[Eski] Davul kaydının incelikleri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Haznac

Yeni üye
Davul akorlama konusunda bende bilgi talep ediyorum :!: Daha öncede talep etmiştim ama arz eden olmamıştı diye hatırlıyorum.Davuldan anlayan bir babayiğit yok mu yahu? :)

Birde şu var;Geçen gün bizim grubun davulcusuyla bir tartışmaya tutulduk.Adam benim mikslediğim davul tonlarını beğenmedi(ki genelde tonal zevklerimiz uyuşmaz).Hatta şöyle açayım,sadece kick tonu hakkında ki fikirlerini almak için miksajını benim yaptığım bir şarkı dinletmiştim.Ben kickin gayet güzel olduğunu düşünmüştüm ve o tabiki beğenmedi,çok suni geldiğini söyledi.Yaptığım işlemlerin bir kick üzerinde bütün miksajcılar tarafından aşağı yukarı aynı yapıldığı ve rutin işlemler olduğunu,bu işlemler sırasında(kicki solo dinlerken) kickin zaten doğal olarak 'sample'vari bir havaya büründüğünü anlattım.Yine de tonun ayarlanabileceğini,diğer enstrumanlarla dinlerken istenen sonucun elde edilebileceğini ve bunun zevk meselesi olduğunu söyledim. O yinede tatmin olmadı ve belkide sorun kickin kendisindedir dedi ve ekledi;''Şöyle babacan bir Yamaha Recording Custom oturtsak böyle olmaz heralde''.Ben bu fikrine katıldım ama hiç başka bir davulla kayıt yapmadığım için pek de bilimsel olarak katıldım denemez,tamamen içgüdüsel. :lol:

Sonra kendi kendime düşündüğümde,trampet farklı olsa.. eyvallah ton bariz değişir(test edip onaylamışlığım var) ama kicki değiştirmek sonucu o kadar değiştirir mi? çünkü kickin miksajda içinden geçtiği aşamalardan sonra zaten işlenmemiş esas tonuyla bir alakası kalmıyor.En azından ben miksaj yaparken öyle oluyor.

Farklı davullarla kayıt tecrübesi yaşamış olanlar...Ne diyorsunuz bu konu hakkında? Farklı davul setleri,özellikle farklı 'kick drum'lar sonucu ne kadar etkileyebilir?Kesin etkiler de,bariz mi etkiler? yoksa pek fark etmez mi?

Konu kayıtla da,vurmalı enstrumanın karakteriyle de alakalı.Pek kararsız kaldım nereye yazayım diye sonra baktım burası bayağı bir bakir kalmış,buraya şey ettim. :)

Eheheh ben de bir gitarist olarak sizlere su linki vermekten gurur duyuyorum. :p

http://www.drumclub.net/egzersizler/davultonlama.htm

Eskiden Volkan Öktem' in de sayfasında detaylı olarak anlatılıyordu diye hatırlıyorum, davulla ilgili baya bir teknik bilgi... fakat site yenilenmiş, son halinde goremedim.

http://www.drumclub.net/egzersizler.asp

ayrıca buradan bir davulcu icin gereken en temel egzersizlere ve biraz daha ileri düzey güzel atraksiyonlara ulasabilirsiniz.

Haznac' Alıntı:
Sonra kendi kendime düşündüğümde,trampet farklı olsa.. eyvallah ton bariz değişir(test edip onaylamışlığım var) ama kicki değiştirmek sonucu o kadar değiştirir mi? çünkü kickin miksajda içinden geçtiği aşamalardan sonra zaten işlenmemiş esas tonuyla bir alakası kalmıyor.En azından ben miksaj yaparken öyle oluyor.
:)

Bir miksajcı değilim ama kayıt tecrübelerimden kick' in değişmesinin soundu farkettirdiğini söyleyebilirim. Kick' in kendisi kadar trigger' la alınıp alınmadıgı da cok etkiliyor. Kickin capı özellikle sesin inceliğini kalınlıgını ve tınısını etkiliyor bildiğim kadarıyla, farklı tarzlarda farklı kickler gidiyor genelde. Hatta kick kadar kicke vuran pedalın ucu ve basılmamısken kickle yaptıgı egimi de tonu etkiliyor, plastik uclular daha "dıp dıp" diye ses verirken, süngerimsiler(?) dup dup yapıyor daha cok, pedal kickten uzak oldukca davulcunun kontrolu azalsa da kicki vurdugunda momentumdan dolayı daha kuvvetli ses verdiğini de aralarında konusurlarken duymustum. :) Ama belki kayitta gozardi edilebilecek olanlar vardir dedigin gibi, bilemiyorum...

Pedalının tokmağının tonu etkilediğini duymuştum ve miksajda tokmağın deriye temas ettiği anı işlenmemiş bıraktığımı düşünürsek genel tona etkisinin çok olabileceği de çıkar ortaya.Ya... bu arada bende gitaristim zaten hehe... :lol:

Davul mikrofonlama ve davul kaydi uzerine genel bir makale yazdim.Yani bir makalede ne kadar anlatilabilirse oyle bir yazi iste. Bir dergide yayinlanma olasiligi var.Yayinlandiginda linki verecegim.:) O zaman bu konuyu daha da ayrintili konusuruz.

onemli bir kac not duseyim;
Davul kaydina baslamadan once dikkat edilmesi gereken 3 onemli nokta var;
1:Davul akordu;Haklisiniz davul akorlama en onemli konulardan biri.Ses muhendislerinin mutlaka davul akordu -az da olsa-ogrenmesi gerekiyor.Cunku her davulcu akor isinde iyi degil.Tabii ki davulcu bu isi bilse iyi olur.
2:Davulcu nasil vuruyor, teknigi ne ?Her yigidin yogurt yiyisi farkli.Boylelikle neyi yakalamaya calisacagimizi ogreniriz.
3:Davulun derisinin durumu;davulun derisinin inceligi kalinligi,yeniligi.

Diger onemli noktalar arasinda ise;
kick'in pedalinin nasil pozisyonlandigi ve tokmagin hangi malzemeden oldugu.Dampening -simdi turkcesini hatirlayamadim-orani onemli.Fazla olursa shell resonansi kaybetme durumu var vs vs

Bu 3 olayi hallettikten sonra mikrofonlama isi geliyor.Ki o uzuuuun bir is.:)

Bu arada ben ses muhendisiyim.Davul calmayi bir ara denemistim.Ugrassaydim olurdu.Ben isin bu taraflarini sevdim.:)

Dampening = Susturma

Nalan o makale çıktığında kesin linkini bekliyoruz :D

Benim tecrübeme göre iyi davul kaydının sırrı önem sırası ile:

1) İyi bir davulcu. Ne yaptığını bilen, dengeli ve istikrarlı çalan bir davulcu şart, aksi halde ne yapsan iyi bir performans çıkmıyor, aşağıda sıralayacaklarım ne kadar iyi olursa olsun.

2) Derileri yeni takılmış, akordu adam gibi yapılmış iyi bir bateri kiti. Kit genel olarak iyi tınlamalı, bunun için de adam gibi malzemeden yapılmış, feleğin darbesini yememiş adam gibi bir kit olması gerekiyor. Deriler belli bir çalımdan sonra yorulur, hatta ölür. kayıttan önce kesinlikle yeni deri gerekiyor, ve akortlanması şart. (Bu davul akortlaması ile ilgili bu işi iyi bilen tanıdığım bir Amerikalı arkadaşa bir yazı yazdırıyorum, tercüme edip buraya asacağım.) Ayrıca abuk sabuk harmonikler üretmeyen, hisleme yapmayan müziğin tarzına uygun kaliteli ziller.

3) Güzel tınlayan akustik dengelemesi yapılmış bir davul odası. Davulun da odada doğru yere yerleştirilmiş olması kayıda yansıyan sesi doğru yönde etkiliyor. Zira davulun sesinin karakterini veren en önemli öğe içinde bulunduğu oda. Davul bir tarafta duvara çok yakın, diğer tarafta çok uzaksa doğal olarak da kayıda yansıyan stereo imaj aynı şekilde kayık gerçekleşecektir.

4) İdeal mikrofonlar ve oda içerisinde davulun ideal tınladığı tatlı noktalara yerleşimleri. Davulcu çalarken odada dolaşıyoruz ve sesin kulağımıza en güzel geldiği noktaya bir mikrofon koyuyoruz. Burada da mikrofonun karakteristiğinin kulağımıza ne kadar yakın olduğu hususu ortaya geliyor. Bu teknik olarak imkânsız bir eşleme olduğundan kayıt mühendisinin elindeki mikrofonun karakteristiğini iyi bilmesi orada duyduğu sesin kayıda aşağı yukarı nasıl yansıyacağı konusunda kendisine bir fikir veriyor ve karar da ona göre hemen alınıyor. (Profesyonel kayıtlarda bu işler için kullanılan mikrofonların fiyatlarının 1500 - 2 bin dolardan başlamasının sebeplerinden biri de bu, karakterisitiğini insan kulağına eşlemeye çalıştıkça maliyet de artıyor.)

5) Davula parça parça değil bir bütün olarak yaklaşmak gerekiyor, zira davulun parçalarını kayıtta birbirinden ayırmaya çalıştığınızda başınıza hiç aklınızdan geçmeyecek sorunlar açılabiliyor. İngilizlerin deyimi ile "can of worms". böcek kutusu, bir açtın mı bir daha toplayamıyorsun.

O yüzden overhead mikrofonlama olayına sadece ziller açısından bakmayıp esas olarak davulun genel sesini yakalamak için yaklaşmak, M&S (Middle and Side) Mono + Stereo tekniğini iyi geliştirip bu kayıdı en güzel şekilde almak, yakın mikrofonlamada elde edilen bireysel sesleri de miksaj esnasında belli noktaları belirginleştirmek için kullanmak daha isabetli ve netice getiren bir yaklaşım oluyor. Davul kaydında tecrübe arttıkça bu orta çizginin her iki yanına doğru açılmak da doğal olarak kendiliğinden geliyor.

6) Ve tabii ki ideal mikrofon preamplileri.

Bunların her birinin kendi içinde ne kadar iyi olduğu direkt kayıda doğru orantılı olarak etki ediyor.

Hehehh, ok soz!

Yukarida yazdiklarina katiliyorum.:)

Iyi bir davulcu gerekli demissin,biz muhendisler nasil secici olabiliriz?
sorusu geldi aklima! yani herkes profesyonellerle calisamiyor.Yine de alabilecegimiz en iyi soundu almaya calismak gerekiyor.

Bu arada Turkcelestirme icin tesekkurler.Bunu surekli yapabilirsin uyariyorum.:))

Ses mühendisi olarak o konuda yapabileceğin pek fazla birşey yok, yani sonuçta personel seçimii mühendisin insiyatifinde olmadığı için en fazla yapabileceğin içinden "seni de çalacağın davulu da!" diye sövüp saymak veya bir adım daha ileri gidip Mixerman'ın yaptığı gibi anılarını bir kitap haline dönüştürüp satmak olur :) (o kitabın da bir kopyasını satın al mutlaka bu arada, gülmekten yıkılırsın.)

Ama mühendisliğin yanında prodüktörlük görevini de üstlenmişsen o zaman zaten tercihler senin insiyatifinde, ayrıca prodüktör olabilmenin temel gereksinimlerinden biri de çalımlarına çok güvendiğin bir müzisyen portfolyosunun elinin altında olması. Yani müteahhitlik yapacaksan ameleler pazarının nerede olduğunu, kimin çalıştığını kimin kaytardığını, kimin söz dinlediğini kimin burnunun dibine gittiğini bilmen lazım. O durumda olunca da sürekli çalıştığın birkaç kaliteli baterist elinin altında sürekli oluyor zaten, onları kullanıyorsun.

Eğer davulcu grup davulcusuysa.... hmmm. Paranı aldığın sürece sesini kıs, işini yap, projenin sonunda da "ismini yazalım mı katkıda bulunanlar listesine?" derlerse "yok yahu zahmet etmeyin, ne yaptık ki?" dersin gider. Olur ha ileride seni mesul tutarlar filan ;)

Bu davul olayi lanet bir olay canim. Insani vezir de eder rezil de. Bu yuzden en cok konsantre olunmasi gereken surectir. Davulcunun calmaya basladigi ilk 10 saniye icerisinde notu verirsiniz zaten. Eleman iyi bir davulcuysa gorevimiz set'in akustik soundunu en iyi hale getirip guzel tonlari en iyi sekilde kaydetmektir. Tabi burada bize dusen gorev sirf dBleri gozlemek degil odaya girip davuldan cikan sesleri analiz etmek ve gerektiginde tonlamaya mudahale etmektir. Bana, davula her yapistirilan bant evlat acisi gibi gelir (tamam abarttim). Ozellikle tomlarda bu cok kritik bir secenek ortaya koyar ki kaydettigimiz muzigin turune, havasina gore hareket etmek durumundayizdir.
Tomlarda ve kickte yeni deri taraftari olmama ragmen trampette bir guzel dovulmus, sikica yerine oturmus derinin tadini baska seyde bulamam.

davul akortlama

Bunu basitçe şöyle özetleyebilirim.
Mesela yeni deri takıcaksın.Derinin üzerine kasnağı oturtuyorsun.Deriyi elinle kasnak takılı ancak vidasızken hafif bir tur döndürüyorsun ki tam otursun.Sonra vidalara sırayla a,b,c,d,e,f dersek önce a sonra d sonra b, e ve c,f sırasıyla karşılıklı paralel olarak sıkmadan takıyorsun.daha sonra yine aynı sırayla bir kerede yarım tur gibi küçük turlarla döndürüyorsun bir gitar teli gibi istediğin sese erişene kadar.Alt derilerde aynı şekilde akortlanır.iki deriden birinin tiz digerinin pes olması değişik durumlar yaratır,bunun seçimi sana kalmıştır.
Davulda Kick ,2 alto ve bir floortom olduğunu düşünürsek bu dört parça minör yada majör yada 2'li ses aralıklarıyla yada :!: :?: tamamen keyfe göre tonlanır.
Trampeti ise sıkabildiğiniz kadar sıkın derim.

Re: davul akortlama

rizla' Alıntı:
...Alt derilerde aynı şekilde akortlanır.iki deriden birinin tiz digerinin pes olması değişik durumlar yaratır,bunun seçimi sana kalmıştır. Davulda Kick ,2 alto ve bir floortom olduğunu düşünürsek bu dört parça minör yada majör yada 2'li ses aralıklarıyla yada :!: :?: tamamen keyfe göre tonlanır...
Tom'ların akort vidaları arasındaki tını farklılıkları da en az olmalı (cent/koma bazında). Ne kadar az olursa o kadar temiz overtone duyarsın. Yoksa pek çok vınıvınıvını şeklinde dağınık frekanslar gelir kulağa...

Şahsen kontrollü bir sustain için tom'ların altderilerini kısmen daha gergin yaparım üste göre. Şunu belirteyim ki 17-18 Temmuz 2007 tarihindeki İstanbul'da gerçekleşen Mike Stern konserinde, Dave Weckl benim Maple Custom'ı çaldı. Davulun akorduna baktığımda tüm tomlarda alt derinin önemli derecede gergin olduğunu gördüm. Ayrıca tom'lar arasında temel olarak 4'lü aralık hakimdi. Ama "tam 4'lü" değil. Yoksa hoş tınlamaz. Eksik 4'lü "gibi" diyeyim...

Tahta:)

İstediğiniz sounda ve kayıt yapacağınız odanın boyutuna göre /tahta vb.) levhalarla en kötü davulun bile soundunu önemli derece de yükseltebilirsiniz. Cross için birşey söyleyemem ama altolar ve trampet için özel levhalar ve doğru yerleştirimle çok şaşırabilirsiniz. Ben şaşırdım ordan biliyorum:)

Haznac' Alıntı:
kicki değiştirmek sonucu o kadar değiştirir mi? çünkü kickin miksajda içinden geçtiği aşamalardan sonra zaten işlenmemiş esas tonuyla bir alakası kalmıyor.En azından ben miksaj yaparken öyle oluyor.

Vokalin mixajda içinden geçtiği onca aşamadan sonra vokalisti değiştirmek sonucu o kadar değiştirir mi? Sorduğun soruyla bu sorunun cevabı aynı.

iyi kalitede bir davul çok hatalı akortlanmadıysa çoğu zaman ortalama bi performans verir. o konuda çok endişe etmemekde fayda var bence.
yani hiçbi zaman rezalet gelen bi trampet soundunu bi paneli biraz eğerek falan düzeltemezsin.

akord için ise tabiki her vida arasında mininmum ton farkı olmak şartıyla üst derileri bol alt derileri ise biraz daha gergin kullanıyorum şahsen.
kros u baya bol bırakıyorum. ( içi bomboş )

trampeti eskiden biraz gergin kullanırdım şimdilerde daha ortalama bi ayarda kullanıyorum.

yani demek istediğim esasında çok high end bi sistemde çalışmıyacaksa ve çok sıradışı bi ton falan istenmiyorsa radikal ayarlardan kaçınılıp ortalama ayarlar çekerek çoğu yerde kabul görebilecek bi sound elde etmeli.

yoksa sakız oluyo işler ve belli oluyor üzerinde çok oynanan bi davul soundu. bu yüzdendir ki heralde parmakla sayılacak kadar adam akustik davul kayıdı yapıyor albümlerinde ( bilgisayardan yazmaktansa). onlarında bi okadarı başarılı soundlar alıyor .

fikrim bu. sakin gitmek lazım davul soundunda bence.

Geri