[Eski] El yapımı kabine güven olurmu diyenler

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

cagri

Yeni üye
Herkese merhaba.

Rog Mogale adında bir şahsiyetin internet sitesinde çeşitli kabin planları var. Bakanınız ya da uygulayanınız oldu mu? www.speakerplans.com

Bu sitedeki subbass kabin planlarına dikkatim kaymakta. Gsub dan iki tane yapma niyetindeyim. Fakat bu işin sonucunda harcanan paranın bu işe değip değmeyeceğini kestiremediğimden sizlerin görüşünü almak istedim.

http://www.speakerplans.com/index.php?id=gsub

Türkiye'de jbl/EV/RCF/EAW vb kabinlerin tam fiyatlarını bilemiyorum. Ama hoparlörleri ve baltık huş ağacı :)D) plywoodu bulur ve kabini yapmaya başlarsam sanki daha ucuza mal edecekmişim hissine kapıldım.
Ayırabileceğim bütçe ise iki kabin için 3000 TL.

Kapalı alanda canlı müzik amacıyla Davul/Bass seslendirmede kullanmayı düşünüyorum.

Siteyi inceleyip teknik detaylar hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.

Çağrı.

Neden olmasın? Zamanında ben bayağı yapımıyla uğraşmıştım ve neticeleri de gayet iyiydi. Eğer yapımdaki teknikalitelere iyi dikkat edersen iyi netice almaman için hiçbir neden yok.

Ama o kabinin maliyeti içinde senin zamanın da olacak, onu da hesaba kat. Eğer o işe ayıracağın zamanının değeri yoksa (yani o zamanı başka bir işe harcamak yerine bu kabinin yapımına harcayarak para kaybetmeyeceğini düşünüyorsan) değer.

M.

Bu iş için ayıracak vaktim var. Onu para veya zaman kaybı olarak görmüyorum. Daha önceden de birkaç kabin yaptım. Bu iş için imkan ve hazırbulunuşluk düzeyimde iyi. Birde uğraşmayı seviyorum...

Fakat yaptığım kabinleri bir plan doğrultusunda yapmadığım ve uygun hoparlör kullanmadığım için tam verim alamadım.

Gelelim planlara;

Bu sitede iki tip subbass kabin dikkatimi çekiyor. Birisi X1 diğeri GSub.
X1 horn tipi bir kabin. Bu tip horn kabinleri kapalı mekanlarda kullanmak uygunmudur? Ya da başka bir değişle kapalı mekanda gümbür gümbür alt sesleri dinlemek için hangi modeli seçmek daha mantıklı olur.

X1 için P-Audio Sd 18 önerilmiş. Burada bu hoparlörü satan biryer varsa öğrenmek isterim.
http://www.speakerplans.com/index.php?id=x1

GSub planında ise 3 tane alternatif hoparlör uygun görülmüş. Sizce hangisini seçmeliyim.

1- Precision Devices PD 186
2- RCF L 18P 300
3- Fane Colossus 18 XB

Aralarında RCF en pahalısı gibi ama teknik olarak ne fark vardır bilemiyorum.
Bu sürücüleri Türkiye'de kim satar?
Özgür abininde fikirlerini duymak isterim.

Malesef siteyi açamadım, ama şunu söyleyebilirim, Sub-Bass'da en önemli şey kasa. Kasada ki en ufak iyi yapışmamış bir parça, gevşemiş bir vida filan sana kabus yaşatır.
Öncelikle buna dikkat etmeni tavsiye ederim.
Driver konusunda ise tek favorim 18 Sound. 18LW1400 sana gayet uyacaktır. Türkiye de Focus yetkili satıcısı.

İkinci tercihim RCF olurdu. LF18X400 ü tavsiye ederim.

Cevap için teşekkür ederim.

Hoparlör önerdiniz fakat bu kabin ölçüleri planda önerilen hoparlörler için olsa gerek. Başka bir hoparlörde sonuç farklı olmazmı? Yani daha iyi yapalım derken daha kötü sonuç çıkmasın?

Ben resimleri asayım o zaman.

X1

GSub

Kabin yapımında bir sorun olacağını sanmıyorum, 10yılı aşkın süredir hobinin yanı sıra ticari olarakta mobilyacılık/marangozluk yaptık, yapıyoruz.

Peki Baltık huş ağacı plywood Türkiye'de bilen duyan oldumu? İnşaatlarda kalıp yapımında plywood kullanılıyor ama kontrplakların dışı boyalı...

Forumda herhalde kabin yapma meraklısı bir ben varım :)

Vallahi EAW nin SB 850 lerini örnek alalım.Türkiye'ye az bir sayıda orjinali vardır.Ama elinizi nereye sallasanız SB 850'ye denk gelir :) Söylenenlere göre el yapımı SB 850 ler orjinallerden daha iyi çalışıyor diyorlar.İyi birde anfi ile sürdüğünüz zaman gerçektende iyi çalışıyor el yapımları.Ama orjinali dinlemediğim için bilemem,bende söylenenlerin yalancısıyım :) Ama line array'lerde el yapımına da güvenilmez herhalde :)

Club derken şimdi bu kabinlerin kullanılış amacı canlı müzik yapmaya, davul/bass tonlamaya uygun değil mi?

Eğer farketmez her yola gelir dersen bu projeyi hayata geçireyim.
Yanlız abi sormak istediğim bir şey daha var ve kesin bu konuda bir fikrin vardır.

Planın içersinde cam yünü veya taşyünü kullanımına dair birşey yok. Sence hiç kullanmamakmı lazım, kullanacaksak neresine koymalı bu cam yününü?

Kabin yapımında su kontrplağının kullanıldığını biliyorum.Ancak her modelde kullanılıp kullanılmadığını araştırman lazım.

Su kontrplağı nedir bilmiyorum ama, bu kabinde 18mm baltic birch ply (baltık huşağacı kontrplak)kullanılmış. Yanlız bunu Türkiye'de nasıl bulabilirim bilmiyorum. Huş ağacı kontrplak var ama "baltık" huşağacı henüz rastlamadım.

Bilen birileri var ise sentetik fiber (dacron) nedir, nerede bulunur açıklarsa sevinirim.Sanırım polietilen bazlı cam yününe benzer ipliksi bir madde. Kabinin içinde kullanılırsa performansı artarmış. Tabi nerelere uygulanacağı da önemli bir konu.

Buna da bir netlik getirirsek kafamda soru işareti kalmayacak.

cagri' Alıntı:
Club derken şimdi bu kabinlerin kullanılış amacı canlı müzik yapmaya, davul/bass tonlamaya uygun değil mi?

Eğer farketmez her yola gelir dersen bu projeyi hayata geçireyim.
Yanlız abi sormak istediğim bir şey daha var ve kesin bu konuda bir fikrin vardır.

Planın içersinde cam yünü veya taşyünü kullanımına dair birşey yok. Sence hiç kullanmamakmı lazım, kullanacaksak neresine koymalı bu cam yününü?

bass kabinler zaten bunlar

Su kontraplaginin esprisi, hafif, mekanik olarak dayanakli ve ayni zamanda hava sartlarina da dayaniklidir. Baska bir agac da isini gorebilir ama agirlik konusunda problem yasayabilirsin.

O kadar kabin markası kabinlerini yaparken baltık huş ağacını kullanmalarında bir sebep olsa gerek.

Sonuçta umduğumuzla değil bulduğumuzla yetinicez, birch ply ile yapıcaz.
Bu malzemede hafif bir malzeme. Mukavemeti yüksek olan bir malzeme.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Sebep en ucuz ve en yakında ondan bulduklarındandır ;)

Takma kafanı fazla oraya, audiophile kabin yapmıyorsun, PA kabini bu. Yapacağın kabinin neredeyse %2-3 kendi distorsiyonu var sese eklediği, tamamıyla doğanın fizik kurallarından kaynaklanan...

M.

Vallahi EAW nin SB 850 lerini örnek alalım.Türkiye'ye az bir sayıda orjinali vardır.Ama elinizi nereye sallasanız SB 850'ye denk gelir Söylenenlere göre el yapımı SB 850 ler orjinallerden daha iyi çalışıyor diyorlar.İyi birde anfi ile sürdüğünüz zaman gerçektende iyi çalışıyor el yapımları.Ama orjinali dinlemediğim için bilemem,bende söylenenlerin yalancısıyım Ama line array'lerde el yapımına da güvenilmez herhalde

Valla biz el yapımı Line array yaptırdık ve çok menunuz Bc DE 750 ve 8 inch 2 adet line array da özel kullanım için yapılmış hoparlör kullandık Elimizde 4 adet var ve sonuç mükemmel ama tabii kabini yapan ustada önemli usa bu işin ehliydi valla kullandığımız malzeme su kontrasıydı ve şu anda piyasaddaki en ucuz line arrayla aynı fiyata geldi ama ona yüz basar sadece pasif proses olarak da behringer kullanıyoruz ama tabii onuda değiştirmeyi düşünüyoruz programlarıda biz yazıyoruz

eaw demisken keske sahte t shirt culeri korsan cd ve dvd cileri bastiklari gibi cakma hoparlor uretenleride bassalar : )
yapiyorsan ustune eaw yazma yani. Yada neyse o adamlarin tasarimlarini birebir kopyalama yani.

Kaç tane bar orjinal jbl diye almışlar arıza oldunmu bi gidiyoruz dandik çakma hoparlörler servo larn ev çakmalarına ne demeli tıpatıpı eaw yaz gönder :D

Geri