[Eski] Cubase SX ile Pro Tools nasıl senkronize edilir?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ghelida

Yeni üye
selamlar

çok kısaca özetliyorum....bir adet pc , ve sx ....bir adet mac g5 ve protools....bunları sync çalıştırmak mümkün de nasıl ?

teşekkürler.

MTC (MIDI Time Code) ve remote control özelliği ile kontrol edebilirsin. Oradaki Cubase SX menülerini şu an tam hatırlamıyorum, ancak bunlardan birini master, diğerini slave olarak seçeceksin, (mesela Pro Tools makina Master, Cubase makina Slave) Master'in MIDI çıkışını Slave'in MIDI girişine vereceksin. Master'daki MIDI ayarlarından "transmit MTC" ve Slave'deki MIDI sync ayarlarından da "Lock To MTC" veya benzeri bir seçenek varsa seçeceksin. Bu şekilde Slave olan sistem MIDI girişinden gelen MTC'ye kilitlenir. Master okumaya başladığı anda Slave de zaman çizgisini aynı zaman lokasyonuna gönderecek ve aynı doğrultuda hareket ettirecektir. Hatta Slave Master'ı offline durumda bile takip eder, mouse ile zaman çizgisini Master'da başka bir yere taşı, Slave de aynı şekilde oraya gider. Pro Tools'da bu Preferences menülerinde mevcut.

Burada dikkat etmen gereken tek husus, her iki bilgisayar sistemini de aynı wordclock'a senkronize etme zorunluluğudur. Eğer farklı clock'larla çalıştırırsan her iki tarafta yaptığın WAV dosyalarını tek projede birleştirmeye kalktığında sarkma/çekme durumlarıyla karşılaşırsın zira hiçbir cihaz tam 44100Hz veya 48000Hz sample rate ile çalışmıyor. Yalpalamalar oluyor, jitter'lar dolayısı ile kaymalar oluyor, her bir cihaz da kafasına göre gittiği için her ne kadar aynı Time Code'a kilitlenmiş olsalar bile asenkron sampling'de birbirlerini tutmuyor (seneler önce daha iş bilmezken başıma geldi, "aaa bu niye böyle oldu şimdi?" dedikten sonra işin detayına inince farkettim, o yüzden biliyorum).

Şu an biraz meşgulüm, ilk fırsatta menülere bakar daha detaylı yazarım.

selam mahcem.....
iki forumdaki cevapların için de teşekkürler...
digi 002 olaylarına girmeye başlıyoruz ufaktan da ...malum film scoringin vazgeçilmezi protools. ama işte amacım yıllardır pratikliğini kazandığım sx den vageçmemek...benim diğer arkadaş da mac almaya niyetli gel gör ki senkron olayı olması şart....
şu anda aleti tam kurmadık bir türlü vakit bulamıyoruz :(
istersen senkon aşamasında tekrardan senle konuşalım hem uygulamalı eminim daha kolay anlaşılır.

tekrardan saol
iyi çalışmalar kolay gelsin.

Sorun değil, bunlar çok yaygın olarak yapılan şeyler. Biz zamanında Yamaha AW4416 Hard Disk Recorder ile Sonar yüklü PC'yi böyle senkronize edip çok kayıt yaptık. Zor şeyler değil, sadece mantığı iyi kavraman gerekiyor -ki o da çok detaylı değil aslında. Bunlar çok basitleştirildi artık.

Yalnız eğer Film score filan çalışacaksan Time Code ile beraber wordclock sinyali de sağlayabilen adam gibi bir Time Code Generator alsan iyi olur diğer cihazlarla beraber, ucuz birşey değil ama film müziği ile uğraşanlar için gerekli. Tektronix ve Rosendahl'ın oldukça kaliteli ürünleri var. Bir de onu makinelere beslemek için MOTU Timepiece AV gibi Time Code'u MIDI sinyali içine birleştiren arabirimlerden birini alıp bağlayarak işi çözersin. Malum Digi 002'de TC Input diye birşey yok, hatta Wordclock In bile yok. Harici Wordclock senkronizasyonu SPDIF veya ADAT üzerinden yapılabiliyor ancak.

Tabii ne işe yaradığını bilmediğin bir cihazı da şıp diye alma. Zaman içerisinde karşına çıkacak handikaplar seni ihtiyaçlar konusunda yönlendirecektir.

Selam,
Bu konu hakkindaki benim dusuncem, LE sysyem ler film post production lari icin hic uygun degil.
bana gore bir kac sebebi var,
yukarda bahsetigi gibi, Mahcemin time code I/O lari yok. ikinicisi, burda daha cok picture editor den file lar OMF2.0 olarak geliyor. Tr de hangi ortami kullaniyorlar bilmiyorum. Boyle olunca Digi Translator ve DV toolkit alman zorunlu. LE system ler de time code salise-saniye-dakika-saat olarak default sekilde. LE ile ile gelen 30 gunluk bu ek software le bunu feet-frame sekline ceviriyosun. Diger bir unsur NTSC-PAL drop ve non-drop frame ayarlari ve tabiki, 24 frame film veya 23,975 HD veya TR de 25 frame PAL Tv ayarlari.
yukardakilerin cok kabaca maliyeti 6000us$.

Benim de aynen suandaki LE ile dertlerimden birtanesi, en kisa zamanda HD ye gecmek istiyorum.
kolay gelsin

selamlar

fazla masrafa girmeden sorununuzu halletmeye çalışmakta fayda var.Midi sync sorununuzu çözmeniz için bir önerim olacak.Midi bildiğiniz gibi çok yavaş ve sağlıksız bi protokol aslında,bide Midi interface ler girince devreye işler iyice arap saçına dönüyor.Size tavsiyem http://www.musiclab.com adresini bi inceleyin bu arkadaşlar MidiOverLan CP adlı küçük bir program yazmışlar.Bu yazılımla bikaç tane PC ve Mac i Ethernet üzerinden Midi alışverişi yapabilecek şekilde Network haline getirebiliyorsunuz.G5 inizde Ethernet in yerleşik olduğunu düşünürsek en fazla (eğer yoksa) PC nize bir Ethernet kartı birde bu yazılımı satın alarak
iki makine arasındaki en hızlı ve stabil Midi hattını kurabilirsiniz..Ben 6 aydır 2 G5 ve 1 PC yi böyle yürütüyorum aslan gibi çalışmakta..hararetle herkese tavsiye ediyorum.
Digital Sync meselesine gelince ben 002 kullanmıyorum ama sanırım makinenizin arkasında DigiSync in/out BNC connectorleri olmalı.Eğer PC nize eklediğiniz ses kartınızda biraz profesyonel bir seçimse onunda DigiSync I/O ları olmalı ..oo2 yi Digital Master yaparda Sync out unu PC nizin Sync inine bağlarsanız vede PC nizi Digital Slave pozisyonuna getirirseniz harika bir çözüm olacaktır.
diğer arkadaşların söylediği Home Studio nuza Master bir Digital Clock Generator yerleştirmeniz tabiiki en doğru çözümdür.Zira Digital Clock unuz ne kadar kaliteliyse studio nuzdan aldığınız Sonic kalite o kadar artıyor buna inanın.Ama makine mühendisliği eğitimi aldığımdanmı nedir herzaman en emniyetli sistemi en ekonomik kurma gayretindeyim.

Kolay gelsin

aykut gürel

Aykut, sorun da orada zaten. Digi 002/002R serisinde DigiSync yok. Wordclock I/O dahi yok.

Dolayısı ile Time Code Senkronizasyonunun yapılabileceği tek iletişim yolu MIDI Time Code (MTC) olmak zorunda. Onun için de MOTU'nun Timepiece AV veya Midiman'ın, Emagic'in veya JL Cooper'ın vs. ürettiği normal 75Ohm kablo üzerinden gelen LTC/VITC bilgisini MIDI sinyalinin içine yerleştirebilme kapasitesine sahip bir ara birim alıp senkronizasyonu onunla yapması lazım.

merhaba ...
bu aralar fazla internete vakit ayıramadığımdan mesajların tümünü şimdi aldım..
Aykut bey öncelikle tanıştığımıza çok memnun oldum...ve açıklayıcı yardımınız için teşekkürler....önerdiğiniz sayfaya bakıcam...
Ben yıllardır cubase kullanıyorum... ama ekipmanımızda protoolsun olmasının da faydalı olmasını düşünüyorduk ki çok kelepir bulduğum digi002 rack i almaya karar verdik.... aldık:)
Hedefim senkron film-müzik yerleştirme olaylarını sx yerine protools da daha rahat yapabileceğim düşüncesi idi ki ( dünyada filmscoring büyük çoğunlukla protools) gelen yorumlar time code senkronizasyonun sorun çıkaracağı gibi biraz moralleri bozdu...hd sistem şu anda bizi aşar durumda...öncelikle digirack protools le den başlayalım yavaş yavaş diye düşünmüştük açıkçası

Çalışma düzeni....dediğim sx ve protoolsu senkronize bağlamak şeklinde olacaktı yoğunluktan henüz kurma aşamasına geçemedik....
bundan evvel önce pcde kurmak ve hatta sx in ve protoolsun aynı bilgisayarda nası çalışıcağına falan bakma düşüncesindeyim ...

başlar başlamaz sorularımIN artıp sizleri daha çok meşgul edeceğime şüpheniz olmasın :oops:

iskender bey pcdeki ses kartı maudio audiophile 24/96 internal sizden aldığım ...

şimdilik bu kadar
tekrardan teşekkürler.

P.S. Aykut bey ben mühendis değilim ama "herzaman en emniyetli sistemi en ekonomik kurma gayretindeyim" sözünüze sonuna kadar katılıyor ve aynı gayret içinde çabalıyorum :)

Ghelida,

Mahcem, Berk ve Aykut Gurel çok faydalı bilgiler vermişler.

Filme senkron çalışmanın en sağlıklı yolu "resolved" olarak adlandırılan sync metodu. Bu metodda master'a (bu durumda görüntü) bağlı tüm slave cihazlar master'a kilitleniyor ve slave cihazların hızları sürekli kontrol altında tutuluyor. MTC trigger metodunu kullanir, slave cihazlar tetklenir, master'a kilitlenir fakat kendi hızları ile çalışır. Bu metod uzun programlarda sorun çıkartabiliyor.

Berk'in LE ile şikayetlerine katılıyorum, o audio post ile ilgili çalışıyor o yüzden de HD istiyor, aslında hepimiz istiyoruz ama bütçe elvermiyor... :?

Senin Berk kadar sorunların olmayacak çünkü işin sadece scoring kısmı ile ilgilisin. + Televizyon için çalışacaksan 25 fps kullanacaksın bir tek.

Madem PT HD için bütçe yok, bir önerim olacak...

Artık tüm video / film editing non-linear yapıldığına göre (genelde Avid veya Final Cut vs) bence senin için en pratik çözüm film QuickTime olarak Pro Tools'a import etmek. Filmdeki diğer sesleri de ses kanallarına import edebilirsin. Bundan sonra müzikleri ve diğer eklemek istediklerini ekleyip export edersin. Bu dosyayi video editor'e verdiginde (0 noktasından programın sonuna kadar) bir problem çıkmaz.

PT LE'de standart olarak timecode (frame vs yok) ama görsel referans olarak QuickTime movie'ye burnt in olarak timecode yazdırabilirsin.

Canopus marka gibi bir video kartı ile QuickTime movie'yi başka bir monitör üzerinde oynatabilirsin. http://www.canopus.com

Ben bu şekilde çok çalıştım, bir problem çıkmadı. En ekonomik yol bu.

Tabii bir de peşinden MTC ile Cubase'i sürükleyeceksin. Bu biraz can sıkıcı. Bir de Cubase can sıkıcı. Ben eskilerden beri Cubase kullanıyorum ama her ne kadar para verip SX'e upgrade etmiş olsam da artık öylece duruyor bir köşede. SX'in visual interface'i çok karışık, gözüm yoruluyor. Pro Tools'un MIDI editörü Cubase kadar özelliklere sahip değil ama emin ol yapığımız işlerin çoğu için (quantizing, velocity editing, pitch bend editing vs vs) çok çok çok daha pratik.

Kolay gelsin.

selam ufuk
ben zaten uzuun zamandır quick time ile yapıyorum bütün bu sync scoring işlerini... sx 'te... ve evet 25fbs .... pc im bence iyi bir konfigürasyonda olmasına rağmen ...bir müddet sonra frame altı çalışırken şişiyor...ve makinanın zorlandığını hissediyorum....

belki protoolsda bu zorlanma biraz daha azalır... bir de ilerde mac te kullanma durumu olunca iyice rahatlıycaz diye düşünüyorum..

videoyu başka monitörde oynatmayı ben de düşünüyorum...capture card ile de yapılabiliyo sanırım..

teşekkürler
görüşmek üzre

Ufuk benden once yazmis,eger DUC formlarina bakarsan, ADVC-100 firewire karti nerdeyse tek geciyorlar, bende onu kullnaiyorum cok nadir olsada arada sirada ufak sismeler yapiyor. Mojo yu oneren var ama AVid olayina girmiyeceksin galiba.
iki monitor yetmez oldu, video monitor sart. onuda firewire araciligi ile Ufugun dedigi gibi, quicktime ile referans monitorune atabilirsin.
DV tool kit ve translator bence olmazsa olmaz. boyle olunca masraf yukseliyor.
Nuendo da durum nedir bilmiyorum, Avid yada final cut dosyalarini import edebilirmisin bilmiyorum. ama PT LE ye gore cok daha iyi secenek onda eminim.

Merak ediyorum acaba, PT LE de quicktime da DV camcorder araciligi ile Vegas, Premiere veya Avid te oldugu gibi 1394 porttan video monitore, goruntu atabilir misin?
bir deneyim bakayim, eger elde varsa uygun bir cozum olabilir.

Selam Berk...

berk' Alıntı:
Merak ediyorum acaba, PT LE de quicktime da DV camcorder araciligi ile Vegas, Premiere veya Avid te oldugu gibi 1394 porttan video monitore, goruntu atabilir misin?

Evet, ADVC-100 varsa PT LE'de de Quicktime movie'yi firewire'dan gönderip ADVC-100 out aracılığı ile herhangi bir video monitörde oynatmak mümkün.

Yalnız movie'nin DV formatında olması şart.

Bir de PT içinden "play movie out of firewire" (ya da öyle birşey şimdi tam hatırlamıyorum :p ) seçmek lazım.

Berk, senin bir HD projesi vardı, ne durumda? Umarım olur... 8)

Audio post ile uğraşıyorsun, LE adama saç baş yoldurur... :lol:

Merhaba Ghelida,

PT, G5 ve Canopus ADVC-100 gibi bir konfigürasyonla Cubase'de olduğundan çok daha fazla rahat edeceksin, bundan eminim.

Ek bir video kartı kullandığından makinanın üzerinden filmi oynatma yükü kalkacak, bu çok önemli birşey.

PT LE ve Mac ile ilgili olarak... Her ne kadar şu an için ciddi bir problem olmasa da bence PT 5'in karşılığı bir performans alamıyoruz. Fakat bu yaz PT'nin Mac versiyonu kodu yenilenmiş olarak piyasaya sürülecek, eminim ki şu andaki performanstan çok daha başarılı olacak. Komik gelecek ama bence PT'nin Mac OS X versiyonu fazlasıyla aceleye gelmiş... Bunu Bülent Bıyıkoğlu ile de konuşmuştum, kendisi Digidesign'ın ekibinde çalışmış biridir.

Canopus'u Türkiye'de Computorium http://computorium.com.tr satıyor. Son fiyatlar hakkında bilgi edinirsen ve bizimle paylaşırsan seviniriz.

Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

UfukOnen' Alıntı:
Selam Berk...

berk' Alıntı:

Evet, ADVC-100 varsa PT LE'de de Quicktime movie'yi firewire'dan gönderip ADVC-100 out aracýlýðý ile herhangi bir video monitörde oynatmak mümkün.

Yalnýz movie'nin DV formatýnda olmasý þart.

Selam Ufuk,

benim yukarda demek istedigim, video camera(dv camcorder) kullanarak, AdVc-100 almadan, ayni seyi yapmak. QT den, video yu, camera nin Firewire port unu kullanarak, referans monitorune atmak, Avid, Premiere ve Vegas ta yapiyorum bunu, PT de olurmu? onu merak ediyorum ama denicem biara.

film isine gelince, devam su anda iki proje var, burda ilani olana gecen hafta basladik, Tr den iki kisinin muzikleri secildi. onlari biara duyurucam. yalniz yonetmen tam catlak, Cannes yetistirmeye calisiyor, filmi 140 dakka yapmis. bu filmde indie yani. :? napican LE ile kafayi yiyoruz, hergun ebay den HD1 ler ne kadara gidiyor, onlari takip ediyorum, ama yakinda.

Burada,
Ghelida ya

DV tool kit olmazsa, TC ile calisma yontemleri;

1. TDM de bir, TC li bir session actirip, sonra HD e kopyaliyip, onu her zaman eline score geldiginde kullanabilirsin, yalniz burda TC ile hic oynama, aninda kaybedersin.

2. baska bir yontem, plug-in lerin icinde olan Time compression/expassion plug-in i. Bunu session boyunca acik tutarsan, sana TC ni vericektir.

tabi ki bunlar, buz gibi bira yoksa soguk su iceyim ben bari yontemleri. DVtool kit, benim biram degismem onu hic :twisted:

berk' Alıntı:
benim yukarda demek istedigim, video camera(dv camcorder) kullanarak, AdVc-100 almadan, ayni seyi yapmak. QT den, video yu, camera nin Firewire port unu kullanarak, referans monitorune atmak, Avid, Premiere ve Vegas ta yapiyorum bunu, PT de olurmu? onu merak ediyorum ama denicem biara.

Pardon Berk, ben yanlış anlamışım. Hmmm, bu dediğin eğer olursa gayet cazip tabii... Bende kamera yok deneyemiyorum. Eğer sonuç alırsan bizi de haberdar edersin değil mi?

berk' Alıntı:
filmi 140 dakka yapmis. bu filmde indie yani. :? napican LE ile kafayi yiyoruz,

:? Kolay gelsin cidden...

berk' Alıntı:
hergun ebay den HD1 ler ne kadara gidiyor, onlari takip ediyorum, ama yakinda.

Umarım kavuşursun HD'ne bir an önce.

Selamlar.

Ayný anda playe basýnca sorun olmamasý lazým. (dünyanýn en yüzeyesel adamý)

Hehe kusura bakmayýn baþlýða baktýkça aklýma geliyor. Yazmadan duramadým. :oops:

Evet buldum DV video camera kullanarak oluyor, Mac te quicktime dan firewire port araciligi ile, referans monitorune direk output verebiliyosun. file DV olmak kosulu ile(asasi zaten senkronda deli eder, +oynadimi agzi # yok oynamadi kocum!). yada Quicktime de yukle olan codeclerle, compresslenmis ise. PT nin icinde movie off set yapip, senkron ayari yapmayi unutmayiniz. en az 4 frame 8)
Pc ye gelince, Quicktime in Windows versiyonundaki yetersizlikler sonucu, malesef Mac teki kadar kolay olmuyor :evil: .ama bir kac work-around var kafamda, onu yarin TV den bir DVcam alarak evde denicem. olursa buraya direk yazarim.
ileri derecede video sekronlari icin,

bu linke bakabilirsin

kolay gelsin

berk

Geri