[Eski] Cubase Mixer'de Master Level seviyesi ?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

damat

Yeni üye
Kafama sürekli takılan bir konu bu, Cubase'de veya herhangi bir yazılım ile çalışırken altta vereceğim ayarlar nasıl olmalı?
Yani bu işin oluru budur diyebilecek bir yardım bekliyorum. Amacım temiz kayıt almak peak vurmadan db limitlerini aşmadan projelerimi adam gibi çıkarıp masteringe hazır hale getirmek.

1- Vst ile çalışırken veya Audio kayıtlarda ana mixer'deki kanalların her birinin ses seviyesi 0 db 'de olması normalmidir? çünkü bu Cubase'de default olarak 0 db'de .

Eğer normal ise Mixer master level seviyesi -15 db civarı çalışmak iyimidir?

Bir kanalın levelı yüksek olup peak vurduğunda sesi vst enstrumandanmı kısmalıyız yoksa mixerdeki kanaldanmı ?

Siz nasıl çalışıyorsunuz projelerinizde merak ediyorum ve yardım bekliyorum. Teşekkürler.

Cubase sesi kendi içinde 32bit işliyor. Ancak kanalların metreleri 24 bit. Dolayısıyla kanallar(Dikkat: master kanal değil!) 0dBFS'e vursa da önemli değil. Görsellik hariç hiçbirşey kaybetmezsin.

Analogdan kayıt yaparken sinyalin tepe noktası çeşitli sebeplerden dolayı -20 ile -18dBFS arasında olmalı. Dolayısıyla projede kullandığın VST enstrümanlarının seviyesini de buraya çekmek isteyebilirsin. Dolayısıyla VST enstrüman içinden sesi kısabilirsin. Böylece master kanaldaki -10, -6dBFS'lik tepe noktası hedefini de yakalamış olursun.

Teşekkür ederim gayet aydınlatıcı oldu.

Altta verdiğim resimdeki gibi peak vuran master levelı o zaman -15 lere çekerek çalışmanın, masteringe gittiği zaman bir problem yaratmaz sanırım değilmi ? Diğer enstruman kanallarınıda 0 db seviyesinde olduğunu varsayar isek.

Master kanalı fader'dan kısmak yerine, projedeki tüm kanalları eşit miktarda kısmak daha iyidir. Çünkü master kanala koyduğun plug-inleri de düşünmen gerek.

Normalde master kanala herhangi bir plugin koymuyorum nedeni masteringe gidecek şarkılarda kesinlikle master kanalda herhangi bir plugin olmamasını istiyorlar.
Kısacası benden istedikleri şu ; export edilmiş bir wav trackin -10 db de olması.

Demek istediğim mix yaparken mixerden kanal ses ve master kanal ses seviyesinin dünyada bir normu,standartı yokmudur ? Sonuçta istediğim şarkılardaki ses dinamizminin bozulmaması yani bir bass ve kick düşünelim bunun seslerini kısıp çalışmak sanki normal duyumdaki o parlaklığı ve sesin vermesi gereken frekanslarını yok ediyor gibi geliyor.

Çok pardon birşey daha soracaktım, gönderdiğim resimde master kanalı 0 db gözikmesine rağmen master kanalındaki 7.1 rakamı neyi ifade ediyor ?

0 olan, fader'ın konumu. 7.1 olan ise kanaldan çıkan sinyalin seviyesi. Çılgın bir clipping durumu var yani. O 7.1'in -10 okuması lazım. Bu birimlerin hepsi de dBFS(decibells full scale)

Tamam abi şimdi oldu :) o zaman masteringe gidecek şarkının istenen -10 db lik seviyesini yakalamak için o 7.1 yazan yerde -10 olması gerekecek.

Master fader 0'da dursun. Diğer kanalları öyle yap ki, master fader'ın okuduğu seviye -6 ila -4 dB arasında olsun.

O derece clipping var ise master'ı kısman neticeyi değiştirmiyor. Sadece "percieved volume" ile uğraşmış oluyorsun. Master'ı "0" yapsan da netice aynı derecede kötü olacaktır.

Master bus'a limiter filan takma mastering'e yollamadan önce.

Geri