[Eski] Fantom G6 ile kullanılabilecek realtime arranger module

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

yalkie

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar. Mayıs ayında bir fantom G6 sahibi oldum. Kendi grubum dışındaki işlerde arranger keyboardlardaki ritm box olayı çok lazım oluyor. Genelde G6 nın içindeki paternler ve phraseleri kullandım bugüne kadar ama bir sequencer havası veremiyor malesef. El alışmış illaki bi fill in butonuna basılacak :oops:

Araştırmalarıma göre rolandın modül olarak çıkarttığı RA serisi var ki RA 800 modülü G800 ün aynısı. Sadece üstünde klavye yok. Ayrıca çok eski :D Buradan yola çıkarak bu şekilde önerebileceğiniz bir modül ya da software program var mı?

Fantom kullanmadım ama belki harici bir midi controller alıp, fantomun içindeki midi olaylarına atayabilirsin. (mesela fill in için vs) Sadece tahmin yürüttüm.

İkinci önerim, Bir drum machine alabilirsin.

Mesela boss dr880 'de kendin loop ya da şarkı oluşturabiliyorsun. Hatta midi bile yükleyebiliyorsun. Çok ölümcül bir alettir kendisi, üstünde gitar/bass için efekt prosesörü bile vardı. Davul eşliğinde atakların yerini ve türünü seçebiliyorsun, groove u, ghost note u ayarlayabiliyorsun. Bütün bunları da eğer fantom gibi uzay üssünü kullanabiliyorsan gayet kolaylıkla yaparsın. :)

Şöyle söyleyeyim Fantom G6 tam anlamıyla sahip olduğum ilk synth'im. Bundan önce de synth kullandım ama kendi sahip olduğum synthler değildi. Eş dost yakın arkadaşların aygıtlarıydı ve sadece programlarda kullanma imkanım oluyordu. Şu anda yaptığım; daha doğrusu yapmaya uğraştığım kendi seslerimi yaratma işine hiç girişmemiştim. Kısacası önceden EM 2000 kullanıyordum. Her işimi görüyordu sağolsun çok çekti nazımı. Ama zamanla yeni arayışlar ve yapmak istediğim müzik türü beni G6 ile buluşturdu. E bu arada çalışmalar ve programlarımın da olması G6 yı istediğim gibi kullanabilmeme imkan vermiyor. Ya da 10 senenin verdiği alışkanlığı bir türlü üzerimden atamıyorum :D

Boss un dr-880 ürününü bayağı bir inceledim. Hatta zuhal müziğe gittiğimde kurcalama imkanım olmuştu. Dediğin gibi mükemmel bir aygıt. fakat tam bir accompaniment hakimiyeti yok, ya da ben çok çok detaylı incelemedim.

Kısacası istediğim şey şu heralde: bir midi controller düşünün. Bildiğiniz arranger keyboard tarzında ritm box lı. Üstünde ses olmasa da olur. Tek eksiği klavye tuşları. Sanırım anlattığım aygıt önceki mesajımda da belirttiğim üzere...http://www.wikizic.org/Roland-RA800/gallery-3.htm

Roland'a olan el alışkanlığı dikkate alınarak GW8 düşünülebilir belki. SRX kart desteği varmış. Ben kullanmadım ama bu tip cihazları verimli kullanmayı beceren G70 kullanıcısı bir arkadaşımdan GW8'in iyi yönde eleştirilerini dinledim. Taşıması çok problem olmayan, ayrıca klavye içermesi ile daha dertsiz olabilecek bir model olabilir belki.

Özellikleri hoş olsa da Ketron'a bilhassa fiyat olarak fantastik demiştim zaten :)

EM-2000 im öldü ölecek zaten gerçi birçok problemini kendim hallettim malum parçası yok. Anlayamadığım bir sorunu var. mixer ile sisteme bağlantı yaptığım zaman tuşları ne tetikliyorsa artık kendi kendine abuk subuk notalara basıyor. 3 hafta önce bir konserde az kalsın rezil ediyordu beni de yardımıma bir arkadaşın G600 ü yetişti (şuan yemek masasında duruyor içi açılmış heryana saçılmış halde)

Zaten bi toparlasam çerçeveletip duvara asacam ya da bir cinnet anında çöpe gidecek :) Elimde tutmamın tek sebebi üstündeki strings ve brass tonlarının G6 da "bile" bulunmaması. Kulak aşinalığındanmıdır nedir G6 nın brass ve stringsleri çok zayıf geliyor bana. Onun dışında aşırı memnunum G6 dan :D

GW8 ve prelude uzun süredir takip ettiğim arranger keyboardlar. GW8 i deneme şansım oldu zuhal müzikte. Toplanmış haliyle EM-2000 i kabul edicek bi yeni sahip çıkarsa GW8 e terfi etmeyi aslında planlıyorum.

Ritimli klavyeyi veya ritim box'ı hangi tür müzik için kullanacaksınız?

Bende Roland GW-8 var. İçinde Fantom serisinden seçme düzgün tonlar var. Ancak tabi sesleri Fantom'da olduğu gibi değil, ama idare eder. GW-8'i sahne için çok tavsiye etmem, benim gibi ev kullanıcılarına çok daha uygun.

Eğer sert ve kulağa dolu dolu gelen ritimler istiyorsanız tavsiyem bir tane Korg i30 almanızdır. Günümüz cihazlarının yanında oldukça eski kalsa da, özellikle Alaturka müziğe uygun bir sürü set ve ritimler var. Tuşesi ve kasası çok kaliteli. Çok temiz olanlarını aşağı yukarı 1.000,- TL gibi bir fiyata bulabilirsiniz. Korg i30; günümüz Korg arranger'larını da göz önüne aldığımızda, sampling özelliği olmaması dışında Korg'un en iyi arranger klavyesi olduğunu söyleyebiliriz. Üstünde sabit 128 ritmin dışında 48 adet ritmi set olarak kaydedebiliyorsunuz, yine hard disk takılabiliyor. Bu durumda midi dosyalarınızı da klavyenin hafızasında saklayabiliyorsunuz. Ben de Roland GW-8'in altına bir adet Korg i30 almak istiyorum.

Eğer ritim için klavyesiz, sadece modül özellikli bir cihaz arıyorsanız Ketron'un Midjay modelini öneririm. Diğer taraftan eğer kendi ritminizi yazmayacaksanız Ketron sizi yorabilir. Çünkü pek çok Ketron kullanıcısının ritim bulmakta sıkıntı çektiğini biliyorum. Hazır ritim açısından Korg ve Yamaha çok daha avantajlıdır. Bu durumda Korg özellikle daha ön plandadır.

ritimli klavyeyi daha çok çalıştığım abuk subuk barlarda bi gitarist ve solist arkasında kullanmak için bir de evde aile arkadaş çevresinde geyiğine düğün havaları takılmak için istiyorum. Ha G6 ile de kullanmayacağım anlamına gelmiyor bu. Çoğunlukla ritim klavyenin drumlarını kullanacağım için drum kitler benim için önemli alacağım alette.

RPS tam olarak ne işe yarıyor acaba? fazla kurcalama zamanım olmadı aleti grup için live set yapımı ile uğraştım çoğunlukla o yüzden genel kullanım özelliklerini biliyorum aletin

RPS'yi küçük midi loopları olarak tanımlayabiliriz. Song modda bunları yazıp, set haline getirip padlere atayabiliyorsunuz.

Örneğin bir live set, ya da studio set hazırladınız çalacağınız şarkı için, hazırladığınız rps dosyalarına uygun kanalları yazıyorsunuz, mesela 1. padde intro, 2. padde normal bir ritim, 3 padde fill in vs.... 16 tane pad için 16 ayrı rps yazıp her birini kullanarak tüm midi kanallara yazığınız şeyleri çaldırabilirsiniz.

Eğer son os güncelleseini yaptıysanız orada rps kullanımını detaylı olarak anlatan demolar ve setler yüklenmiş durumda.

Roland bu soruya BK7m modülüyle cevap verdi. Tabii ne derece efektif o sana kalmış. Ancak RA-800 tarzında bir alet. Bence bu işe Korg da el atmalı. Eğer adam gibi birşey çıkar ve fiyatı can sıkıcı olmazsa o zaman i30 a yol verebilirim.

Bu arada i30 için düğüncü aleti diyenlerede ayıp ediyorsunuz diyorum. Doğru programlanırsa, synt lar ve EC5 pedalla gayet iyi bir eşlik makinesi haline geliyor. Burada hatırlatmalıyım, i3 ilk çıktığında Korg bu alet için aranjörlere yönelik olduğunu belirtmişti. yurt dışında özellikle reklam cıngılı vb., işlerde kullananlar vardı.

Bizde bakkal türü bestelerin bir çoğunda bunlar iyi iş görmüştür.

Yeni synt lar ve entegre davul makineleri ve arpej fonksiyonları ister istemez bu ürünleri entertainer işi yaptı.

Bu konu neredeyse 10 yıldır değişik şekillenmelerle benim de kafamı kurcaladı. İçinde hiçbir ses modülü olmayan, sadece hazır ritm ve eşlik bulunan, kullanıcı tarafından ritm yazma imkanı olan üzerinde her türlü klasik ritm kontrolü bulunan bir ritm box üretilmiş olsa synthesizer kullanıcıları için çok kullanışlı olur. Veya şu an için de vardır belki ben bilmiyorumdur.

Geri