[Eski] Cubase Render Midi Mi? Wav mı?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Travma

Yeni üye
Selamlar sormak istediğim soruları birkaç soru var ...

Cubasede drum için battery 3 kullanıyorum tek vst ile yazmak istediği perküsyonları samplere atıp midi ile tetikliyorum ( yazıyorum), mixer üzerinde her sample'ı farklı kanallara atıp fx veriyorum, leadler , pad'lar ve diğer ensturman grupları içinde vst kullanıyorum ve hepsi midi şeklinde yazılı, bilgisayarım hayli kuvvetli projelerimde bir yavaşlama yada başka bir sorunum yok, çok kasma yapan ensturmanları (kasama yaşarsam) grup FX kanalı açıp cpu üstündeki yükü azaltıyorum (ortak reverb vbg. yada fx vererek )

Sormak istediğim şu; midi çalışmak ses kalitemi ne derece etkiler, yazdığım midi kanallarını wav yada aif formatına çevirerek projeye tekrar eklemek bana ses kalitesi ( temiz ses ) olarak ne kazandır, midi çalışmanın ses kalitesi açısından dezjavantajları nelerdir, yoksa midi yazıp melodileri, perküsyonları ve diğer ensturman gruplarını wave export edip çalışmam daha doğru mu olur .

Saygılar sunarım...

Midi kullanmak,editlemek hem çok daha kolay ve hem de hızlıdır.İnsana daha çok özgürlük verir.
Midi kanalını wave çevirdin diyelim(export edip),24 bit mi,16 bit mi alacaksın?
Her halukarda (ses kartının kalitesiyle doğru orantılı olarak),bir kayıp(kalite düşümü,%2-3 de olsa) yaşanacaktır.

Evet midi kullanmayı tercih etmemim sebebi bu, esneklik

İyi bir ses kartım var, genelde 16 bit render alıyorum ama bu aralar 24 bit render e merak sardım,

Anladığım kadarıyla midi yi wave ye çevirmenin avantajı wave yaparsak kesip biçme konusunda daha sert hareketler yapabileceğim ses kaliteme fazla bir etkisi omayacak ?

Cubase de spectrum anylizer özelliği mevcut,her iki durum için bu analiz ediciyi çalıştır,eğer frekanslar ve dB seviyelerinde bir değişme varsa direkt görürsün.

Selam,

Ben de buna benzer bir ikilem icerisindeyim. Fakat benim midiyi wave cevirme amacim, bilgisayar performansinin yeterli olmamasi. Kullandigim davul vst sinden kick, snare overhead vs... her kanali ayri olarak isliyorum. Her ne kadar fx kanal olusturup send edebilecegim efektleri ortak kullandirsam da EQ, comp. veya baska insertlerle beraber performans cok fazla dusuyor. Genelde projelerde 3-4 kanal audio kayit, dedigim sekilde davul ve 2-3 adette synth vst kullaniyorum.

Bilgisayarimin cokta dusuk seviyede bir kombinasyon oldugunu dusunmuyorum. 2.8 Ghz cift cekirdek, 3 GB ddr ram, konnekt 24D ses karti.

Kayiplarida goze alip wave e cevirsem performansima etki eder mi? Sadece muzik programlarinin yuklu oldugu ve internet baglantisinin dahi olmadigi stabil bir bilgisayar icin baska cozumleriniz neler olabilir ?

Buradaki konuyla alakali oldugunu dusundugum icin yeni baslik acmadim.

Saygilar, sevgiler...

Ytaydin...

ytaydin' Alıntı:
Her ne kadar fx kanal olusturup send edebilecegim efektleri ortak kullandirsam da EQ, comp. veya baska insertlerle beraber performans cok fazla dusuyor.
Bilgisayarimin cokta dusuk seviyede bir kombinasyon oldugunu dusunmuyorum. 2.8 Ghz cift cekirdek, 3 GB ddr ram, konnekt 24D ses karti.
Kayiplarida goze alip wave e cevirsem performansima etki eder mi?

Performans düşüyordan kastını anlayamadım,latency mi artıyor,parça clipping'e girip takılma mı yapıyor.
Senin bilgisayarın benimkinden üstün,ama ben hiç sorun yaşadığımı hatırlamıyorum(kanal sayısı çok olup,Reason'la rewire olarak çalıştığım zamanlar buffer size'ı arttırıyorum,canavar gibi yoluna devam ediyor).

CPU kasıyordur. Freeze fonksiyonunu kullan, olmadı audio export yap. Rahatlar o zaman. Kayıp diye korktuğun şeyi yarasalar bile duyamaz.

sibiryali' Alıntı:
Performans düşüyordan kastını anlayamadım,latency mi artıyor,parça clipping'e girip takılma mı yapıyor.
Senin bilgisayarın benimkinden üstün,ama ben hiç sorun yaşadığımı hatırlamıyorum(kanal sayısı çok olup,Reason'la rewire olarak çalıştığım zamanlar buffer size'ı arttırıyorum,canavar gibi yoluna devam ediyor).

Cubase kullaniyorum, "cpu usage" kismi tavana vuruyor. Takilmalar oluyor sarki devam ederken. Eger sen sorun yasamiyorsan kesin bisey var bilgisayarimda. Daha yeni format attim hatta. Buffer size 'i arttirma olayi nasil yapilir bilmiyorum, birseylerden feragat etmis mi olurum peki bu isi yaparak ?

Nurkan, freeze fonksiyonunu kullaniyorum cok bunalttiginda. Fakat unfreeze et, tekrar freeze et derken insanin tadi kaciyor :)

Wave e cevirme isini henuz deneyemedim, bakalim degisecek mi birseyler.

Buffer size ayarı genelde seskartlarının kontrol panelleri üzerinden yapılır. Bazı kartlarda buffer yerine latency yazıyor olabilir. Bu değer arttıkça gecikmen artar ama PC için rahatlatıcılaşır.

sibiryali' Alıntı:
Her halukarda (ses kartının kalitesiyle doğru orantılı olarak),bir kayıp(kalite düşümü,%2-3 de olsa) yaşanacaktır.

MIDI'yi Audio'ya çevirirken ses kartının işlevsel olmadığını biliyorum. Kullanılan program içinde yapılan, o programa ait algoritmanın kullanıldığı bir işlem. Ses kartıyla alakalı olmamalı.

Kullandığım sistem core 2 duo 7500 işlemcili 4 gb ram xp , çok fazla midi kanalı ile çalışıyorum , projeklerdeki vst sayısı bazen yirmiyi geçiyor, buna göre sistemimi overclok edip optimize ettim, psytrance üzerine şarkı yaptığım için tarz gereği oldukça fazla kanal kullanmak zorundayım ve son sistem değişikliğimden sonra kasma yada çatırdama yaşamıyorum,

Bu açıklamadan sonra gözlemlediğim şu olayı aktaracağım , çeşitli daw yazılımları kullanmaktayım,

Abletondan ve Fl studiodan örnek verirsek bu programlarda midi projeler , midi kanalı açtıkça sesten taviz veriyor ( kısaca şöyle açıklayayım ; vst açtıkça program şarkıyı sürmek için yeni açılan vst deki sesi öne alıyor arkadaki seslerin kalitesi kötü oluyor ,bu programın çekirdeği yani ses motoru ile ilgili sanırım )

Cubase programında bu tarz tavizi en minimum ölçüde duyuyorum, logic ve protools sistemlerde çok iyi olmadığım için daha detaylı bilgi veremeyeceğim.

Kısaca midi açtıkça aldığınız ses çıkışı bazı programlarda taviz veriyor ve yanıltıçı olabiliyor, zaten soruyu sorma amacımda buydu, şimdi anladım ki wave çalışırsak programa daha az yük bindirdiğimiz için aldığımız çıktı daha net oluyor saygılar...

Geri