[Eski] Bilgisayar performansı yerlerde sürünüyor.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

tolgaf

Yeni üye
selam
öncelikle bildiğim kadarıyla performans hakkında detaylı bilgi vereyim:
işlemci : celeron, kaç bilmiyorum
hd: çift 7 şer gb
ram: 32
işletim sistemi : XP

Gelelim meseleye. Bir ay önce gerçek bilgisayarım elimden bir süreliğine gidince, eskiden kullanıp kardeşime verdiğim laptop'a geri döndüm. Ben bunu kullandığımda performansı böyle kötü değildi.

Bilgisayarda anti-virüs yazımı yok. Ben "dikkatli olurum, herşeyi indirmem internetten" dememe ve dikkatli olmama rağmen - bu konuda bilgisizim - istemsem de bilgisayarıma dalabilecek worm gibi olaylar var mı bilmiyorum.

Şu anda performans yerlerde. Reason'u açtığımda herşeyi kapatsam da şarkı çalamıyor. Google earh'ü açmakta zorlanıyor, ki bunlar yine celeron olan ama sadece RAM = 64 ve HD iki katı olan makinamda feci rahat yapılıyordu. . Herşeyi bir yana bırakın film izleyemiyorum. Onu da bırakın .mov gibi dosyaları bile izleyemiyorum. Ne kadar küçük olduğu önemli değil. Bunda bile zorlanıyor. Bunula bilrikte ilk zorlandığı zaman kardeşim henüz hiç internete bağlanmamıştı, yani bu makina son atılmış formatta belki birşeyleri yanlış düzenlenmiş bilmiyorum. Worm şüphem var ama ta ilk İzmir'e döndüğümde CD çalıştıramamasını neye bağlamam gerektiğini ise bilmiyorum. Birşeyler bilgisayarda feci yanlış ve ben sene önce kullanırken performans fena değildi.

Bununla bilrlikte open-source/bedava bir anti-virüs yazılımı varsa tanımak isterim.

saygılarımla
tolga

Bir suru sey olabilir ama bunlari temizlemek cok mesakkatli bir is ve sonuc garantisi de hic bir sekilde yok. Guzel guzel dosyalarini yedekleyip format at herseyi tekrar kur ve interneti dikkatli kullan derim. Bir de cok eski bir bilgisayar bu, zaten yuksek bir performans bekleme derim ama onu biliyosundur zaten.

Tolga, abisi o RAM ile Windows XP saglikli calismaz (temiz install ardindan baslayan ciplak WinXP, 70-80 MB RAM kulaniyor).
Ya ram'ini 128'e kadar cekmenin bir yolunu bulacaksin, ya da Microsoft'un destek vermeyi kestigi Win98SE'ye geri donus yapacaksin.

Tabii ragistry cleaning'den de isletim sistemi biraz temizlenebilir ama, ilk yapabilecegin temiz bir isletim sistemi kurmak. Ben sanmiyorum 32 RAM ile WinXP calissin... :(

Yaratir. Gunaydin.

Pardon, hangi tarafa? Yatagin solu benim, alistim simdi, degismesi zor olabilir.

Not. Internet explorer rolantideyken 3-4 MB, calisiyorken 12-15 MB RAM kullanir. Gerisini sen dusun. Isletim sistemlerinin, yazilimlarin hepsi, belirli bir donanim "alt limit/tavsiye edilen" aciklamasi yapar. Onlari okumaya alis.

32 mb.'lik bir makinanin ne tur bir celeron cpu'su vardir merak ettim. Yani mesela 2-3 senelik p4 core'una sahip 128k L2 cache'li celeron cpu'lar epey bir yavasti. Ki o donemler standart ram 128-256 idi. 32 mb.'lik bir bilgisayar 99-00 doneminden kalmistir buyuk ihtimal. Ram degisse bile epey yavas kalir. Celeron cpu'larin da o donemlerde 300 mhz civari olup 16k cachesi (bu rakkamda yaniliyor olabilirim ama 32 k yapsan bile az) oldugunu dusunursen yine dogru duzgun bir performans alma sansin cok dusuk derim. Bir de windows xp'nin piyasa ciktigi tarihte bu sistemi calistirabilen sistemlerin donanim gereksinimleri cok yuksek degildi. Fakat o gunden bu gune 100'lerce yama yapildi sisteme ve bir suru sey eklendi. Bunlarla OS'in donanim gereksinimleri artti haliyle. Bunu da gozden kacirmamak lazim...

ilterocktive' Alıntı:
Yaratir. Gunaydin.

Pardon, hangi tarafa? Yatagin solu benim, alistim simdi, degismesi zor olabilir.

Not. Internet explorer rolantideyken 3-4 MB, calisiyorken 12-15 MB RAM kullanir. Gerisini sen dusun. Isletim sistemlerinin, yazilimlarin hepsi, belirli bir donanim "alt limit/tavsiye edilen" aciklamasi yapar. Onlari okumaya alis.

Benim explorer 46 mb ile calisiyor. Bu arada windows'da iki tane explorer var. Biri sistem icin kullanilan explorer (explorer.exe). Oburu ise internet explorer (iexplore.exe). Internet explorer'i kapatsan bile obur explorer acik kalir. Iste o bende rolantide 46 mb. Su sayfayi actigim explorer ise 13.888 kb kullaniyor...

Ben "Internet Explorer"dan bahsettim, cunku tolgaf internet explorer'in bile acilmadigindan bahsetmis.

Explorer'in kullandigi ram de, sisteme has bir durum. Ne kadar yukluysen, o kadar cok ram kullanir.

Bu konuda haklisin. Ben sadece iki explorer'i da belirtmek istedim ki bu ikisi zaten 32 mb.'i geciyor. Acilmama sebebi de herhalde budur. :lol: Bir de sanirim zaten xp minimum 64 mb. ram ile calisiyordu sanirim piyasaya ciktigindan beri...

bx5a kullanıcı isimli arkadaşa önerdiğim birşeyi Win XP'de devam edeceksen sana da öneririm. Şöyle;

Bilgisayarım>Fare sağ tuş>Özellikler>Gelişmiş>Performans>Ayarlar>En İyi Performans İçin Ayarla seçeneğini aktif hale getirin.

Ama eğer XP'den vazgeçeceksen kesinlikle Win 2000'i önermem. 2000 çok sorunlu, bilgisayarın her zaman kitlenir. 1. olarak Ram'ini yükseltmeyi önermekle birlikte yükseltmezsen Win 98'e devam.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri