[Eski] "Bilgisayar satın alan Windows almak zorunda değil"

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Mahcem

mahcem.com
http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/ ... haber.aspx

15 Aralık 2009 Salı, 16:46

Bilgisayar satın almak isteyen kullanıcılara, Microsoft’un Windows işletim sistemi yüklü ürünlerin da satılmasına Ankara 1. Tüketici Mahkemesi ‘dur’ dedi.

Social News Turkey'in haberine göre; her satılan bilgisayarla birlikte Microsoft’a giden ve kullanıcılar arasında adı ‘Windows vergisi’ne çıkan uygulamaya ilk itirazı, satın aldığı bilgisayarla birlikte kendisinden Windows ücreti tahsil edilen Av. Nihad Karslı yaptı.

Pardus Kullanıcı Derneği başkanı ve aynı zamanda Linux Kullanıcıları Derneği üyesi Av. Nihad Karslı’nın Kasım 2008′de satın aldığı bilgisayar ile birlikte Microsoft Windows’u da satın almak istememesi nedeniyle açtığı dava sonuçlandı.

Av. Nihad Karslı, Ankara 1. Tüketici Mahkemesi’nin, Microsoft Windows’un o günkü fiyatı olan 140 TL’nin faizi ile birlikte kendisine iade edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Karar emsal teşkil edeceği için, tüketiciler artık bilgisayar alırken istediği işletim sistemini seçmekte özgür olacak ve Microsoft’un Windows işletim sistemi kullanıcılara dayatılamayacak.

Bir Linux kullanıcısı olarak olayı mutlulukla karşıladım 8)
Umarım bu sayede Linux daha çok yaygınlaşır ve bu sayede artan kullanıcı sayısı ile beraber yazılım sürücü desteği de artar..
Birgün linuxde ses kartını sorunsuzca kullanıp sequencer yazılımlar kullanmak en büyük hayalim

Mahcem,

Ben bunu Vatan bilgisayarda denedim. Linux kurmak istiyorum dolayısı ile işletim sistemini istemediğimi söylediğimde mümkün olamayacağını söylediler. Peki bu durumda herkes mahkemeyemi başvuracak. Ayrıca Vista'yı XP yapmıyorlar. Kendimiz yaparsak garanti kapsamı dışına çıkıyor. Bu konuda net bir bilgi var mı? Belki Doruk hukuki açıdan bizi aydınlatabilir.

Kagit uzerinde guzel duran bir sonuc cikmis mahkemeden ama pratikte uygulamasi pek zor.
Windows istemeyen vatandas sayisi ile isteyen vatandas sayisini bir oranlayin, bilgisayar satan vatandas kime yonelik mal stoklayacak?

LeventUslu' Alıntı:
Mahcem,

Ben bunu Vatan bilgisayarda denedim. Linux kurmak istiyorum dolayısı ile işletim sistemini istemediğimi söylediğimde mümkün olamayacağını söylediler. Peki bu durumda herkes mahkemeyemi başvuracak. Ayrıca Vista'yı XP yapmıyorlar. Kendimiz yaparsak garanti kapsamı dışına çıkıyor. Bu konuda net bir bilgi var mı? Belki Doruk hukuki açıdan bizi aydınlatabilir.

Yazılımın hardware garantisi ile bir alakası olmaması lazım, ama onu bir araştırayım.

Bu arada bilgine, eğer orijinal XP Pro OEM ihtiyacın olursa onu da temin edebiliyorum kampanyayı yaptığım kanallardan biri vasıtasıyla.

M.

Boyle durumlarda sermaye genelde bir yolunu bulup yasalarin cevresinden dolaniyor.

Ornegin windowslu urunu kampanya icinde gosterip, windowssuz fiyati ayni yaparlar. Sanmiyorum altinda kalsinlar.

Bu gerçekten çok önemli bir karar olmuş.

Dizüstü bilgisayarımı alırken bana zorla aldırılmak istenen Vista'yı almamak için Freedos'lu modelini bulup almıştım. Üç yıldır (ses ve müzik işleri hariç) kullandığım işletim sistemidir Linux.

Bildiğim kadarıyla üzerinde Windows ile gelen modellerden Windows'u silmeleri pek mümkün değilmiş. Ancak bastırıp Freedos/Linux isteme şansımız oldukça arttı.

Çok yerli bir karar olmuş. Gerçek anlamda dayatma zoru vardı ortada. Windows'un kendi kitlesi yine tercihini ondan yana kullanacaktır. Dilediği bir sürüm den. Ama sevindim bu kararın çıkmasına.

Olay sadece Windows tercih edip etmemek de değil sanırım.

Mesela bende lisanslı XP var,masaüstü bilgisayarımda kullanıyorum.Sonra bu bilgisayarı komple formatlayıp camdan aşağı atıyorum.Sonra laptop alıyorum,hala bu lisansı kullanıp XP'imi kuramaz mıyım?

Ama babalar illa Windows XP'li ya da Vista'lı cihazı satmaya çalışıyor.

İyi olmuş,umarım uygulamaya da geçer.

Şuan Türkiyede'yim. Buradaki haberden yola çıkarak Teknosa'ya bu şekilde üzerinde işletim sistemi yüklü olmayan bir laptop alıp alamayacağımı sordum. Bunun mümkün olmadığını olayın asıl firmayla ilgili olduğunu söylediler. Sonuçta biz de sizin gibi sistemleri satın alıyoruz sonra satıyoruz dediler. Bir bakıma dediği haklı ama örnek davayı işlemez kılan bir durum yaratıyor.

LeventUslu' Alıntı:
Her bir makine için lisans almanız gerekiyor. Lisanslı XP'yi 5 tane makineye kuramıyorsun.

Osman'in soyledigi baska bir sey saniyorum. Windows lisansli bir makinem var. ben bu makineye linux kurmaya karar verip baska bir makine satin aliyorum. Elimde halihazirda kullanmadigim bir lisans oluyor. Bu lisansi yeni aldigim makinede kullanabilmeliyim, ama bu mumkun olmuyor cunku yeni makine alirken yine Windows almam gerekiyor.

Bir lisans aynı anda yalnızca bir bilgisayarda kullanılabilir normalde. Yani kutulu olarak aldığınız üründe bu şartlar geçerli diye hatırlıyorum.

Ancak dizüstü bilgisayarlar için farklı bir uygulama olabilir belki, emin değilim. Araştırmak ve o iğrenç EULA'yı okumak lazım.

Acik yazamadim sanirim, ayni anda bir bilgisayarda kulanmaktan bahsediyorum. Eski makinadan silip -> yeni makinaya kurmak. Yeni makinayla windows almak zorunda olunca bir anlami kalmiyor haliyle.

Batuhan,

Ben senin dediğini denedim. Çok üstüne gitmedim ama olmaz dediler. Olay Vatan Bilgisayarda şöyle oldu. Evde dizüstü var ve tamir olamayacak şekilde bozuldu, kırıldı, yandı neyse. Yeni bir dizüstü alacağım. Freedos olmadığı sürece üzerindeki işletim sistemini kaldırmıyorlar. Almaya mecbursun.

Ayrıca eve aldığın lisanslı işletim sistemini de iki farklı makineye kuramıyorsun diye biliyorum.

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
LeventUslu' Alıntı:
Her bir makine için lisans almanız gerekiyor. Lisanslı XP'yi 5 tane makineye kuramıyorsun.

Osman'in soyledigi baska bir sey saniyorum. Windows lisansli bir makinem var. ben bu makineye linux kurmaya karar verip baska bir makine satin aliyorum. Elimde halihazirda kullanmadigim bir lisans oluyor. Bu lisansi yeni aldigim makinede kullanabilmeliyim, ama bu mumkun olmuyor cunku yeni makine alirken yine Windows almam gerekiyor.

Evet Batuhan,onu demek istedim abi.

Mesajımda dediğim gibi eldeki bilgisayarı camdan atıyorum,parçalıyorum. :D Sonra yeni bir bilgisayar çekiyorum kendime.Elimdeki lisanslı yazılımı kullanmak istiyorum,ama o da ne?Başka bir tane daha Windows satın almışım. :twisted:

Ek olarak,bazı laptoplarda satın aldığınızda sanırım CD vermiyorlar.

Windows kurulu halde geliyor.Bu ne saçma şeydir?

Şu an London'dayım,ablamın laptopu ödünç aldım.Bu laptopu tüm aile kullandığından baya ağır ve sorunluydu.

Buraya geldiğimde sayesinde iki hafta dünyadan bir haber,iletişimim kopuk halde yaşadım.

Çünkü bir şekilde Windows'un geri yükleme zamazingosu iki-üç ay önceki duruma sabitlenmiş,yani bilgisayarın ilk alındığı tarihe dönemiyorum.Noldu?Gitti güzelim lisans,nasıl dönücem ben ilk haline?CD'im yok,vermemişler.

Format atmak ve tertemiz sistem kurmak istiyorum,format atmak ve hardiskin dosya sistemini değiştirmek istiyorum.

Bir daha mı lisans alıcam ben?Saçmalığa bak.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri