[Eski] Cd yazma teknikleri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

baris_mirzaei

Yeni üye
Arkadaslar 4 sarkım var ve bunları cd'ye yazıcam fakat su tekniği yapmak istiyorum ilk şarkı sonunda enstrumanlar duruyo ve sadece klavye devam ediyor bir kaç saniye sonra 2 şarkıya geçiyor ama bu arada klavye devam ediyor ama bu 1.şarkıdan 2.şarkıya geçiş anlaşilmasın istiyorum bunu nasıl yapıcam ve mesela cubaseden cd'ye yazıcam 3 şarkıyıda attım oraya ama bunu nasıl belirlicem cubase'den bu kısımda 2.ci şarkıya geçiceksin diye:D programa kendimi nasıl ifade edebilirim yardımcı olurmusunuz?

Paşam,

Düzgün yaz ya ne olur. Nokta, virgül, "shift" tuşu filan kullan. Hakikaten zorlanıyorum okurken. Anlayamıyorum. Sen okuyanın işini kolaylaştır, okuyan da sana daha kolay ulaşsın. Olur mu?

Bu iş için Wavelab gibi bir programa ihtiyacın var. O tip programlarda belirliyorsun CD track olayını. SoundForge veya CoolEdit de yapıyor olabilir istediğini. Mastering olayının bir parçası da bu işte.

Arkadaslar 4 sarkım var ve bunları cd'ye yazıcam fakat su tekniği yapmak istiyorum ;
_ilk şarkı sonunda enstrumanlar duruyo ve sadece klavye devam ediyor, bir kaç saniye sonra 2. şarkıya geçiyor ama bu arada klavye devam ediyor ama bu 1.şarkıdan 2.şarkıya geçiş anlaşilmasın istiyorum. bunu nasıl yapıcam ve mesela cubaseden cd'ye yazıcam 3 şarkıyıda attım oraya ama bunu nasıl belirlicem.
kusura bakmayın arkadaslar turkcem fazla yok :)

CD/DVD'ye yazma (burning) yazılımın ve bu yazılımın versiyonu nedir?

Cubase CD'ye yazamaz tek başına.

Birleşik olan parçaları tek bir ses (wave) dosyası olarak export et. Daha sonra eğer CD yazım yazılımın varsa, bu tek parça sesi o programın içinde ikiye böl. Geçişin kesintisiz olması için, track'ler arasında duraklama (pause) varsa, onu da iptal et.

Şarkıları cubase'de arka arkaya diz, aradaki geçiş efektlerin ya da solo kalan enstrumanlar vs istedigin gibi olsun, sonra locatorlarla şarkıyı 4 parçaya böl, oyle 4 ayrı dosya olarak save et;
sonra Ilter'in dediği gibi CD yazma programında audio cd yazma ayarlarında şarkı arası boşlukları "0" saniye yap (Nero'da bu default olarak 2 sn geliyor galiba)

Yalnız bu olay her CD çalarda çalışmıyor, bazı CD çalarlar kısa da olsa bir boşluğa sebep oluyorlar şarkı atlarken.

Bu arada bu olayın aşmış bir versiyonunu adını hatırlamadıgım çekme bir cd'de dinledigim bir fusion albumunde duymuştum, sadece sıralı şarkılarda degil rastgele de çalınsa şarkılar birbirine baglanmış gibi oluyordu. Yani shuffle da olsa sıralı da olsa şarkılar birbirine baglıydı gibi geliyordu - gerçi tüm geçişler atmosferik pad sesler ve efektlerdi ama gene de ilginc gelmişti bana :)

denizasiri' Alıntı:
Şarkıları cubase'de arka arkaya diz, aradaki geçiş efektlerin ya da solo kalan enstrumanlar vs istedigin gibi olsun, sonra locatorlarla şarkıyı 4 parçaya böl, oyle 4 ayrı dosya olarak save et;...
Bu yöntemde son seslere eklenmiş reverb gibi efektler varsa, efektin kuyruğu yapay bir şekilde kesilir.
Bu yöntemle kusursuz geçiş yapılamaz.

Aslında bu kesme işlemi, zero crossing'lerin de görüntülenebileceği ses editörlerinin işi.

İlk şarkıyı oluştuturken programda kısa sessiz bir bölüm koymamışım. CD oynatıcıya (dvd oynatıcı) taktığımda 1 sn'lik bir atlama ile giriyor; şarkı başlamış oluyor yani. Bu işin tam tekniği nasıldır? Elle şarkının başına 2sn'lik bir sessizlik ekledim. Ancak bir de CD düzenleme programı 2 sn ekliyor (CD architect) Elle boşluk eklemeden önce yazdım (2sn ekliyor hesapta) yine atlama vardı.

sesss2.jpg

cdarch.jpg

Normalde miksi tamamlarken baş ve sonunda 2'şer sn fazlalıkla mı kaydetmeliyiz? Tam kuralını öğrenmek istiyorum.

teşekkürler.

Şimdi 2 adet orijinal CD test ettim aynı oynatıcı ile, ilk şarkılarda bir tuhaflık oluyor. Neden olduğunu bilemiyorum. Koaksiyel ile bağlı ses sistemine. Orda ses çözülürken bir gecikme mi yaşanıyor nedir!?

psygnosis, CD Architect kullanan birisini bulsan daha iyi olmaz mı?

Yanlış bölümde sordun herhalde sorunu. Steinberg ürünlerinin olduğu bölümdeyiz şu an. Belki sorunu genele ya da "Diğer programlar" kısmına sorman gerekiyor.

PreSonus Studio One ile mastering,soundcloud a direk yükleme ayrıca şarkınızı başka bir editing programına gerek kalmadan istediğiniz gibi sonlanmasını , bir diğer şarkının başlangıç yeri gibi ayarlarını yapıp direk programın içerisinden kolayca Cd ye yazabilirsiniz.All in one :)

Direk olarak CD architect ile ilgili değildi sorum. Zira Nero ya da bir başka programla yazdığımda da aynı sonuç oluşuyor. Benim merak ettiğim; mikslerin baş ve sonlarında boşluk olmalı mı, ne kadar olmalı şeklinde idi. Tabi bu "diğer programlar" bölümüne dahilse bilemem.

Ayrıca yeni bir başlık açmadım, varolan bir başlık üzerinden sordum.

Teşekkürler.

@optic, teşekkürler.

Re:

Alper'in tavsiyesinden başka bir şey eklenemez herhalde:
alperz' Alıntı:
Geçişin kesiksiz olması için bir de CD'nin "DiscAtOnce"(DAO) modunda yazılması gerekiyor.
psygnosis' Alıntı:
Direk olarak CD architect ile ilgili değildi sorum. Zira Nero ya da bir başka programla yazdığımda da aynı sonuç oluşuyor...
Kısaca: "oluşmaması gerekir".

CD'nin en başındaki boşluk da, CD'nin TOC kısmından kaynaklanır.
Player "bakacak" CD'ye, kaç tane şarkı var, süreleri ne, anlayacak.
CD'de olur o boşluk yani, başka yolu yok.

Parça aralarında geçişlerde kesinti/pause olmaması için DAO modunu kullanacaksın. Boşluk istemiyorsan, parçanın sonunda boşluk olmayacak. Parçalar arasında 5 saniye boşluk istiyorsan, ilk parçanın sonuna 5 saniye ekle, takip eden parçanın başında ise 10 milisaniyelik bir boşluk olsun... zaten o boşluğu kulak farkedemez, ama CD'de parça atlatmak istendiğinde parçanın başı kesilip yenmez böylelikle.

Sende çalışmıyorsa, sorun ya yazıcında (desteklemiyor bu özelliği), ya da sen bir şeyleri yanlış yapıyorsun.

En az 15 senedir CD yazdırıyorum, DAO'nun çalışmadığı bir durumla karşılaşmadım.

aslında bu benim de başka bir durumumla aynı sorun..şöyle ki: örneğin elektronik müzik parçalarından oluşan 10 şarkılık bir mix yapıyoırum (şarkılar 16 beat geçişli) ancak dinleme esnasında istediğim şarkıdan başlayabilmek istiyorum. yani trackler koymak istiyorum.. sanırım aynı problem.bunun kolay bir yolu olmalı. 10 tane programdan geçirmeden.?

Erhan Unal' Alıntı:
aslında bu benim de başka bir durumumla aynı sorun..şöyle ki: örneğin elektronik müzik parçalarından oluşan 10 şarkılık bir mix yapıyoırum (şarkılar 16 beat geçişli) ancak dinleme esnasında istediğim şarkıdan başlayabilmek istiyorum. yani trackler koymak istiyorum.. sanırım aynı problem.bunun kolay bir yolu olmalı. 10 tane programdan geçirmeden.?
Tüm parçalar sanki tek bir parçaymış gibi birleşik olacak (editörde, ya da sequencer'da).
Sonra export sırasında, doğru yerlerden işaretlenip, her parça ayrı ayrı export edilecek,
ya da editörde çalışıyorsanız kesilip ayrı bir wave olarak kaydedilecek.
Parça sırası doğru ise, tüm bu parçalar sıraya dizilip, DAO modunda CD'ye CD-Audio olarak yazılacak.

Yalnız "kesintisiz mp3 geçişi" olmaz. Arada illa birkaç milisaniyelik boşluklar oluşur.

ilterocktive' Alıntı:
Erhan Unal' Alıntı:
Tüm parçalar sanki tek bir parçaymış gibi birleşik olacak (editörde, ya da sequencer'da).
Sonra export sırasında, doğru yerlerden işaretlenip, her parça ayrı ayrı export edilecek,
ya da editörde çalışıyorsanız kesilip ayrı bir wave olarak kaydedilecek.
Parça sırası doğru ise, tüm bu parçalar sıraya dizilip, DAO modunda CD'ye CD-Audio olarak yazılacak.

Yalnız "kesintisiz mp3 geçişi" olmaz. Arada illa birkaç milisaniyelik boşluklar oluşur.

saol ilter.bakalım bi boyle deniyim.olacak mı?

Bu arada hatanın kaynağını buldum, yazayımda başına gelen olursa;

2. track hep takılıyordu. Samsung yazıcıda firmware güncellemesi yapmış ve son sürüm olan 4'e yükseltmiştim. Aklıma geldi deneyeyim dedim ve 3 sürümüne tekrar düşürdüm. Şu an sorunsuz, hiç şarkıda takılma yapmadan, next yaptığımda seri bir şekilde atlıyor. Her zaman son sürüm iyidir diye bir şey yok demek ki.

Yazıcılara ait son ve önceki güncellemeleri aşağıdaki siteden edinebilrsiniz;

http://www.cdrinfo.com/

http://www.cdrinfo.com/Sections/Firmware/Home.aspx

Geri