[Eski] Canlı Performans, Midi Keyboard Loop Kullanımı.Çok Acil

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

synth_module

Yeni üye
Canlı Performans esnasında önceden hazırladığım wav formatındaki loop'ları,midi keyboard'da tek tek tuşlara atamak istiyorum bunu nasıl yapabilirim? Daha geniş bir şekilde anlatılacak olursa;

1. Şarkının A Kısmındaki davul partisyonunu(Yaklaşık olarak 16 bar) C1 Tuşuna, Yine A kısmındaki Synth'leri C2 Tuşuna gibi. (Elimde Halion 3,Cubase 4,Reason 4 ve Ableton Live var. Bildiğim kadarıyla bu programlarla yapmak mümkün ama nasıl yapacağım konusunda hiç bir fikrim yok :) )

2. Baterist'in ve Orkestra Şefi'nin monitörlerine şarkıyla aynı anda metronom nasıl gönderebilirim. (Elimdeki Ses Kartı Konnekt 24d)

Halion ile yapabilirsin. Elindeki wav dosyalarını doğrudan Halion'un sample kütüphanesine atıp hepsini tek bir sample enstrümanda toplayıp onları istediğin tuşa ataman mümkün.

Cubase içerisinden orkestraya klik göndermek içinde Cubase'in VST Connections ayarlarından, Audition'ın çıkışını ses kartının normalde ses çıkışı için kullanmayacağın bir çıkışına verip oradan miksere gönderirsin. İsteyen herkes o kanalı kendi monitörünün aux'unda istediği miktarda alabilir.

Ableton Live programıda kullanılabilir bu tip işler için.
Tabii nasıl olacağı konusunda internetten tutorial'lara bakılabilir.
Bence en mantıklısı ableton kullanmak adı üstünde ableton live.

Ben sahnede reason kullanmıştım. 4 tane sample vardı onları c1 c#1 vs. atamıştım.

Reason da NN19 samplerın ekranındaki klavye fotosuna sağ tıkla ve create zone de kaç sample ın varsa o kadar zone oluştur ve sample ları tek tek ayrı zone ların içine at. Bu kadar kolay :)

Önerileriniz için teşekkür ederim. Daha önce NN-XT'de denemiştim ama reason'a güvenemiyorum. Halion'da da denemeyi düşünüyorum ama keremin de dediği gibi ableton daha mantıklı geliyor bana. Çözmeyi becerebilirsem tabii :)

Bir sorum daha olacak size hangisi daha mantıklı peki?

*Parçaların Elektro Davul ve Synth Partilerini komple Cubase yada Reason'da "Çaldırmak".

*Yada üstte bahsettiğim gibi partileri partlara bölüp loop'ları teker teker tuşlara atamak mı?

Yazmayı unuttum, bunları riske girmemek için yazıyorum çok önemli bir proje çünkü. Yaklaşık olarak 120 kişi ile birlikte çalacağız. Senfoni Orkestrası, Koro ve Pop orkestrası olarak 3 topluluğuz. Haliyle bu kadar büyük bir toplulukta loop kullanmak sakat bir iş ama parçalar elektronik altyapıyla yazıldığı için mecburen loop kullanmak zorunda kalacağım. Kafam çok karışık.

Kullanacağım Setup'ta

Korg Triton
Korg Micro-X
Yamaha Mo-6
Yamaha Clavinova Digital Piano
M-Audio Axiom 61
M-Audio Oxygen 61

Offf amma çok soru sordum. Kusura Bakmayın :oops:

Ali Can ilk sunduğunda mantıklı parçanın bazı enstruman yada seslerini Cubase yada Reason da tamamlayıp ordan çaldıranlara oldukça fazla şahit oldum.

16 Bar lık bir wave loop u da en kolay olarak Reasonda Redrum un bi kanalına at ordanda klavyeden tek tuşa dokunuşla loop un bitene kadar çalar.

Mesela önce den padleri yazmış ve alttan loop çalıyor onun üstünede synth çalanlar var fazlaca. Tabi konser anında takılıp takılmaması bilgisayara kalmış.

Maşallah o kadar klavyeyi bi keredemi kurcaksın.

Evet Emre bütün Setup'ı yığıyorum sahneye :). Bilgisayarla sorun yaşayacağımı pek zannetmiyorum.

HP PAVILION DV9590ET Lap-top
İşlemci Intel® Pentium® Core2Duo T7500 2.2 GHz 4 MB önbellek
Chipset Mobile™ Intel® 945GM Express
Sistem belleği 2 GB DDR2 (2x1GB) 667 MHz, max. 4GB
Sabit Disk kapasitesi 320GB (2x160GB) 5400 RPM SATA
SEAGATE 320GB 16MB 7200RPM 3.5 FREEAGENT PRO USB2.0
Tc KONNEKT 24D Firewire Ses Kartı

Bu sistemle Kayıt alırken hiç problem yaşamadık. Canlı Performans'tada problem çıkmaz herhalde :)

Elektronik "orkestra" ile senfonik orkestra arasında belli bir ritimde anlaşma (senkron) olduğu sürece, bu loop'u neyin çaldığının bir önemi yok. Sequencer da çalabilir, sampler da.

Eğer senfonik orkestraya ya da onun şefine metronom gönderilecekse (örneğin, bir kulaklık aracılığıyla) ya da orkestra önceden hazırlanmış bir "altyapının üzerine" çalacaksa sorun yok.

Bence tüm altyapıyı prova esnasında konser salonuna göre stereo'ya miksleyip öyle çaldırın. En sağlam yol. Üzerine de canlı ne çalacaksan çalarsın artık.

Teşekkür Ederim önerileriniz için. Provalarımız 10 gün sürecek. Deneme yanılma yöntemi yapacağız artık. Umarım bir sorun çıkmaz :)

Alican o bilgisayar takılırsa çöpe at :p

Yani benim gibi Alper de söylemiş en mantıklısı o tüm altyapıyı çaldır üstüne sen enstrumanlarını eklersin.

Orkestra şefine metronom yollaman şart. Bunu da ancak bir kulaklık ile yapabilirsin yoksa bütün salon o çat-çat seslerini duyar. Onu şef duysun, ona göre yönetir.

E, şef kulaklık takacaksa, dışarıyı da iyi duyması lazım. Yani o kulaklığa bir ambians mikrofonu yardımıyla dışarıyı da duyurmak gerek.

Haliyle, altyapıyı bir sequencer ile çaldırmak en mantıklı yol gibi görünüyor. Sampler kullanmak hem işi uzatır, hem de stresi arttırır. (neresindeyim parçanın, tüh bak 1 ölçü geç girdim vs.)

Bu konuda fikrini soracağın ilk insan orkestra şefidir. Teknik olarak olayı bilmese de önceden başına gelecekleri bilmesi lazım. Kulaklık takacak, kulağında metronom olacak, dışarıyı ancak mikrofon aracılığıyla duyacak vs.

Nurkan, tek tarafa takılan In-ear kulaklık/monitörlerle de halledilebilir o durum. İlla şefe ambiyans monitör/miks vermek şart değil bence.

Eyvallah, işte onu şefe sormak lazım. Hani adam rahat eder mi tek kulağı tıkalı olunca, ikisi tıkalı olsa daha mı iyi olur vs.

Abi adamın işi bambaşka. PA en az 1.5 metre gerisinde. Önünde monitör, arkasında loop ve yönetilecek bir orkestra. Arkadaş demiş 120 kişi diye. Demek ki herkes adamın sopasına bakacak.

Zor iş vesselam.

offff Abi şef kabul edermi kulaklık mönitör işini bilemiyorum. En son konuşmamızda Yaylı ve nefesli orkestraya mikrofon koydurtmamayı bile planlıyordu. Pop orkestrası monitörler ve salondaki sistemden, yaylı orkestrası akustik :) Absürt olacak. Sonuç itibariyle zor,riskli ve zahmetli bir iş. Ben en iyisi Altyapıyı yazıyım üstüne çalsınlar. Şefi'de kulaklık monitör konusunda ikna edersem süper olur. :)

Geri