[Eski] Cubase & Ses kartı - Cızırtı Sorunu

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Merhaba arkadaşlar,

Uğraşlarıma rağmen çözemediğim bu sorunu sizlere danışmak istedim.

Cubase SX 3 kullanıyorum. Ses kartı da Creative Soundblaster Audigy 2 ZS Platinium Pro.

Cubase'de "Devices > Device Setup > VST Audiobay" kısmında hangi seçeneği seçersem seçeyim, bir sorun çıkıyor.

"ASIO DirectX Full Duplex Driver" ı seçtiğimde, ses gelmiyor.
"ASIO Multimedia Driver" ı seçtiğimde VST'ler açılmıyor. Yükleme hatası veriyor. Sonrasında ses düzgün geliyor; ama birçok VST iptal olmuş oluyor.
"ASIO4ALL v2" yi seçtiğimde de aynı. VST'ler yüklenmiyor.
"Creative ASIO" yu seçtiğimde de aynı. VST'ler yüklenmiyor.
"SB Audigy 2 ZS ASIO 24/96 (1000)" i seçtiğimde ses geliyor. Ama beraberinde dayanılmayacak kadar gürültülü bir cızırtı ile.
"SB Audigy 2 ZS ASIO (1000)" i seçtiğimde, BPM yerlere düşüyor. Slow Motion bir şarkı için ideal olabilir, ama benim için sinir edici bir şey.

Bu sorunun kaynağı ne olabilir? Kurcalamam gereken başka ayar var mıdır? Bu sorun yüzünden, tüm eski projelerim darmaduman şu anda. Projeyi bir açıyorum, şarkı pitch ve bpm olarak uçmuş.

Kalın olarak gösterdiğim şekilde açtığımda, VST anlamında herhangi bir problem olmuyor. Fakat programı kapatıp açmazsam, onda da aynı sorun oluyor. Diğerlerinde, programı açıp kapatsam da sorun devam ediyor.

Bu arada Buffer Size dedin de, Full Duplex olanının kontrol paneline girdiğimde, onboard ses kartının seçili olduğunu fark ettim. SB'yi seçtim, bu sefer VST hatası yok, proje de açılıyor. Fakat cızırtı problemi bunda da var.

Arkadaşlar, olayın "kasılma" ile bir alakası olabilir mi?

Projeyi ilk açtığımda böyle bir sorun olmamıştı. Fakat kanallar artıp, VST'ler de eklenince, kasılma durumu olabilir mi? Şu an 20 kanal var projede.

Eğer öyle ise, ne yapmamı önerirsiniz? Core 2 Duo 2.66ghz, 2 gb ram, 320 gb hdd var. Bunun dışında performans arttırıcı bir şeyler yapmam gerekiyor mu?

Büyük olsılıkla kasılma olayı sevgili Çaylak Müzisyen.

Ben genelde şu şekilde yapıyordum. Kullandığım herşeyi en son bir tek eq ve reverbleri kalacak şekilde tek tek kanal olarak bounce(mixdown) edip. Sonra hepsini bir arada toplayıp. Eq ve reverblerini uygulayıp(reverbleri de send kanalından) o şekilde projeyi tamamlamıştım ki bunu da bana bir arkadaşım göstermişti.

Ama mesela gitarı, bass ı vs.vs herşeyi tek tek ayrı projeler olarak kaydedip o şekilde wave formatında mix down edip te hani sanki external aletlerle efekt uygulamışım gibi bir durum oluşturarak mix projesi içine atmıştım.

Ama bu işi bayağı uzatıyor. Bakıyorsun mesela ton olmamış. Haydii baştan ton ayarla dene falan.

Ama tabii benim bilgisayar çok daha beter durumda ve hani 3. vst yi kaldırmıyor :D

3.2 p4 hypertrading ve 1 gb ddr ram im var. Hiç te hoş bir durum değil bu :)

Şimdi nerede olduğunu bulabilecek vaktim yok ama forum içinde bir yerlerde sayın Mahcem'in yazdığı Windows Xp için performans ayarları vardı.

Sevgiler saygılar.

Üzerinde çalıştığım projede toplam 15 tane ayrı ayrı vokal var. Bu 15 vokal, 2 ayrı mikrofonla aynı anda kaydedildi. Hepsine EQ ayarı yapıp, export etmemi, daha sonra ise örneğin 1 kanalda 4 vokal kullanmamı mı önerirsiniz yani?

Berkay' Alıntı:
jackthebasser, o kadar şeyle uğraşmak şaka gibi. O kadar güçsüz müydü ya P4'ler.

Evet çok güçsüz hızlı ama güçsüz.. Kamyon gibi birşey lazım 8 çekirdekliler çıkar çıkmaz alacağım :)

CaylakMuzisyen' Alıntı:
Üzerinde çalıştığım projede toplam 15 tane ayrı ayrı vokal var. Bu 15 vokal, 2 ayrı mikrofonla aynı anda kaydedildi. Hepsine EQ ayarı yapıp, export etmemi, daha sonra ise örneğin 1 kanalda 4 vokal kullanmamı mı önerirsiniz yani?

2 ayrı mikrofonla aynı anda kaydedildi derken elinizde 2 kanal mı kayıt var orasını tam anlayamadım.

Kullandığım mantalite şudur;

Elimde genelde beş gitar, bir bass, bir bateri, bir vokal ve bir de synth kaydı oluyor. Ben 1. gitarı çalıp baştan sona onu kapatıp yeni projede 2. gitarı çalıyor. Sonra yeni projelerle dublesini alıyorum gitarların. Solo varsa eğer onu da ayrı bir projeyle kaydediyorum önceki çaldıklarımı mp3 halinde import ederek.

Sonra baterileri yazıyorum ayrı bir projede ve baterinin her parçasını tek tek mixdown ediyorum. Sonra klavye artık kaç synthten oluşacaksa onu da ayrı bir projede alıyorum.Sonra da vokaller için yeni bir projede kayıt alıyorum ama olabildiğince eq suz yapmaya çalışıyorum bunları ki hani sanki elimde external aletlerle kayıt yapmışım da onları mix etmem gerekecekmiş havasına sokmak için. Ve hepsini wave halinde mixdown edip yeni bir projeye aktarıyorum. Böylece geriye son ayarlar kalıyor.

Bu son hepsinin Voltran'ı oluşturduğu projede herşey birbiriyle uyumlu olsun diye uzuuun uğraşlarla Eq ayarlarını çekiyorum, compress gerekli yerler varsa koyuyorum ki özen gösteriyorum son projeye bırakmamaya çünkü send'e koyduğum reverb genelde 30 kanal civarı olan projeme yetiyor da artıyor :)

Eğer anlatabildiysem ne mutlu :)

Sevgiler, saygılar.

Jackthebasser,

Cubase'de her kanal için ayrı bir proje yaratıp sonra mp3'leri birleştirdiğini Steinberg duymasın. Elinden alırlar vallahi Cubase'i.
Eşyanın tabiatına aykırı bu yaptığın. Hatta Ferrari'ye tüp takmak gibi birşey. :) Sıralı Atiker. :)

Çaylak Müzisyen, böyle bir şey yok ha sakın Cubase'i böyle kullanmaya kalkma.

Sadece vokallere nasıl bir işlem yapmak istiyorsan yap daha sonra hepsini 2 kanala yada dört kanala mixdown yap. Dolayısı ile 15 kanal işin 2 kanala düşer en sonda iki kanala rev uygularsın.

Kastırma olayı en çok rev yüzünden ve VST enstrümanlardan kaynaklanıyor. Tabii ki ram, hdd, işlemci, XP gibi faktörlerde var.

Levent

LeventUslu' Alıntı:
Jackthebasser,

Cubase'de her kanal için ayrı bir proje yaratıp sonra mp3'leri birleştirdiğini Steinberg duymasın. Elinden alırlar vallahi Cubase'i.
Eşyanın tabiatına aykırı bu yaptığın. Hatta Ferrari'ye tüp takmak gibi birşey. :) Sıralı Atiker. :)

Çaylak Müzisyen, böyle bir şey yok ha sakın Cubase'i böyle kullanmaya kalkma.

Sadece vokallere nasıl bir işlem yapmak istiyorsan yap daha sonra hepsini 2 kanala yada dört kanala mixdown yap. Dolayısı ile 15 kanal işin 2 kanala düşer en sonda iki kanala rev uygularsın.

Kastırma olayı en çok rev yüzünden ve VST enstrümanlardan kaynaklanıyor. Tabii ki ram, hdd, işlemci, XP gibi faktörlerde var.

Levent

Yok yok yanlış anlamişsiniz :) Diğer enstrümanı duyabilmek adına mp3 olarak yapıyorum. Yoksa en sonuncusuna wave formatında attığım için nispeten az kayıp oluyor :) Tabii ki yine de bu yaptığım uygulama doğru demiyorum.

En azından ben kastığı için böyle yapıyorum diyorum :)

Saygılar.

İki ayrı kanalda aynı anda kaydedilen vokalleri birleştirip stereo olarak kaydettim. Böylece 3-4 kanal azalmış oldu. Birleştirmeyi yapmadan önce EQ'ları ile biraz oynama yaptım. Sanırım ancak bu yöntemle bitirebileceğim bu mixi. :)

Tunc_Akin' Alıntı:
Tunc_Akin' Alıntı:
Freeze zimbirtisi ise yarayamaz mi ya? Ben mi yanlis dusundum.

Biraz geç cevap veriyorum ama kusura bakmayın :oops: Şimdi şöyle birşey var kullanılan vst'yi freeze edince istediğiniz sesi ya da ne bileyim mesela synth vst si ise eğer duyamadığınız için tam olumlu sonuç alamayabiliyorsunuz.

Bir de mix'in içine oturtamama gibi bir problem oluyor bende daha bir zorluyor yani öyle olduğu zaman. En azından ben böyle bir problem yaşıyorum e malum hem amatör olmak hem de başarısız aletlerle çalışmak bayağı zor oluyor :)

jackthebasser' Alıntı:
Tunc_Akin' Alıntı:
Tunc_Akin' Alıntı:
Freeze zimbirtisi ise yarayamaz mi ya? Ben mi yanlis dusundum.

Biraz geç cevap veriyorum ama kusura bakmayın :oops: Şimdi şöyle birşey var kullanılan vst'yi freeze edince istediğiniz sesi ya da ne bileyim mesela synth vst si ise eğer duyamadığınız için tam olumlu sonuç alamayabiliyorsunuz.

Bir de mix'in içine oturtamama gibi bir problem oluyor bende daha bir zorluyor yani öyle olduğu zaman. En azından ben böyle bir problem yaşıyorum e malum hem amatör olmak hem de başarısız aletlerle çalışmak bayağı zor oluyor :)

Abicim sende de mi ayni sorun var? Ben caylak icin soylemistim. Ben audio ile calisirken kullanmistimda, vst'de oyle bir sey varsa bilemem zormus gercekten :p

Şimdi dört gözle roland'ın yeni bass prosesörü çıksın diye beklemekteyim ! O çıksın ondan sonra inşallah 8 çekirdeklilerle birlikte ben de yeni bilgisayar alacağım :lol:

O zaman onunla birlikte bir monitör de alacağım işte o zaman inşallah adam akıllı işler yapmayı başaracağım :D

Ya da ben accayip kazmayım :lol:

Beyler, ilk projem yanmıştı. Açmaya çalıştığımda VST'ler yüklenirken hata verip kapanıyordu. Çaresiz kalıp yeni proje açıp tekrar mixlemeye başladım. Şimdi de vst ler yüklenirken hata verdi ve dayanılmayacak derecede bir gürültüyle kapandı. Cubase kapandıktan sonra da o gürültü kesilmedi. Bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kaldım. Kulağım sağır olacaktı neredeyse. :)

Artık dayanamıyorum. Tam mix şekillenmeye başlıyor, proje yanıp gidiyor. Ne yapmalıyım bana bir akıl verin. :( Şimdi yeniden başlasam, yine büyük ihtimal aynı şeyler olacak.

caylakmuzisyen'deki sorunun aynısı bendede var arkadaslar...ses kartım creative 5.1 sblive
o gürültülü cızırtı olayını çözemedim...ama ses kartından yaptığını düşünmekteyim.pc onboard ses kartı ile kullandığımda böyle bir sorunla karşılaşmamıştım öyle hatırlıyorum.uzun zaman geti üstünden ama.sorun yaşamamıştım...
şuanda yeni ses kartı arama durumundayım.ama tabi içimde tereddüt var.ya ses kartından değilse diye.cubase silip tekrar kurdum yok,format attım hiçbir program yüklemeden cubase kurdum yine yok,farklı bi cubase setupı denedim yine aynı...pc hızlı bir pc kasılma yapıcanı hiç sanmıyorum.4gb ram amd x2 2,8 işlemci, 810 gb hdd
bunlardan yapıcanı hiç sanmıyorum...

varsa bu konu hakkında bir bilgisi olan yardım ederse çok sevinirim...ses kartım eğer işimi görürüse yeni almaya gerek yok.ama tabiki derseniz alınması şart mecbur..

çok fazla prof. kayıtla uğraşmıyorum.evde kendime kadar bişeyler yapmaya çalışıyorum.güzel kalitede,güzel mixlemeler yapmak dahada müziğe itiyor insanı..

tşkler iyi çalışmalar..

Geri