Hiç kendi sitemi yönetmedim, bu durumda bu iþten hiç para da kazanmadým ama biraz mantýk yürütünce reklam iþinin nasýl iþleyeceði az çok kestirilebiliyor. Kendini reklam veren þirketin yerine koyarsan daha rahat aslýnda, sen bir siteye nasýl reklam vermesi için para verirsin? Bu sitenin koþullarýna göre deðiþir.
Günde 100.000 ayrý kiþi tarafýndan ziyaret edilen(ekþi sözlük gibi mesela) bir siteye, ana sayfasýnda sadece sattýðým þeyin adýný göstermesi için para verirdim. Reklama ihtiyacým varsa çok para verirdim.
Öte yandan günlük 300-500 kullanýcý tarafýndan ziyaret edilen bir siteye reklam vermek için ise bazý koþullarým olurdu. Mesela, o siteye günde 300 kiþi geliyor olsun, ama site atýyorum, sadece yangýn güvenlik sistemi üzerine insanlarýn tartýþma yürüttüðü bir site olsun. Ben gidip oraya son çýkardýðým meþrubatýn reklamýný vermek için para verecek deðilim. Ancak atýyorum, yangýn dolabý satýyorsam onun reklamýný oraya koyarým. Gösterimi için de para saymayý düþünürüm. Ya da mesela online satýþ yapýyorsam, o sitedeki reklama týklayýp alýþveriþ yapan kiþinin alýþveriþinden, sitenin sahibine ufak bir pay veririm. Veya týklanma baþýna. Yani burada kendini reklamcýnýn yerine koyunca iþler biraz daha netleþiyor.
Web sitesi iþinden güzel para kazanýlacaksa, anladýðým kadarýyla, site sahibiin reklam aramamasý gerekiyor. Yani öyle bir içerik sunacaksýnýz, ve o kadar fazla kiþinin dikkatini çekeceksiniz ki, bir gün mailinize bir þirket mail atýp bir teklif sunacak. Siz de kabul edecek veya etmeyeceksiniz. Zaten böyle seçkin bir yerseniz, sitenin giderleri de çok fazla oalcaktýr(hosting, trafik). Bu durumda bile ciddi bir karýn insanýn yanýna kalmasý gibi bir olanak var mý sanmýyorum.
Ama "bir site yapayým, para kazanayým" amacýyla site açmanýn zarardan baþka bir þey getireceðini sanmýyorum. Önce güzel bir fikir, sonra insanlarýn dikkatini çekmek, sonra sistemi oturtmak, ve en sonunda -þayet baþarýlý olunursa- para kazanma aþamalarý geliyor. Bu yýl-yýllar sürebilir. Ve kazanç düþünüldüðü gibi olmayabilir. O süreyi baþka bir þeye versek çok daha fazla para kazanabiliriz. Tabi kafada süper orijinal bir fikir varsa bu durum deðiþebilir. Ancak cep telefonu melodisi sitesi açýp da para götürmenin pek imkanlý olmadýðý aþikar artýk. Yazdýðým her þey teoriktir bu arada, ve gözlemlerime dayanmaktadýr, özel mesajla fikirlerim istendiði için eklemek istedim.
Google reklamlarý meselesine gelince, o sistem de bildiðim kadarýyla þöyle:
Ben A sayfasýný açýyorum. A sayfasýnda bir banner kadar yerde google ile iletiþime geçiliyor, google o anda açýlan sayfadaki kelimeleri tarýyor, ve bu anahtar kelimelerle ilgili hizmet veren þirketlerin reklamlarýný o bölgede gösteriyor. Böylece teoride, o sayfada bulunduðunuza, ve reklam o içeriðe göre gösterildiði için, alakanýz bulunan bir þeyin reklamýný görmüþ oluyorsunuz. Bu de çok getirili bir þey deðil tabi. Sandýðým kadarýyla.
Arkadaþlar web sitesi açýp köþeyi dönen kimseyi duymadým ben türkiyede. Yine ben de ekþi sözlükten örnek vermek istiyorum, orasý biel artýk çýlgýnlar gibi reklam almasýna raðmen, sahibine çok çok büyük paralar kazandýrdýðýný sanmýyorum. Güzel/Uygun bir altyapýyla, günde 200-300bin(bir kaç stadyum dolusu) insanýn ilgisini çekecek bir fikriniz var ise ve bunu hayata geçirmek üzereyseniz, o zaman o ne kazandýrýr ne getirir ne götürür bilmem. Ama iþin zor olduðu açýk bana göre. Ve sonucu kesin deðil. O vakti/kaynaðý baþka bir þeye harcamak daha garanti olur ve daha karlý olur diye düþünüyorum, kiþisel fikrim bu yöndedir.
Sevgiler
Batuhan