[Eski] Eş Zamanlı Kaydetme

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ütopya değildir de, RAID array gerekir. RAID controller ile RAID 1 kurulumunda kaydedilen data, her iki sabit diske birden gider.

Ama bunun için aynı özelliklere sahip (olması tercih edilen) en az 2 adet sabit disk gerekir. Tek sabit diskle olmaz.

Eğer sürekli ve yoğun olarak çalışan bir stüdyonuz yoksa bu kurulum tavsiye edilmez, çünkü bu sistemi kurmak ve işletmek çok kolay ve pratik değil.

Yegane amaç dosyaları yedeklemek. Ha, kopyala-yapıştır yapamaz mıssın, yaparsın tabi. Ama bana böyle daha rahat olacakmış gibi geldi.Format atacağımda unuturum falan diye. Kolay bir yolu olsaydı yapacaktım. Art niyet arama. Yok öyle birşey :wink:

Sadece backup için değil.
Çoklu operatörlü stüdyolarda aynı anda birden çok kişi aynı proje üstünde çalışabilsin diye dosyaların fiziksel olarak birden fazla yerde olması tercih edilebilir. Stüdyo A kayıt alır, Stüdyo B editleri yapar, editleme hiyerarşisine imkân veren bir DAW yazılımı varsa (Nuendo gibi), kim ne edit yapmış, baş mühendis son miks aşamasında onlara bakar ve uygun olan editi son mikste kullanır.
Karmaşık gibi görünse de çalışması çok rahat bir sistem. Tabii tüm RAID ve operatör bilgisayarlar arasındaki bağlantı profesyonel düzeneklerce sağlandığı sürece.

Evet ama raid buna bir çözüm değildir. Zira gider C diskindeki dosyaları silersen (sanal)D diskindekiler de gider. Zaten 2 disk ile raid yaptığında C-D diye iki ayrı disk görünmeyecektir de. Raidin esprisi donanım arızasına karşıdır.

En basitinden bir harici disk ve ücretsiz bir yedekleme yazılımı edinirsen, belirlediğin saatlerde, hatta istersen dakika başı eşitleme yapabilirsin. Yine de raid yaparsan dosyalarını 1 kademe daha güven altına almış olursun tabii.

Sleepless' Alıntı:
... gider C diskindeki dosyaları silersen (sanal)D diskindekiler de gider...
Bahsettiğimiz şey zaten arşivlemek ya da depolamak değil, yedeklemek. "Backup" yani.

RAID 1 yaparsan iki ayrı fiziksel yere birden bu dosyalar kaydolur mu, kaydolmaz mı? Budur olay.

Depolamak ya da arşivlemek için yazılımlar ve "tek tuş" donanımlar var, biliyoruz.

Kaydolur kaydolmasına da, eş zamanlı da silinir bir güzel. Ha, arkadaşın "aynı anda kaydolsun" isteği için cevaptır ama, sormak istediğinin bu olmadığı da belli.

Bu yüzden "raid dosya bazında bir backup sistemi değil, donanım sorunlarına karşı bir backuptır", bunu söylemek istedim. Bunu elbette biliyor(sun)uz ama, arkadaş raidden ziyade bir dosya yedekleme sistemi istiyor anladığım kadarıyla.

Kusura bakma Sleepless, ben "Yegane amaç dosyaları yedeklemek" cümlesinden, yegâne amacın yedekleme olduğu sonucunu çıkarttım.

Ama SpaceCake'in o soruyu sormaktaki asıl niyetinin "güvenli kopya" almak olabileceğini hesaba katarsak, uyarının haklı ve iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Yine de yedeklemekle arşivlemenin arasındaki farkı irdelemekte yarar var. Arşivlerken gereksiz dosyaların da arşivlenmesi bence kötü fikir.

Geri