[Eski] Elektronik Müzik Hakkında...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Elektronik müzik denince Enigma'yı da unutmamak lazım. Michael Cretu kardeşimiz elektronik unsurlarla vokali çok iyi birleştirebilen bir arkadaşımız.

Konuyu birazda Türkiye'de yapılan elektronik müziğe getirelim. Belki bu konuda ayrı bir başlık vardır, ama yine de Türkiye'de yapılan ulusal/uluslararası ölçekli elektronik müzik sanatçılarını bir sıralayalım isterseniz. Mesela Can Atilla ile başlayabiliriz.

Türkiye'de elektronik müzik konusunda güzel eser veren sanatçılar da var. Hep dışarıdan örnek vermek -aslında her konuda olduğu gibi- batı hayranlığı gibi geliyor bana.
Bir de islamic music tarafında bu işi yapan ciddi adamlar var. Kulağıma gelmişti bir zamanlar. Yeniçağ diye bir grup... Belki de bu adamlar piyasaya çıkabilse yani reklamları yapılsa daha da tanınır gibi...
Özellikle Azap isimli parçaları müthiş... İlk albümleri de denemeye değer kalitede...

Dediğin çok doğru. Referans aldığımız isimler hep batıdan. Galiba biz Türk milleti de çok fazla teknolojiyi sevmiyoruz. İç piyasada talep olsa eminim çok fazla Türk sanatçısı elektronik müzik sahasına girer. Avrupada elektronik müzik o kadar ilerlemiş ki, millet artık modüler sintilerini sahneye kadar taşıyor. Adamlar ses sentezi konusunda inanılmaz kafa yoruyorlar. Gerçi bizim toplumda değişiyor. Eskiden revaçta olmayan rock müzik şimdi ticari bir patlama içinde. Belki 10 yıl sonra yeni yetişen nesilde iyi bir elektronik müzik dinleyicisi olacak. Yanlız şu benim kişisel görüşüm: elektronik müzikte çok fazla etnik unsurları sevmiyorum. Bana fazla zorlama ve yapay geliyor... Yüksek teknoloji ürünü aletlerin çıkardığı seslere Afrika'nın bilmemne davulunun eklenmesi, Tibet'li bir rahibin sample'ının ilave edilmesi, falan filan. Sentetik elektronik seslere birazda olsa insanı boyut katmak maksadıyla yapılan bu tip otantik eklemeler teorik olarak iyi bir fikir gibi görünse de, en azından bana çok itici geliyor... Gerçi Mercan Dede'nin müziği de epey bir taraftar topluyor.

Etnik unsur katılması elektronik müziği kötü yönde etkiler mi? Bunu açıklamak biraz zor.
Ama bunu Yeniçağ denen grup etnik olarak değil de salt elekronik müzik olarak yapıyor.
Benim onlardan örnek olarak gösterebileceğim ve dinlenmesini tavsiye edebileceğim birkaç parçası; - Azap - Zamanlar ve Ben - parçaları olabilir.
İslamic music denince akla etnik gelmesin. Yani bir tür Enigmanın yerli versiyonu. Yalnız bu sanki bize biraz daha yakın gibi. Enigmanın da nasıl elektronik yaptığı tartışma konusu olabilir. Yeniçağın müzik tarzı daha çok Kraftwerk, OMD arası. Ama farklı bir hava var. Daha canlı, insanın içine işleyen bir tadı var. Yorumlar farklı olabilir.

Unutmadan bu grup yeni mi ? İsimleri hiç duyulamamış diye düşünenlere
:arrow: Bu grup 14 yıllık mazisi olan bir grup. Mesele Production meselesi 8)

Bugün akşama koymaya çalışırım. Sorun şu ki; dosyayı nasıl ekleyebileceğim?

cbasic, Yeniçağ'ın parçalarını ben de merak ettim. Ancak mp3 paylaşımı gibi bir olaya girmeyeceğini umarım.

Grubun eserlerini yasal olarak paylaştığı bir link varsa, onu yazman daha doğru olur bence.

Aranizda 110 dinleyen var mi arkadaslar? Elektronikle rock'i birlestirmis cok guzel bir grup. Hatta duzenlemeleri yapan Ozan da forumu takip ediyor, Ozan alooo ses ver eger bu mesajlari okuyorsan :lol:

bulent biyikoglu' Alıntı:
Aranizda 110 dinleyen var mi arkadaslar? Elektronikle rock'i birlestirmis cok guzel bir grup. Hatta duzenlemeleri yapan Ozan da forumu takip ediyor, Ozan alooo ses ver eger bu mesajlari okuyorsan :lol:

Türk mü bu 110 cu arkadaşlar? hayret bugüne dek hiç duymadım adlarını.

Bu arada Tangerine Dream'in resmi web sitesini Türk hacker'lar hacklemiş. Böylece Avrupa elektronik müzik piyasasında hacker seviyesinde de olsa adımızdan bahsettirdik :x hayret bir şey yav.

ilk klip şarkıları çok iyiydi. ikinci şarkılarının bestesi bence kötüydü. ama düzenlemeler fena değil.

Ozan dediğin Çolakoğlu mu?

synthfan2' Alıntı:
Türk mü bu 110 cu arkadaşlar? hayret bugüne dek hiç duymadım adlarını.

Evet abi Turk'ler :) Benim ilk volume dergisinden haberim oldu gecen temmuzda Ankara'dayken, gittim aldim cd'lerini. O gun bu gundur dinliyorum.

synthfan2' Alıntı:
Bu arada Tangerine Dream'in resmi web sitesini Türk hacker'lar hacklemiş. Böylece Avrupa elektronik müzik piyasasında hacker seviyesinde de olsa adımızdan bahsettirdik :x hayret bir şey yav.

Gercekten hayret :shock: Neyse hocam iyi sekilde de bahsettiririz dert degil. Bu forumdaki potansiyel olduktan sonra oyle ya da boyle adimizi iyi sekilde de duyacaklar :wink:

D&R mağazasında sorarım bu arkadaşları bu hafta sonu... Valla yurtdışında imajımızı feci şekilde düzeltmemiz lazım, öyle böyle değil yani :D Dediğin gibi forum içerisinde Avrupalıların anlayacağı seviyede ses getirecek potansiyel var... bence fazla kibirlenmeseler iyi olur :lol:

Elektronik müzik adına iyi bir çıkış yapıp gerisini getirememiş N-closer grubu vardır mesela.

2000 senesinde Colors of Julia adında bir albüm yapmışlardı. Zihni müzikten yayınlandığı için geniş kitlelere yayılamadığını sanıyorum.Sonra nedensiz bir şekilde dağıldılar.

Merak edenler için http://www.myspace.com/ncloser

Selcuk_Ergen' Alıntı:
Yenilerden daha doğrusu yeni sayılacaklardan Ozric Tentacles'ı da dinlemenizi tavsiye ederim. Synth tonları ve kullanımı çok güzeldir ben çok severim, gaz müziktir, new age gibi easy listening değildir.

Ooouv.. Ozric Tentacles muhteşemdir.

Ve hard listening'tir bana kalırsa. :) Alkollüyken veya uykuluyken dinlendiğinde insanın algı kapılarını zorlayan, nasıl desem kafayı biraz "acayip" eden bir müzik bu. Elektronik müziği, dans müziğinden ibaret sanan, üç beş kılabırın şeyinin keyfi için yapılan bir müzik janrı sanan kör cahiller klasmanında yer alan ben işte bu adamlar sayesinde bazı şeyleri nihayet farkedebildim.

Eski albümleri daha fazla gitar ağırlıklı. Ve cidden sağlam gitarcılık var. Ed Wynne mıydı neydi, çok çok tuttuğum bir gitarist oldu son zamanlarda. Baslar da muhteşem. Dinlediğim en egzantrik, en orijinal bas line'lar.

Ozrics, bambaşka bir tecrübe oldu benim için. Eloy'dan sonra ikinci darbeyi bunlardan aldım.

Geri