[Eski] digidesign ICON ve uygun alternatifleri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ikon

Yeni üye
selam dostlar, foruma yeni katıldım anlaşılacağı gibi. kısa bir süredir takip ediyorum gerçekten çok güzel bir platform.

hemen konuya giriyorum. aslında konu belli ama kendime seçtiğim nickname, adımı yazmak istemediğim için aklıma ilk gelen kelimeden oluşuyor. bu yüzden taraflı olmadığımı belirteyim :)

yeni kurulacak stüdyomuz için bazı yorumlara ihtiyacım var. protools HD3 temelli bir stüdyo kurmayı planlıyoruz. stüdyo kurmamızın asıl amacı, büyük oranda şirketimizin projeleri aslında. türkiye'de gerçekten hatırı sayılır mühendis/teknisyenlerle çalışmayı düşünüyoruz. buna bağlı olarak da kurmak istediğimiz stüdyonun en önemli özelliği de, çalışan mühendisin rahatlığı ve memnuniyeti olmalı. zaten iyi denilen birçok mühendis arkadaşımız da genelde protools mix'i yaptığı için bu yönde hareket etmeye karar verdik. şu an düşüncemiz digidesign'ın ICON serisi konfigürasyonlarından D-Control|32 Music üzerinde. bunun nedenleri de, bu konfigürasyonlarda çeşitli indirimler sözkonusu olması, zaten HD3 temelli çalışmak istememiz, digidesign'ın exchange avantajları gibi nedenler.

sizin bu konfigürasyon hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum. özellikle fiyat/performans'ından şüpheliyim. siz bu konfigürasyona 100000 doların üzerinde yatırım yaparmıydınız merak ediyorum. duc forumlarında birçok yorum okudum fakat bu forumda türkiye ve mühendisler daha iyi tanındığı için ve digidesign'a bağımlılık sözkonusu olmadığı için daha uygun ve güvenilir sonuçlara ulaşabileceğimi düşünüyorum.

http://www.digidesign.com/products/console/configurations/

bu arada euphonix system 5-MC gibi veya bu tarz alternatif sistemler de önerilebileceği için başlığı doğru yerde açıp açmadığımdan şüpheliyim biraz :?:

Anlatilan sartlar altinda kurdugunuz konfigurasyon bence cok mantikli..Fakat benim tavsiyem buyuk bir yatirima girmeden once daha planli adim atmak icin birlikte calisacaginiz muhendisleri onceden belirlemek ve onlarin belirleyecegi detaylar dogrultusunda hareket etmek olacak..Bu durumda hem daha guvenli bir yatirima girersiniz hemde muhendisinizin belirleyecegi detaylar dogrultusunda , kendisinin daha verimli sonuclar almasini saglarsiniz...Bir studyo kurma asamasinda en onemli sorun , 'kucuk' diye adlandirilan detaylarin sonucta 'buyuk' bir maliyete yol acmasidir...Bunun disinda her muhendisin 'gizli silahlari' farkli olacagindan, belirlediginiz ve bence mantikli olan ortak konfigurasyonunuza yapmak zorunda oldugunuz ekler, farkli olacaktir....Bu yuzden birlikte calisacaginiz arkadaslari bence kesinlikle su anda belirlemelisiniz...

Fiyat/Performans acisindan bence yapabilecegiz cok fazla birsey yok ,bir ortak nokta bulma zorunlulugunuz nedeniyle..Bu durumda yaptiginiz secim bence yapabileceginizin en iyisi ...Ben kendi studyomda o 100000 i baska sekilde degerlendirdim,fakat bu konfigurasyon sadece benim iyi sonuclara ulasmami saglar,diger bir engineer 'oldukca sacma' diye nitelendirebilir ve kendi bakis acisindan haklidir...

Selam ikon,

Merak ettigim, hedef musteri kitlesi kimler? kendi firmaninizin icinde mi kalicaksiniz, yoksa serbestpiyasaya da hizmet vericekmisiniz? Hangi alana hizmet vereceksiniz? Music Production yada Post Production? yada ikisi.. bunlar onemli kriterler.
bahsedilen mebla cok buyuk, yalniz dikkatimi ceken konu, aletlere yapilan yatirim ayni sekilde playback veya record yapilacak enviroment a da yapilacak mi? Gerekli Acoustic Cizimler, planlar onemler, ilerde dinleme ortamindan kaynaklanacak akustik sorunlar icin bir fizibilite calismasi yapildimi? bu aletlerin alinip kurulacagi yerde, Structure Noise,Airbone Noise, Diaphramatic Noise hesaba katildi mi?

Bir ornek vermek gerekirse, TR nin (yurt disinda oldugum icin uzaktan takip ediyorum) hatiri sayilir studyolarindan MIAM ki, iki sene sonra studyo islemeye ogrencilere ve musterilere hizmet verilmeye basladiktan sonra, HVAC sorunu ile, baslari cok agridi. O kadar onemli bir studyo ya bir sekilde yeterli/hic HVAC sistemi kurulmamis. Ben bunu dusunemiyorum bile. :?
Ayni sekilde, 10bin$ lik monitor sistemi alirsaniz ama 200$ lik seklinde size geri doner. Calistiginiz ortam cok onemli, ve sonradan yamalarla sorunlari gidermek cok zor ve masrafli veya zayif kalmaktadir. Icinde ve okulunda okudugum icin biliyorum, basit bir kural vardir, para ila dogru orantili, 1 e 2. Alete bir harciyosan, acoustige 2 harcicaksin. Sebebi basittir. Aldigin alet, aldigin anda eskir degerini kaybeder, yaklasik %40. o artik bir eski teknolojidir. zaten piyasaya ayak uydurmak icin, elinden ya cikaracaksindir yada upgrada ediceksin. Ama calistigin ortamin Acoustigine harcadigin para bir kereye mahsustur ve seni yerin dibinede sokar goklerede cikarirr.

TR deki belki ilk ICON sahibi kuruluslardan birisi olucaksiniz, umarim ICON sahibi bir studyo ya yakisir bir ortam hazirlarsiniz. 8) Bizde burda gurur duyariz

Kisaca ben once, calisilacak ortamin dizayn ni ve Acoustic Treatment leri diyorum sonra alet edavat..

Gelismeleri merakla bekliyorum
Kolay gelsin

berk

dostlar merhaba, ilginiz için teşekkür ederim. geri dönüşüm geç oldu kusura bakmayınız.

digitolia, aynı doğrultuda düşünüyoruz. uzun araştırmalar ve çeşitli yerlere danışarak, sizlerin de fikirlerini aldıktan sonra bu sistemde karar kıldık. sistem için compel ltd. ile iletişime geçmiş bulunmaktayız. bahsettiğiniz "gizli silahlar" konusunda da araştırmalara başladık. yine bu forumda ilgili bölümlere de başvuracağız.

berk, öncelikle bu işin çıkış noktası kendi firmamızın projeleri idi. fakat kısa zamanda serbest piyasaya da hizmet vermeyi düşünüyoruz. yine çıkış noktası music production olmakla birlikte, post hizmeti vermeyi de planlıyoruz. şu anda, diğer tüm yatırımlar, kurulucak ana sisteme göre farklılıklar gösterebileceği için öncelikle ana sistemi belirlemeyi uygun gördük. izolasyon, akustik ve stüdyo dizaynı için STD ile iletişime geçtik. sanıyorum en kısa zamanda gerekli fizibilite çalışması yapılacak. üst paragrafta bahsettiğim gibi, diğer record ve playback environment'ları için de araştırmalara başladık, özellikle record konusunda bu forumdaki fikirlere başvurmayı düşünüyoruz.

fikirleriniz için teşekkürler, diğer başlıklarda görüşmek üzere saygılar

Selam

Mahcemin bahsettigi console sadece;
• The Logic Pro 7™ from Apple
• The VADIS System™ from Klotz Digital
• The Pyramix Virtual Studio™ from Merging Technology
• The DME64N™ and DME24N™ from Yamaha
• The Series 5™, PCM-H64™ from SADiE

bunlarla calisiyor.
Benim bir baska tavsiyem, bilmiyorum belki diger kisilerde hemfikir olur, digidesign interface leri ve console larindaki preamp ler ve A/D D/A converterler yeteri kadar verdiginiz paranin karsiligini vermiyor. Forum da bir cok degerli insanda, sayfalarca bunun ustune yazabilir. Benim konum disi oldugundan, ama bunu bir kac ornek le ve deneyimlerle detsekleyebilirim. Ciddi bir facility de, digidesgin urununden once signal flow da bir APogee ve external preamp gorursunuz, nerdeyse record/playback yapilacak her kanalda. C24 bir sene boyunca kullandim ve gercekten ustundeki preamp ler ve 192 deki converter lar cok yetersiz. cok ciddi bir sekilde yukarida bahsettigim iki urunu chain soktugunuz da, farki ve zengiligi duyuyorsunuz.
Hem Post, hem Music Production icin bir yer hazirladiginizdan, ICON la beraber su iki console da fizibilite calismalariniza ekleminizi tavsiye ederim.

SSL AWS 900
mc2 66

kolay gelsin,

berk

Geri