[Eski] Davul / Davulcu / Ekipmanı Hakkında

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Öncelikle meraba...

Ben yaklaşık 2 senedir Bateri çalıyorum ve şuan teknik olarak bayaa ilerdeym...

Artık ders almıyorum,ama gende kendimi ilerletmek istiyorum.Bana bu konuda yardım edebilecek birileri warsa rica ediyorum :)

Baktım birkaç gündür buraya birşey yazılmamış.
Gitarcıyım özellikle rahatsız edip kıllık olsun diye yazdım.

Burası teknik olarak bayaa ilerde olan, derse ihtiyacı olmayan insanların forumu lutfen rahatsız etmeyelim bu sofistike bölgeyi. :roll:

O kadar konserde bulundum o kadar teknik olarak ilerde! davulcu tanıdım ama hiç bir zaman davul akordu nasıl yapılır bunu bilenini görmedim. Bu işle ilgili "bilenlerin" çoğu da kulağına hoş gelen tonları yakalayabilen nispeten duyma yeteneği gelişmiş arkadaşlar oluyor gözlemlediğim kadarı ile. Peki bu işin bir ilimi olmadı bir tekniği yokmudur. Bu işle ilgili kapsamlı bir kitap olmadı bir makale yazılmamışmıdır. Merak içindeyim.

Herşeyden önce buradan sana nasıl yardım edebiliriz onu anlamış değilim. Varsa merak ettiğin birşeyler sor anlatsınlar (ben de gitaristim kih kih kih :) ) Senin yapacağın en iyi şey DVD, VCD ne bulursan davulcuları seyretmek sanırım. Birçok grubun davul riffleri orada burada satılıyordur. Onları okumayı biliyorsan ki çok kolay, onları çalış derim.

Sevgili Orçun rahatsız eden sen değilsin, Cemal abi afacanlık yapıyor da ona takılıyorum. :)

Ama bir nokta var ki değinmeden geçemeyeceğim; biz burda imlâ kurallarına ve güzel Türkçe kullanımına mümkün olduğunca dikkat etmeye çalışan insanlarız, mesajından gördüğüm kadarıyla sen bunu pek takmıyorsun, olabilir ama o zaman buradan bilgi alabileceğin insanlar da senin mesajını umursamazlar. Mesela ben hala "v" harfi yerine neden "w" kullanıldığını anlayabilmiş değilim. Umarım anlamışsındır ve alınmamışsındır...

Sevgiler...

Tabiki anladım :) Sadece zamandan kazanmaya çalışıyordum :)
ehehe

Ya bana nası yardımcı olursunuz söyleyim;

Mesela Nota falan gösteren veya bilek egzersizi gösteren veya açıklayan web siteleri varsa yazabilirsiniz veya ne bileyim kendi bildiginiz 1-2 ufak nokta yı burdan söyleyebilirsiniz :)

şimdiden teşekkür ederim...

ben stick kontrollere ağırlık veriyorum..virtüözler bile hala çalışıyor:)
bazen sıkıcı olabiliyor ama ço faydasını gördüm,bileklerin ve parmaların esnekliği açısından da kulak olarak da teknik olarak da..

lefter' Alıntı:
davulcu tanıdım ama hiç bir zaman davul akordu nasıl yapılır bunu bilenini görmedim. Bu işle ilgili "bilenlerin" çoğu da kulağına hoş gelen tonları yakalayabilen nispeten duyma yeteneği gelişmiş arkadaşlar oluyor gözlemlediğim kadarı ile. Peki bu işin bir ilimi olmadı bir tekniği yokmudur. Bu işle ilgili kapsamlı bir kitap olmadı bir makale yazılmamışmıdır. Merak içindeyim.

http://home.earthlink.net/~prof.sound/index.html

Adresinde ağaçların tona nasıl etkide bulunduğundan akora ; Davul ve zil alırken püf noktalara kadar aradığın teknik bilgileri bulabilirsin.

Davulcu olmasam da bildiğim birkaç şey var: Allahın her günü 1 saat boyunca 90, 105 ve 120 metronomda sade ritm çalışması yapmak maksimum derecede faydalı. Bunu birkaç ay skılmadan yapmalı. Davulcuların en büyük sorunu, metronom konusunda solidleşmeden acayip riffler ve ataklara girişmeleri. Tabi stüdyoya gelince anya konya meydana çıkıyor. Klikleri takip edemeyenler mi, ritm çekenler mi, yoksa slow parçalara çalamayanlar mı...

Davulcular zamana hükmeden insanlardır. 8) Karizma bir giriş yapayım dedim. 8) davul çalarken ilk önce beyninizin dingin ve huzurlu olması gerekiyor. metronom ile, gece gündüz yatıp kalksanız bile, kayıt yapmak veya performans sergilemek için setin başına geçtiğiniz zaman size tek yardım edecek nokta ;refleksleriniz ve sinir yolları rahat,huzurlu güzel bir beyindir. öyle saatlerce şu metronumu vurayım,yok şöyle geçiş yapayım diye afedersiniz; delibeygir misali metronomun peşinden koşarsanız, yapacağınız kayıttan ne müzisyen arkadaşlarınız nede tonmaisteriniz birşey anlar.8) dünyanın en keyifli ve güzel işini yapıyorsunuz bırakın tadını çıkarın kasmayın kendinizi. rahat bir biçimde oturun ve müziğinizi icraa edin. Akort için bulunduğunuz ortam, kullandığınız deri. tuşeye olan baskınız bunların hepsi sizin kulağınız ile direk bağlantılıdır. en iyi referans kendi kulağınızdır.

İlk soruyu ben sorayım.
İlk davulumu aldım.Dolayısıyla akort falan yapmayı yeni öğreneceğim.Şimdilik kulağıma hoş gelecek şekilde akortladım.
Davul belçika malı ismi duyulmamış birşey.Markası Stage.Belçika malı ve gayet kaliteli.Özellikle aksamı harika bence.
Ziller istanbul marka.Parlak değiller.Mat renkteler(ancak böyle tarif edebiliyorum)
Şimdi gelelim sorulara :
Ziller istediğim gibi yankılanmıyor.Yani garip tınlıyor.Aksam iyi ziller de iyi olduğuna göre hata bende.Keçeleri hangi şekilde yerleştirmekten tutun da zillerin vidalarını ne kadar sıkacağıma kadar gerekli bilgileri nasıl öğrenirimBununla ilgili bildiğiniz siteler var mı.Burada tarifle anlatmak çok zor olacak çünki.

Bir de deriler çok hoşuma gitti.Çift kat yağlı deriymiş sanırım (evans)
Altolar jazzy tınlıyor.Beck in sea change albümündeki davullar gibi .Hafif bidonumsu

Bilmiyorum gördmüşmüydüm bu linki

http://home.earthlink.net/~prof.sound/index.html

aranan coğu şeyi barındırıyor.

Benimde bir sorum olacak Buzz VS Double stroke roll . Hangisi?

Buzz = Bagetlerin üzerine baskı uygulanıp rebounddan yararlanılarak çıkartılan Buzz sesidir. Sesi içinde birden cok vurus barındırır.

Double stroke roll = Adından da anlaşıldığı gibi 2 vuruştan (LL RR yada RR LL) oluşan bir tekniktir.

Bazı bateristler çok vuruş gerektiren bazı partisyonlarda buzz tercih ederken bazıları Double stroke roll tercih eder.

tabiki buzz , double stroke roll a göre daha basit oldugundan tercih sebebidir. Ama iyi çalışılmış double roll buzz a göre daha iyi ses verir.

Double stroke bence doğru bir yöntemdir. ilk başlarda insanı çok kasar sonra alışırsınız. amaaaa! stroke roll yapayım derken bileklerinizi sakatlamayın arkadaşlar. 8) konservatuar yıllarında birbirimize artistik hareketler yapacağız diye çoook hastahane yolları arşınladık 8) metronom ile önce düşük hızlarda başlayın 50-56 bu ilk aşama kısmını mümkün olduğu sürece uzun tutmaya çalışın. bu çalışmayı yaparken çalışmakta olduğunuz metronom hızından başka bir hız değerinde yüksek sesle kitap okumayı veya bir arkadaşınızla başka konularda muhabbet etmeyi deneyin çok büyük faydasını göreceksiniz. :twisted:

Rudiment'ler derim oncelikle. Stick Control for the Snare Drummer adli kitabin uzerine yok bu konuda.

Kitabin ilk sayfasindan alinmistir ;

R=Sag L=Sol

RLRL RLRL RLRL RLRL
LRLR LRLR LRLR LRLR
RRLL RRLL RRLL RRLL
LLRR LLRR LLRR LLRR
RLRR LRLL RLRR LRLL
RLLR LRRL RLLR LRRL
RRLR LLRL RRLR LLRL
RLRL LRLR RLRL LRLR
RRRL RRRL RRRL RRRL
LLLR LLLR LLLR LLLR