[Eski] Davulda Zillerin Temizliği Bakımı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

polski

Yeni üye
Davul kayıdı,akortlama vs. tamam da ya ziller :roll: ......İşte sorularım:

Zilleri temizlemek/parlatmak için satılan ürünler haricinde başka bir işlem yapmak mümkün mü?Mesala hiç zillerini kalay yaptıran oldu mu? Kalaylanma nasıl yapılır bilmiyorum ama işin içinde tuz ruhu var.Tuz ruhunu deneyen var mı?
Zilleri genel olarak kirden,lekeden nasıl koruyabiliriz?
Son olarak bir zilin temizlenip/parlatılması,o zilin tonuna ne kadar etki eder?
Bilgilerinizi,görüşlerinizi bekler,teşekkür ederim,umarım yararlı bir başlık olur. :wink:

Ben zillerimi aldığımda(2.el) çok kararmıştı.Biraz cif ile yıkayıp kuruladım.Tabii cifi scotch brite ile kullandım.Bayaa parladı.Henüz bir sorunla karşılaşmadım.2 hafta oldu.Fakat yanılmıyorsam zillerin tonu keskinleşti.Zevk meselesi mesela ben daha koyu ve keskin olmayan tonları sevdiğim için pişman oldum bunu yaptığıma

Genelde nemli bez,kuru bez ikilisi tavsiye ederler. Temizliyiciler konusunda özel temizliyiciler dışında hiç bir kimyevi madde kullanmayın diyorlar.Benim duyduklarım sadece bu kadar.

Bu tekniğe bir bakın. Öyle tuz ruhundan falan iyi. Ha tabi bir dezavantajı var zilin üzerinde çizikler bırakıyor.

E davulzade ' nin dediği gibi kararmış ziller çizilse ne olur çizilmese ne olur.

Abicim alıyorsun bir iki avuç kumu. İnşaat kumu tavsiyemdir. Bir elekte eliyorsun. Ondan sonra onu bir güzel döküyorsun bir yere. Ve eline ıslak bir bez alıyorsun. Ve kuma batırıp batırıp , zile uyguluyorsun. Suya kuma zile , suya kuma zile ... Bayağı kuvvetli bir biçimde... Yatay paralel düşecek şekilde. Güzelce heryerine.. Sonra duruluyoruz. Ve kuruluyoruz. Buyrun zilimiz pislikten arınmış oldu.

İşte size maliyeti çok düşük bir yöntem. Sakın öyle pahalı ziller de yapmayın da haşat olmasın ;)Düzgün ziller için poliş çekmek gerekir. Kolay gelsin..

Beş senedir zillerimi tuz+limon karışımıyla parlatıyorum.Bir limon alınır,ortadan ikiye bölünür,bir çay kaşığı tuz yarım limona biraz yedirilir ve zilin yüzeyine limonun kesik yüzeyi sürülerek silme işlemi uygulanır.Bir limon ile ortalama bir ride ve bir crah temizlenebilir(alt ve üst).Dahafazlası için yeni bir limonu bıçak altına yatırmakta fayda var.Çizilme çok az olur.(sahnenin aşşağısından farkedilmez:)).Zil erir gibi komik yorumlar var ama aynı zili beş senedir ayda en az birkere limonlayan biri olarak inanmayın derim.

Güzel pratik fikirler.Temizlenen zillerin prova stüdyosunda olduğunu düşünürsek şişesine 20-30 milyon vermeden temizlenin kolay yolları bunlardır herhalde.Daha iyisi Şamdan kayısı :x
Teşekkürler....

Selam.
Özellikle sadece zil bakımı icin ürünler varmı bilmiyorum. Ben zillerimi piyasada satılan metal parlatma ürünleriyle temizliyorum,ama farklı bir yöntem uygulayarak.Bahsedildigi gibi sisesi 20 30 milyon degil.

Bildigim iki marka var;genelde her türlü metal parlatma isi icin.Biri 404 Firmasının:Metpar 404 diye bir ürünü.Jel kıvamında bir parlatıcı.Kücük ve büyük gramajlarda cıkan formatları var.
Digeri Marpol firmasının yine aynı ismiyle ürettikleri:Marpol.Bu da jel bir parlatıcı.

Bahsettigim iki parlatıcı da cok kullanıslı ve her türlü metal üzerine uygulanabiliyor,ve sonucları cok iyi.
Bu iki parlatıcı zilin üzerine direk uygulanıp kullanılabilir.Her ikisi de piyasada kolayca bulunuyor.Fiyatları 3-4 ylt arasında.Ama birtakım kusurları var ki;Standart dis macunu boyutlarında olmalarına ragmen cabuk tükeniyorlar.Bir tüpü ancak 3 crash'a yetebiliyor ve kapalı bir yarde yapıyorsanız parlatma isini, bas agrısı yapabiliyor farketmeden.(yaydıgı yogun koku nedeniyle)Sanırım icinde bulunan cözücüler zillerin metalleriyle bircesit reaksiyona giriyor(bunu bana düsündüren;zilleri temizlemek icin kullandıgım pamugun üzerinde koyu bir sekilde zil rengi boyaların olusması)

Marpol ve Metpar'ın cabuk tükenmesi ve bu yüzden ekonomik olmayısları baska cözüm yolları aramaya sevketti beni.İlk önce cözücülügü cok yüksek olan tinerleri(piyadasa nalburlarda kaucuk diye gecer) denedim.ilk etapta sonuc verimliydi.Ama daha sonra Parlatıcıyla karıstırdıgım tiner parlatıcıyı is görmez hale getirdi,sisede bir süre kaldıktan sonra bozuldu.Sonra degisik cözücüler denemeye basladım.Benzin(yüksek oktanlı),cesitli yakıtlar.En sonunda jp5'i denedim.

Ve sonuc mükemmeldi.
Helikoterler yakıtı diye gecer..500 ml.lik bir su sisesine parlatıcının yarısını döktüm.Yine sisenin 4/1'e tekabül edecek sekilde jp5'le iyice karıstırdım.Yakıtın rengi sarı.Parlatıcı jel ise beyaz.Karısım koyu kıvamda olursa rengi acık yesile kacıyor(bu iyi tabiki)Karısımı hazırlarken jp5'i ne kadar koydugumuz önemli zira asırıya kacarsak bir daha kıvamı tutturmak icin cok ugrasırız.
Zilin üzerine uyguladıktan sonra zilin en ince ayrıntılarına girebilmek icin pamuk daha kifayetli bir donuc veriyor.(zilin üzerindeki ince cizikler yine cok ince torna bıcaklarıyla acılıyor ve buraya dolan kirler zil sesinin berraklıgını inanılmaz derecede etkiliyor,bunu gördüm)Hazırladıgımız karısım sıvı kıvamda oldugundan zilin o ince ayrıntılarınada nüfuz edecek ve kirleride cıkaracak.İyice temizledikten sonra temiz bir pamukla parlatabiliriz artık.
Parlatıcı bir nebze seyreldigindendir herhalde ki yogun kokudan kaynaklı basagrısıda olmuyor.
jp5'i nasıl bulacagımıza gelince,Benzin istasyonlarında farklı isimlerle bulunabilir.Bulamazsanız yüksek oktanlı benzini deneyebilirsiniz.

Mekanlarda bulunan nem, zillerin üzeinde kaygan bir tabaka olusturuyor.Zil elimize veya baska bir yere temas ettiginde de o bölgede kir olusuyor.Zilleri uzun müddet kullanmayacagımızda Sera naylon ile kaplayabiliriz.Gayet iyi sonuc verir.
Saygılar.

jackdied' Alıntı:
Beş senedir zillerimi tuz+limon karışımıyla parlatıyorum.Bir limon alınır,ortadan ikiye bölünür,bir çay kaşığı tuz yarım limona biraz yedirilir ve zilin yüzeyine limonun kesik yüzeyi sürülerek silme işlemi uygulanır.Bir limon ile ortalama bir ride ve bir crah temizlenebilir(alt ve üst).Dahafazlası için yeni bir limonu bıçak altına yatırmakta fayda var.Çizilme çok az olur.(sahnenin aşşağısından farkedilmez:)).Zil erir gibi komik yorumlar var ama aynı zili beş senedir ayda en az birkere limonlayan biri olarak inanmayın derim.

Harbiden süper yöntemmiş bizzat denedim gördüm,hem kolay, hem ucuz , hem hızlı, hemde zararsız! Vallahi jackdied çok teşekkürler bunu bizle paylaştığın için....Sağol.

8) zillerimi yılardır tek bir yöntemle temizliyorum "sıcak su ile ıslatılmış tülbentle sarılmış 0.2mm tığ ile çok güzel temizleniyor", hem zillerin üstünde hiç bir kimyasal madde ile işlem yapmamış oluyorsunuz ve ziliniz aşınma yapmamış oluyor. Yalnız işin yorucu kısmı tülbentin sıcak kalmasını sağlamak için dakka başı sıcak su kabının içine batırma kısmı.

Groove Juice iyi bir zil temizleme urunu. Epey memnun kaldim. Hic ugrasmadan direk piril piril yapiyor zilleri. Tek kotu yani logolara falan dikkat etmek gerekiyor. Cunku onlari da cikartiyor. Sanirim bir de pro-mark satin almis baslamis satmaya bu urunu.

Groove Juice

Fascination' Alıntı:
Abicim alıyorsun bir iki avuç kumu. İnşaat kumu tavsiyemdir. Bir elekte eliyorsun. Ondan sonra onu bir güzel döküyorsun bir yere. Ve eline ıslak bir bez alıyorsun. Ve kuma batırıp batırıp , zile uyguluyorsun. Suya kuma zile , suya kuma zile ... Bayağı kuvvetli bir biçimde... Yatay paralel düşecek şekilde. Güzelce heryerine.. Sonra duruluyoruz. Ve kuruluyoruz. Buyrun zilimiz pislikten arınmış oldu.
..

:D :D inanılmaz.... dişinden tırnağından arttırarak aldığım zilleri düşünüyorum ... birde sokaktan getirdiğim kumu....

benim düşüncem bu işi yapan piyasada onca ürün var ve fiyatları hiçde pahalı değil... yani 10$ gibi bir fiyata bu ürünlerden bulmak mümkün....
illa parlak görünsün ve fazla leke tutmasın istiyorsanız vazelin ideal.. Ama davulu tozlu bi ortamda bırakıp hardware ını altolarını floorunu filan temizlemes isen neyaparsan yap boş.

birkeresinde bende metal aksamı için kullandığım met-par(nalburlarda bulunur) ile istanbul china crash temizlemiştim.. valla süper de olmuştu aslına bakarsanız :D

arkadaşlar bence zile hiçbir şekilde bir kimyasalı dokundurtmamalıyız
en iyisi düzgün kaliteli bir kadife bezdir....bez çok az nemlendirilmeli ve zile fazla abanmadan kurulanmalıdır ve zili temizlerken elinizi kesinlikle dokundurmayın...çalarkende zile dokunduysanız silin...çünkü ter denen şey bence en tehlikeli olandır...

bunlar benim daha önceki deneyimlerimden yazdığım şeylerdir

Anlattığınız yöntemlerin hiçbirini denemedim.Nalburlarda şişesi 1.5 ytl'ye satılan vikaul diye bi metal parlatıcısı var.Amonyak ve tiner karışımı gibi kokuyor.Önce pamukla siliyorum.En son da kadife bir bezle parlatıyorum.Kum,cif,skoç brayt felan mahfedersiniz zillerinizi.5 senedir böyle temizliyorum aynı zillerimi üzerinde hala bir çizik bile yok...

slm

valla arkadaşlar reklama da giriyorsa kusura bakılmasın ama ben paiste in cymbal cleaner adlı bi ürününü kullandım. turuncu plasitk bir şişede. (kıvılcım muzikte satılıyor)gerçekten çok başarılı. hele ki paiste zillerde ilk günki görünümü kesinlikle alıyorsunuz. istanbul ziller içinde gayet başarılı.. ama şöyle bi yöntemde var onuda tavsiye ederim... bazı atölyelerde kumaş parçalarından sarılı olan bi taşlama sistemi vardır. cila gibi parlatıcı bi taş yogun bir hızda dönen kumaş parçalarına sürtülür,sonrada zil bu kumaş parçasıyla temizlenir... bu şekildeki temizlenme işide istanbul zillerininde benzer şekilde temizlediği bir yöntemdir. egerki temizliycek ustayı kafalarsanız ucuza halledersiniz. ben 8 parça zil takımımı adanada 15 milyona temizletiyorum.. yaklaşık olarak 3 4 ay boyunca dedigim şekilde yeni alınmış zil görüntüsüne sahip oluyorum. tavsiye ederim. mutlaka memnun kalıcaksınız.. daha önceden zile limon,cif,hipo gibi şeyler denedim.. bu ürünler kimyasal oldugu için ve asidik özelliğe sahip oldukları için zilin kimyasını bozuyor.. kullanıma göre de kırılmaya başlıyor. çünkü el yapımı zillerde gözle görülemeyek bazı noktalarda zilin kalınlığı zar kadar ince olabiliyor. buda zili döverken oluşan bi olay.. eger zilin alaşımını bozucak ölçüde bu maddeleri kullanırsanız, bu incelen yerler zamanla daha bozuk bi hale geliyor ve çatlama kırılma gibi olumsuz durumlarla karşıkarşıya kalınabiliyor.ben kesinlikle zil firmalarının üretmiş oldugu kimyasalların kullanılması taraftarıyım. sonuç olarak en az 100 dolar verdiginiz bi zili ömürlük kullanmak istiyorsanız 10 15 $ pekde bişey ifade etmiyor aslında ;)

Ben yıllardır kolonya ile silip parlatıyorum hoş, zilde ki amblem ve yazıları da cıkartıyor ama geriye hem tertemiz bir zil hem de mis gibi bir koku kalıyor. Arkadaslar bence deneyin deneyin ve yine deneyin.. Siz hangi sekilde tatmin oluyorsanız onu uygulayın çünkü olay kimyasal. Senin gözüne parlak görünen sey, benim için öyle olmayabiliyor.

limon kullanan gördüm, jant temizleyicisi var bide ilk adımda güzel oluyo ama daha sonra hiç bakma direk üzerinde ne var yok söküyo dokusu değişiyor :D :D :D

Selam arkadaşlar ben kendimce şöyle bir yöntem uyguladım
elimde çok eski ziller vardı ve durumları pek iyi değildi

eski kotlardan matkap ucuna keçe yaptım 4-5 kat ve bildiğimiz zil temizleme "metal-par" macununu zile sürdüm matkap ı tezgaha yan yatırarak sabitledim kendi elimde zilleri çok kastırmadan yavaşça yüksek devirde temizledim sonuç gerçekten çok iyidi oksitlenmiş 30 40 senelik zildjian zillerim pırıl pırıl oldu tabi bu iş çok zahmetli ama zillerimin ömrünü uzatmış oldum :) dipnot : "bu yöntemi evde denemeyiniz ! :)"

Geri