[Eski] Equalizer ile ilgili bir sorum var

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

OnuR44

Yeni üye
öncelikle konserlerde kullanabileceğimiz bir EQ arıyorum tavsiyeleriniz nelerdir ?

diğer sorum ise crossover den sab-lov-mid-high için ayrı ayrı çıkışlarımız var bu durumda sadece sab-lov-mid-high frekansları arasında çalışan EQ varmı ? yani bizim bildiğimiz klasik 31li EQ larda tüm frekanslar var nasıl olacak bu iş ?

Önce imla kurallarından başlayalım:
Sub, Low, Mid, High olacak doğrusu...Yada bas, alt, orta, üst Türkçesi.

Crossover, amacı sesleri bölüp, hoparlörleri sürecek olan amplifikatörlere göndermek olduğu için tüm işlemlerin bölünme öncesi veya bölünme sırasında yapılması gerekir.

Zaten Crossover da sinyali bölerken EQ işlemi yapıyorsun, genelde 5 band, bazılarında ise 8 band parametrik EQ buluyor ve hoparlörün özelliklerine göre burada üretici firmanın vermiş olduğu değerlere göre bir EQ yapılıyor, yada kendi kulağına göre yapabilirsin (dijital crossover veya DSP lerden bahsediyorum)
Ayrıca standart 31 band EQ larda mesela 80 Hz'i indirirken o zaten crossoverda bölünerek giden sub-bass hoparlörde etkili oluyor, yoksa gidip High driver da 80hz'i kısmıyor ki? Zaten crossover dan ona göre dağılmış durumda sinyaller.
Böyle bir şeye neden ihtiyacın olduğunu anlamadım, zaten de dünyada da böyle bir şey yok henüz :)

Berkay' Alıntı:
Crossoverdan önce bağlasanız sisteme?

önce bağladığımda verim alamayacağımı düşünüyorum bilmiyorum üstadlar ne der (sadece benim düşüncem) yapacak olursak setup u çok iyi ayarlamak lazım ölçmek lazım bu teknolojide bizde yok ancak kulakla ayar çekiyoruz :cry:

ozgurcakici' Alıntı:
Önce imla kurallarından başlayalım:
Sub, Low, Mid, High olacak doğrusu...Yada bas, alt, orta, üst Türkçesi.

Crossover, amacı sesleri bölüp, hoparlörleri sürecek olan amplifikatörlere göndermek olduğu için tüm işlemlerin bölünme öncesi veya bölünme sırasında yapılması gerekir.

Zaten Crossover da sinyali bölerken EQ işlemi yapıyorsun, genelde 5 band, bazılarında ise 8 band parametrik EQ buluyor ve hoparlörün özelliklerine göre burada üretici firmanın vermiş olduğu değerlere göre bir EQ yapılıyor, yada kendi kulağına göre yapabilirsin (dijital crossover veya DSP lerden bahsediyorum)
Ayrıca standart 31 band EQ larda mesela 80 Hz'i indirirken o zaten crossoverda bölünerek giden sub-bass hoparlörde etkili oluyor, yoksa gidip High driver da 80hz'i kısmıyor ki? Zaten crossover dan ona göre dağılmış durumda sinyaller.
Böyle bir şeye neden ihtiyacın olduğunu anlamadım, zaten de dünyada da böyle bir şey yok henüz :)

3 bant EQ üzerinde var ancak yetersiz geliyor orjinalde gelen setup falanda yok göya hoparlör ile crossover markası aynı deli edecekler beni :shock: bu durumda Crossover değişimi yapmak gerekebilir. :roll:
O halde dışarı hoparlörlerimiz için düşüneceğimiz EQ yu içeriye düşünelim :lol: tavsiye edebileceğiniz bir ürün varmı ?

Mesela dbx'in Drive Rack başlığı altına bir takım ürünleri var, hem DSP yani dijital sound processor (crossover) hemde EQ olan ürünleri var. En uygunu Drive Rack PA.

PAwMIC.jpg

Detaylı bilgi çin dbx

EQ yu crossover den sonra kullanmak hic bir avantaj saglamaz , hazir islenmis bir sinyali bozarsin yani frekans degerleri bozulur.EQ yu crossover dan once kullanmak daha mantikli,bu sekilde istenmeyen bazi frekanslari dengeleme sansin olur ve daha iyi verim alirsin. kullandigin hoporlorun calisma frekans araligini cok iyi bilmeli ve ona gore crossover setup i ile ayarlamalisin ... ben mesela gittigim ise gore crossover setup ayari yapiyorum kendim.ve belli setaplarim var en cok kullandigim onlarda crossoverda her zaman duruyor. onere bilecegim EQ XTA GQ600. fiyati yuksektir ama sonuc iyi . diger onerim dbx olabilir.

http://www.mercury-av.com/sales/erol.ht ... ra%26lr%3D

bence dbx driverack PA bu iş için çok uygun. 3 way crossover'dan fullrange sürmeye kadar her türlü cevap verir. eq katı ise hem parametric hemde graphic arayüze sahip. nasıl istersen o şekilde kullanabilir ve istediğin şekilde yarattığın setup'ları isim vererek kaydedebilirsin. compressor/limiter özellikleri de var.sistemde eq'yu bence kesinlikle crossoverdan önce bağlamalısın. diğer türlü olsa dahi(???? :?: ) faz farkları muhakkak başlayacaktır. saygılar.

OnuR44' Alıntı:
önce bağladığımda verim alamayacağımı düşünüyorum bilmiyorum üstadlar ne der (sadece benim düşüncem) yapacak olursak setup u çok iyi ayarlamak lazım ölçmek lazım bu teknolojide bizde yok ancak kulakla ayar çekiyoruz :cry:

EQyu Crossover'dan sonra baglamak cok da mantikli bisey degildir. Ayrica Crossoverdan sonra baglaman demek; halihazirda islenerek 4 parcaya bolunmus sinyalin tekrar birlestirilerek (nasil olucaksa?) tek parcaya dondurmen demek.... Yada her cikis icin ayri ayri 1/3 oktav eq kullanman gereklidir (ki buda manasiz bir para israfi olucaktir).
Crossoverdan once bagliyacagin EQ zaten senin frekans araligina mudahale edeceginden ( yukselttigin yada dusurdugun frekans crossover a yuksek yada dusuk olarak gireceginden) ayni sekilde mudahale edilmis ( dusuk yada yuksek olarak) cikip amfine gidecektir ...

Geri