[Eski] Derin bir mevzu

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Farklı konuları bir arada barındırdığı için nereye açacağıma karar veremedim,adminler isterlerse yerini değiştirebiliriler....

Günlerdir muzikteki okuyorum, yabancı forumlarda geziniyorum ama halen çok kararsızım,tavsiyelerinize ihtiyacım var...

Şöyle ki,
Amaç pro tools & cubase,vs... sequencerları kullanmak, 2-3 enstrümanı aynı anda kaydedebilmek, aynı anda birden fazla vst plugin kullanabilmek,bunun haricinde sahnede grupla canlı çalımlarda davulcuya alt yapı ve klik göndermeye yardımcı olmak....

Bu yüzden sorum aslında 2 aşamalı
1) Sizce dizüstü mü desktop platform mu?
2)USB vs. Firewire ses kartı mı?

1den başlayacak olursak...
Aslında Core İ7 chipsetli 4 çekirdekli, ddr3 ramli intel X58 chipsetli 22" monitörü olan son derece yeni ve güçlü ( ve beyaz :D ) bir pc topladım bile, hemen bu hafta içinde sipariş edebilirim...Geniş ekran ve daha güçlü bileşenler sayesinde tabiri yerindeyse şöyle "yaya yaya" iş görebilmek var...Fakat böyle bir sistemin tek dezavantajı mobilite sorunu, bu yüzden sahnede kullanma seçeneği rafa kalkıyor ister istemez....

Dizüstü bilgisayar alacak olursam,özellikleri masaüstü bilgisayardan neredeyse %50 düşük olacak,intel core 2 duo çift çekirdek işlemcili (2.66), masaüstündeki X58 yonga yerine pm45 yongalar....(evde kullanırken ise ayrı büyük bir lcd monitör alarak rahat çalışma alanı işini halledebilirim ;)

Siz benim yerimde olsanız yukarıda yazdığım kullanım amaçları doğrultusunda hangi platformu tercih edersiniz ? Yukarıda özelliklerini yazdığım dizüstü bilgisayar yapmayı istediğim şeyler için yeterli olacak mıdır? Yoksa Bu senin ihtiyaçlarını karşılamaz, mobilite işini rafa kaldır evde paşa paşa takıl mı dersiniz? (annem : "sen niye götürüyosun sahneye leptop,niye eskitiyosun malını, arkadaşların getirsin , alla allaaa cık cık cık :mrgreen: " )

İşte burda da ses kartı seçimi devreye gidiyor...Onu da anlatayım :)

Şu an evde arkadaşıma ait olan Maudio Firewire 1814 ses kartını kullanmaktayım,evde gigabyte anakartım var ve bu anakartın üzerindeki firewire chipseti texas instruments, şu an için ihtiyaçlarım doğrultusunda en fazla 2 entrümanı aynı anda canlı kaydediyorum...Bir sorun yaşamıyoruz kendisiyle :)
http://www.compel.com.tr/Include/Module ... ProID=1054

Fakat emanetle bi yere kadar, artık kendi sistemimi toplamam gerek...Ve şu an görünüyor ki 3 enstümanı aynı anda kayıt işine girmem gerebilir...Fiyatından ötürü ve ön panel girişlerinin daha çok amaçlı olmasından dolayı bu sefer şu USB ses kartını almak istiyorum...üzerinde 48V phantom preampı da var var,youtubedaki videolarda gördüğüm kadarı ile kondansatörlü mikrofonu direk bağlayabiliyoruz !!!???Oysaki biz firewire ses kartımıza ayrı preampsız RodeK2'yi takamamıştık doğal olarak :?

http://www.compel.com.tr/Include/Module ... ProID=2897
Tanıtım videosu
http://www.m-audio.com/index.php?do=med ... 94fc0924cf

Ve evet can alıcı soru eğer, sahne kayıt vsi işlemleri için bu usb kartı yeterli olacak mıdır, şu an için firewire kullanan birisi olarak bilmiyorum,Nurkan Renda sahnede firewire kullandıklarını yazmış burdaki bi topic'de...Usb yetersiz mi olur tüm bu yapmaya çalıştığım işler için ?

Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama 1 haftadır oku oku araştır canım çıktı, karar verme aşamasında yardımcı olabilirseniz sevinirim, görüşleriniz önemlidir...
Teşekkürler :)

Amaç kısmında yazdığın şeyi bir alt paragrafında yazdığın laptop normal koşullarda çok rahat yapar.

2.0 Core2Duo 1Gb ram 5400 rpm HDD barındıran MacBook ile 16 kanal kayıt alıyoruz. Bir sorun çıkmıyor.

Ses kartı konusunda da ucuz ama bence güzel bir çözüme yönelmişsiniz. İleride daha fazla kanal kaydetme ihtiyacınız ortaya çıkarsa o ürünün 8 kanallısı çok az fiyat farkıyla satılıyor. Ben ona yönelirdim.

http://www.compel.com.tr/Include/Module ... ProID=2943

Söylediğim kart bu linkte. Bu kart 2.0 USB ile çalışabiliyorsa, sizinki rahat rahat çalışır.

Berkay,
Teşekkür ederim..Fakat verdiğin örnek bir macbook...Mac'lerin sistem özelliklerini kullanma kapasiteleri ile pc'lerinki aynı değil sanırım,çünkü bahsettiğin gibi 1 gb ram 2 gb C2Duo işlemci ile bir dizüstünde 16 kanal kayıt almak imkansız olurdu sanırım =?
Mac ile kıyas değil ama Pc aolarak işe baktığınzda da aynı tavsiyeniz geçerli mi...Çünkü biliyorsunuz Windows biraz hantal ve OsX'lere göre daha az stabil olan bir sistem...
( Gerçi şu an size Linux Ubuntu 9.4' den yazıyorum, kayıt işi olunca windowsu kullanıyorum...Linux desteklese ah bir diyeceğim ama, o komplo teorisi muhabbetlerini hiç girmeyeyim, çıkamam sonra :) )

Ben Os X üzerinde kayıt aldığımızı söylemedim, MacBookla kayıt aldığımızı söyledim. Bootcamp kullanıyorduk. :)

Ivır zıvır yüklü olmayan temiz bir PC'de aynı işi yapacaktır diye düşünüyorum. Kayıt almak pek problem değil, en olmadı 7200 2.5" ya da SSD 2.5" bir diske terfi etmen mümkün.

Önce ilk postum olması nedeniyle herkese merhabalar.

Sonralıkla, soru ile ilgili üçüncü bir opsiyondan bahsedeceğim. İlla performansı daha düşük bir laptop a razı olmak ya da taşıması zor bir desktop un peşinden koşmak yerine, taşınabilir daha küçük bir kasada (HTPC veya BOX tarzı) bir desktop toplanabilir. Bu tip bir desktop un da performansı muadil fiyattaki laptop dan çok daha fazla olacaktır ve aynı zamanda taşıması da çok rahat olacaktır.

Amaaaa bundaki kısıtlamada da büyük desktop makinadaki gibi allah ne verdiyse anakart ve ekran kartı kullanamayabiliriz. (mesela X58 chipsetli anakartlar full atx tabir edilen en büyük boy anakartlar olup HTPC veya box kasaların %90 ına sığmaz) (burdaki anahtar kelime %90 ına, yani %100 üne DEĞİL :D )

Neyse lafı fazla uzatmadan böyle bir çözüme de gidebileceğini hatırlatmak istedim. Toplamda 6-7 kg'lık bir kasa taşırsın böylece. (monitor hariç)

Cubor
Foruma hoşgeldin :)
Söylediğin mantıklı lakin taşıyacağım yer sahne olacağı için monitörsüz de olsa hafif bir kasa işe yaramayacak, çünkü pc'yi monitörsüz açamayacağım,sahneye de elim lcd monitörle çıkmam heralde :p

denver-the-last-dinasour' Alıntı:
Fakat emanetle bi yere kadar, artık kendi sistemimi toplamam gerek...Ve şu an görünüyor ki 3 enstümanı aynı anda kayıt işine girmem gerebilir...Fiyatından ötürü ve ön panel girişlerinin daha çok amaçlı olmasından dolayı bu sefer şu USB ses kartını almak istiyorum...üzerinde 48V phantom preampı da var var,youtubedaki videolarda gördüğüm kadarı ile kondansatörlü mikrofonu direk bağlayabiliyoruz !!!???Oysaki biz firewire ses kartımıza ayrı preampsız RodeK2'yi takamamıştık doğal olarak :?

denver-the-last-dinasour

1- 1814 üzerinde +48V var. İstediğin kondansatör mikrofonu bağlayabilirsin. Sadece extra bir adaptöre ihtiyacın olacak. Firewire üzerinden +48 alamıyor. Ancak bu durum alacağın USB ses kartı içinde geçerli.
2- Hangi ses kartı olursa olsun K2'yi ses kartına bağlaman için +48V'a yada preamp'a ihtiyacın yok. Çünki kendi PS'ine sahip.

Sen kendine bir ses kartı al tabii ki ama 1814'ü nasıl oldu da kullanamadınız anlamadım.

6 pin'den +48 alınabiliyor 1814'de. (veya herhangi farklı bir karta)

Ama gelin görün ki piyasada 6 pin olan laptop var mı bilmiyorum. Benim elime geçenlerin hepsi 4 pindi.

Yeni nesil macbook pro'larda 9 pin var. Ondan da elektrik alınabiliyor.(9 pinden 6 pine bir kablo ile)

Takıverin bir 12V adaptör canım ne olur yani. :) Biz adaptör takıp çözmüştük. Firewire'dan +48 alamadık. Bir'de kartın önünde Phantom Power diye buton da var. :)

LeventUslu' Alıntı:
1- 1814 üzerinde +48V var. İstediğin kondansatör mikrofonu bağlayabilirsin. Sadece extra bir adaptöre ihtiyacın olacak. Firewire üzerinden +48 alamıyor. Ancak bu durum alacağın USB ses kartı içinde geçerli.
2- Hangi ses kartı olursa olsun K2'yi ses kartına bağlaman için +48V'a yada preamp'a ihtiyacın yok. Çünki kendi PS'ine sahip.

Sen kendine bir ses kartı al tabii ki ama 1814'ü nasıl oldu da kullanamadınız anlamadım.

Tunç Akın' Alıntı:
6 pin'den +48 alınabiliyor 1814'de. (veya herhangi farklı bir karta)

Ama gelin görün ki piyasada 6 pin olan laptop var mı bilmiyorum. Benim elime geçenlerin hepsi 4 pindi.

Yeni nesil macbook pro'larda 9 pin var. Ondan da elektrik alınabiliyor.(9 pinden 6 pine bir kablo ile)

Ve biz k2'yi firewire'ı leptopa taktığımız esnada denemiştik, demek olmamasının sebebi buymuş, yeni birşey daha öğrenmiş olduk :)

Beyler tavsiyeleriniz ışığında Maudio Fast Track ultra ses kartını almaya karar kılmış bulunmaktayım...Eğer bilgisyar diğer forum sakinleri de Berkay bey ile aynı fikirdeyse,
C2Duo 2.55 veya 2.8 işlemcili
320 gb 5200 rpm hardiskli
4 gb 1033 mhz Ddr 3 rami olan
gibi özellikleri olan leptobumu alacağım...

Evet ne diyorsunuz?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri