Racsen' Alıntı:
Merhabalar, en uygun konu burası diye düşündüm.
Yaz sonuna laptop'a geçmeyi planlıyorum, şimdiden sistemimi ona göre ayarlıyım diye firewire bir ses kartı alıcam muhtemelen ESI.
Bir external hdd alıp kayıt ile ilgili tüm işlemleri bu hdd üzerinden yürütmek istiyorum. Komple sistemi oraya kurmak değilde misal kayıt programını, sanal enstrumanları ve efektleri bu hdd den kullanıp yine bu hdd ye kayıtları almak istiyorum.
Sorum ise hdd üzerinden bu işlemleri firewire'dan yürütmüş olucam kayıtta gecikme vs benim aklıma gelmeyen bir sorunla karşılaşır mıyım? Yoksa normal Sata,IDE bağlantısında kullandığım hdd gibi mi olur?
Harici harddisk üzerinden program çalıştırmak, kayıt yapmak konuları güncel.
Bende bu şekilde kullanıyorum.2 adet firewire harddiskim var birine audio kayıtlarım gidiyor birinde de vsti ve plug in klasörüm.Host programlar vede işletim sistemi ana harddiskte.Ciddi bir performans artışına neden oldu bu.
Genellikle güncel sistemlerde sistemi sınırlayan harddiskler oluyor.O nedenle aynı harddisk üzerinde hem audio render hem işletim sistemi hemde vstler ciddi problemlere neden oluyor.Desktop sistemlerde bunu slave olarak takılacak ide/sata harddisklerle çözebiliyorsun ama laptoplarda problem olabiliyor.
Çözümler iyiden kötüye doğru;
1-En hızlı vede en iyi bi şekilde eSATA destekli harici harddiklerden alırsın.herhengi bir lag olmadan sanki anakartına bağlı gibi yüksek performans alırsın.
2-Firewire 400/800 çözümler ilede çok iyi performans elde edebilirsin (benim gibi) ama sonuçta 400mbit için belli bir veri transfer sınırı olduğu için özellikle 24bit 192khz audio kayıtlarda açabilceğin track sayısı az olur.Ama hangimiz 35 adet audio kayıt açıyoruz yani..
3-usb 2.0 ile harici harddisk üzerinden program çalıştırmak yada audio kayıt yapmak ciddi problemli.ben usb disklei daha çok depo olarak kullanıyorum.Real time işlem gerektiren durumlarda, kullandığı bağlantı protokolu gereği usb problemli.
Harici işletim sistemine gelince.Ben usb boxumda denemiştim.Daha önceden laptobum için aldığım bir ghost imajı bu usb diske gönderdim.usb boot özelliğinide açınca gayet güzel boot etti.Ama bilgisayarda %60 performans kaybı oldu.Hatalar falan verdi.Pek bir gereksiz.