[Eski] cpu cızırtıları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Henüz tam anlamıyla bilim adamı sayılmasamda ilerde olacağım inşallah :p

Olabilecek ihtimalleri yazdım. Ve ilk yapılması gereken kontrollü deney ses kartını intel işlemcili yaklaşık eşit seviyede bi sistemde denemek. Teorik olarak olayı çözmeye çalışmak bu işin uzmanları için. Bilgisayar konusunda uzman olduğumuzu iddia etmiyoruz sanırım. Yapılacak en doğru şey ihtimaller dahilinde denemeler yapmak.

Mesela;

Ses kartının son sürüm driverini kurmak, sistemi yeniden kurmak, veriyolu latencylerini eşitlemek vs.

Ama ilk adım ses kartını benzer cpu hızlı ve ram'li fakat intel işlemcili ve chipsetli bir sistemde denemek olmalı.

Ve farklı bi yolla da test yapılabilir. Örneğin, bilgisayarı zorlayacak birkaç işlemle beraber cubase de açılır ve o şekilde kayıt yapılarak duruma bakılır. Mesela nero ile cd yazarken aynı zamanda virüs taraması yapmak ve aynı anda güzel bi oyun açık olup cubase'i açıp kayıt denemesi yapılabilir. Kayıt basit bi şekilde tek bi kanal ve başka hiçbişe olmadan yapılmalı bence. Eğer o şekilde bilgisayarda bi zorlanma var fakat ses de sorun yoksa sorun ses kartı ve/veya cubasede'dir demektir. Eğer ki bilgisayar kasıldığında ses daha da bozuk oluyosa sorun işlemcidedir.

En güzel yol deneme yanılma yoludur. Alet edevata kalıcı zarar vermediği sürece her yol mübahtır :wink:

Bazen oluyor ki 10 vsti açık cpu normal.bazen oluyor 3 vsti açık cpu çok sıkışıyor.Anlamadım gitti.Ama birkaç deneyim yaptım.Wave dosyalar kullandıkça cpu daha da çok sıkışıyor.

Windows XP optimizasyonlarini yapmadiysan onlari yap tabii...

http://www.muziktek.net/modules.php?nam ... opic&t=107

Cubase performans ihtiyacı sabittir. Oyle asırı farklar varsa, bilgisayarin arkada baska haltlar karistiriyor olabilir.

Ses dosyalari daha cok RAM'e yuklenir, işlemciye değil. Ha ses kanallarinda 30 tane plugin varsa, is baska.

Onursal, sen hala ASIO Samples/Buffer rakamlarini yazmamissin. Niye yazmiyorsun?

Windows'un bazı işlemleri var svchost gibi. Ve hatta aynı isimli birden çok işlem oluyo. İçlerinden bi tanesinin bellek kullanımı yüksek oluyo. Ve bazı durumlarda CPU'yu sömürüyo. Mesela yeni bilgisayarımı aldığımda da oldu bana. Bilgisayarım kitlendi ve ctrl+alt+del yaptığımda bu işlemin cpu kullanımının %100 olduğunu gördüm. Otomatik güncelleştirmeli açtıktan sonra olmaya başlamıştı. Daha evvelinde yoktu. Otomatik güncelleştirmeleri kapattım.

http://www.muziktek.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3630
http://www.muziktek.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=107

Şu linklerde de bilgisayar için optimum performans ayarları var. Çift çekirdekli işlemcine güvenip görüntü ayarlarını yükseltmeni tavsiye etmem.

Latency'yi sıfıra indirmeye çalışma. Benim latency'm 5 mSn. DMA buffer size 256...

Örneğin gitarını herhangi bir kanaldan bilgisayara girsen ve cubase'de bir kanal açıp birkaç plug in ile de efekt versen ve kanalın kayıt monitörünü açsan gitarın teline vurduktan latency süresi sonrasında sesi efektli haliyle yani kayıt olacağı haliyle duyarsın.

Latency'yi "0"a düşürmeye çalışmak çok gereksizdir.

Demişki adam;

Ses sistemlerinde 10 milisaniye üzerindeki gecikme müzisyeni çalarken şaşıracak kadar ciddi şekilde rahatsız eder. 7ms ve altındaki gecikme farkedilir ama rahatsız etmez, 5ms ve altı ise genelde çok dikkat edilmedikçe farkedilmez. Windows işletim sistemi ve bilgisayarın mekanik sınırlamaları sebebi ile gecikmeyi 1.5ms'nin altına düşürmek ise teknik olarak imkânsızdır, hatta 1.5ms latency bile bilgisayarın cpu'sunu oldukça büyük bir yük altına sokar. Mevcut bilgisayarların çoğu için 2-3ms latency elde edilebilecek en ideal gecikmedir denebilir.

(Bu konuda anlatılan anekdotlardan biri, bu gecikmenin algılanma miktarının insandan insana ne kadar değişebildiğini çok güzel gösterir. Konu kahramanları, kayıt esnasındaki titizlikleri ile gerek kiraladıkları müzisyenlere, gerekse teknik personele kan kusturmaları ile meşhur olan efsane jazz-rock grubu Steely Dan'ın üyeleri piyanist şarkıcı Donald Fagen ve basçı prodüktör Walter Becker'dir. Anlatılana göre, her zaman Amerika'nın en tanınmış en kaliteli ses mühendisleri ile çalıştıkları bilinen Fagen ve Becker, 1970'li yıllarda kaydetmekte oldukları bir şarkının kayıt sonrası dinlemelerinde ses mühendisine "bu kayıtta birşey var, bütün piyanoların zamanlaması kayık" diye şikâyet edip durmuşlar. Ses mühendisi dinlediğinde "ben birşey duymuyorum, bana gayet normal geliyor" demiş ama dediğine de pişman olmuş. Fagen ile Becker kayıt bandını yavaşlatıp tekrar tekrar dinleterek gerçekten piyano vuruşlarının kayıdı esnasında çok çok küçük de olsa bir gecikmenin olduğunu mühendise farkettirmişler. Farkettirmişler ama, mühendisin o gecikmenin nereden kaynaklandığını bulması oldukça zamanını almış. Sonunda da bulmuşlar: Akustik piyanonun kendi mekaniği. Piyanistin kulağına gelen davul kayıdını duyup, ona cevap verip tuşlara basması ile tuşun alltaki mekanizmayı harekete geçirip çekiçleri tellere vurdurması arasındaki gecikme imiş Fagen ile Becker'i rahatsız eden.

Yine benzer şekilde, Yes grubunun meşhur basçısı Chris Squire'ın da 1ms gecikmeyi farkettiği söylenir.)

Benim dma buffer size 512 diyorum ve latency 14.059 diyorum.yukardaki yazımda.bu halde bile sorun yaşıyorum diyorum

ilterocktive' Alıntı:

Cubase performans ihtiyacı sabittir. Oyle asırı farklar varsa, bilgisayarin arkada baska haltlar karistiriyor olabilir.

Ses dosyalari daha cok RAM'e yuklenir, işlemciye değil. Ha ses kanallarinda 30 tane plugin varsa, is baska.

Onursal, sen hala ASIO Samples/Buffer rakamlarini yazmamissin. Niye yazmiyorsun?

şimdi ayarları da yaptım.bakalım inşallah düzelir.abi cubase de latency ayarlarının resmini çekip koyabilirmisin?zahmet olmazsa?expertteki ayarları

http://rapidshare.com/files/25634124/Resimler.rar.html

Benim ses kartımın ve cubase'imin ayarlarınını fotoğrafları linkte verdim.

Eğer Dma buffer size'ı arttırmana rağmen aynı sorun hala yaşanıyorsa bunun sebebi ses kartınla işlemcinin veya chipsetinin uyumsuz olması olabilir. Ses kartını intel chipsetli ve işlemcili başka bi sistemde deneme şansın varsa dene bence. [/img]

Cpu yu çok fazla meşgul etmeyecek kadar bile vsti açıkken cızırtı olması.çok açıkken yapması normal.ama 7 vsti ile yapması bana göre anormal.bazen 3 ile bile.abi ben derdimi anlatamadım galiba halen?bu kaçıncı yazışım.Bilim adamlarına laf anlatmak çok zormuş

Onursal' Alıntı:
ilterocktive' Alıntı:

şimdi ayarları da yaptım.bakalım inşallah düzelir.abi cubase de latency ayarlarının resmini çekip koyabilirmisin?zahmet olmazsa?expertteki ayarları

ayarlar yapıldı ama yine aynı

Anladığım kadarıyla sorun şu:

Çok fazla vst+vsti kullanınca seste cızırtı oluyo ve bu normal bişedir ama bazen az vst kullanırken de oluyo. Az vst kullanırken cızırtı olması anormaldir. 7 vst kullanırken cızırtı yapmasının anormal olma sebebi nedir?

Sorunu doğru anlamış mıyım?

Pekala. O zaman windowsunu en iyi şekilde çalıştırmak için gereken her ayarı yap. Mesela; güncelleştirmeleri kapat, ekran koruyucuyu kapat, hızlı kullanıcı değiştirmeyi kapat, duvar kağıdını kaldır ve bunun gibi bir sürü ayar. Zaten linkini verdiğimiz başlıkları iyice okuduysan gerekli ayarları yapmışsındır.

Peki ayarları yaptıktan sonra herhangi bi sorunla karşılaştın mı?

Yahu şaka gibi diyaloglar :lol: bilim adamı muhabbeti ve yaklaşımlar çok eğlenceli doğrusu :D

Onursal, olayın İntel ya da AMD olması ile uzaktan yakından ilgisi yok, emin ol. Firewire kartının modeli nedir? PCI mı yoksa onboard mı? Bu arada özellikle wav kanallar çoğalınca problem başlıyor diye ayrıca belirtmişsin, harddisklere defrag yapmayı denedinmi? bu tip problemler yaratma ihtimali çok yüksek. İlter'in önerdiklerini uyguladıysan ve hala sorun devam ediyorsa kesinlikle çok basit bir şey gözden kaçıyor. Ayrıca Caci'nin dediği gibi cpu ısısı ne alemde?

1.
Control Panel -> system -> advanced -> performance -> settings -> advanced -> Processor scheduling

"background services"

ayarındamı?

2.
Firewire bağlantının network bağlantısı devredışı bırakılmışmı?

acaba?

iskender' Alıntı:
1.
Control Panel -> system -> advanced -> performance -> settings -> advanced -> Processor scheduling

"background services"

ayarındamı?

2.
Firewire bağlantının network bağlantısı devredışı bırakılmışmı?

acaba?

abi birinciyi yapmıştım önceden ama 2.yi yapmadım?nasıl yapmam gerek?birde sanal bellek ikisini sabitledim ikisi de 1536mb.benim toplam ram 2 gb.ideal kaç olmalı?birde ben sadece c sürücüsü için sabitledim diğer hd ler için de sabitlemem gerekir mi?çünkü bazı vsti ler diğer hdlerde kurulu.defrag falan yaptım hepsini.fireware bağlantının network bağlantısı nasıl devre dışı bırakılmalı?

Yanlışım yoksa şöyle:

My Computer (Bilgisayarım) sağ tıkla > Properties (Özellikler) > Hardware (Donanım) >
Device Manager > Network Adapters

untitled1ba6.gif

IEEE 1394 Bus Host Controllers'a dokunma.

Network Adapters altındaki 1394 Net Adapter'ı seçip sağ tıkla, ve Disable.
untitled2rd8.gif

Ben işletim sistemini İngilizce kullanıyorum, sendeki farklı bir dilde olabilir.

Ayrıca yanlışım varsa biri düzeltsin tabii :)

Ben Firewire donanımları diğer makinede kullanıyorum. Ses kartım ise ana makinede zaten (PCI).

1394 ağ bağdaştırıcısı devre dışı bırakıldı.Tekrar deneyeceğim.İnşallah olur.Teşekkürler.Benim xp Türkçe

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri