[Eski] Cem Adrian

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

BerkayK' Alıntı:
Şan tekniği, 7 oktav yok tiz pes geçişleri, ortaya düzgün birşey çıkmadıkça bir anlamı yok bana göre.

Yarım oktav olsun ama ortada bir yorum bir duygu olsun. 1-0 olsun bizim olsun gibi oldu neyse :)

Buna bir örnek vermek istiyorum. Suzanne Vega'nın şarkı söylediği aralık 1 oktav bile değildir, 4-5 nota arasında gider gelir, ama keyifle dinlenen bir yorumdur, benim için en azından...

yani sesin kaç oktav oldugu kimin umurunda ki, ortada bir iddia mı var,nedir bu?
önemli olan duyguyu verebilmek, yorumu özgün olarak ortaya koymak.
Bir oktavda söyleyen opera solistleri de var, örnek meşhur bas Ayhan BARAN. neyin varsa onu en iyi şekilde kullanmaya çalışmalı.her zaman duyguyu doğru vermeye gayret etmeli solist.

tunca' Alıntı:
Bir oktavda söyleyen opera solistleri de var, örnek meşhur bas Ayhan BARAN. neyin varsa onu en iyi şekilde kullanmaya çalışmalı.her zaman duyguyu doğru vermeye gayret etmeli solist.

Belli ki bir yanlış anlaşılma var.
Ayhan Baran'ın emekli olmadan önce 3 oktav sesi olduğunu kendi gözlerimle gördüm ki hala (unutma problemi olmasa) opera sahnesinde söyleyebilir. Zaten kendisi tüm önde gelen bas rollerini yorumlamıştır ki aralarında 2 oktavlık partiler var.
Bu bir yana Opera şarkıcılığı mezunu biri olarak söyleyeyim 1 oktav sesle opera şarkıcısı olunamaz.

ayhan baran'ın registrını bana söyleyen 30 sene onun artistic direktörlüğünü yapmış ve sahnede beraber söylemiş arkadaşı, en son dinlediğimde de tabi 75inde öyle olabileceğini düşündüm.ama ilk duydugumda bende şaşırdım, şu da varki bas partileri o kadar da geniş registr gerektirmiyor zaten.registri geniş olsa da solistin.

ama belki unuttugun nokta şudur ki;o da ifadeyi tamamen değiştiriyor.bence de ayhan baranın sesi en az 2 oktav olmalı.yalnız bizim hocanın demek istediği, onun sesinin asıl etkili oldugu yer 1 oktavdır gibi bişey. o 1 oktavda söyler,gibi.geçmiş gün nerdeyse 1 sene oldu bunu konuşalı. ama en son akm'de izlediğimde Verdi'nin- Don Carlo'sundan bir arya söyledi.tekniği hep aynı yerden söyleme üzerine kurulmuştu, bunu anladım.sanki hiç ses atlamadıgı zannediliyor, söylerken ama atlıyordu,bir çeşit ustalık tabi o da.

en basitinden Faust-Mephisto aryasında Mi var zaten (bekar ya da bemol hatırlamıyorum bas değilim) aşağıda da en az sol vardır. Zaten Don Carlos'da da 2 oktava yakındır aralık. Tam hatırlamıyorum ama ısrar ediyorsanız bakar söylerim.
Tabii buna şunu da eklemek gerek. Sahne üzerinde 2 oktav verebilmek için en az 2.5 oktav ses gerekir. Yani egzersizlerde çıkabildiğiniz ton genişliğiyle pratikte sahnedeki ton genişliği arasında her zaman fark vardır. O payı da unutmamalı.
Tekrar söyleyeyim 1 oktavda söylemek diye birşey yok opera literatüründe. Ha kapıyı açan bir adamsındır figüran konumunda bir koro sanatçısısındır orda si signor dersin 3 nota içinde. Ama lirik operalarda bırak tüm partiyi öyle 1 oktav içindeki arya sayısı bile çok azdır (yoktur demeyeyim ama ben bilmiyorum en azından).
Şan tekniğinin amacı zaten seslerin hep aynı yerdeymişçesine tınlamasıdır. Ses disiplininin amacı budur. Hocanız size 1 oktav içinde söylüyormuş (gibi) demiştir belki.
Bir de isim verseniz kim size söylemiş Ayhan Baranın sesi 1 oktav diye ben tanırım opera camiasını çok merak ettim.

yok şimdi geçmiş zaman öyle dedi demiyorum.belki de 1 oktav içinde söylüyor yada sesinin parladığı aralık o gibi söylemişti. Hüsamettin Ünder belki tanırsınız.

faust-mephisto aryasında mi bemol vardır, ama çoğu bas yada iyi baslar orayı sol naturel yapar.yılbaşı konserinde Burak Bilgili çok güzel bir şekilde yaptı, geçen ay Bogaziçi ün.sinde.

bu arada 1 - 1,5 oktav civarı çok arya var.aklıma gelen mesala:Colline'nin Vecchia Zimmara'sı, La Boheme'den.

o aryada aşağıda do diyez yukarda Mi bemol var. Yani ucu ucuna kaçırdın üzgünüm :) hem ben 1 oktavlık arya yok dedim (ki vardır kenarda köşede söylenmeyen operalar arasında küçük bir arya belki) yoksa 1.5 oktavlık arya çok.

evet kaçırmışım, bende notalarına balmadan aklımda kaldığıyla söyledim.
sizin tonunuz ne? bas değilim dediniz ya, merak ettim :)ben yüksek bariton çalışıyorum.

çok iyi, siz hala aktif olarak operayla uğraşıyor musunuz? hocanız kimdi Ankara'da? bizim hocalarıda hemen hemen hepsi Ankara Konservatuarı mezunu,ama 40'lı 50'li yıllardan o zamanlar çok iyiymiş orası.Hepsi sonradan çok başarılı artistler olmuşlar, ordan yetişip.

ben İstanbulluyum. M.S.Ü'de başladım İ.Ü.'den mezun oldum. aktif olarak şanla uğraşıyorum ama AKM'de değilim.

bende istanbulluyum :) bende MSM Opera-Şan bölümündeyim.İstanbul'u hiç denemedim, bizim okulun hocalarının önceden çok methini duyduğum için, Msm'yi tercih ettim.Hem ücretsiz, hemde süper hocalar olunca çok da iyi oldu burayı tercihim.Aktif olarak bir yerlerde program yapıyorsanız sizi de izlemek isterim.

Geri