[Eski] En hesaplý yoldan Protools kullanmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

BrN

Yeni üye
Aslýnda soru baþlýktaki ile ayný yani; en hesaplý yoldan protools yazýlýmýný incelemek/kullanmak nasýl mümkün olur.

programý incelemek için önerebileceðiniz en ekonomik yol ne olabilir? Ses kartý vs..

Bir yerlerde konuþmuþtuk aslýnda bir mbox alýp "iþte sana protools" demek gibi. YAnlýz protools hakýnda pekbir bilgim olmadýðý için açýkçasý endiþeliyim, diyelim bir mbox ses kartý aldým bununla birlikte gelen yazýlým Pro Tools LE V6.1 , bu benim protoolsu öðrenmem için yeterlimidir.Yoksa bizim cubaserin kýrpýlmýþ versiyonlarýndanmýdýr?

Diyelim protools için ideal bir ses kartý aldým bu kartla birlikte illa protoolsmu çalýþtýrabilirim.(Ne alaka :D ) Cubase hani bana demezmi ?Kýsacasý en hesaplý en iyi performans ve en iyi protools yazýlýmý olarak ne önerirsiniz.Daha birçok soru iþareti var kafamda ama þuan aklýma gelmiyor.

Yardýmlarýnýzý bekliyorum :)

Baran, amacýn incelemekse sadece, 8 track ile sýnýrlandýrýlmýþ Protools'u tanýyýn þeklinde yapýlmýþ bir versiyon var ücretsiz, ama sadece 98 ve Me'de çalýþýyor;

http://www.digidesign.com/ptfree/

bu arada M-Box ile Cubase de çalýþabilirsin :lol: ayrýca bilen birileri girene kadar ben atladým ama; LE kullanýyosun alacaðýn kartla, ya da M-Audio ise M-powered kullanýyosun. ikisinin özellikleri çok yakýn birbirine. LE kaçýnýlmaz ama, çünki TDM için zaten HD olayýna girmen lazým. yani inþallah öyledir bol keseden sallamamýþýmdýr :lol:

Pro Tools LE ile Pro Tools TDM dış görünüş ve toolbox olarak birbirinin aynısı. Maksimum kanal sayısının dışında çok ufak tefek yerlerde farklılıklar söz konusu. Mesela TDM versiyonundaki Beat Detective plug-inini birden fazla kanala aynı anda uygulayabilirken LE versiyonunda bir defada sadece bir kanala uygulayabiliyorsun. Onun dışında tabii doğal olarak LE versiyonunda sadece RTAS plug-inler çalıştırabiliyorsun, oysa TDM versiyonunda hem TDM hem RTAS kullanabiliyorsun, ayrıca TDM versiyonunda ürüne dahil olarak gelen Macreader, Digi Translator vb ek programlar LE versiyonunda opsiyonel olarak geliyor (öksür) vs.

Bunların dışında çalışma mantığı olarak aralarında hiçbir fark yok.

M.

Olcay verdiðin link için teþekkür ederim onu indirmiþtim hemde 98de çalýþtýðýný görmemiþ kör gözüm , halbuki ben xp kullanýcýsýyým neyse..

Þimdi bu sayfayý inceliyorum (Digidesign Pro Tools Forumu) birkaç ufak püf nokta yakalým :D ama tabi hala TMD versiyonunu kullanmak için hangi ses kartýný alacaðýmý anlamýþ deðilim anladýðým kadarý ile ses kartlarý LE versiyonunu veriyor.Ben önce LE versiyonlu bir kart alsam sonra buna TMD versiyonu yüklesem çalýþmazmý (çalýþýr gibime geliyor :) ) Birde Pro Tools M-Powered 7 TMD midir ? (sanýrým deðil :roll: )

Birde diyelim bir projeye protoolsda baþladým sonraki hardcore adýmlar için projeyi cubase taþýyabilirmiyim.Diyelim taþýdým eklediðim parametreler ne olacak (sanki taþýyamazmýþým gibime geliyo :D)

Birde forumu inceledikten sonra gördümkü m-audionun bazý modelleride protools destekliyormuþ.Bu destekleyen modelleri arasýnda önerebileceðiniz bir kart varmýdýr? (delta 66 benim hoþuma gitti :))

Birde bu kartlarýn hepsi protools destekliyormu?
mausio0up.jpg

Son olarak benim emektar darla20 ile protoolsu test edebilirmiyim .(sanki imkansýz gibi :D )

Benim sorular aklýma geldikçe yazýcam þuan derin bir araþtýrma içindeyim.YArdýmlarýnýzý bekliyorum.

Pro Tools'un TDM versiyonunu kullanabilmen için Pro Tools¦HD sistemini alman gerekir ki onun nelerden oluştuğunu da şu başlıkta özetle anlattım: http://muziktek.com/turkce_site/modules ... pic&t=4839

TDM versiyonu HD sistemle beraber gelir dolayısı ile ayrıca satılmaz (eh, en az bir 10,000 USD harcadıktan sonra programını da yanında versinler artık).

LE versiyonu için MBox, MBox 2, Digi 001, Digi 002 veya Digi 002R hardware ünitelerine sahip olman gerekir. LE de bu saydığım cihazlarla beraber gelir, ayrıca satılmaz.

PT 7 M-Powered programı için de M-Audio'nun listelenen kartlarından birine sahip olman gerekir. Bu versiyon ise kartla beraber gelmez, ayrıca satılır. Orada hesabını iyi yap.

Eğer kartın M-Audio değilse program çalışmaz. Echo Darla ile kullanmayı o yüzden unut.

Darla20 ile bilgisayara bir de windows Me kurmak suretiyle test edebilirsin :) hatta bence bunu yapsan iyi olur, edit/mix özelliklerinin çoðu ayný orda.. belki Protools kullanmana gerek olmadýðýný düþünürsün inceledikten sonra..

M-Powered kullanabileceðin kartlar alttaki linkte var girip baktýn mý bilmiyorum ama, önce Compel'den M-Audio ürünleri içerisinde M-Powered'ýn fiyatýna baksan iyi olur :) M-box alýrken ayrýca yazýlým parasý ödemiyorsun çünki..

http://www.m-audio.com/index.php?do=products.main&ID=9651226c4dacf85d4d6a5377d29c4eb5

bir de digidesign'ýn veya direk compel'in sitesinde inceleme yaparsan da bu TDM ve LE ayrýmýný rahatça anlayabilirsin. hem seçenekleri de incelemiþ olursun..

edit: bu mesaj submit edildikten sonra bir de bakýlmýþtýr ki sorular cevap bulmuþ :lol:

Pro Tools Free ile Pro Tools M-Powered aynı hardware gereksinimlerine sahip değildir, o yüzden sakın hayal kurmayın.

Pro Tools Free bilgisayarındaki on-board ses kartıyla da çalışır. Ama M-Powered sadece bir M-Audio kartı ile çalışır.

Soru : En hesaplı yoldan protools yazılımını incelemek/kullanmak nasıl mümkün olur?

Cevap : M-Audio Audiophile 2496 + Pro Tools M-Powered.

456 USD + KDV yapıyor Compel fiyatıyla. ;)

Pro Tools ile Cubase arasında proje takası olayını birebir yapamazsın. Audio dosyaları için OMF çevirimi üzerinden aktarma yapabilirsin. MIDI programlamaları da MIDI 1 standardında MIDI output alıp onu projeye aktarabilirsin.

Onda da eğer LE kullanıyorsan sana Pro Tools'da OMF export/import imkânını verecek olan DigiTranslator programını ayrıca satın alman gerekir (bir $300 daha). Zannediyorum DigiTranslator PT M-Powered ile beraber kullanılamıyor. Cubase'de OMF export/import özelliği var mı yok mu bilemiyorum.

Zaten Pro Tools kullanmaya başladığında bir daha Cubase'in Audio Editing özelliklerine pek ihtiyaç duymayacaksın. Cubase sadece bir MIDI sequencer/editor haline dönüşecek. PT'da o işler o kadar kolay ki...

Sadece MIDI olayı biraz dandik PT'da. Onu da topladılar gerçi son zamanlarda ama hâlâ diğerlerine nazaran dandik.

M.

Barýþ, incelemek ve kullanmak arasýndaki ince sýnýra dikkat etmek lazým tabi.. bu durumda incelemek bedava, kullanmak da en az 456+KDV yapar. bir de m-box 2 ile audiophile arasýndaki kalýn sýnýra da dikkat edersen 555+KDV yapar :lol: audiophile'ý aldýðýnda bir de extra masraf çýkartýcak, öyle birþey yapmaya kalkarsa almaya gittiðinde döverler zaten adamý :lol:

Cubase'de OMF export/import özelliði var mý yok mu bilemiyorum.
Omf export mevcut.

Anlaþýldýðý üzere protoolsu kullanmak için ya m-audio yada mbox alýnacak.

Emu larla felan cubase veriliyor ve anladýðýn kadarýyla emularda protools kullanmak söz kanusu deðil.NEyse konu ses kartý olmasýn :D (çoktan oldu bile )

Compelin web sayfasýndan baktýðým kadarý ile Pro Tools M-Powered ile Pro Tools LE arasýnda pek bir fark yok sanýyorumki Pro Tools M-Powered kullanan biri Pro Tools LE yi çok rahat biçimde kullanýr veya tam tersi.Sanki cubase ve nuendo gibi yanýlýyormuyum ? :) http://www.compel.com.tr/m-audio/softwa ... /index.php

Niçin protools kullanmak istediðime gelince;

Artýk elalem program ismi ile geliyor e haliyle protools diyince akan sularýn durduðu gibi bende duruyorum. :)

Neyse aslýnda ben evimde kullanmýþ olduðum "darla"mdan çok memlunun alacaðým karttý sadece protools için kullanmak istiyorum.Tabi diðer uygulamalarýda çalýþtýrýrsa fena olmaz.Mesela saðlam çalýþan programlar neler anladýðým kadarý ile waveLabta sorun çýkarýyormuþ.KAldýki son iþlem için herzaman wavLab kullanýyorum :?

Diyelimki yalnýz protools programýný aldým bu programý darla ile kullanmak için extra bir convertor biþeysi :D varmýdýr?

HAtýrlatýyorum iþletim sistemim xp ve sistemi kaldýrýp baþka bir sistemi üstüne kurmam gibi bir alternativeimde maðlesef yok :?

Amma soru sordum gece gece :)

Valla ben en iyi yolu deðil, en ekonomik yolu söyledim.
iyi yaptýn eyvallah :D

Baran son sorduklarýnýn cevabý var yukarýda (wavelab olayý dýþýnda). M-Powered dýþýndaki protools yazýlýmlarýný ayrýca alamýyorsun, donanýmla birlikte yani.. Darla'yý unutmaya çalýþ, ilk baþlarda bu zor olabilir belki ama kýsa zamanda alýþýrsýn, ölünün arkasýndan bile 40 gün aðlanýrmýþ :lol:

wavelab sorunu da 5.0 için geçerli olabilir belki bilemiyorum ama digidesign'ýn sayfasýnda asio driver'ýn Wavelab 4.0 ile test edildiði belirtilmiþ..

Baran, bence MBox2 al abi, o en mantiklisi. Pek cok yazilim yaninda geliyor LE'nin, ayrica LE'de M-Powered'dan farkli bir kac ozellik daha var.

Hadi al da SynthMaster'ci yapalim seni :lol: Yakinda bir release geliyor :)

Compel mbox fiyatlarýný kaldýrmýþ galiba hiç birinde fiyat yok.

Yazýlýmlar gerçekten inanýlmaz

37 adet DigiRack, 7 adet Bomb Factory plug-in
Pro Tools Ignition Pack yazýlým paketi
Beat Detective LE
Pro Tools LE yazýlýmý
birde eþantiyon SynthMaster

yazýlýmlarý almasak (SynthMaster ,protools hariç ) fiyata biþey olurmu abi :lol:

Olcay Anar demişki,

belki Protools kullanmana gerek olmadığını düşünürsün inceledikten sonra..

forum içinde bu tip mesajlar zaman zaman okuyorum. doğrudan olcay arkadaşımıza değil ama PROTOOLS için bazı kötü eleştiriler geliyor. Nerde sorun olduğu konusunda da daha ayrıntılı yazılar olursa bu konuda yeterli bilgisi olmayan arkadaşlar için daha iyi olur kanısındayım. Özellikler Olcayın yukarıda ki sözü çok havada geldi.

Bende protools tercih ettimde BEN NERDE YANLIŞ YAPTIM... :lol: :lol:

Ben uyuz oldum Protools'a, bir süredir inceliyorum, belki senelerdir Cubase kullanmanın getirdiği alışkanlık, belki de artık yeni program öğrenmekten kaynaklı bıkkınlık....

Geri