birtakım ince ayarlar mevcut. Kurcalayıp kendi duyumunuza göre bir piano sesi yakalayabilirsiniz.

45 gün içinde birşeylerde kullanmam gerek! :D Bir de birkaç siyah tuş eksik pes taraflarda. Yukardan çalmak gerek :D

Geri